Inlägg

Inlägg som PelleP38 har skrivit i forumet
Av PelleP38
Skrivet av Chibariku:

Beror lite på hur Android loggar men en VPN ger ca 5-15% overhead på dataanvändningen. Cyberghost verkar ligga på runt 10%

https://vpncentral.com/how-much-data-does-a-vpn-use-per-hour/

Ok, då förstår jag. Tack snälla.
Om jag tittar på Cyberghosts andel av total förbrukning enligt min Pixel så ligger då overhead på drygt 7%. Sen kan de hänt att VPN varit avslagen vid något tillfälle och då närmar vi oss 10%. Så det verkar ju stämma ganska bra.

Då förstår jag den delen

Av PelleP38
Skrivet av Xophile:

Är Cyber ghost VPN aktiverad så bör ju rimligen all trafik gå därigenom?

Fast den är aktiverad 24/7, så isf borde ju volymen vara betydligt högre tänker jag. Då känns ju knappt 1 gb ganska lågt.

Eller tänker jag fel

Av PelleP38

Vad är det som förbrukar data (Google Play & Cyberghost)?

Sitter i sommarstugan utan wifi. Har på förhand försökt ladda ner sånt jag vill titta/lyssna på offline via Youtube, Spotify, poddspelare etc.

Telefonen drar trots det ganska mycket data.

Befunnit mig här sedan midsommar och har tittat på förbrukningen under juli.

Det är två appar som sticker ut.
Google Play Butik - 1,5 gb i juli
Cyberghost VPN - 0,95 gb i juli

Det är ingen fara på taket. Har surf så jag klarar mig, men mest nyfiken. Vad är det som drar...?

När det gäller Google. Jag har inte uppdaterat några appar. Har uppdaterat när jag tillfälligt haft tillgång till Wifi, dvs ej över mobilnätet.

Cyberghost VPN, vad är det i denna tjänst som drar så mycket data. Jag vet att den slukar batteri, men trodde ej den slukade data...

Båda apparnas förbrukning är också nästan uteslutande i förgrunden.

Någon som har någon teori?

Kör Google Pixel 7, och har tittat på förbrukningen i telefonens inställningar.

Av PelleP38

Imorse när jag skulle logga in på en sida jag haft problem med så bara funkade det.
Vet inte om det tryckts ut någon uppdatering i bakgrunden.

Får hoppas det håller i sig och att det funkar för er andra också 😀

Av PelleP38
Skrivet av Dax:

Var det inte någon säkerhets sak med autofyllnad som vad osäkert? ha rbara någon flashback om det i bakhuvudet.

Ja, vad jag förstått var det en security issue som blev känd i mars 2023 gällande autofill, men vad jag förstått ska den vara löst vid det här laget. Var något med autofill i kombo med iframe.

Av PelleP38
Skrivet av Airikr:

Än så länge funkar det klockrent, men jag använder inte min telefon så värst mycket Hm. Skumt att det inte verkar funka lika bra för dig :/

Jag har alla val aktiverade. Se om det funkar bättre om du aktiverar alla valen. Antar dock att det översta (Hjälpmedelsservice för automatisk ifyllnad) och det nästsista (Använd tillgänglighet) valet är de som är viktigast.

Tack, bra att det fungerar för dig 😊 Nä, det funkar inte alls för mig. Har provat olika varianter utan framgång.

Vad jag förstått så är de olika autofill-valen olika varianter av funktionaliteten autofill. Jag har alltid bara haft val 1 och 2 aktiverat och det fungerar ju även när jag öppnar Bitwarden precis innan. Så jag tänker att funktionaliteten funkar till viss del.
Efter vad jag förstått ger val 3 Bitwarden ännu större inflytande över att läsa vad som visas på skärmen. Det kanske inte har någon reell betydelse utan mer jag som är paranoid... 😊

Av PelleP38
Skrivet av landmarks:

Jag har samma problem med en Pixel Tablet. Det var riktigt länge sedan jag provade en Android-baserad surfplatta så jag tänkte att det kanske var kopplat till det formatet. Inte aktiverat någon batteribegränsning mig veterligen, men ska prova förslagen ovan och återkomma om det blir någon skillnad!

Detta är något som skedde under förra veckan. Tror det var förra veckans första hälft.

