Inlägg

Inlägg som lincoln har skrivit i forumet
Av lincoln
Citat:

Ursprungligen inskrivet av chopha
Varför inte lägga den lilla summan på din nya dator istället??

Tycker inte det behövs läggas nåt mer på den, och sen är den försenad, och jag ville ha nåt att leka med nu/snart...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av chopha
Men om du nu skall fixa med din gammla dator, så kan du ju såga hål lite överallt och försöka sätta så många fläktar som möjligt på den!
Testa göra en hel sidoplåt utav fläktar
Det skulle se skitkolt ut!

Ok.. köpa ny låda och modda - jo, så långt hade jag också tänkt, fast den nuvarande lådan går inte att använda... Vet du nån billig låda som är moddvänlig? Gärna med sidolucka.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av chopha
Eller byggd den till en serverdator.

Hmmm.. Också en idé.. Köra vattenkylt och stänga in i en garderob med bara radiatorn utanför, så slipper man oväsen från diskarna.... Nån som vet nåt billigt Raid5-kort?

Tack för inputten.

Av lincoln

Roligast möjliga på liten budget?

EDIT: Kan glömma detta nu.. Fick min fetmo-burk idag! Trodde det skulle dra ut ännu mer på tiden.

Hej allihopa..

Mitt nya system är försenat, och jag har litet klåda i fingrarna av allt väntande. Därför tänkte jag höra efter om det är nån som har nåt bra förslag på vad man kan göra med delarna från ett riktigt förhistoriskt system som jag har liggande...

Finnes:
1st PPro 180 (förmodligen bränd)
1st ECS MoBo till PPro (är det inte proppen så är det detta)
128MB SDRAM
Nåt billigt 2-megs PCI-graffakort
Voodoo2-kort (yep!)
Soundblaster 16
Nätverkskort
DVD-läsare (förmodligen CD, nu när jag tänker efter)
Zip-drive
8Gig disk
Sunk-låda (Måste bytas - går ej att använda)

Har även ett oanvänt Voodoo 3 3500 liggande nånstans.

Vad jag är ute efter är nåt att leka med. Eftersom det skall lekas, och jag har ett fett system på ingång, så är jag inte villig att slänga ut massor med pengar på det..

En variant jag funderade på var att köpa upp sig på ett socket A-kort eller nån billig Celeron, nån skoj låda, och bygga en spelburk för DOS-spel. Eller kanske bygga en MAME-konsol.

En annan variant (som jag trore blir litet dyrbar) är att försöka bygga nån enklare HTPC... Fan, bara caset går ju på 3200:- om man ska ha ett snyggt, och så måste man tjacka mer disk och brännare också.. Kan bli svårt.

Ytterligare en variant jag funderat på, är att bygga en helt ljudlös surfdator på en VIA Nehemiah.

Vad föreslår NI?

Av lincoln
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Frostyfog
klarar den att utföra en valfri beräkning felfritt? (svar: nej)
är en dator som kan räkna fel pålitlig? (svar: nej)

Word. Rätt vad det är räknar den fel på nåt i filsystemet, och sen har man förlorat data också.

Av lincoln

34.. Känner mig också fortfarande som 20 på krogen. Skillnaden mot när jag verkligen var 20 är att jag känner mig som 120 dagen efter....

Av lincoln
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Weggie
m.m.

Grabbar! Tänk på att censorerna antagligen läser fel (om inte väldigt fel),

Jag kan ju iaf. säga att även jag läste väldigt fel...
Litet tips. 'censor' är ungefär som en moderator, vilket det finns en del på forumet, och de läser nog fel ibland de också... 'sensor' är det du egentligen menar. Menar inget illa. Bara ett litet tips..

Av lincoln
Citat:

Ursprungligen inskrivet av malmer
ok, tack för svaren..

fick nyss ett annat problem.. jag skulle koppla in min nya ide kabel.. och SHCMACK sa det, och jag såg elgnistor.. så blev det blått på skärmen o det stod att något höll på att tömmas?

Ööööh? Kontrollfråga: Kopplade du in IDE-kabeln med datorn igång?

Av lincoln
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Drakir
Mitt inlägg var menat att vara positivit, kanske lite luddigt skrivet?

Nejdå.. Jag tog det väldigt positivt - faktiskt så positivt att jag tog det som uppmuntran att skriva litet mer...

Finns det inga andra som har åsikter? ...och har moriax utmaning besvarats på ett bra sätt?

