Inlägg

Inlägg som mattoys har skrivit i forumet
Av mattoys
Skrivet av m4gnify:

Kolla med lantmäteriet först om det verkligen var er mark. Man hoppas ju iallafall att kommunen skulle göra det, men man vet aldrig.

Det borde finnas tomtsten/rör som markera vart hörnen är på tomten.
Dock kan dessa vara angivna så som att gränsen går x meter från den, det framgår av kartan som lantmäteriet har.

Av mattoys

Ingen som har kört på en 3D-printad ring?
Guld och silver vet jag finns att välja på som material.

Skrivet av Kaine_Uro:

Varför slänger man bort så mycket pengar på en skitsak som en förlovnings-/vigselring?

Vi valde titanringar med guldinlägg för ca 2000 kr stycket. Tyckte att det var onödiga pengar.

Framförallt om man skulle förlora ringen så är det ohört sura pengar för att ersätta den.

TS @tequila_mejor:
Hur har det gått, är ni gifta idag? Enligt tradition skall man vara gift inom ett år från förlovningen.

Av mattoys
Skrivet av sunnis:

Ja det är garanterat asbest, sett sådana lite varstans i -60 tals konstruktioner. Börjar du riva i det så behöver du lämplig skyddsutrustning. Det kostar inte många kronor att ersätta med spirorör och isolering.

Vill tillägga att det är smart att kontakta återbruket/tippen i kommunen för att få reda på hur du skall hantera deponin för att de skall ta emot asbest.

Av mattoys
Skrivet av Narcoleptic:

Hej!

Tänkte vara lite proaktiv inför sommaren denna gång och implementera någon form av aktiv kyllösning redan nu, innan hela samhället förvandlats till en flämtande zombiehord som vacklar genom köplador stönandes "cold.. coooooold.."

Läget:

35 kvm hyreslägenhet (så inga fasta installationer) i stenöken. Huskroppen blir rejält varm under värmebölja.
"Självdragsventilation" = dvs noll drag vid hetta.
Fönster - och balkong - enbart i en riktning, med sol från ca 12-20.
Vanlig rund ventil ut i skafferiet samt smal ventil under fönster i rum finns.
Rätt begränsad budget.

Förra sommaren installerade jag solfilm på samtliga fönster vilket gjorde stor skillnad.

Jag hade också för vana att hålla fönstren stängda så fort yttertemp nådde över innetemp på morgonen och sen öppna allt på kvällen när det motsatta gällde och ställa bordsfläkt i balkongdörren för att dra in sval luft hela nätterna. Cirkulationen kändes ändå väldigt måttlig och det var ofta uppåt/kring 30C inne, med kanske nedåt 27/28 best case på morgonkvisten. Utluften kan ju inte ha varit direkt imponerande kanske.

Alltså aktiv kyla.

Det första jag har tänkt är att bygga en DIY variant av billig bilkylare + lämpliga fläktar, se t.ex här. MEN jag tänker mig att den står på diskbänken och att kallvatten (ca 11C när det var som varmast) konstant leds in via slang från uttag för bänkdiskmaskin på köksblandaren och rinner ut via slang i vasken.

Sen väljer man billiga våtrumsfläktar och driver från jordade uttag i armaturen i bänkskåpet.

Designen i länken - med ett plasttråg på baksidan, fäst med buntband, och fläktarna i överkant på detta - verkar vettig. Kondens lär bildas på kylaren och om man sätter tråget så att det sticker ned ett par cm i underkant kan ev. kondens i tråget rinna av även den vägen.

Skulle det bildas så mycket kondens att det blir sjö på diskbänken får man väl ställa något tråg under med avledning ned i vasken intill.

Förstår jag det hela rätt innebär detta att man får en luftavfuktande effekt på köpet? Eller blir det problem i och med att systemet inte är slutet, dvs vatten rinner fritt ned i avloppet? I så fall så lång avrinningsslang som möjligt, ev. med ett hål taget i gallret i vasken?

