Inlägg

Inlägg som Spiken33 har skrivit i forumet
Av Spiken33
Skrivet av Pamudas:

Eftersom du inte direkt tog med alla detaljer i den här nya tråden så tänker jag att det blir svårt att ge ett rättvist svar om man nu inte läst dina tidigare trådar.

Men du har alltså haft i kylpasta i CPU-sockeln och även under en rätt så stor del av processorns pins. Nu är kylpastan "Luxorparts HY450" gjord av bland annat aluminiumoxid som i sig inte leder ström enligt en annan kommentar här på forumet så är det inte helt säkert att allt gick bra både när du rengjorde sockeln och även CPU:n.

Att CPU-LED lyser betyder mer eller mindre att ingen CPU upptäcks. Det kan vara allt från dålig kontakt till trasig CPU - båda som inte är helt orimliga kanske med tanke på hanteringen av komponenterna. Din gamla CPU fungerar däremot (tills dess pins blev förstörda) så det lutar ju åt att något är fel/trasigt hos den nya. Sen om det beror på kylpastan eller ej vet jag inte, men om det finns några indikationer ö.h.t. på kylpasta bland pinsen när du reklamerar hos Elgiganten så lär du bli nekad en reklamation.

Jag har en tredje CPU inkopplad. (Ryzen 3 2220G) och allting fungerar precis som vanligt. Jag har förstått att det är CPU som inte detekteras men det är väl osannolikt att det är kontakt från MB som det är fel på om det funkar med annan CPU?

Av Spiken33
Skrivet av Pamudas:

Det är E7A40AMS.AG0 (0 inte O) som är fil-/bios-namn för versionen 7A40vAG, och är även den senaste enligt MSI:s lista över kompatibilitet https://www.msi.com/Motherboard/B450I-GAMING-PLUS-AC/support#... (sida 3)

Ja det ska ju fungera så det är inte BIOS som är problemet.

Av Spiken33
Skrivet av Pamudas:

Gick du aldrig tillbaka till elgiganten första vändan du hade problem? Det var ju över en månad sen du höll på med just detta https://www.sweclockers.com/forum/trad/1677848-byta-ut-kompon...

Nej jag var helt säker på att jag gjorde något fel, men det var bara några dagar sen som CPUn levererades. (7-8 dagar typ).

Av Spiken33
Skrivet av cheesen:

Ja det är ju svårt att säga. såg att det var nån som fått minnesproblem när dom petat dit 5600g, har du möjlighet att testa processorn på något annat moderkort så hade du kunna slippa andra överraskningar. Det är ju trist om du får eller köper en utbytesprocessor och lägger massor med energi, tid och pengar på något som kanske ändå inte kommer att fungera.

Vad menar du med minnesproblem? Att moderkortet förstörts av CPUn?

Av Spiken33
Skrivet av cheesen:

när jag googlar kortet får jag upp 7A40vAG, men den kan ju heta något annat när den väl är installerad. för det var väl ett B450I GAMING PLUS AC du hade?

När jag extraherade filen som man skulle göra på MSI tutorial så byttes namnet. Man öppnade liksom filen och tog ut en specifik fil och la över den till USB disken. Men det kanske ska stå samma som det står på hemsidan? Kanske har gjort fel. Men uppdateringen verkar ju ha gått genom eftersom att versionen har ändrats, vet inte om det är möjligt ifall jag gjort fel.

Av Spiken33

För att säkerhetsställa HELT. Är inne i BIOS och versionen är: E7A4OAMS.AGO
Det är väl den senaste ?

Jag har inte pillat i BIOS någonting men finns det chans att jag ändrat nån inställning eller liknande?

Av Spiken33
Skrivet av cheesen:

googlade lite på msi;s forum och det verkar vara rätt många som har problem med just den kombon (B450I GAMING PLUS AC + 5600g)
Allt från minnesproblem till avsaknad av cores till att den inte bootar.
Elgiganten lär nog ta tillbaka processorn som en reklamation när dom testat den. men om den sedan funkar när dom testar den så får du antagligen betala en slant för felsökningen.
Det är antagligen bättre för dig att gå på distansköplagen och förklara att processorn inte funkar med ditt moderkort och du vill ångra ditt köp, räkna med avdrag för avsaknad av emballage.

