Inlägg

Inlägg som PelleP38 har skrivit i forumet
Av PelleP38
Skrivet av FX9:

Hämta bilden från en dator, så inte telefonen har nån idé om att komprimera den när den hämtas.

Hur laddar du upp den?

Jag kör bara onedrive på jobbet och då bara via en dator, men aldrig upplevt att när man drar en fil över till Onedrive via filhanteraren så förändras filen på nått sätt.

Laddar upp filen "manuellt" från telefonen. Dvs jag markerar den, väljer dela och väljer OneDrive och sedan vilken mapp jag vill läsa upp den till.

Inte heller märkt det tidigare. Använde en Samsung Galaxy tidigare och inga problem. Ska prova att skicka samma fil till min Samsung och ladda upp från den för att se vad som nu händer.

Av PelleP38
Skrivet av Xcorp:

Om du laddar ner den igen, har du samma storlek då?

3,12 mb när jag laddat ner den på telefonen igen. Så ganska stor skillnad från när jag initialt laddar upp den.

Av PelleP38

Komprimerar OneDrive bildfiler?

Hej,
Har noterat en kosntig sak med OneDrive, som jag inte upplevt tidigare.
Har noterat att filstorleken på mina uppladdade bilder minskat.
Exempelvis så var en bild (jpg) 5,77 mb precis när jag laddat upp den. När jag tittade några timmar senare hade den "krympt" till 2,98 mb.

Jag är inte så pigg på att OneDrive gör detta. Jag vill kontrollera mina bilder själv, jag vill inte att OneDrive ska komprimera dem.
Pixelstorleken är dock den samma.

Jag har stämt av filstorlekarna tidigare och inte märkt något konstigt.

Någon som märkt av detta? Jag har kollat igenom inställningarna men kan inte hitta någon inställning gällande detta.

Jag använder en Google Pixel 7, om det skulle påverka...

Av PelleP38
Skrivet av joakim99:

Vad har du för router? På många routrar kan man ha en vpn-server.

Har en Router via Ownit, men ska snart flytta och då bygga upp ett mesh-nätverk så tar med mig denna fundering då också.
Har googlat en del efter att du skrev 😀

Av PelleP38
Skrivet av joakim99:

Då skulle jag rekommendera att du kör via en egen vpn-server.

Vilket betyder?
Tror inte jag besitter den tekniska kompetensen för att sätta upp en egen server.

Av PelleP38
Skrivet av joakim99:

Vad är syftet med tjänsten? Är det huvudsakliga skälet att komma åt utländska strömningstjänster? Beroende på användning så tror jag att olika leverantörer passar olika bra.

Det primära syftet är att värna om min integritet. Kunna känna mig trygg på publika nätverk. Framför allt när jag är ute och reser. I Sverige brukar jag generellt inte koppla upp på publika nätverk.

Av PelleP38

Dags att förnya VPN, vill byta.

Hej,

Den VPN-tjänst jag idag använder går ut om någon vecka och jag är inte så pigg på att förnya.
Tycker den har börjat blocka lite väl mycket trafik, har problem med olika strömningstjänster mm mm.

Vilken tjänst rekommenderas?
Är det Mullvad som rekommenderas?
Såg att man kan få det lite billigare om man köper en årsprenumeration via Webhallen.

Av PelleP38
Skrivet av Heliopause:

Om vi byter "microsoft" mot "tekniske tures fillagringsfirma" så blir det kanske lite lättare att förstå, då det är i en mindre skala.

Tänk dig då att du använder vpn, krypterad kommunikation mm för att skicka upp filer till tures server som han har under skrivbordet, men ture som äger servern kan ju, om han vill, bara öppna mappen på sin server och titta på alltihopa utan att du någonsin ser det, och är han ännu klurigare tittar han i backupen, det lämnar absolut inga spår alls som du skulle kunna se, det skrivs ju bara över periodiskt med en ny backup.