Den borde ju inte behöva låta jättemycket (53db, ungefär som en bordsfläkt vilket jag körde dygnet runt förra sommaren) och därmed gå att köra i princip dygnet runt. Särskilt om man dels ser till att montera fläktarna så att minimalt med vibrationer överförs till resten av konstruktionen - kanske med en ring av liggunderlag etc och ställer det hela på någon form av gummifot för att undvika vibrationer i diskbänk?

Luftflödet skulle gå rakt mot köksdörren och sängen ca 5 meter bort.

Någon som har koll på om denna variant skulle ge rimlig kyleffekt givet en temperaturskillnad på ca 20C mellan vatten och luft och ett luftflöde (genom fläktarna iaf) på knappa 200 kubikmeter/timme?

En annan tanke:

- I och med att det känns som att ventilationen även nattetid blev rätt usel, skulle det vara någon poäng att blåsa ut luft genom tex ventilen i skafferiet för att kunna dra in mer relativt sval nattluft genom balkongdörr? Alternativt dra ett flexibelt kanalrör och suga ut luft från precis under taket i rummet (där jag sover) genom balkongdörrens överkant samtidigt som en fläkt längre ned blåser in sval luft? Utluften via "självdrag" känns som sagt tveksam när allt - tex taket.. - lär vara väl uppvärmt, varför det är svårt att få in sval luft när man inte har möjlighet till naturligt korsdrag.

PS. I förebyggande syfte: Jag betalar inte för vatten efter förbrukning, som enpersonshushåll gör jag sannolikt av med betydligt mindre än den schablon jag betalar för genom hyran och min klimatpåverkan över lag är betydligt lägre än genomsnittet. Denna extra vattenförbrukning under några veckor om året för att göra lägenheten beboelig (hyresvärden har trots påstötningar inte varit intresserad av att göra något åt värmen öht) står jag alltså för. LÄMNA DÄRMED EVENTUELLA SYNPUNKTER KRING DETTA UTANFÖR TRÅDEN TACK! DS

Har du en fläkt på 0.18-0.37 kW så borde du kunna få ~1-2 kW kyleffekt med en kylare i den storleken och ett delta T på 10 grader, troligen lite lägre då du inte kommer ha så högt vattenflöde.

För att säga mer exakt måste man ha data på kylflänsen samt fläkt och flöde.

Följande datablad skulle kunna ge en fingervisning:
https://universalhydraulik.com/products-solutions/heat-exchan...

Borde man inte kunna bugga en reservoir där man återcirkulerar vattnet, och ha ett litet tillflöde för att hålla ner temperaturen på kylvattnet. Tänk att man fyller vasken som man har pumpen i och sedan återleder vattnet till vasken, sedan ha man ett lågt flöde från kranen som fyller på, det "överblivna" vattnet rinner ut genom översvämningsskyddet. Med fördel kan man sätta en bit slang på kranen som leder det kalla vattnet till botten på vasken samt tar bort skval-ljudet.

Av mattoys
Skrivet av b1ghen:

När det gäller tester så testa t.ex. en RAIDZ2 med 4 diskar mot en med 5 diskar. 4 diskar ger ju 2 datadiskar så optimalt och 5 diskar ger 3 datadiskar så inte optimalt. I vanlig RAID ger ju fler spindlar (diskar) oftast mer prestanda men i detta fallet borde det bli tvärtom att 4 diskar är snabbare än 5.

Nyfiken på varför det blir så.
Har du någon bra förklaring?

Av mattoys
Skrivet av Karaff:

Tack för tipset, tänkte precis ge ut mina kontouppgifter till någon fast jag inte beställt något paket!

(Ironi av.. Om folk inte vore så aningslösa med allt som trillar in som vill ha massa uppgifter från dig skulle detta inte vara en business för folk att krångla med..)

Har man beställt från China så vet man inte riktigt när paketet kommer.

De försöker helt enkel göra samma scam som posten, fast de inte har något paket.

Av mattoys
Skrivet av BabaYaga85:

Så tänkte kolla om detta är rätt ställe att skriva på.
Ja har precis flyttat till hus på landet och de är tydligen mycket järn i vattnet trots nytt filter men min fråga är följande. Kan man få brun utan sol effekt pga av höga järn halten eller beror det på nånting annat?