Men det har ingenting med mjukvara att göra alltså? Om det inte är någonting som kommer lösas inom snar framtid så är det ju bäst att jag lämnar tillbaka men det kanske finns chans att dom fixar det?

Av Spiken33
Skrivet av IMPANI:

Framöver så hoppas jag du inte slänger originalförpackningen, främst CPU då just plastbehållen är ett bra skydd. Skickar du inte med originalförpackning som skyddar cpu är det tämligen enkelt att ange att produkten är undermåligt packad och blivit skadad i transport.

Far du in med produkten till en butik så finner jag det svårt att tro att personalen kan skriva ett sorts intyg att ingen pin är böjd. Dels så är det ju frågan om dom har utrustning för avgöra det och dels om dom ens har den befogenhet att kunna göra ett sorts intyg. Processorn kommer att skickas vidare till ett bolag som är auktoriserad för att hantera produkten.

Det kan ju vara så att Elgiganten klassar det som en DOA över disk och du får en ny produkt så tar dom över ärendet. Vilket gör ju att det är Elgiganten som tar smällen om reklamationen blir nekad, där den auktoriserade partnern anger det är pga handhavande fel.

Hur har du kollat pins? Med förstoringsglas och bra lyse så du kan se vartenda pin väldigt tydligt?

Är du helt säker på det är just processorn som är felet? Lite oklart om du även köpt moderkortet nytt, eller om du bara köpt en annan processor till ditt befintliga moderkort som fungerar med din tidigare processor.

Så givetvis har du möjlighet att reklamera produkten. Värt att nämna är ju att om du reklamerar produkten och inget fel hittas så blir du debiterad från 500kr för felsökningsavgift.

Jag har fortfarande original förpackningen och CPU plastbehållaren men bara halva behållaren till kylaren. Jag ska se med förstoringsglas imorgon men det är väldigt osannolikt att en pin har gått sönder då jag hanterat den otroligt försiktigt. Jag har ett B450I GAMING PLUS AC (ej ny köpt) och den är kompatibel med 5 5600G, har självklart också uppdaterat till senaste BIOS. Har gjort massa olika felsökningar som t.ex att återställa CMOS men ingenting hjälper. Tack för att du nämnde det med felsökningsavgiften det var bra att veta. Ska titta riktigt noga en sista gång imorgon.

Av Spiken33
Skrivet av Lunna:

100Mbit = 12,5 MByte

Så för att få en snabbare hastighet behöver jag bättre bredband?

Av Spiken33
Skrivet av Karaff:

Du skriver mb/s och det kan tyckas lite tramsigt att anmärka på, men:
Mb/s = megabit per sekund
MB/s = megabyte per sekund

Det går 8 megabit på en megabyte.

Så får du 12 Megabyte per sekund, så är det så bra som du kan få.

Så frågan är, är det megabyte eller megabit du menar?

Förlåt! Har inte så bra koll, jag menar Megabyte (MB/s).

Av Spiken33

Kan jag få en snabbare nedladdningshastighet?

Hej!
När jag testar mitt internet på Bredbandskollen så har jag ungefär 100mb/s i nedladdning. Men när jag vill ladda ner ett spel eller en helt vanlig fil så får jag högst 12mb/s. Jag har en Samsung SSD 1TB så dem borde väl inte vara problemet?
Är detta normalt eller kan jag få en snabbare nedladdning?

Av Spiken33
Skrivet av Spiken33:

Jag har lagt CPUn i sitt plastskydd som skyddar den från att böja pins.

Jag har kollat nu igen och den ser verkligen ut som nu. Det är inga böjda pins så jag förstår verkligen inte vad som orsakar det.

Av Spiken33
Skrivet av haijen:

Eftersom det är en processor med pins, så skulle jag säga att det absolut viktigaste är att du transporterar den så att pins är skyddade - här är det ju trevligt att ha kvar originalemballaget i alla fall för själva processorn, men det kanske du inte har?