EDIT 050329:

Citat:

Fler och fler väljer tysta och energibesparande, 'miljömedvetna' lösningar, och Intels Pentium M blir en oväntad storsäljare på desktopmarknaden i och med release av ett nytt chipset och stöd för 64-bitars instruktioner.

Det är med viss tillfredställelse jag noterar att ASUS kommit med en adapter för Pentium M-processorer till vanliga 478-moderkort. Ok.. inte ett 'nytt' chipset per se, bara från Pentium Ms synvinkel, men i alla fall nåt som kan få processorn att bli mer poppis.

Av lincoln

Du har skrivit

if (timerTux1_Tick())

Jag gissar att du vill kolla om timern har tickat, men vad du egentligen gör är att anropa den metod som timern anropar när den tickar. Det anropet går åt helvete, eftersom timer-metoden (alltså 'timerTux1_Tick') tar argument, men du inte skickar med några.

Det finns alltså redan en metod som heter 'timerTux1_Tick()', som anropas av timern när den tickar. I den metoden vill du förmodligen skriva in koden som du skrivit i IF-satsen... Att skriva in koden i IF-satsen funkar inte...

Det är svårt att förklara hur man skall programmera/tänka via ett kort inlägg i ett diskussionsforum.. Du behöver någon polare som du kan utbyta erfarenheter med. Att lära sig allt på egen hand tar mycket längre tid.

Av lincoln
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Drakir
Det där var intressant läsning lincoln, och det roliga är att det inte låter alltför osannolikt. Bra spekulerat.

Tack för det...

Det ironiska är att jag blir mer och mer osäker på allt jag skrev... Velig rentav...

T.ex. _borde_ SLI dö ut av sig själv eftersom det använder upp två PCI-E-platser. Åtminstone borde ett avgörande i SLI-frågan komma tidigare än sommar/höst, eftersom buzzwords oftast har kort livslängd. (Till saken hör säkert också att jag såg posten om ATIs R520 nyss, och den verkar ju vara en killer... ).

Sen tror jag det kanske är litet i underkant att ha 2GB internminne om man är i "övre medelklass" om 1.5 år. 2GB borde börja bli vanligt redan nu till sommaren. Samtidigt är steget stort till 4GB, så....

Socket 939 kanske inte alls hänger med speciellt länge i och med att de flesta moderkort för 939 är gamla, och inte optimerade för att hantera dualcore-processorer... Fast å andra sidan så är AMD rätt vassa på att klämma vatten ur stenar, så man kanske inte ska vara alltför pessimistisk...

Slutligen var det ju rätt tunnsått med nya tekniker.

En teknik som jag skulle finna intressant vore om nån tillverkare öppnade möjligheten att köra inte bara dual-channel utan även triple- eller quad-channel mot minnena... Eller kanske 2xdual-channel, dvs. en dual-channel för varje core. Kanske finns redan?
EDIT: 2xDual-channel borde isf. bara vara intressant för Intel, då AMDs dual-core använder gemensam cache. /EDIT

Andra sätt att koppla ihop processorerna på vore också intressant... Kan tänka mig att det kommer att komma en hel del innovationer och oväntade användningsområden för gamla tekniker när man börjar få litet mer erfarenhet av dualcore... T.ex. att man utnyttjar existerande eller lätt modifierad klusterprogramvara, fast på ett och samma moderkort med dubbla quad-core processorer - man får ett kluster utan att behöva installera fibernätverk.

Andra funderingar;
Vad kommer hända med skärmar? TFTer blir billigare och snabbare, förstås, men kommer det ske något genombrott typ att man kommer igång med tunna och billiga plaststkärmar typ 'printad gladpack'?

Kommer RAID5 slå hos konsumenterna? Kommer hastigheten i PCI-Express öppna för billiga och snabba RAID-kort , eller kommer chipset-tillverkare börja släppa RAID5-kapabla chipset?

Det verkar ju hyfsat vanligt att folk kör dubbla raptor-diskar i RAID0, så det borde definitivt inte vara omöjligt att andra RAID-konfigurationer slår om de blir allmänt tillgängliga. (Skulle själv gärna köra RAID5).

Av lincoln

Är ingen expert på det där med TV-out, men jag vet att svartvit bild kan orsakas av att man försöker kolla på en NTSC-signal på en PAL-TV.

Ledsen om ni redan kollat det...

