Inlägg

Inlägg som eriksson850 har skrivit i forumet
Av eriksson850
Skrivet av Chris_Kadaver:

Ja men precis. Jag blev covidsjuk i april och inte spelat sen dess eller ens suttit vid datorn. Nu när jag skulle lira för första gången på nästan ett år så hade jag flera väntande uppdateringar. Först gick det bra att spela, men efter omstart och alla uppdateringar som kommit under året så var det helt ospelbart. Radeon software kraschade hela tiden och det hjälpte inte att uppdatera till senaste drivrutinerna. Trodde burken sjöng på sista eller att grafikkortet var döende. Försökte justera överklockningen och testade att köra stock men med samma resutat. Testade då att börja plocka bort uppdateringar och efter att ha tagit bort alla utan de två ovan nämnda så började burken fungera precis som tidigare. Inget hänger sig... Nästan. Den är inte heelt stabil, men vet inte om det är spelet som är lite buggigt eller datorn i sig. Men det händer extremt sällan. Tidigare hann jag inte ens ladda klart spelet innan antingen spelet dog eller radeon software etc.

Svårt att veta exakt hur osäker den är men hade det varit jag och jag bara ägt en dator, hade jag använt telefonen till känsliga grejer och kört på utan uppdateringar på datorn för spel.

Av eriksson850
Skrivet av Chris_Kadaver:

Jag skapade tidigare en tråd där frågeställningen var om windowsuppdateringar kunde ställa till det med prestanda och stabilitet på min i7 2600K.
Fick inga svar så jag började undersöka det själv istället. Jag började med att uppdatera windows så långt det gick. Sen stängde jag av windows update och började manuellt avinstallera alla uppdateringar jag tilläts avinstallera. Avinstallerade en efter en och provade quake mellan varje avinstallation. Fick bland annat avinstallera 21H1 och 21H2 mfl. tills dess att de senaste uppdateringarna bestod av dessa två: KB5007289, KB5004237.
Dessa är alltså de översta och senaste i raden uppdateringar sorterat på datum. Med dessa så har quake champions slutat krascha och jag får nu upp till omkring 200fps. Med senaste uppdateringarna fick jag typ 70-90fps.

Så nu är frågan... Vågar jag använda datorn nu mer än till quake? Eller ens det? Kollar mest youtube, prisjakt, sweclockers och spelar quake champions.
Kör även inspectre som stänger av skyddet för spectre och meltdown för att få bättre prestanda.

Vet inte men jag skulle nog surfat känsliga saker på något annat och enbart gameat på den.
Handlar det om Spectre och meltdown?
Edit: ser att det är något annat än Spectre och meltdown.

Av eriksson850
Skrivet av DragoonC:

Tack, nej jag väljer nog att avstå helt klart. Det var precis så jag tänkte. Om jag har och kan koppla personen och säljare till en adress m.m skulle lagen kunna skydda mig. Dom 2000kr lägger jag hellre på ett nytt kort då.

Tack! Min 970 får klara sig lite till eller tills en bra 12gb 3080 dyker upp.

Skrivet av Nicklidstrom:

3080 ti för 15290:-

KFA2 GeForce RTX 3080 Ti SG 1-Click OC

https://www.netonnet.se/art/fyndvaror/fyndvaror-datorkomponen...

@DragoonC: kör på det här kanske?

Av eriksson850
Skrivet av yrfhar:

Tror ni det någonsin kommer se ut så här igen på hyllorna? Bilden tagit lanseringsveckan för 900-serien
2014 10 27 Ett Asus 970 Strix kostade ca 3 600 kr.

https://i.ibb.co/qM5RR7V/grafikkort-f-rr-Pro.jpg

Ja det tror jag, men som det ser ut har vi också haft en inflation (och risken är överhängande att den kommer öka). Men ja jag tror vi kommer ha produkter på hyllan och priset kommer ligga i den dagens penningvärde som ungefär är likvärdigt med bilden.

Av eriksson850
Skrivet av Mio-3513:

Okej tack så det är inget farligt då kan inte gå sönder? glömde tillägga tidigare att jag har då också överklockat kortet och allt är stabilt fast att jag bara först börja oroa mig för den tempen.

Med tanke på att referensversionen gick upp till 103° så oroar iaf inte jag mig.

Av eriksson850
Skrivet av Mio-3513:

aah ok. jag verkar ju inte ensam om detta med hög hotspot temp iaf när det kommer till 90+ temp då men så korten ska klara detta då när det gäller rx 6800 xt ? jag hade samma kort XFX rx 6800 fast utan XT innan men sen fick tag på ett samma kort XFX 6800 XT istället det andra kortet utan XT gick inte lika varmt som det nya kortet nu gör men det är väl för att det drar mer volt med 300W då för XT kortet då.

Har tweakat ner volten lite för kortet med more powertool men får väl se tycker inte det blev någon skillnad och ser att kortet drar samma mängd ström enligt när jag kollar på gpu-z samtidigt som jag spelar the division 2.

Med tanke på att pcpower testade kortet och xfx testar lägst med 93° så känns det nog fine.

Hot spot ska nog inte värderas för högt, jag har hört att det tidigare inte satt sensorer som mätte hot spot och därför inte visade så höga temperaturer. Det man får tänka på är att det är på en minimal och absolut varmaste delen av gpu'n som den når den temperaturen.

Av eriksson850
Av eriksson850
Skrivet av Mio-3513:

Har satt egen fläktkurva men hjälper inte så mycket eller så låter det för högt! gpu hotspot tempen blir ändå varm samt det beror ju på vad för spel jag spelar då. Har testat sänka gpu volt men enligt i AMD adrenalin programvaran så visar det ändå att kortet körs i max voltage på 1150v. :/

Testade precis med 10 min benchmark med 97-99% utilization på min gpu (har också ett XFX 6800xt) och min hot spot pendlade mellan 86-93° under testet.

