Inlägg

Inlägg som Mattias92 har skrivit i forumet
Av Mattias92
Skrivet av edson:

Hej,

Vill du vara på den säkra sidan så väljer du en annan och mer kraftfullare router. Mig veterligen finns det ingen specifik lista på vilka Asus-routers som stödjer hårdvaru-AES och inte. Det man kan gå på är vilken CPU de har då detta är en ganska krävande syssla.

Ett tips är att välja en router som minst har en quad-core CPU. Asus RT-AX86U Pro lär garanterat fungera fint för detta ändamål:
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=7421818

Gällande hur gammal routern är så kan det ha betydelse men ibland inte. Hårdvaran går såklart inte att ändra på men nya funktioner och säkerhetspatcher uppdateras löpande via Firmware så bra om man inte köper en alltför gammal router då man vill få löpande uppdatering under minst ett par tre år, iaf för kända säkerhetsluckor.

Tack för svar!
Okej, får kika lite. Känns som det sticker iväg med priset då, skulle helst vilja lägga mellan 1000-1500kr.
Trodde det skulle vara lätt att hitta en router som var "billig" men ändå lika bra/bättre än Telenors egna.

Edit: jag kanske har fattat fel? Jag kör min vpn klient på min pc, inte i routern. Då kanske det inte spelar någon roll?

Av Mattias92
Skrivet av edson:

Spontant känns Asus RT-AX58U som ett bra val för dig. #3 på Prisjakt popularitetsrankning vilket betyder just det, populär och klickad modell men finns även en hel del tester.

Kostar 1185kr i skrivandets stund vilket känns prisvärt!
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5204533

Annars kan du i princip välja vilken modell som helst på listan uppifrån och ner efter tycke, smak och plånbok. Välj en modell med Wifi 6 dock vilket alla nya moderna routers stödjer!

Fler än en router (mesh) tror jag absolut inte att du behöver för att täcka en så pass liten yta som 57kvm.

Hej!

Jag var också inne på att köpa Asus RT-AX58U. Jag bor i en lägenhet på 77kvm med 250/250mbit. Gamingdator via Ethernet, har 2-3 mobiler uppkopplade, tv, Nvidia Shield som jag streamar till via plex-server (gamingdatorn) lokalt över wifi, samt lite andra smarta enheter uppkopplade. Skulle den funka bra?

I nuläget har jag Telenors egna router, som har fungerat utan problem. Men jag ska byta ISP då Telenors priser drar iväg och då behöver jag fixa en egen router.

Det jag blev lite orolig för var att en recension på prisjakt skrev:
"2020 och saknar AES-NI vilket gör att openvpn maxar ut på 60mbit. Så denna router inget om man vill vara lite på den säkra sidan."

Jag använder ovpn som VPN, kommer detta strula till det? Sen att han skrev "2020", menas det att routern är så gammal eller är det en äldre variant han recenserat kanske?

Hittade även TP-Link AX73, för bara någon hundralapp mer, står den sig bättre än Asus RT-AX58U?

Av Mattias92
Skrivet av trudelutt:

Ser inte riktigt meningen med en sån jämfört med att ha vanliga USB-diskar. För det priset kan du dessutom få tag i något billigt nytt eller begagnat och bygga en riktig Server/NAS.

Jag skulle nog köpt en 20 TB USB-disk i din situation, sedan köpt en till om/när det behövs osv.

Skrivet av Thomas:

Håller med ovanstående. 2899 kr för 0 TB känns som en väldigt dålig deal.
Speciellt om du inte behöver/bryr dig om RAID och backup så skulle jag också bara köpa USB-diskar och köra på.

Det låter vettigt det ni säger. Finns det några problem med att ha en usb-hubb och koppla in diskarna i denna då jag redan har alla platser upptagna på min pc?

Av Mattias92

Lagring för Plex

Hej!

I dagsläget har jag en 8tb portabel HDD inkopplat i min plex-server (min gaming PC) och jag tycker det har funkat bra.
Nu när jag äntligen köpt en nvidia shield som plex-klient (istället för appen i min samsung-Tv) och klarar av att streama all 4k media utan problem till min Tv så vill jag ju såklart enbart se all min media i 4k. Men detta tar som sagt lite mer plats på disken och den börjar snart bli full. Tycker det är lite tråkigt att behöva radera media, så kikar därför på att expandera.

Jag känner inte att jag behöver en separat plex-server då den inte behöver vara på 24/7 utan jag startar bara min PC när det behövs. Jag streamar bara lokalt och aldrig utanför mitt egna nätverk. Jag behöver inga nätverksfunktioner, därför tror jag inte en NAS är något jag har full nytta utav. Jag vill egentligen bara ha själva lagringen. Jag får plats med 1-2 HDDs till i min PC, men jag tänker att det ändå kanske vore najs att ha lagring separat utifall att man skulle byta PC någon gång.

