Inlägg

Inlägg som samiii har skrivit i forumet
Av samiii
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sebastianj
Jag kan skapa musik, jag kan redigera bilder, jag kan surfa på webben, jag kan programmera, jag kan regigera film, jag kan skapa 3d-animationer osv. Och får samtidigt med ett utmärkt gränsssnitt som I princip aldrig tvingar mig att läsa en hjälpfil eller att memorera kommandon.

Inget av de programmen följer med windows. Med många linux distributioner får du färdigt medprogram för all det där. I linux klarar du dig även utan kommandon om du kör ett grafiskt
grafiskt gränssnitt. Det ändrar inte på det faktum att mycket går fortare i en konsol.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sebastianj
En intressant sak är att det verkar som de som argumenterar för en sak lyckas få mig att inse att jag ska göra tvärtom. Antingen är folk urusla på att argumentera, eller så är det något annat.

Tycker att alla linux användare lägger fram en massa bra argument, men de inbitna windows
användarna kör med samma argument: "jag kan windows och årkar inte lära mig nått nytt". Så i slutendan spelar det ingen roll vad som är bättre en det ena eller andra när all bara verkar handla om "årk".

Av samiii
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Dukeman
Inte alla bildformat. JPG förminskas inte, inte png heller... BMP förminskas (varför man nu skulle använda BMP övergår mitt förstånd, men rent teoretiskt i alla fall)

Vad är det för fel på BMP? Helt okoprimerat och oförstört till skillnad från t.ex. jpg.

Av samiii

finns en "Citera" knapp i högra hörnet

Av samiii

Vad sägs som att bygga ett kluster?

Av samiii

Re: bygga ett OS

Citat:

Ursprungligen inskrivet av darion
För den som är intresserad av att göra sitt eget operativ system så finns det ett litet kit som hjälper en bit på vägen http://www.cs.utah.edu/flux/oskit/

det kan ju vara fint att slippa skriva tcp/ip och diverse filsystem mm själv
och koncentera sig på dom delar som man har ideer om.

//Jim Hansson

Hehe, os-lego

Av samiii

Suse tycker jag är en bra distribution. Den är enkel, men endå inte enkel på samma sätt som mandrake så att man känner att man förlorar kontrollen.

Av samiii

Förlåt, att jag inte fattat det....är nog lite trög
Det är ju faktiskt inte ni användare som lider, skit samma om korken vrids åt höger eller vänster. Det är utvecklarna som lider mest som måste ha två olika maskiner för att tillverka korkar till två olika drycker.

Av samiii
Citat:

Ursprungligen inskrivet av davidhellmyrs
Ungefär som om Coca Cola hade gett ut sitt recept till alla andra tillverkare. Kommer aldrig hända. Det är ett vinnande koncept, de tjänar pengar och de har marknaden i sin "hand".

Jepp, men tänk om Coca Cola gjorde sin egen standard och såg till att korkarna på ders flaskor skruvas moturs istället? Skulle inte du bli lite sur när du köper en Cola flaska och har vant dig från alla andra tillverkare som underförståt komitt överens om åt vilket håll korken skruvas, "Ajfan, måste vrida åt andra hållet.". Men inte kommer du sluta dricka Coca Cola för det, för dom är ju störst!

Av samiii

jepp, men det fungerar på samma sätt om du använder mingw (Dev C++).

Av samiii

JA det kan du. Dev C++ är dessutom inte ett porgrammerings språk....så jag antar att frågan lyder "Kan jag skriva ett os i C/C++". Och på den frågan är oxå svaret "JA". Vad du inte kan göra är att skriva en bootloader men det finns färdiga du kan använda t.ex Grub. Sedan kompilerar du din kärna som ren-binär kod och låter din bootloader ladda in den i minnet.

OM du vill lära dig hur du bygger din C kod till en ren binär fil kan detta vara läsvärt:
http://www.nondot.org/sabre/os/files/Booting/CompilingBinaryF...

samt:
http://www.nondot.org/sabre/os/files/Misc/os-faq/index.html

Lycka till

Av samiii

davidhellmyrs, det var inte illa menat med sandlådan. Jag utgick från mig själv. Iaf så satt jag inte och knackade kod när jag var i den åldern. Och med det ville jag bara säga att det alltid funnits alterntiv till windows och att Linux inte är så gamalt som du försöker få det att låta som.

