Inlägg

Inlägg som Itsnotme har skrivit i forumet
Av Itsnotme
Skrivet av Wesslan1:

Problemet att atmos i hörlurar är inte optimalt på något sätt precis som det inte är det i en mobil som nu kommer då det försöker emulera massa högtalare runt dig. Tänk dig en biosalong med 50 högtalare och så ska samma ljudupplevelse in i hörselgången samtidigt. Att sony bara stödjer höglurar till en början, senare tv-ljud?? och sen "kanske" förstärkare/AVR/recievers visar ju bara mer på detta problem.

3D ljud är grymt men att endast emulera det via 2 kanalshörlurar känns sådär. Och som andra skriver, att alla tvtillverkare och förstärkare plötsligt skulle börja stödja tempest känns rejält avlägset. Se hur snabbt det går för imax enhanced att komma med...

Nu spelar jag till 99% själv och singelplayer så för mig är det väl optimalt då med dessa nya lurar. Och att tro det blir exakt lika bra med vilka lurar som helst tror jag inte heller på. Är ju därför atmos inte funkar med alla då det behöver vara optimerat för hårdvaran och testat.

Fördelen med ett par hörlurar jämfört med ett 7.2.4 system är att ett par hörlurar har en kontrollerad miljö mellan högtalarna och öronen. Har du ett 7.2.4 ljudsystem så måste du akustiskt behandla ditt rum, vilket kan ta en oändlighet (särskilt med absorbtion av de lågfrekventa ljuden). Ett par hörlurar kan också stänga ute oljud i form av fläktar, kylskåp, fordon o.s.v. och avsaknade av oljud är minst lika viktig. Samtidigt får du en betydligt billigare ljudlösning.

Människan har endast två mikrofoner i öronen, men ändå kan vi uppskatta vilket riktning ljud kommer ifrån. Detta är för att ljudet behöver färdas olika sträckor för att nå båda öronen. Det gör att det blir olika förskjutningar i frekvens och amplitud (dB) för öronen.

När Sony återskapar 3d ljud så har de tagit fram en HRTF karta med frekvens och decibel anknutet till olika riktningar i en sfär. HRTF är kopplat till hur ditt öra ser ut (form; storlek, brosk- och hud-flikar). Vid lanseringen kommer de ha 5 st profiler av olika örontyper. Det gör att man i stort sett kan använda vilka hörlurar som helst till denna teknik. Du får välja vilken av 5 olika profiler ger den bästa 3d effekten. HRTF ger spelutvecklarna ett väldigt enkelt verktyg för att skapa 3d ljud.

Att använda denna metod med stereohögtalare från en tv är svårare då lyssnarens placering och rummets akustik spelar roll.

Jag har ett rätt avancerad ljudsysstem med XTZ cinema högtalare och Yamaha aventage A/V receiver. Ett 5.1.4 system som ska uppgraderas till 7.2.4. Och jag tror att ett par hörlurar tillsammans med Sony Tempest kan vara bättre än vad jag har haha tragiskt för mig

EDIT:

Skrivet av Wesslan1:

Där är de goda vänner med IMAX enhanced så tror inte de vill köra eget.

Detta har jag inte sett tidigare faktiskt, intressant. Sony Tempest skulle dock erbjuda en bättre hörlursbaserad ljudupplevelse som skulle kunna komplettera IMAX enhanced. I spel så väl som film.

Av Itsnotme

Angående storleken så tog "Teknikveckan" en tur på Ikea med en 3d skriven replika av ps5. Passade utan problem i tv möblerna. Dimensionerna på PS5 är ju ändå mindre än en hemmabio förstärkare

Av Itsnotme

I och med att sony har arbetat med ljud i ca 50 år och film i ca 30 år så förutspår jag att vi kommer att se Sony Tempus även på film. Som konkurent till både Dolby och DTS.

Av Itsnotme

Smart design! Imponerande tekniska lösningar.
Verktygslös montering, förvaring av skruv i foten, utbytbara paneler, rengöringsventiler: smart design som inte höjer tillverkningskostnaden.
Hade gärna haft en PS1 grå version