Är nedan något att ha eller finns det andra billigare/smartare lösningar? Verkar simpelt att bara koppla in denna i min PC, peta in en disk och sen när den väl blir full köpa en till disk osv.
https://www.inet.se/produkt/4301277/qnap-tr-004-expansionsenh...

Gällande raid och backup så känner jag inte att jag behöver det heller, visst det vore tråkigt om hela plex-biblioteket skulle försvinna men det är inga livsviktiga saker utan går att få tag på nytt igen.

Finns det några andra smarta/billigare lösningar som ger mig enbart lagringen utan något extra "lull-lull" eller ska jag köra på ovan?

Tack för svar!

Av Mattias92
Skrivet av Chess_Norris:

Hade modellen som du köpte slow mode och c weighting? Funderar också på att köpa en och såg att dom sålde en för 399:- men står ingenting om detta vad jag kunde se. https://www.clasohlson.com/se/Ljudmatare/p/36-6893

Ja, exakt den. C-weighting ställer du in på knappen "a/c" och slow mode på knappen "f/s".

Skrivet av Vivan:

Har letat och kommit fram till att jag har automatisk inställning på min 995c. Skilnaden mot 995b ska vara att den hade separerad kalibrering av nivåerna av högtalarna repsektive sub medan 995c har det i samma funktion. Behövs dock att mikrofonen är påslagen i limpan (den högra knappen och att rumskorrigering är påslagen eller det som på engelska heter spacefit) I appen så ser man ingen skilönad på 995c och B angående att rumkorrigeringen nu inkluderat alla högtalare inklusive sub men läst om detta på amerikanska forum där detta bekräftas. (Då heter den 990c men ska vara identisk med 995c för europa)

Ja precis, men jag tycker nivåerna/ljudet blev bättre med manuell inställning. Fungerar kanske olika bra med "spacefit" beroende på hur ens rum ser ut.

Av Mattias92
Skrivet av Vivan:

2.
Har inte rätt tv för att kunna köra nåt kalibreringsprogram som jag uppfattar kräver en tv av 2022 årsmodell av Q serie eller senare. (Med inbyggd mikrofon) Har just nu noll justering på alla högtalare inklusive bas. Hur har ni satt upp nivåerna?

Jag köpte en SPL-mätare på Claes Ohlsson och sedan gjorde jag enligt nedan guide för ställa in nivåerna på alla högtalare.

https://www.avsforum.com/threads/2022-samsung-q990b-11-1-4-do...

Jag gjorde det dock i adaptive mode då jag gillar den bäst.
Spacefit/rumsanpassat ljud avstängt. Basen ändrar jag lite allt eftersom beroende på vad jag kikar på.
Tycker det blev mycket bra efter ovan guide.

Av Mattias92
Skrivet av enemyWithin:

https://www.vebos.se/vebos-stativ-samsung-hw-q990c-svart-par-...

såg att dessa var länkade längre bak i tråden... lite sugen själv men hade varit intressant att höra ifall någon köpt dessa och kan säga om det är värt 2k?

Jag har dessa och är väldigt nöjd. Mycket hög kvalité och man kan dra strömkabeln igenom stativet så kabeln göms.
Tänk på att det finns två varianter gällande höjd. 80cm och 100cm. 80cm blev perfekt för mig.

Av Mattias92

Hur har ni gjort gällande kanalnivåer och övriga settings? Sätter ni det manuellt eller slår ni igång "rumsanpassat ljud" och låter den sköta allt?
Går i tankarna om man ska köpa en sån där SPL-mätare och kalibrera själv, men det kanske är overkill?

Av Mattias92

Någon som testat "rumsanpassat ljud"? Antar att det är "spacefit sound" på engelska. Något som funkar bra? Behöver man även ställa in det i sin Samsung tv för att nyttja det fullt ut?

Av Mattias92

Får man med HDMI-kabel till soundbaren? Tycker jag läst lite olika på olika hemsidor.

Samt, någon som vet hur långa strömkablarna är till subwoofer och dom två fristående högtalarna?

Av Mattias92
Skrivet av edson:

Ah, nu är jag med!

Nyare Samsung TVs stödjer alltså trådlös inkoppling av själva soundbaren, dvs mellan Soundbar -> TV. Du behöver alltså inte koppla en HDMI-kabel mellan.

