Inlägg

Inlägg som Flubbaduren har skrivit i forumet
Av Flubbaduren

Windows Power Plan Settings

När jag köpte min nya Ryzen 5 3600 så blev jag lite fundersam varför temp:en hoppa runt så jävla mycket, från idle 30c till 60-65c när jag öppnar ett text document som ett exempel.
Fick reda på att det var helt safe och att AMD ryzen gör så med boost clock osv.
Men såg att en annan hade fixat detta med att gå in i power plan advanced settings och ändra max cpu speed från 100% till 99% vilket gjorde att cpu:n aldrig hoppade över 40c om jag inte spelade. Detta var awesome för min egen comfort.

Men efter att jag uppdaterat windows så ignorerar windows dessa settings och cpu:n är som den var förut..
Jag har gjort en troubleshoot som microsoft sa åt mig att göra, har prövat att göra min egen power plan också men det fungerar inte heller.

Så jag gjorde en windows restore tills innan uppdatering när allt fungerade, men något är knas för nu fungerar det inte ens på den äldre windows uppdateringen..

Av Flubbaduren

Ryzen 5 3600 temps

Hallå där!
Jag har nu byggt en ny dator (andra gången). Allt fungerar som det ska, riktigt nöjd med prestandan och den ser riktigt snygg ut.

--Specs--

CPU: Ryzen 5 3600
GPU: Evga GTX 1070 ftw2
PSU: Corsair 550W 80 plus gold
RAM: 16GB 3000Mhz
MB: MSI x470 gaming plus max

CPU kylare: Be quiet dark rock pro 4
4 be quiet 120mm fans (2 fram, 2 bak)
Chassi: Corsair 275R Airflow.

Dark rock pro 4 har jag custom fan curve
35%- hela tiden upp till 45c
50%- 55c
75%- 65c

Nu kommer jag till varför jag gör denna "post", det är så att min Ryzen 5 3600 hoppar i temperatur som om den tagit något olämpligt. Jag har läst att det är ganska normalt att nya 3rd gen Ryzen har temp spikes i idle pga windows processer och sådant som händer i bakgrunden och att allt under 95c är "safe".
Men med min jätte stora cpu kylare tänkte jag att jag bör få ganska bra temps med en lite aggressiv fan curve, men temps hoppar riktigt mycket må jag säga.
idle utan att röra något så hoppar den 42c-56c-45c-38c-58c-40c. Det är ju ganska stora hopp ibland med 20c hopp.
Om jag öppnar windows store så kan cpu:n hoppa upp till 68c.

Provade med att göra en snabb tweak på windows power plan, med min cpu usage 5%(default) och max cpu usage 99%(100% default), vilket droppade ner cpu temps på stadigt 32c-39c med normalt användade.
voltage innan denna ändring hoppade mellan 1.006v - 1.475.
efter power plan edit hoppar den mellan 0.906v - 1.006v och detta tyckte jag var helt okej när jag bara kollar youtube osv. med stadiga låga temps.
Men konstiga saken som händer här efter power plan edit att när jag startar något program som firefox, skype, discord så kanske jag går upp i 38c max och 1.006v max.
men så fort jag öppnar en windows app som Settings, windows search, windows store, Microsoft edge så hoppar temps upp till 50-60+ och 1.475v.

Jag är relativt ny till PC bygge och har aldrig brytt mig om voltages och sådant.
Jag har oftast bara öppna HWinfo, om cpu:n aldrig stiger över 65c så är jag golden (dock alltid kört egen fan curve för lägst temps jag kan få).
så dessa temp spikes, höga voltages är lite läskigt.

Så frågan är, är detta verkligen safe? Ska jag byta ut min dark rock pro 4 mot en AIO eller bättre kylare?
eller ska jag helt enkelt ta bort min edit på windows power plan så CPU:n kan göra sin sak och skita i temps som hoppar överallt?
eller ska jag behålla min edit, och kanske se om man kan fixa så att den inte boosta skiten ur sig själv bara för att jag öppnar windows settings eller windows store?

Allt är nytt i datorn, samt så har jag OCD så rätt så nojig när det gäller saker som temps.
samt att jag inte förstår ett dugg om allt annat än bygga datorn.
Så hade varit trevligt om någon med mer "insight" hade kunna fått min oro att lugna sig.

Av Flubbaduren

@str8forthakill: Okej! Så då är det bara temps under "Load" som jag ska bry mig om?
Hur ändrar man cpu fan curve tro? Jag har en dark rock pro 4 som är väldigt tyst, och den rampar inte upp när dessa "spikes" händer, utan stannar nästan alltid på 980-1000rpm, tänkte att jag kunde öka den lite eftersom den är så tyst ändå.

Av Flubbaduren

Ny i5-9600kf idle temp spikes.

Hallå där. Ny till allt detta med dator byggande ock så.

Är ganska paranoid av mig för att min förra dator gick sönder för att nätagg brann ihop. Så nu har jag byggt min egen dator.
Valde i5-9600kf för det var den billigaste intel jag hittade på affären och pair:a ihop den med Be Quiet dark rock pro 4.
Använde kylpastan som kom med kylaren och följde instuktionsboken "to the letter", värkar sitta som den ska, inge vickandes eller så.

(äntligen kommer jag till min fråga)
Jag är lite orolig över idle temps..
Sitter normalt runt 28-31c, men rätt var det är så hoppar den upp till 43c.
suttit och kollat på HWMonitor och den hoppar runt hela tiden (28-38-29-48-28-41-36c..osv)
Är detta normalt?
Min ryzen 5 1600 jag hade förut var inte såhär, då gick temperaturen bara upp om jag starta program osv (självklart gör min intel det nu också då).
Tänkte att det lär väl vara bakgrundsprocesser som ökar temps, men så stora hopp? självklart går cpu:n ner i temp snabbt efter att ha gått upp.

ber om ursäkt om jag är helt överallt när jag skriver, hoppas min fråga make sense hehe