Inlägg

Inlägg som SatFläsk har skrivit i forumet
Av SatFläsk
Skrivet av Ibymafayhas:

Har du marginal i din ekonomi så hade jag lagt minimum i insats och amortering och sparat i indexfonder.

Ja, det är helt klart gynnsamt att göra så i dagens läge. Men jag tänker att det är bra att försöka maximera beloppet i lånelöftesansökan oavsett så att man vet var det absoluta taket ligger för vad man kan köpa. Då behöver man aldrig hamna i läget att man måste kontakta banken mitt i en budgivning för att se om man kan ge mer. (Det finns ju inget som hindrar en från att köpa något för ett lägre belopp än vad man fått löfte på.)

Av SatFläsk
Skrivet av SatFläsk:

Jag är även medveten om att försörjningsplikten inte gäller sambos, men bevisligen verkar det ändå som att bankerna räknar som om så vore fallet i sina kalkyler. Nåja, jag får höra med banken vad de tycker i kommande möte.

Hade möte med SEB och de bekräftade vad som sagts i tråden, d.v.s. att om man är sambos men bara en ska köpa och stå på lån så går det bra att säga att man ska bo ensam i bostaden när man söker lånelöfte (trots att man egentligen kommer vara två).

Passar på att höra om en annan sak jag glömde att ta upp med banken. När man ansöker ombeds man fylla i hur mycket man kan lägga i kontantinsats. För de flesta är beloppet avhängigt vad man skulle få från försäljning av befintlig bostad, vilket inte går att veta exakt. Så vad skriver man? Jag gissar att man tar en defensiv uppskattning av vad man skulle få vid försäljning, men vore intressant att höra hur andra tänker.

Av SatFläsk
Skrivet av Gainsgoblin:

Så skriv ett samboavtal.

Ja, vi har samboavtal så ägandefrågan är inte ett problem. Jag är även medveten om att försörjningsplikten inte gäller sambos, men bevisligen verkar det ändå som att bankerna räknar som om så vore fallet i sina kalkyler. Nåja, jag får höra med banken vad de tycker i kommande möte.

Av SatFläsk

Är det någon som har erfarenhet av att söka lån själv trots att man har sambo?
Jag bor med min flickvän men äger hela lägenheten själv. Vi funderar på att flytta, och jag kommer sannolikt även köpa nästa bostad själv då hon planerar att börja plugga inom snar framtid.

Här kommer knepigheten: Om jag i lånekalkylatorn knappar in att vi ska bo två i lägenheten så blir lånebeloppet ca. 1 miljon lägre än om jag säger att jag ska bo själv. Jag förstår att detta beror på att jag teoretiskt måste kunna försörja min sambo på min inkomst, men i praktiken så försörjer hon sig själv med egen lön och har egna besparingar. Snarare förbättras min ekonomi eftersom hon är med och bidrar till avgift etc. Dessitom har jag hyresintäkter (som ej tas med i lånekalkylen), så jag kommer ha goda marginaler även vid det större lånebeloppet.

Således uppstår frågan: Kan man hävda att man ska bo själv, köpa och få lån, och strax därefter flytta ihop ändå? Någon som provat detta? Tänker att banken eventuellt kan bli misstänksam då vi redan är skrivna på samma adress.

Av SatFläsk
Skrivet av Webhallen:

Semester är vad som händer

Har uppdaterat Strix OC nu, kan inte påstå att det är leveranser dock som står för den stora flytten i kön, mer att det erbjudits vita kort eller andra kort / avbokningar.

/Patrik

Passar på att fråga om uppdatering till Palit 3080 GamingPro OC, har inte uppdaterats sedan i mars.

Av SatFläsk

Någon som kan tipsa om vilket 3080 man bör beställa idag från Webbhallen om man vill ha så kort leveranstid som möjligt?
Korten från Palit och Gainward ser ut att ha få bokningar, men jag antar att tiden även beror på hur många leveranser som flödar in.