Har aldrig hört att man skulle få brun-utan-sol av det.
Däremot brukar blont hår blir grönt av det.

Av mattoys

träklossar?

Av mattoys
Skrivet av zarkov:

Jag sitter med i en arbetsgrupp som skall undersöka möjligheterna att montera laddboxar för elbilar/hybrider i området där vi bor. Det är ett radhusområde där alla boende är medlemmar i en samfällighetsförening som är juridisk ägare till garage, kvartersgård mm. I dagsläget är elnätet i garagen väldigt svagt, vi får t.ex. inte ha motorvärmare eller frysboxar i garagen för då går propparna. Vi har kontaktat nätägaren och fått ett pris på separat servisledning till garagen så den biten är klar.

Nu skall jag skriva en offertförfrågan till några el-firmor för själva installationsarbetet men jag vet inte riktigt vad jag skall ha med. Egentligen behöver vi hjälp med allt, från markskåp till elcentraler till kabeldragning och montage av laddboxar, men hur formulerar jag det? Hur får jag med allt som behövs utan att skriva en doktorsavhandling?

Jag har gjort en skiss med ungefärliga avstånd samt en kort kravlista på laddboxarna. Vad mer behövs?

Minimikrav på laddboxarna för garagemontering:

  • Boxarna skall vara Mode 3 Type 2 3,7kW (1-fas 16A)

  • Installationen skall vara förberedd för 3-fas 16A

  • Lastbalansering inom respektive garageområde

  • Inbyggd energimätning med möjlighet till fjärravläsning och individuell debitering

  • Separat schuko-uttag skall finnas på eller vid varje box, antingen integrerat i boxen eller monteras vid sidan om

Antalet boxar, sen borde ni kunna få ett offertförslag på en lösning från firmor.

Av mattoys
Skrivet av Kakann:

Antingen kör du enligt grundregeln (0, 1, 2 eller 3% av din totala skulle per år beroende på belåningsgrad och skuldkvot) eller det nya lånet på 10 år enligt grundregeln om banken erbjuder det. Men med bolån på kanske 350k rör det ju sig om max 900kr i månaden enligt grundregeln och det är nog inte så dumt trots allt.

Nackdelen är att jag behöver ta ett större lån för att kunna betala av lånet, då jag behöver amortera på lånet istället för att bekosta renoveringen med de pengarna. Lånet jag tänkte ta skulle inte täcka alla renoveringar.

Av mattoys

Har idag ett bolån som är amorteringsfritt, 70% av fastighetens värde.

Skulle vilja öka mitt lån och låna mera, oklart om jag klarar den nya gränsen på 50% av fastighetsvärdet när jag värderar om fastigheten och inkluderat det nya lånebeloppet.

Kan jag utöka eller ta ett nytt bolån så bara det nya lånet omfattas av amorteringskravet inte det gamla?(Den totala belåningen kommer ligga under 70%)

edit:
mitt bolån idag ligger på 245k kr, vilket jag vill utöka med 100-120k kr.

Av mattoys
Skrivet av boyen89:

Det kommer bli lite likande i min värld,
ska fråga lite mer om detta idag,
men därav är lenovon val 4 väldigt intressant

Nu jobbar jag inte men IT, men man blir väldigt handikappad om man inte har en dator.
Lokal service kan vara guld värt.

Av mattoys
Skrivet av boyen89:

Hej

Jag ska välja en dator att arbeta ifrån och jag kan egentligen välja vilken dator som helst som jag vill ha.
Jag kommer främst arbete med office sviten och cloud tjänster,
Men jag vill kunna snurra om en vm miljö lokalt och kommer förmodligen ganska aktivt köra minst en VM.
Men jag vill kunna snurra upp en mindre serverpark typ 4-6 serverar utan problem.
Laptop är vad jag måste välja och remote lösningar är ingen idé.