Av PelleP38
Skrivet av Airikr:

Jag har samma problem som vad du har, och jag har en Google Pixel 6a och använder Privacy Browser och Firefox i arbetsprofilen. Problemet uppstod efter en uppdatering av Bitwarden-appen (om det var den senaste eller en tidigare uppdateringen, ingen aning).

Jag tror dock att det beror på vad man har gjort för val i batteriförbrukningen för appens systeminställningar. Den var på valet "Optimerad" innan jag bytte till "Obegränsad". När den är på "Optimerad" kan Android själv bestämma om appen ska få konsumera batteri (vara i bakgrunden) eller inte, beroende på hur du använder appen. Efter att jag gick till pixelfed.social och tryckte på ett av textfälten på logga in-sidan, fick jag valet om automatisk ifyllning via Bitwarden. Detta valet försvann såklart när jag tvingade Android att avsluta Bitwarden via appens systeminställningar, precis som vad jag trodde.

Så personligen tror jag att problemet är såpass enkelt att Android har stängt ner Bitwarden-appen i bakgrunden för att den konsumerade för mycket batteri. Detta kommer aldrig att ske i och med valet "Obegränsad". Ska testa att ha det såhär i några dagar. Om problemet kvarstår trots detta, återkommer jag med ett nytt inlägg i den här tråden.

Fotnot: om du tvingar ett avslut för Bitwarden-appen, så måste du gå till appens inställningar och återaktivera automatisk ifyllning.

Tack för ditt svar. Då är det inte bara jag som har utmaningar.

Hur har det hittills funkar för dig med att ändra batteriinställningen?
Jag provade att ändra. Startat om app, telefon mm men upplever fortfarande samma problem.

Hur menar du med Fotnot? Jag har två val aktiverade när det kommer till automatisk ifyllnad. "Hjälpservice för automatisk ifyllnad" + "använd flytande automatisk ifyllnad". Övriga två val är avaktiverade.

Av PelleP38

Irriterande förändring Bitwarden/Chrome

Hej,

Ska se om jag kan förklara detta lite begripligt.
Jag använder idag Bitwarden som lösenordshanterare och jag kör Google Chrome på min Google Pixel 7-telefon.

Fram tills för en vecka sedan fungerade detta väldigt bra, men sedan har något hänt.
Tidigare när jag skulle logga in på en sida tryckte jag i rutan för användarnamn. Då kom det upp en ikon med texten "Bitwarden valvet är låst" ovanför tangentbordet. Jag tryckte på denna ruta, fick identifiera med biometri i Bitwarden, valde inlogg och då fylldes användarnamn och lösenord i automatiskt.
Otroligt smidigt.
Jag har valt att valvet låser sig direkt, vilket gör att jag alltid behöver identifiera mig. Men det fungerar bra.

Sedan en dryg vecka tillbaka fungerar inte detta lika smärtfritt. När jag går in på en sida och trycker i rutan för användarnamn kommer inte valet att identifiera sig med Bitwarden upp. Jag måste då öppna Bitwarden, och sedan gå tillbaka till inloggningssidan i Chrome. Då finns valet där. Jag behöver identifiera mig på nytt och sedan funkar det.

Det verkar som att Chrome inte förstår att Bitwarden finns förrän jag öppnat Bitwarden. Dock har jag ju valt att valvet låser sig direkt, så det är ju inte heller något att jag behöver vara inloggad för att det ska fungera i Chrome (eftersom valvet låser sig så fort jag stänger Bitwarden).

Någon annan som stött på detta och vet vad som kan vara fel?
Det fungerade väldigt smidigt tidigare, mycket omständigare nu.
Någon inställning som ändrats senaste veckan?

Av PelleP38
Skrivet av gurfin:

Har du övervägs att ev. byta router?

Nej, det har jag egentligen inte gjort. Men det kanske är något att överväga.

Av PelleP38
Skrivet av mrqaffe:

Den funktionen kan ha med det att göra såvida den inte gör om routern till en ren accesspunkt.
Kan du länka manualen ? Annars får du nog testa exakt vad funktionen innebär om den inte förklaras i manualen.

Har sökt men hittar tyvärr ingen manual. Får kontakta OwnIt och fråga.
Men efter att ha googlat AP Isolation-inställningar på routrar så låter det spontant som att de spärrar anslutna enheter från att kommunicera med varandra.

