Inlägg

Inlägg som lptrp har skrivit i forumet
Av lptrp

Priskoll dator

Howdy, ska sälja följande i fint skick. Grafikkortet nytt. Vad tror ni är rimligt?

Intel i9 10900k
Asus TUF 4070 ti OC
G.skill 32gb DDR4 3600mhz CL14
Samsung EVO 970 EVO Plus m.2 SSD 2tb
ASUS ROG Maximus XII Hero Z490 Wifi
Seasonic Focus GX 850W
NZXT Kraken Z63 280mm
NZXT H510

Av lptrp

Vad är det för spel på bilden i artikeln?

Av lptrp
Skrivet av Hujeta:

Ser ut som att de blivit starkt "inspirerade" av Nzxt H1

Även lite Corsair One!

Av lptrp
Skrivet av Nioreh83:

Riktigt nice! Många missunsamma gamingstols-nissar i tråden

Haha, mm. Väldigt snygg stol men för lite ergonomi för mina längre sessioner. Köpte en Sayl precis som någon slags kompromiss men vet inte om det blev så bra..

Av lptrp
Skrivet av Alexraptor:

Nej tack. Har noll intresse i enheter utan knappar. Fysiska knappar alla dagar.

hear-hear. Intressant hur man kan skala av och kapa kostnader och sälja det som lyx till massor. Ta bort allt i bilen och stoppa en padda i mitten. Lite kejsarens nya kläder. Knappar kommer bli lyx. Rolls Royce vs Tesla. Casio vs Rolex.

Av lptrp
Skrivet av Ozeroun:

Jag ser tydligt banding på bla youtube

Telefonen har 3000 något i upplösning men skärmen är 1080p, är det en kombination av dessa?

Så ser det ut när jag använder telefon som dator kopplad till skärm

https://imgur.com/6hP7aGP

Någon som är bättre på sånt här än mig får svara här men jag ser t.ex. colorbanding på min Sony A80J Oled när det är dålig källa/data även i höga upplösningar. Så menade mer att det inte behöver vara skärmen.

Av lptrp
Skrivet av Laxpudding:

Skulle säga att detta är ett numera inaktuella tankesätt. Gällde på tiden när man tuffade på runt 60–75 Hz och alla avbrott i flödet resulterade i tydliga hack, ryck och/eller stora sjok med tearing. Då kunde exempelvis 75 Hz vara sämre än 60 Hz eftersom när man landade under 75 fps blev alla avbrott och ryck så väldigt mycket tydligare. Medan det var enklare att hålla 60+ fps hela tiden med dåtiden hårdvara.

I viss mån, om än inte lika tydlig, gäller denna gamla regel också för 144 Hz-skärmar där man också gärna vill vara över 144 fps på samma gång. Tankesätten lever kvar och biter sig fast medan tekniken förändras.

Med dagens möjliga frekvenser är det så korta avbrott att det snarare inte alls upplevs som avbrott längre utan mer som varierande nivåer av upplevd flyt och koordinationsförmåga.

390 Hz = max ≈2,6 ms väntan på nästa cykel om man missar 390 fps.
240 Hz = alltid 4,17 ms väntan på nästa uppdateringscykel oavsett fps över 240 fps

Nu är alla förstås olika men jag skulle peka med hela handen och säga att den högre frekvens är det som vinner i den moderna situationen eftersom den skärmen kommer att kunna ge högre temporal upplösning. Vilket är det som ger flytet och den större marginal för koordinationen.

Ok vad, då lärde man sig något nytt. Tack!

Av lptrp
Skrivet av Bizzzzznes:

Lutar nu mot en enkel uppgradering av CPU och följande skärm: https://www.webhallen.com/se/product/331564-Acer-Nitro-XV252Q...

Krämar som fan på skärmen nu när jag inte lägger 5k på grafikkortet.

Följande video suger av skärmen: https://www.youtube.com/watch?v=GrVWF91zCGU

Har någon något att tillägga eller tipsa om kring vilken skärm jag bör välja?

Jag hade nog kört på en 240hz-skärm. Om du ska ha 390hz är det bra om du ligger på 390fps+ hela tiden, vilket jag inte tror att du kommer göra.

Av lptrp
Skrivet av Bobiri:

CSGO är i stort sett enbart CPU. Så byter du till ett Ryzen 5600 för cirka 1700kr bör du kräma ut cirka 350-400fps.

Vad ska du köra för upplösning på skärmen?