Oavsett hur du transporterar den så vill jag också föreslå att du vid inlämnandet (om det sker fysiskt på plats) gör en kontroll tillsammans med personen du lämnar till, för att verifiera att inga pins är skadade och få det skriftligt på något sätt. Eftersom det är extremt ovanligt med trasig CPU så kommer böjda pins bli den första orsaken som undersöks och det kommer sannolikt att försöka läggas på dig om pins är skadade.

Jag har lagt CPUn i sitt plastskydd som skyddar den från att böja pins.

Av Spiken33
Skrivet av Mullvaden83:

Fråga annars hos dom när du är där om dom har ett moderkort liggande om ni kan testa CPU tillsammans.
Men mest troligt kommer dom skicka iväg den till nån service verkstad som dom samarbetar med.

Är det viktigt att ta med kylare och sånt eller räcker det med själv processorn ?

Av Spiken33
Skrivet av NickeB1974:

Hej

Skulle behöva ha hjälp och argument och jämförelse mellan att köpa en färdig gaming dator till sonen elelr att bygga ihop någon själv.
Tanken är budget på ca 15.000

Hittade tex denna acer dator på Inet nu för ca 15500 kr

https://www.inet.se/produkt/1978470/acer-predator-orion-3000-...

Hur är den prestandamässigt och va skulle man få ihop för motsvarande om man byggde själv.

Fördelar, prestanda, uppgraderingsmöjligheter mm osv. Många säger ju man hellre ska gå på AMD som processor istället
Sonen har behov av trådlöst Wifi samt Bluetooth anslutning i datorn..

Var många år sedan jag byggde dator själv men skulle nog klara sätta ihop en egen utan några problem. Är ändå utbildad civilingenjör inom elektroteknik

Tacksam för hjälp

Det är ju självklart alltid mer lönsamt att bygga ihop sin egen dator. Men om du känner att du vill slippa bygga själv så skulle jag rekommendera att låta Inet bygga ihop datorn. Då får du helt enkelt välja dina egna delar och sen betala 799kr för att de ska bygga ihop datorn och skicka den/att du hämtar upp den.

Av Spiken33
Skrivet av Mullvaden83:

Man går in o säger.
Hej Jag köpte den där CPU. Den funkar inte. Dead on Arrival. Jag vill reklamera.
Dom kommer säga ok. Vi får ta in den o testa osv.
Har du rätt, att den inte funkar, så får du pengar tillbaka eller ta en ny likadan CPU.

Vad bra! Jag gör det imorgon då, förlåt för att jag krävde så tydliga instruktioner men jag är lite osäker när det kommer till vissa saker. Tack för hjälpen!

Av Spiken33
Skrivet av Chibariku:

De har rätt till prisavdrag om du inte har komplett kartong kvar så jag hade verkligen kört ärendet som reklamation.

Och hur går man till väga då?

Av Spiken33
Skrivet av Mullvaden83:

O du har kontrollerat efteråt att bios har den nya versionen korrekt?
Menar den kan ha failat o återgått till gamla.

Ja jag har kollat och BIOS versionen är den senaste som listas på MSIs hemsida

Av Spiken33
Skrivet av Ikariwarrior:

Vet du med all säkerhet att bios uppdatering fungerande?
En uppdatering kan ju ta 5-6 minuter, led borde blinka ca 20 sek, sen blinka snabbare resterande tid, för att sen stänga av datorn om uppdatering fungerande.

Ja uppdateringen gick igenom och datorn startades till vanliga Windows hemskärmen

Av Spiken33
Skrivet av vlachos:

Det är väldigt ovanligt att en CPU är trasig, så jag undrar helt enkelt vad som händer när du försöker starta upp datorn/datorerna?

Det kan ju vara så att något annat inte fungerar.

CPUn detekteras inte men det fungerar med alla mina andra CPUer. CPU dioden på moderkortet lyser vitt och datorn startar inte.