Jag har tittat på olika lösningar och kommit fram till några alternativ.
Andra alternativ välkommnas om dem är i rätt spec,

Mycket kommer handla om Microsoft därav är dem lite extra intressanta nackdelen med dessa är service och garanti ärenden.

Jag lutar just nu åt Surface pro 6 så flest minus innebär inte sämst val

1. Microsoft Surface Book 2 GTX 1050
Specs:
Intel I7-8650U
16 GB Ram
Grafikkort: GTX 1050
Pris: 23 799 ex moms
+
Löstagbar
Smidig
Microsoft produkt
Starkast
Passar bättre till jobbet än andra märken
-
Dålig batteri tid
Problem med att grafikkort drar batteriström trots nätadapter
Service kan ta 3 veckor
Dyrast
Måste skicka på service

2. Microsoft Surface Pro 6
Specs:
Intel I7-8650U
16 GB Ram
Pris: 21 874 ex moms
+
Bra batteritid
Microsoft produkt
Lätt
Snygg och smidig
-
Tangentbord måste köpas till
Service kan ta 3 veckor
Penna måste köpas till
Måste skicka på service
Ingen USB C

3.Lenovo ThinkPad X1 Tablet
Specs:
Intel I7-8550U
16 GB ram
+
Penna + tangentbord medföljer (Kommer behöva köpa en annan penna men iaf)
Flest portar av 2in1
USB-C
Väger pyttelite
Bäst batteritid
-
Ful som stryk (Jag bryr mig lite iaf)
Måste skicka på service (Men iaf hämtservice)

4. Lenovo ThinkPad X1 Yoga
Specs:
Intel I7-8550U
16 GB ram
+
Penna + tangentbord medföljer (Kommer behöva köpa en annan penna men iaf)
Många portar
USB-C
"Riktig dator"
Service på plats
-
Tyngre
Ej löstagbar
Större enhet

Så vilken bör jag välja
Dem kostar ungefär lika mycket

Vad händer om datorn går sönder?
Jag tänker främst på att du inte kan fakturera tid om du inte har en dator som fungerar.
Att vara utan dator eller alternativ lösning i 3 veckor är oacceptabelt i min värld!
Har du tillgång till en backuplösning, annars är du låst till det förslag som ger snabbast service.

Av mattoys
Skrivet av wicerd:

Hej!
Jag har problem med en uppgift.

Frågan:
"Ett lysrör på 40W och cos =0.42 ska faskompenseras så att cos blir 0.9. Beräkna kapacitansen för faskompenseringskondensatorn om U=230V och f= 50 hz."

Effekttriangeln och förhållandena mellan S P och Q samt faskompensering vid ex en trefasmotor har jag koll på (haft koll på) i tidigare uppgifter men här får jag inte ihop det riktigt...

Hur ska jag räkna ut det här?

Tack på förhand!

Beräkna den induktiva strömmen för Cos=0.46 respektive Cos=0.9, mha effekttriangeln.
Beräkna skillnaderna mellan strömmarna.

Strömskillnaden är den som du vill kompensera för, beräkna storleken på kondensatorn med hjälp av strömskillnaden.

Av mattoys
Skrivet av HaBBarN:

Det är högtalaren som bestämmer lasten om det är 4 eller 8 ohm.

Skrivet av roxkz:

Mjo, eller rättare sagt, Högtalaren bestämmer impedansen.. En högtalare är aldrig enbart 4 eller 8 ohm i verkligheten. Det är bara ett halvhjärtat försök till ett snittvärde... Eller ibland, ren och skär lögn baserad på elementens impedansmärkning.

Skickades från m.sweclockers.com

Impedansen beror på frekvensen(och spolen i högtalaren), om det finns ett frekvensområde specat på högtalaren också så borde man kunna härleda det en impedansvärdet till den lägsta frekvensen och det andra impedansvärdet till den högsta frekvensen.

Av mattoys
Skrivet av DooMoLiTioN:

https://gyazo.com/efb545e871bb438ebff1d1c2ee4f8b7b

Bild på planlösningen

Vad har ni för idé på bäst lösning?
Finns det en trådlös möjlighet eller behöver man dra kablar från fiberboxen över hela huset?