Precis, lite rädd för att en ny GPU inte löser problemet. Testa med en 5600 först.

Av lptrp

Är inte color banding när källan har för dålig upplösning/för lite information?

"Banding happens when you do not have enough information in your file. Or you push the edits to an extreme. Avoid banding by making a well-exposed photograph and saving it as an uncompressed RAW file. To fix color banding, make subtle edits and limit how much you compress the photo when exporting as a JPEG."

Av lptrp
Skrivet av Ozeroun:

Men man bör få en uppfattning om betraktningsvinkeln?

Det jag stör mig mest på ASUS IPS skärmen är att hela skärmen blinkar till mörkt ljust vid vissa sekvenser

Ska höra med support vad det är, annars lämnar jag nog tillbaks den pga det

Är det vanligt med IPS skärmar bilden ska "blinka"?

Det här problemet har jag upplevt själv med 'local dimming zones' på tv-apparater och skärmar. Framförallt störande när undertexter i vitt visas. När jag stängt av den funktionen har det blivit bättre för mig.

Av lptrp
Skrivet av jodiodine:

Bekvämligheten av att köpa till överpris från en privatperson via blocket klår ju alla gånger etablerade internetbutikers priser.

👌

Av lptrp
Av lptrp

Det vart kanon, fläktarna ligger på låg hastighet tills CPU:n går över 50 grader vilket den bara gör i spel. I spel ligger CPU:n på 50-60 och GPU:n ligger på 60 grader.

Av lptrp

Tack alla för bra svar, ska testa allt i helgen. Låter smart med en plattkurva som går upp i varv först högre upp i värmenivåer. Även supersmart med långsam uppvarvning.

Ang. Fancontrol, hur funkar det - override:ar den QFAN i BIOS eller behöver man stänga av något i bios?

Återkommer med resultat

Av lptrp

Hjälp med inställningar av chassifläktar

Halloj,

Jag skulle vilja optimerna mina chassifläktars fläktkurva lite bättre och undrar om någon har bra input på vad som vore "optimalt". Jag har bra temperaturnivåer men fläktarna går upp och ner i varv lite för frekvent/känsligt då tröskelvärdena för CPU-temp vs fläkthastighet inte verkar vara optimalt.

Systemet som det gäller är ett Corsair 5000D med ett 3090 och en 13700k kyld av en Corsair AIO med 3st 120mm fläktar som sitter topmonterad (utblås). Bak sitter en 120mm fläkt också som utblås och slutligen fram sitter det 6st 120mm fläktar som tar in luft. 13700k:n ligger på ca 35-40° idle, vid normalt windowsanvändande går den upp mot 50° och vid spel ligger den på ca 58° för att ibland gå precis över 60°.. GPU:n ligger på ca 65-70° i spel. Fläktarna fram och bak har en fläktkurva inställd på CPU-temperatur och AIO:ns fläktkura "sköter sig självt" (borde jag installera någon Corsair-mjukvara för AIO:n?).

Till mina fråga. För chassifläktarna fram och bak. Hur hade ni gjort/tänkt kring tröskelvärden för att öka/minska fläkthastigheten vid olika temperaturer? Ska det vara samma hastighet på de fram som bak vid olika värden? De 3 fläktarna i toppen styrs ju av AIO: och inte i fläktkurvan i BIOS.

Tack på förhand.

Av lptrp
Skrivet av Tinkerbeard:

Fördelen jag ser det med dessa tredje-part är att fuskarna bannas, jämfört med hos Valve.

Skrivet av Lagerlöf:

Man får också spela med och mot andra svenskar främst, istället för cyka blyat-ryssar som kör full buy varje runda och inte kan kommunicera alls förutom för att svära och klaga.

Hear-hear, bra adderade reasons-why.

Av lptrp
Skrivet av swenorth1:

Vad är grejen med att köra med Esportal? Varför inte bara köra via Steam?

Med brasklapp för fel begrepp så kör Valves egna servrar med lägre bandbredd (64 tick) vs 3:e-partslösningar (128 tick) som esportal och faceit m.fl. vilket gör att det flyter bättre. Sen ska det vara svårare att fusk med pga. deras anticheat-klient (som är anledningen till den här tråden) men det verkar bara vara en katt och råtta-lek där fuskarna/utvecklarna ligger steget före, dvs. fusk förekommer även på esportal men skapar onödig komplexitet för spelarna.

Av lptrp
Av lptrp
Skrivet av dbxxx:

Smidig och trevlig affär, 5/5!