De bakre högtalarna + subbasen är trådlösa men det har inget med själva TV:n att göra utan så systemet är byggt!

Right, då hänger även jag med nu :). Återigen, stort tack för dina svar! Ha det gott!

Av Mattias92
Skrivet av edson:

Hej,

Det ska inte vara några problem, du kanske blandar ihop med Dolby Vision?

Din TV stödjer även eARC så vill du koppla allt till TV:n så bör det fungera också Dolby-formaten inkl. Atmos.

Däremot stödjer inte TV:n inte avkodning för DTS-formaten så önskar du avkoda dessa måste dina källor kopplas direkt till soundbaren. Den har 2st HDMI inputs som då sköter hela avkodningen för ljud för till exempel en Nvidia Shield eller 4K/Blu-Ray-spelare. Bilden kopplas via eARC HDMI-porten.

Så det bör fungera fint överlag! Kör på, grym soundbar!

Stort tack för svar! Jag har en Nvidia Shield så det blir ju perfekt.
Men vad är det dom menar med att wireless Atmos bara funkar för samsungs TVs som är 2022 eller nyare? För dom bakre högtalarna är ju enbart trådlösa väll?

Såhär står det på Samsungs hemsida:
"Trådlös Dolby Atmos-överföring via Wi-Fi, fungerar med 2022 & 2023 Samsung TV."

Av Mattias92

Hej!

I dagsläget har jag en tv från Samsung, Q70a 65" 2021.
För ljudet kör jag ett väldigt gammalt 5.1-system från Logitech som heter z906.

Jag vet inte om jag har förstått rätt, men eftersom min tv är från 2021 så kommer jag inte kunna köra Dolby Atmos med soundbar q995c? Eller om jag skulle köpa en icke-samsung tv så blir det samma problem?
Skulle ni ändå rekommendera denna soundbar till mig?

Tack för svar.

Av Mattias92
Skrivet av nu1mlock:

Modellerna du har tittat på är bland dom absolut enklaste och sämsta modellerna på marknaden. Du kan glömma HDR då dessa modeller varken klarar att bli tillräckligt mörka eller tillräckligt ljusa, även fast det står HDR på kartongen.

Kraven du kan sätta för dessa är att dom ska visa bild och ljud men du kan inte ha några som helst krav på kvalitet. Å andra sidan så kanske det enklaste som finns duger gott och väl för sovrummet?

Priserna på modeller ändras från dag till dag, så kolla den dedikerade TV-guiden och bestäm dig för vilken kvalitet du vill ha. Räcker inte pengarna så får du höja budgeten eller sänka kraven.

Skrivet av blunden:

Förslagsvis läser du TV-guiden samt bildar dig en uppfattning om vilka funktioner du prioriterar. Just de två du länkade är dock som sagt verkligen inget speciellt, snarare tvärt om.

https://www.sweclockers.com/forum/trad/1676105-tv-guiden-2022...

Inom det prisspannet kan det vara värt att titta på tillverkare som ger betydligt mer för pengarna i budgetsegmentet, exempelvis TCL eller Hisense (notera dock att deras modeller i EU och USA är helt olika i många fall, så du behöver i så fall titta på europeiska recensioner). Samtidigt slipper du Tizen.

Tack för svar! Jo men jag tänker att det räcker för sovrummet, den tvn jag har i dagsläget är som sagt en 1080p tv från typ 2015, så det blir säkert ett lyft även med en budget-tv. Plex strular också rätt ofta på den tvn jag har då 4k material måste transcodas osv.

Av Mattias92

Råd om tv-modell -samsung

Hej!

Går i tankarna att köpa en ny tv till sovrummet då den jag har i nuläget är en jättegammal 1080p tv som börjat strula.

Har kikat på nedan två modeller. Men jag skulle behöva lite tips om vilken man ska välja, eller om man ska köpa något helt annat.

5990kr hos Elgigantens rea med start imorgon:
https://www.elgiganten.se/product/tv-ljud-smart-hem/tv-tillbe...

5990kr hos NetOnNet:
https://www.netonnet.se/art/tv/46-55tum/samsung-ue55bu8005kxx...

Båda dessa har det jag söker, vilket är minst 55", under 7k i pris, hdr och 4k upplösning. Jag antar även att dom har de appar jag använder såsom plex,Netflix,HBO,Disney plus.

Är det någon som har erfarenhet av dessa modeller och kan tipsa vilken som är rätt val?

Tacksam för svar!
///Mattias

Av Mattias92

Bahnhof eller Telenor

Hej!

I dagsläget har jag Telenor som ISP. Deras 1-års erbjudande på 250/250Mb gick nyligen ut så priset har ökat markant. Från 299kr i månaden till 519kr (detta är även med 50kr rabatt som jag fick efter ett samtal).