Det finns tyvärr inget val i routern att skapa ett gästnätverk. Jag har verkligen dammsugit alla menyval 😀

Av PelleP38
Skrivet av mrqaffe:

Skapat ett nät är en mycket vag beskrivning, det brukar normalt finnas en specifik funktion för gästnät annars är det troligen ingen klientisolering.

Det var just det jag misstänkte, undrade över. Inteno kallar det "Wireless interfaces". Så min fundering var just den, Har jag skapat ett "gästnätverk" 🤣

Det finns en funktion som heter "AP Isolation", är det den du menar ska vara påslagen för att isolera enheterna?

Av PelleP38
Skrivet av fragwolf:

Det lättaste är om du kopplar upp en laptop till gästnätet och sedan försöker komma åt dina interna prylar.
Normalt så ska den auto isolera enheterna på gästnätet om routern är någorlunda "smart programmerad".

Annars måste du manuellt skapa fw regler. Tvivlar på du kan det på en sådan router.

Men kanske då en korkad fråga. Har jag skapat ett "gästnätverk" genom att bara skapa, namnge och lösenordssätta ett nytt nät i routern? Eller är detta bara ett meningslöst subnät till det vanliga nätet?

Det finns en funktion som heter "AP Isolation", är det den du menar ska vara påslagen för att isolera enheterna?

Av PelleP38

Skapa gästnätverk!?

Hej,

Efter att ha läst på lite insåg jag i helgen att jag kanske borde skapa ett separat nätverk för mina smarta prylar som är uppkopplade i hemmet.

Har läst att man, ur ett säkerhetsperspektiv, bör ha ett separat närverk som är "frikopplat" från det vanliga, exempelvis ett gästnätverk.

Nu till min fråga. Jag har en Inteno-router via OwnIt. I routern har jag skapat ett nytt nätverk som jag har döpt, satt kryptering på mm. Är detta då ett "gästnätverk som är frikopplat" från min vanliga nät, eller behöver jag göra på något annat vis?

Är novis på detta.

Av PelleP38
Skrivet av Sunix:

Men på googles webbmail ? Skulle säga att risken är noll där

Jag använder Google Chrome som webbläsare, men det var inte en Gmail.

Av PelleP38
Skrivet av Fluf:

Om du har påslaget i telefonen att kunna installera programpaket från annat än googles egena butik, dvs side-loading så kan skadlig kod installeras från hemsida, dock oftast behöver man klicka ett OK också.

Om man har side-loading avstängt är det väsentligt svårare för skadlig kod att installera sig självt på en androidtelefon.

Jag misstänker att det är något man aktivt behöver ha slagit på någon gång, vilket jag aldrig gjort.
Men var hittar man den inställningen? Känns som att det oavsett kan vara bra att ha det avstängt.

Av PelleP38
Skrivet av pv2b:

Rent teoretiskt, ja. Det kan finnas buggar i webbläsaren i din telefon som kan exploateras av en hackare för att exekvera kod på den.

I praktiken skulle jag inte vara oroad såvida du inte är särskilt utsatt för riktade angrepp (och i så fall antar jag att du redan har dina egna säkerhetskonsulter istället för att fråga här på Sweclockers ), samt även att du har en någolunda patchad android. Chansen att någon skickar ut den här typen av exploits till kreti och pleti skulle jag säga är rätt låg. Sitter man på en sån här värdefull exploit "bränner" man den inte hur som helst genom att skicka ut den genom oriktat spam.

Tack!
Haha nä jag ser mig inte som en person i speciellt utsatt ställning.
Och ja, jag har de senaste uppdateringarna från android installerade. Gjordes så sent som förra veckan.

Men av nyfikenhet. Om man ser till det rent teoretiska senariot. Man skulle inte se att något ha laddats ner till telefonen isf?
Och sådan kod skulle väl då rent teoretiskt kunna exekveras av att besöka en webbsida?

Av PelleP38

Kan något skadligt exekverats?

Hej,

Jag fick i veckan ett mail som i subject såg normalt ut.

Öppnade mailet i min webbmail på min android-telefon och förstod snabbt att det inte var normalt. Raderade mailet utan att klicka på någon länk eller bilaga.

Min fundering är, kan något skadligt exekverats i min telefon bara av att titta på mailet i en webbmail?

Har genomfört en scan med McAfee som är förinstallerat på min Samsung. Hittar inget skadligt.

Skulle ni rekommendera en fabriksåterställning?