Samma resultat som dig alltså, jag skulle inte vara orolig.

Av eriksson850
Skrivet av Felixark:

Jag undrar mest varför de kom in så mycket grafikkort som fyndvaror helt plötsligt.

Ja det kan man ju fundera på, undrar om butikerna känner av minskat tryck. Kanske säljs av från färdigbyggda datorer för att minska vinstbortfall ifall de är oroliga för prisras?

Av eriksson850
Skrivet av Felixark:

Dock fyndvaror frågan är vart alla korten kommer ifrån ?

Visst är det så, men inte som att det tidigare skiljt så mycket i pris mellan nytt eller begagnat, enbart prestandan har i stort sett styrt.

Följer man lite olika Youtube kanaler så är sjunkande priser på gpuer något flera kanaler har uppmärksammat och märkt på olika platser i världen.

Av eriksson850
Skrivet av Felixark:

Nja inte direkt finns inet säljer RTX 3050 kort för 5990kr det ör allstå mer en vad gtx 1070 kostade nytt för nästan 6 år sen.

Fanns väldigt många trevliga kort ute på Netonnet idag 3080 för ca 11k, 6900xt för 12500:- 3060ti för dryga 6. Någon fick tag på ett
3060 för 4100:- idag.

3050 för 6 hoppas jag inte någon köper. Jag såg i saldo ute för 2999:- runt släppet idag (köpte inget).

Av eriksson850
Skrivet av Mio-3513:

Hej tack för svar! så det är inget att oroa sig för då om den blir typ 93 grader då? för det är vad mitt XT kort har kommit upp i till max. Känns ju inte så kul att behöva skruva isär ett sånt här dyrt och bra kort och förbruka garantin dessutom :/

Du kan ju testa att sätta en lite aggressivare fläktkurva om du känner att du vill köra det lite svalare. Alternativt kan du ju också testa att undervolta det.

Av eriksson850
Skrivet av Blub:

va snackar folk om "bristvaror", finns ju en uppsjö av allt möjligt att välja från

Känns som det börjar släppa nu, marknaden för gamers blir mer och mer mättad och Etherium har sjunkit i värde.

Går ploppen ur och miners börjar sälja sina kort kommer nog priserna på både nytt och begagnat att falla rätt rejält.

Av eriksson850
Skrivet av Stan Carley:

Vad tror ni man kan få för ett begagnat 3060 som är 8 månader gammalt?
Asus 3060 Phoenix, köpte nytt det i våras för 5490.-
Är det för mycket att begära 5000 tycker ni?

Nej, det tycker jag inte är orimligt. Har du bara spelat på det eller har du använt det för mining?

Av eriksson850
Skrivet av Pe3:

Du har kollat så du får x16 på PCIE till grafiken om du fyllt alla m2 slottar så kör du kanske på x8.
Du kan kolla med GPU-Z och trycka på frågetecknet på första sidan.
https://i.imgur.com/FONgIdy.jpg

Fast även om den kördes i x8 pcie 4 så borde han väl inte få error eller ens en jättestor skillnad i prestanda?

Är det inte troligare att det är något fel på porten?

Av eriksson850
Skrivet av Faccan:

okej, tack för inputen. Har du ngn aning om hur jag ska kontrollera detta? eller hur ska jag gå tillväga? Ska man lämna tillbaka på garantin?

Mvh

Testa att sätta gpu'n i fel "pcie" port och se om det blir någon skillnad.

Av eriksson850
Skrivet av JonasT:

Ur ett konsumentperspektiv tror jag elräkningen är ytterst sekundär när man eftersträvar högre energieffektivitet hos ett grafikkort. Istället handlar det om en strävan att undvika onödigt hög värmeutveckling vid den givna prestandanivån.

Det håller jag med om, men 130w värme kan väl inte vara det tyngsta att transportera bort utan allt för mycket buller.

Av eriksson850
Skrivet av Dinkefing:

Tyvärr är inte RTX 3050 dubbelt så snabb per W. RTX 3050 drar 73% mer i W än GTX 1050 Ti. Jag skulle säga att det är en riktig dålig utveckling på 5,5 år som det är mellan korten.

Jag tycker RTX 3050 är bra mycket mer inneffektivt än ett RX 6500. Ett RX 6500s kärna är nästan en tredjedel så stor som kärnan i ett RTX 3050. Vilket inte är så konstigt då RX 6500 egentligen är ett laptopkort.

Är det verkligen så många som bryr sig om förbrukning mer än att ens PSU ska klara av att leverera tillräckligt?
Säg att man gamear 2-3h per dag, så handlar det ju inte direkt om någon förmögenhet i elkostnad.

Av eriksson850

Vad har du för nätaggregat?

Av eriksson850
Skrivet av Lodisen:

https://www.google.com/search?q=God%20of%20war%20vram%20leak
Tål väl att diskuteras.

Imponerad över att ni fått det att fungera så pass bra på AMD-kort.
Mitt spel flyter förfärligt. Hoppar mellan 50-160 FPS och får starta om det varannan timme då det blir fruktansvärt när spelet slukat upp 16GB av graffet.

Bara spelat 30-40 min men det håller sig mellan 90-120fps i 1440p fsr (ultra high) och allt annat maxat. Ligger konstant på ~6gb förbrukning.

Edit: XFX Merc 319 6800xt, Razer 3600 och 32gb 3200 minnen. Re-bar aktiverat.