Obs, jag hadde ju rätt om din ålder

Sen tror jag även din kära morbror skulle klara av att installera senaste Suse utan några som helst problem

Av samiii
Citat:

Ursprungligen inskrivet av davidhellmyrs
Hur länge har folk känt till Linux?

Sen verkar du inte ha en aning om vad ett tangentbord är för något heller, eftersom du skriver "tangentbor". Inte för att jag heller stavar särskillt bra, och ibland missar tangenter. Men om vi ska slänga "bebis-argument" runt oss om ålder och osvarande, som du verkar gilla, så tänker jag också göra det.

13 är ungefär. Och det var inte alls någon typ av pajjkastning eller försök att vara elak. Men om du är under 20 år vilket de flästa på det här forumet är (var någon tråd i övrigt om åldern) så antar jag att du de 6-7 första åren av dit liv spenderade på dagis och ute i sandlådan och lekte. Och på såvis har det alltid funnits alternativ till windows för dig (Linux, Unix, Minix osv.)

Av samiii
Citat:

Ursprungligen inskrivet av davidhellmyrs
Jag kan ta emot kritik, när den är befogad. Men att säga att man är ung, och därför inte har vettiga åsikter, utan att tillföra några argument, det ser jag inte som någon riktig befogad kritik. Tyvärr.

Jag tror han menade att du är så ung när all denhär utvecklingen skedde så att det kan vara svårt för dig att minnas vilket system som kom när och av vem.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av davidhellmyrs
Men det finns ändå mycket teknik ute och standarder för "utvecklare".

Jepp, den heter Posix och det vet inte ens microsoft vad det är.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av davidhellmyrs
Är det Microsoft's fel att spelutvecklare använder DirectX istället för OpenGL? Eller har inte spelföretagen något ansvar alls?

Microsoft lär åtminstoen använda sitt eget bibliotek i sina egna spel.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av davidhellmyrs
Linux kom så mycket senare än Windows, så det kommer ta lång tid för det att kunna slå igenom.

Vet du när linux kom? Om du över huvudtaget var född då så lekte du i sandlådan och hadde ingen aning om vad ett tagentbor var för något.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av davidhellmyrs
Sen tycker jag det är konstigt att man kan jämföra Linux och Microsoft Windows så radikalt. Microsoft är ett vinstdrivande intresse. Linux det inte. Det går inte att jämföra på samma sätt. Linux kan jobba på det sätt att man använder öppna standarder, och låter kunder spara i DOC (word) format. Men Microsoft är måna om sig själv, de utvecklar sig för sitt eget bästa.

Ja precis. Är det inte bättre att använda ett system som utvecklats för dig och mig och inte ett system som utveckalts för Bill Gates plånbok?

Av samiii
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Vicotnik

Ifall du vill hylla Microsoft, hylla deras bra grejor. Vad har Microsoft gjort bättre än sina konkurrenter? Problemet med Microsofts monopolställning är att de inte behöver vara bättre än sina konkurrenter.

Hur många tycker t.ex. att MSN-protokollet är bättre än ICQ-protokollet? Ändå är det väldigt många som använder MSN istället för ICQ. Hade de gjort samma val ifall inte MSN hade följt med operativsystemet?

Slutligen är det ingen som säger att man "bara ska använda Linux". Tvärt om är det många som säger att man inte bara ska använda Windows.

Precis. Det är ju därför som Linux är så kompatibelt med Windows. I de flesta program kan man spara i ett format till motsvarande program i windows, man kan mounta windows partitioner eller koppla sin dator till ett windows nätverk med samba osv.

Man har alltså kommit fram till att man inte kan konkurera ut windows idag med deras ställning på marknaden så därför försöker man skapa ett alternativ. Vad jag vet kan man inte mounta en ext partition i windows, eller? Men det har alldrig behövts för MS har ju monopol och folk köper deras produkter fast dom inte är bättre.