Mvh

Finns powerline, då kör man över eluttagen.
Tro dock inte det fungerar om uttagen ligger på olika faser.

Av mattoys
Skrivet av Calma:

Tjena tråden!

Trivs väldigt bra på mitt jobb. Kör som distributionschaufför och har cirka 10 års erfarenhet av lastbilskörning, mestadels utan släp förvisso men inga problem med den biten om så önskas.

Finns det andra här som jobbar i branschen? DHL, Postnord, Schenker?

Just nu ligger jag på kort-distrikt, typ 15-20 mil per dag max.
Har aldrig brytt mig nämnvärt om lön, utan är glad om jag har råd med alla utgifter, mat på bordet och ett par tusen över så att säga. Har lite inkomster på sidan av så jag överlever.

Men det lockar lite att byta jobb, om ett år eller två då jag kan öka min lön markant men samtidigt trivs jag otroligt bra på mitt distrikt även om jag drar ett mycket tungt distrikt om man tittar på godsmängd, ca 35-45 stopp per dag plus landsbygd plus en hel del inhämtningar, ca 6-10st per dag. (Skiljer sig per månad, vissa perioder är lugnare medan andra är helt galna)

Jag har väldigt bra och många referenser från kunder. Flertalet av kunderna har tom tagit sig tiden och skickat in till kundtjänst som sedan skickat vidare och skrivit fina ord vilket gör att jag har mycket sånt på papper men också kan få massvis med referenser genom att uppge nummer till dessa som kan rekommendera och så vidare.

I min bransch finns det väldigt mycket klåpare, tyvärr som kastar paket, är otrevliga mot kunder, tjuriga, kör sönder bilar, aldrig ställer upp, ställer av paket fel för att man inte orkar läsa på paketlappen, gör absolut noll extra.

Skulle säga att ungefär 60 på 100 är bra, normala arbetare som gör sitt jobb, är trevliga mot kund och gör en hyvens arbetsinsats dag ut och dag in.

Runt 2-3 på 100 pers håller riktigt hög klass, har en hög service nivå och gör det lilla extra hela tiden, ställer upp och är väldigt lätta att ha och göra med. = Gör mer än vad man egentligen behöver för att ha grymma kundkontakter och en trevlig arbetsmiljö.

Gud, svårt att skriva det här utan att få det att låta som skryt men anser mig själv vara riktigt bra på mitt arbete, speciellt vad gäller service och smidigheten och välviljan att alltid ställa upp m.m.
Nog om det.

Jag har genom kontakter minst 10-15 arbeten som jag kan hoppa på om jag skulle vilja göra något annat. Har inte gått in exakt på lön då jag inte är intresserad att byta i dagens läge men kan i princip gå ner i arbetsslit och samtidigt gå upp i lön säkert 7- 10.000 från nuvarande fackliga lön på 26.000 som jag anser är väldigt låg för det slit man lägger ner. Beror lite på hur mycket man vill jobba men spontant tackar jag alltid nej till bulk, fjärr och sådant då jag inte vill ligga borta så jag är medveten att de bästa lönerna kommer med traktamenten och många timmar men samtidigt vet jag flertalet chill-jobb, köra grus, flis m.m där arbetsinsatsen är ganska basic och samtidigt sitter dessa på löner uppåt 30-35.000 för 40 timmars veckor.

Har någon erfarenhet att diskutera med en chef som går enligt avtal (transport) och fått höjd lön för bra arbetsinsats? Jag menar, ett bra ansikte utåt för företaget är ju något som anses positivt kontra chaufförer som bara förstör, tjurar och sätter sig på tvären.

Det som gör att jag tycker lönen är lite skev på mitt företag för dagens jobb är att vissa sitter med ca 20 stopp per dag har samma lön som de personer som har distrikt med 30-40 stopp.
Visst, det finns ingenting som hindrar mig från att byta och hade jag inte trivts så bra med min andra familj, det vill säga mina kunder där jag kör så hade jag säkerligen redan bytt jobb.