Men, jag tror du kan vara lugn ändå, de har annat för sig hos microsoft än att nöjestitta på varenda kunds bilder av katter, hundar, semestrar mm, och ett större företag som microsoft har förhoppningsvis någon sorts intern säkerhetsavdelning som reagerar om personal obehörigen varit in på servrarna, precis som sjukvården har koll på att bara just DIN doktor tittar på din journal i systemen, och att den inte är tillgänglig för varenda receptionist, städare, vaktmästare m.fl i hela regionen.

Sålänge mailet kom från en microsoft tjänsteadress bör du kunna vara ganska lugn.

Tack för den bilden och sista två styckena gör mig lite trygg.
Ja, det var en Microsoft-adress.

Av PelleP38
Skrivet av evil penguin:

Håller med om att förstalinjens supportpersonal rimligen inte kommer åt kunders data, utifrån hur deras system fungerar, policies, osv...

MEN jag tolkade det hela som att det primärt handlade om att TS hade kontakt med en *människa som ville få en verifieringskod*.

I förlängningen då: Hur ska jag som användare kunna veta om det är normalt att man behöver ge supportkontakten den här verifieringskoden, eller om det är supportkontakten som hatar sitt jobb som kommit på att de kan lura av kunder en verifieringskod och sedan komma åt deras data och se om det finns något de kan nyttja för egen vinning.

Nu argumenterar jag ju mot min egna oro.
Men eftersom jag använde en officiell kanal för att kontakta dem och det finns ett suppoeterärende så känns kontakten legit.
Och eftersom jag har tvåstegsverifiering och det inte finns några spår av inloggning så känns det inte som att vederbörande kunnat logga in på mitt konto.

Ja, jag kanske bara ska släppa min oro...

Av PelleP38
Skrivet av KAD:

Naturligtvis finns det Microsoftanställda som har tillgång till din data, för att kunna bistå myndigheter vid myndighetsutövning och för att kunna lösa avancerade supportärenden.

För att veta vilka möjligheter det ger att ha tillgång till den kod som du gav supportpersonen tillgång till så måste man veta hur Microsofts interna system fungerar. Jag tvivlar på att det finns någon med den kunskapen här.

Om du inte vill att Microsoft-anställda ska ha tillgång till din data, låt bli att ge dem din data. Du kan förstås välja att minska risken för insyn genom att bara synka krypterad data till OneDrive. Att kryptera snarlik data flera gånger med samma nyckel är dock historiskt sett det vanligaste sättet att få sitt krypto knäckt.

Vilken supportperson som helst kan antagligen inte titta på datan för vilken kund som helst när som helst. Men återigen, du kommer antagligen inte kunna få reda på hur Microsofts interna processer fungerar idag och i morgon.

Skrivet av D.:

Fått tillgång till din data, hur menar du?
Är det något särskilt du är rädd för att personen ska se?

Är nog inte så att bara för att du behövt hjälp och gjort ett ärende så har supportpersonen automatiskt tillgång till din data.

Vet att det t ex för företagskonton inte bara går att se användares konton, inte ens som admin för företaget.
Men Ms kan kanske göra det, dock lär inte förstalinjens supportpersonal kunna göra det.

Jag hör vad ni säger och självklart lägger jag ju min data i deras händer när jag väljer att spara det i deras molntjänst.

Men jag håller ju med om att det inte är rimligt att en person i första linjen får tillgång till hela kontot.

På frågan om det är något särskilt jag är rädd för så är det väl mer att man lagrar sina privata bilder och filer. Mer mer

Av PelleP38

Orolig efter kontakt med Microsoft Support

Hej,
Jag har en sak jag inte kan få ur mitt huvud.
Jag kontaktade idag Microsoft Support via inloggat läge på deras hemsida då jag hade problem med debiteringen av mitt OneDrive-konto.

Jag pratade med en kille som skulle verifiera att jag är jag och skickade en kod till min mail som jag läser upp.

Ärendet löser sig. Så det är ju bra.