Det att MS använder sluten standard gör det dessutom svårt för utvecklarna när det skall bygga in stöd för det i Linux. Om inte MSN protocolet var slutet skulle det antagligen finns betydligt bättre clienter att välja mellan. Eller NTFS-partitioner skulle haft stöd i Linux mycket tidigare. Detta visar iaf att det inte är några amatörer som utvecklar den alternativa mjukvaran.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sebastianj
Fri källkod skulle kunna leda till att det fanns ett alternativt gränssnitt, men eftersom jag inte kan programmera tillräkligt bra, och ingen annan verkar ha behov av det, så finns det vad jag vet bara et gränssnitt i gimp. (det finns dock ett skal som i windows får den att likna PS mer, men det är lite buggigt)

Kanske många som trivs med det gränssnit som finns?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sebastianj
Fast ett problem är att jag själv vill avgöra... Te.x. blender som är ett 3dprogram vill jag alltid ha senaste versionen av eftersom, den har nya funktioner i varje release och den brukar vara stabil, och är den inte det vill jag rapportera det till programmerarna så de kan fixa det.

Förstår itne dvad du vill ha sagt. Ladda ner senaste versionen, bygg, testa, raportera buggar. Kan du väll göra oberoende OS?

Av samiii
Citat:

Ursprungligen inskrivet av pzhYco
[B Varför? För att jag tycker det är mycket mer användarvänligt [/B]

Beror på hur man definierar användarvänligt. Personligen anser jag Linux mer användarvänligt eftersom det där är användaren som kontrollerar systemet och inte tvärtom.

Av samiii
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Hunter(Swe)
Tycker dom kan tillåta andra företag tillverka 100% kompatibla windows operativsystem. Dom tillåter ju andra tillverka spel och nyttoprogram till windows, så varför ska det inte vara tillåtet att göra samma sak med operativsystemen.

När linux skapades ville Torvalds köra samma program som på Univeristet där de körde Unix. Därför valde han Posix standarden. Skulle vara helt möjligt att göra ett windows-kompatiblet OS....men med tanke på att Posix idag är en standard så skulle det vara dumt! (microsoft gör sina egna standarder och ställer till det för alla andra. Det gör bla. att det kan bli svårt att porta t.ex. Spel)

Av samiii
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sebastianj
En annan grej som jag har kommit att tänka på är att jag aldrig har sett en snygg bild gjord med gimp

http://developer.gimp.org/screenshots/gimp-winxp.png
http://orbita.starmedia.com/~neofpo/files/galaxy.jpg
http://gug.sunsite.dk/pictures/1086964667.jpeg
http://kozan.sk.ca/~daniel/girl-small.jpg
http://kozan.sk.ca/~daniel/giraffe-small.jpg
http://message.sk/abstractarium/bomb/7.jpg
http://message.sk/abstractarium/bomb/11.jpg

Sen beror det nog mest på grafikern om bilden är snygg.

Av samiii
Citat:

Ursprungligen inskrivet av 2pac
Hursomhelst att flamea i en tråd om vad som är bäst känns rätt så meningslöst. Man väljer det operativsystem som uppfyller ens krav. End of story.

Sant. Men alla vet inte om att Linux existerar(eller några andra alternativ heller). Finns folk som tror att windows är endel av datorn. För det är inte ofta man får en paketdator förinstallerad med linux?

En annan rolig sak som jag tycker är att man ofta hör folk klaga på windows men när man sedan ger dom allternativ så börjar dom dyrt och heligt lovorda windows som världens 8de underverk.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Sebastianj
Ja det är en anledning, en annan är att man tycker att ett program bara behöver ett huvudfönster och en meny... (exempel på att fri källkod inte alltid hjälper, när man inte har tid att gå igenom hela.)
Och så är de ju en hel del funktioner som aknas I GIMP också. SKulle jag få betalt för att göra grafik skulle mitt val definitivt vara Photoshop, det skulle löna sig.

Personligen tycker det är ett bra sätt att arbeta i GIMP när man har alla verktyg i en meny i samma fönster som själva bilden. Så kan man gömma alla andra fönster förutom själva bilden när man arbetar med den. Sedan kan du berätta exakt vilka funktioner som saknas i GIMP?

Av samiii
Citat:

Ursprungligen inskrivet av SPENEN
Ingen: Photoshop i linux: http://www.spenen.se/pictures/desktop/photoshop_linux.jpg

Tycker att GIMP är totalt underskattat i dethär sammanhanget. Det enda som möjligtvis finns bättre av i PS är filter. I övrigt saknar jag personligen inget i GIMP.

Av samiii

Det finns ju annat än datorer som skall programmeras oxå.