Jag vet inte riktigt vad jag vill uppnå, men finns det någon i branschen så skicka gärna ett PM.
Tycker det här med lönesamtal känns väldigt, ja vad ska man säga. Pinsamt? Girigt?

Samtidigt är min högsta chef en person som går hem väldigt tidigt om dagarna, så när ska jag ta upp detta? Ringa och be om ett privat samtal? Eller hur gör man? Hur börjar man?

Jag tycker (för den arbetsinsats jag gör) att jag är värd en lön minst 30.000 brutto.
Lönen ökar minimalt varje år och hade jag suttit med ett distrikt med 20-30 stopp ut hade 26.000 brutto varit helt rimligt.
Notera att jag kör lastbil, inte budbil där antalet stopp normalt är mycket högre.

Tycker ni jag borde ha andra jobb på bordet och sedan gå till chefen och säga att så här ligger det till? Å andra sidan vill jag inte utnyttja andra företag och säga att jag är intresserad men sedan om min chef väljer att ge mig högre lön så helt plötsligt tackar jag nej till det? Vill inte trampa någon på tårna. Typiskt svenskt, jag vet.

Ska sägas att jag på 5-6 år på nuvarande arbetsplats inte haft något privat samtal med chefen eller något för att stämma av. Personligen tycker jag man borde ha privata möten varje år, eller vartannat men på mitt jobb är det typ så att hör man inget från cheferna betyder det att man gör ett bra jobb så inte mycket kommunikation mellan tyvärr.

Hur börjar man ett lönesamtal? Be om ett privat samtal där man förklarar att man tycker man är värd en högre lön?
Hänvisa till att man är ett mycket bra ansikte utåt för företaget? Bra reklam för företaget skapar ju mer jobb = mer inkomster.

Varför ska man vara så feg för? Finns det något botemedel för oss?

Lite fredagstankar bara men ni som jobbar i branschen får väl gärna höra av er via PM. Vore kul att höra hur ni har det!

Trevlig helg!

Har du sökt några andra jobb?
Då kan du få en känsla för hur rimligt dit lönekrav är.

Av mattoys
Skrivet av Jem:

Hej

Vet någon hur konsultföretag fakturerar själva resandet vid utlandsuppdrag?

Exempelvis om en IT expert reser från Sverige till Australien. När denne är framme, så går det efter normal timkostnad. Men hur brukar företagen göra med själva resandet, det kan ju vara ganska många timmar på flyget och flygplatser.

Finns det något ställe på nätet, där det finns information om detta?

Men du som anställd konsult på ett bolag, då kan du läsa hur det är reglerat i kollektiv avtalen för tjänster män Te.x mellan Sveriges ingenjörer och Teknik arbetsgivarna, eller Unionen och Teknik arbetsgivarna.

Om du menar vad som faktureras kunden, så beror det på avtalet mellan konsultbolaget och uppdragsgivaren.
Vanligast på bolaget där jag jobbar är att man har räknat in resekostnaden och restidsersättningen i timtaxan.

Av mattoys
Skrivet av Inteno:

Tänkte mest om de var möjligt.
Har en halv procent lägre på ena banken och tänkte ringa till dne andra då och säga de sen se vad dom säger och ger dom lägre så kan jag säga de till andra banken också och därmed få lägre ränta på båda.

Skickades från m.sweclockers.com

Då har du en möjlighet, går det inte med på det försöker du flytta lånet till den andra banken.

Av mattoys
Skrivet av Mr pewpew:

Jag har nyligen sökt lånelöfte hos SBAB och fått detta beviljat. Så min fråga är "Finns det utrymme att förhandla om ränta eller är det "take it or leave it" och "Bör jag söka lånelöfte hos andra aktörer eller riskerar man att påverka sitt kreditbetyg/lånelöfte negativt".

Varje aktör som gör en kreditupplysning kommer sänka ditt kreditbetyg, vet att det fanns någon tjänst som jämförde olika banker men bara gjorde en kreditupplysning.

Tar du rörligt lån så brukar man kunna flytta lånet rätt omgående.