Inlägg

Inlägg som samiii har skrivit i forumet
Av samiii
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Teks
Windows XP har jag hört talas om...

Men windows CP...????? Är det någon ny version???

Utvecklingsnamnet för samtliga windows versioner

Av samiii
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Jonte
Assembler är väl den svenska termen för assembly?

Tycker jag oxå, det program som gör det till maskinkod kallas väll för assemblator?

Beror väll på språket?

Av samiii

Om du skulle använda en dator skulle du kuna använda printerporten att styra reläer men eftersom du uttryckligen inte ville använda en dator så kan du använda en så kallad encipsdator eller microcontroller. Det är en microprocessor med inbyggt minne och IO portar som du kan programmera. Detta görs vanligen i Assembler.

Av samiii

Vad gäller microkärnor så är det väll en god tanke bakom men hittils har både minix och GNU projektet fått buga för Linux. Det lär nämligen vara ganska svårt att få de olika kärnona att komunicera med varandra.

Av samiii
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Opteron
jepp killen som skrev Minix.

Jasså, killen som hävdade att microkärnor var framtiden och att Linux var förlegat redan för 13 år sedan

Av samiii

http://www.wings3d.com är ett bra 3d program.

Av samiii

Till att börja med så skriver man en bootloader. Det är det program bios själv kommer att ladda in i minnet. Bootloadern ligger på första sektorn på en disk (floppy eller HDD). Därför kommer den även att behöva vara 512 byte stor.

När du väll fått bootloadern att fungera (som för övrigt är den enda del du måste skriva i assembler) är det du som har "kontrollen" över datorn. Teoretiskt skulle du kunna ladda in dit eget OS direkt, men det är lite svårt (omöjligt)att få ett helt OS på 512 byte. Så därför inehåller bootloadern ofta bara tilräckligt med funktioner för att läsa från ett filystem och ladda in kärnan i minnet. På bootsektorn finns även information om filsystemet, åtminståne vad gäller FAT partitioner.

Kärnan är sedan det igentliga Operativ systemet. Detta skulle teoretiskt sätt kuna bara vara ett hello world program. Redan där behöver du kunna skriva ut på skärmen. Men jumera funktioner som läggs till som att mata in data från tangentbord/ stöd för mus / läsa skriva till diskar/ komunicera med modem osv. Destu mera av ett fulständigt OS växer fram.

Tidigare (innan multitasking) fungerade OSet som en växel för att starta andra program. Operativsystemet var det som körde när inga andra program var igång. Idag har OSet dock en betydligt större del i vad som händer på datorn och bestämmer vad som skall hända beroende på de instruktioner den får av programmen som körs.

För den som vill skriva sitt eget OperativSystem löns det först att lära sig lite assebler. Dels för att få en förståellse för hur datorn fungerar och dels för att du kommer att behöva det om du vill ha fullkontroll över datorn.

Två riktigt bra sidor är:
http://www.nondot.org/sabre/os/articles
http://members.tripod.com/~oldboard/assembly/idx_interrupt.ht...

Hoppas ni får ut nått av min kryptiska text

Av samiii

QNX

Av samiii

eller formatera om disketten

Av samiii

3D tar tid

Av samiii

http://www.racer.nl <-- välldigt bra motor

Av samiii
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Don_Tomaso

Visual Basic är iaf ett programmeringsspråk, C++, Java, Delphi är några andra. Det är alltså språk som datorn förstår och som du måste lära dig för att få datorn att göra saker åt dig. I FAQen i denna forumsdel så finns det länkar till guider för en del språk.

Det är inte datorn som förstår dessa språk utan kompilatorn som översätter det till ett språk datorn förstår

Av samiii

Suse tycker jag är en oerhört bra dist.

Av samiii

Via Epia V

Har nyligen införskaffat ett VIA EPIA V (mini-itx) kort. Problemet är grafikkortet. I bois kan man ställa in hur mycket minne det har tillgång till så jag har ställt in det på 64mb. I Linux funkar det perfekt men i Windows så kan det bara använda 8mb(går förjävligt trögt). Finns det nått man kan göra åt detta. (Har senaste drvers)

Av samiii

xmms

nån annan som har problem med ljudet i xmms?

bara diskant toner.....jätte jobbigt :S
vad gör man åt saken?

Av samiii

Beställde själv efter ett mini-itx igår(EPIA 1000V)

Av samiii

testa ext nästa gång

Av samiii

kom ju med en QNX version med DMZ för nått nummer sedan...fick dock det alldrig att fungera, vad skall man använda för partition?

Av samiii

KDE bygger på QT och Gnome bygger på GTK

Av samiii

Sände radio med en kompis. Jag var server och han broadcastade. Detta var när jag ännu var ny i Linux och hadde lite gammla Windows "ovanor". När jag skulle kopiera endel server log information från xterm fönstret markerade jag och tryckte otäksamt ctrl-c och ni förstår resten