Nu är jag dock orolig att han fått tillgång till min data via mitt OneDrive-konto.

Men för att sammanfatta:

  • Det var jag som kontaktade dem via inloggat läge

  • Det finns ett ärende loggat på mitt Microsoft-konto

  • Jag har tvåstegsverifiering aktiverat på mitt konto

  • Det finns inga andra inloggningar (utom mina egna med mitt IP-nr) på mitt konto om jag tittar på inloggningshistoriken via inloggat läge.

Jag vet att det finns många scams där man blir kontaktad av någon som vill ta kontroll över dator etc. Nu var det jag som kontaktade dem och jag har ej låtit någon fjärrstyra min dator.

Känner att det är osannolikt, men samtidigt kan jag inte få bort tanken...

Av PelleP38
Skrivet av perost:

Din Pixel 7 är ungefär 3-4 gånger snabbare än S6 Lite om man bara jämför CPUerna, tar man med GPU också så drar det iväg ännu mer. Se t.ex. GB6 för S6 Lite och Pixel 7. Men den fungerar säkert bra att surfa med, bara du inte förväntar dig samma nivå som din Pixel 7.

Oj, är det så? Lät så lovande när jag läste posten ovan.
Hmm, nu blev det svårt igen...

Av PelleP38
Skrivet av Pitr-:

Jag köpte faktiskt just en Samsung Galaxy Tab S6 Lite för ett år sen till ena dottern, för att ersättare en Lenovo-platta vars pekskärm hade fått fnatt. Kan säga att byggkvalitén på S6 Lite är så mycket bättre än på A-serien av plattor. Prestandan är helt fantastisk för en platta i detta pris spann med metallchassi och bra skärm. Då hade jag redan sonderat av hela marknaden och kommit fram till att just denna platta var den absolut vettigaste för runt 3000:-, och även om priset inte har gått ner så skulle jag ändå säga att plattan är värd de pengarna, åtminstone så länge inte Samsung släpper en S7 Lite vilket inte finns ännu. Köp inget billigare om det inte är avsett för bruk av 2-4 åring, annars kommer den att flygga in i väggen snabbare än du hinner säga bazinga!

Tack. Bra att höra! Ja jag tycker det känns som ett bra pris.

Av PelleP38

Samsung Galaxy Tab S6 Lite 2022, något att rekommendera?

Jag är på jakt efter en ny surfplatta, android. Såg att Elgiganten redan idag börjar med ”Black Friday” för medlemmar. Det finns ett par olika Samsung-plattor, bland annat en Samsung Galaxy Tab S6 Lite 2022 WiFi för 2990 kr. Står att den kostat drygt 5 000 kr tidigare. Någon som har några erfarenheter från denna surfplatta? Jag ska mest ha den surfa med, kolla på film och youtube, ett komplement i stugan samt ev redigera några enklare bilder via Lightroom. Jag vet att den sista delen ställer lite högre krav på plattan än övriga punkter. Jag använder idag min Google Pixel 7 för enklare redigering när jag är på språng och den fungerar bra så tänker att denna plattan bör också fungera.
Såg även att det finns en Samsung Galaxy Tab A8 10.5 för en tusenlapp billigare, men kanske värt att lägga till den där tusenlappen för att få en S6!?
Eller någon som har något annat förslag?

Av PelleP38

OneDrive +100 har avslutats.

Använder OneDrive, och har haft två aktiva prenumerationer. OneDrive +100, som vardera ger 100 gb lagring. Kört detta upplägg i ett par år.
Idag fick jag ett meddelande från Microsoft att en av dessa två prenumerationer avslutats och efter lite googling har jag förstått att OneDrive +100 ersatts av Microsoft 365 Basic som också ger 100 gb utrymme och för ungefär samma pris.

Men i inloggat läge lyckas jag inte hitta detta paket. Vet inte hur jag ska kunna aktivera det.

Någon som har något förslag?