Jag kontaktade Bahnhof för att se om de kunde leverera bredband till mig och efter lite efterforskning hos dom så kan dom det.
250/100Mb för 254kr/mån i 3 mån, sedan 339kr, alternativt 250/250Mb för 291kr/mån i 3 månader sedan 389kr.

Nu till själva frågan. Telenor har funkat mycket bra för mig. Både stabilitet samt hastighet. Jag kör tillochmed med deras egen router och det fungerar bra. Det enda jag har att klaga på nu är priset. Bahnhof lockar alltså mestadels för priset. Hur tycker ni dom fungerar i övrigt? Jag har läst runt lite och hör lite olika, speciellt om deras kundtjänst om man har problem.
Jag läste även något om CGNAT och att det kan strula till det om man tex vill nå sin plex-server utifrån, vilket jag vill kunna göra då och då. Jag måste även köpa en egen router ifall jag går över till Bahnhof (?).

{{ Gå till inlägget för att se omröstningen }}

Av Mattias92

Vart kan boken The Warcraft Archives köpas?

Hej!

Jag är sugen att börja läsa Warcraft/wow böckerna från början.

Efter lite googling så ska boken "The Warcraft Archives" innehålla de första fyra böckerna.
Jag hittar bara boken hos Amazon.com (ej .se) men tänkte kika ifall någon vet någon annanstans den kan inhandlas?
Tycker inte om Amazon överlag och den är lite väl dyr (?) hos dom.

https://www.amazon.com/WarCraft-Archive-WARCRAFT-Blizzard-Ent...

Tack på förhand!

Av Mattias92
Skrivet av AzeeM:

Jag har samma chassi och har kört med de Redux fläktarna innan (Köpta 2016) De var helt okej i ljudnivå (inte i klass som A14 som jag har baktill).

Dock började jag två av fläktarna låta vid redan runt 500 RPM vilket gjorde att jag lackade på skiten (Jag stod inte ens ut med Phanteks orginal fläktar tyckte de tjöt och ahde sig).
Så jag köpte 3xArtics P14 och ljudmässigt är jag nöjd, Kör de i typ 500 RPM i idle och ~950 RPM i Load, ÖVer 1000 blir de ett konstigt läte som alla Artics fläktar tyvärr har. Finner ljudet vettigt, Hör de knappt vid 500 RPM. Hör dem i 950 RPM, Men graffkortet (3080) låtar ju ett antal db mer än reten av fläktarna iallfall.

Har sedan en Noctua A14 baktill och jag föredrar hellre ljudet på denna framför Artic fläktarna.

Min rekomendation är att köra på Artic P14 istället för Noctua Redux fläktarna.

Blev det någon temperaturskillnad när du bytte fläktar? Eller blev det bara skillnad på ljudnivå?

Av Mattias92

Nya fläktar till Phanteks p500a

Hej!

Sitter med lite "villhöver" tankar om att fixa nya fläktar till mitt chassi och vill få lite input på om det ens är värt det.

Chassit jag har är ett Phanteks p500a DRGB.
https://www.inet.se/produkt/6904617/phanteks-eclipse-p500a-d-...

I fronten så sitter dom 3 original fläktarna (140mm) som suger in luft i chassit och på baksidan av chassit sitter en Be quiet pure wings 2 (140mm) som blåser ut luften.
I toppen av chassit har jag en AIO i form av Arctic liquid freezer II 360mm som utblås.

Nuvarande temps är helt OK vid spelande. CPU (i signatur) ligger runt 55-65 och GPU (i signatur) når som högst 75-77 grader (beroende på spel). Ljudnivån på dom tre fläktarna i fronten är rätt märkbart även med hörlurar på, samt att mittenfläkten verkar ha någon defekt då den tydligt vibrerar.

Om jag skulle byta dom tre fläktarna i fronten och den längst bak i chassit mot tex nedan:

https://www.inet.se/produkt/6308863/noctua-nf-p14s-redux-1200...

Skulle man märka någon skillnad (tror ni) temperaturmässigt eller enbart ljudnivå? Finns det andra fläktar som skulle passa bättre? Är det någon som har detta chassit och bytt ut dessa fläktar och kan svara på om det är omständigt?

Är det värt det eller är det bara en onödig kostnad?

Tack för svar!

Av Mattias92

2019-2022: Servicedesk inom It-support, 28600kr
2022- tillsvidare: Systemtekniker, 44000kr

31 dagar semester, 2000kr i friskvårdsbidrag och en timme friskvård per vecka.