Och sen andra frågan är vad som händer om nu ett av mina 100 gb-paket tas bort vilket då innebär jag övertrasserar min limit?

Av PelleP38
Skrivet av Bläckman:

Problemet med deras android-app är att dom är sega på att släppa uppdateringar och fixa buggar. Det var stabiliteten som var mitt och, vad det verkade vara, många andras problem.

Jag kör både Litchi och DJI:s orginalapp på min iPad (6:e generationen). Dom är båda superstabila och aldrig kraschat. Jag skaffade den plattan bara för min drönare då jag är lite nojjig över att appen plötsligt skulle krascha mitt under en flygning :-S

Tack, ska kolla upp Litchi igen!

Av PelleP38
Skrivet av Bläckman:

Jag har dock haft mycket problem med att DJI:s app inte fungerar på min surfplatta (Samsung S7) utan kraschar vid uppstart. Detta gjorde att jag helt gått ifrån Android som plattform för min drönare (Mavic Pro) och numera bara använder en iPad (den enda äppleprodukten hemma). Läser man på diverse forum så rekommenderas faktiskt IOS-appen då den rent generellt anses mycket mer tillförlitlig och är väl den som har en prioriterad utveckling av DJI.

Tack @bläckman. Tillförlitlig i form av säkerhet eller stabilitet?

Har tyvärr bara android-produkter. Har visserligen en iPhone men det är en jobbtelefon med väldigt höga restriktioner kring vad som får installeras...

Funderar på om man borde gå över till en tredjepartsapp, men osäker vilken isf. Kollade för ett par år sedan på Litchi, men inte tittat på den de senaste åren...

Av PelleP38
Skrivet av Mr Steed:

Att jobba med Google Play kan vara utmanande, speciellt med vissa behörigheter där regler plötsligt ändras, så det behöver inte vara något Dji gör "fel" utan dom kanske bara tröttnat och enligt den här tråden (med källor) så verkar det vara det som är anledningen.

https://drones.stackexchange.com/questions/2209/how-come-the-...

Tack! Läste din länk. Känns ju logiskt, men några av farhågorna lyftes ju också. Tänker på kinesisk insyn och installation av andra program.
Man tänker ju om det är pga. detta som appen ej finns på Google Play. Men å andra sidan är ju appen installerad av så många personer och det borde kanske kommit fram isf...

Skrivet av RVX:

Finns den på deras download center så borde det väl vara lugnt kan man tycka.
En annan sak om du skulle behöva klicka på nån random sida, från nån suspekt länk via 4chan eller liknande.

Tack! Så jag också tänker! Borde vara lugnt.

Av PelleP38
Skrivet av Bakgrund:

Ja det är väl nära på så säkert det kan bli. Man ska vara försiktig med att installera apk:er från okända sidor, men om du hämtar den från Dji:s hemsida behöver du inte vara orolig.

Tack!

Jag känner också så att det bör vara lugnt. Jag har också gått in på DJI.com och letat mig hela vägen fram till filen och inte gått via sökning på Google. Så jag är säker på att jag hamnar rätt.

Men sen blir man ju lite paranoid över varför den försvunnit från Google Play... men det kanske man inte ska grubbla och ligga sömnlös över

Av PelleP38

Dji Go 4-appen saknas i Google Play, vågar jag installera APK?

Min DJI Mavic Air har legat på bokhyllan, men tog fram den nu i sommar för att flyga lite.
Dock funkar inte DJI Go 4 appen. Den kraschar direkt och behöver uppdateras. Till min förvåning finns den inte heller att ladda ner på Google Play.

Efter lite googling har jag kommit fram till att DJI har "plockat bort" appen, men det är högst oklart varför...

Appen finns dock att ladda ner från DJI Download Center som en APK-fil.

Vad jag förstått är detta enda sättet att få ner appen, men jag känner mig inte helt trygg med förfarandet. Vad säger expertisen? Är det lugnt att ladda ner en APK-fil från DJI's officiella hemsida och installera?