Av lincoln

Blandade spekulationer, rykten och mer eller mindre tänkbara scenarier;

Dual-core propp i övre medelklassen borde kosta runt 2500:- Rå prestanda ungefär som 2st 3200+, men å andra sidan kör man samtidigt ett 64-bitars OS, så man upplever det som 2st 4000+.

AMD kör med DDR2-minne, och 'övre medelklassen' ligger på 2Gig minne. Kostnad c:a 2000:-

En normaldisk ligger kring 400GB, kostnad 1200:-. Övre medelklassen nyttjar två, kostnad 2400:-

Grafikkort i övre medelklassen ligger kring 3500:- Kan inte så mycket om hur många miljoner trianglar de kan rita idag, men om man talar om 16 pipor i år, så gissar jag att man talar om 32 pipor om ett och ett halvt år.

Grafikkorts- och moderkortstillverkarna inser att SLI-tekniken är _EXTREMT DYR_ att utveckla och underhålla i förhållande till hur många som faktiskt utnyttjar den. Den är dock samtidigt ett buzzword som lockar många med drömmen om att en gång utnyttja den, så den är för tillfället viktig ur marknadsförsingssynpunkt.

Dagens hetaste pryl är dock morgondagens flopp, och nuvarande SLI är inte hållbart, så det finns tre vägar den kan gå;

- Antingen kommer marknadsförarna på en ny teknik som är ännu hetare. SLI faller återigen i glömska (precis som med Voodoo2-korten)
- Eller så kommer nån tillverkare med ett riktigt killer-kort ungefär som första Voodoo, GeForce och Radeon, som gör SLI obsolet i princip över en natt. Det skulle isf. vara kul om Matrox eller S3 kunde ta sig i kragen...
- Eller så tar sig tillverkarna i kragen och lyckas sprida SLI även till vanliga dödliga.

Det naturliga steget om man vill sprida tekniken är att standardisera den så att man sprider kostnaden över fler tillverkare. Det gör att det blir billigare och enklare att hitta kompatibla kort, som i sin tur (i teorin) leder till fler köpare. Det är tänkbart att man kan få se ATI och VIA och några till ingå samarbete om standardisering medan NVidia försöker köra sitt eget race.

Jag gissar att nån form av avgörande kommer sommaren/hösten 2005, men att standardiseringsprocessen - om man väljer den vägen - nog kan dröja till våren 2006. I vilket fall står det klart att SLI modell hösten 2004 inte överlever.

AMD degraderar socket 939 till budgetplattform i och med övergången till DDR2. Många entusiaster fortsätter dock envist bita sig fast vid 939, och försäljningen av processorer till DDR2-socketen går trögt. Försäljningen av dualcore-proppar för 939 går däremot lysande.

Fler och fler väljer tysta och energibesparande, 'miljömedvetna' lösningar, och Intels Pentium M blir en oväntad storsäljare på desktopmarknaden i och med release av ett nytt chipset och stöd för 64-bitars instruktioner.

Sådär.. nu har jag nog stuckit ut halsen tillräckligt långt för att nån ska sträcka sig efter yxan...

Av lincoln
Citat:

Ursprungligen inskrivet av KnightCharger
Jo kollar sånt vid varje test, det har väl mera blivit att jag inte skriver lika ingående längre.

Tack för svaret! Ber om ursäkt för att jag 'tvivlade'... Då får jag helt enkelt korrigera mitt tidigare inlägg och i korthet säga 'bra recension'...

Av lincoln

Bra recension; Rätt frågor ställdes i början (utom möjligen frågan om VIAs styrkretsar framförallt kommer användas till budgetsegmentet - vem bryr sig så länge de presterar)

Det enda jag vänder mig emot var att man inte gjorde nån inledande analys av grundinställningarna på de olika moderkorten.. Det som får mig att efterfråga en sådan är att TomsHardware rapporterade att Gigabyte-kortet är överklockat från fabrik.. http://www.tomshardware.com/motherboard/20050103/socket_939-1...

Även om kortet kanske inte var det i detta test, hade det varit trevligt att läsa nån rad om 'vi kontrollerade så att alla korten körde 200MHz FSB' eller nåt sånt - det hade fått även tvivlare att lita mer på resultaten...

.. och nu håller jag tummarna för att jag inte missat precis en sådan rad nånstans i recensionen... Jag såg det iaf. inte på första genomläsningen....

Av lincoln
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Choffe
Haha, älskar dina bil - dator jämförelser Lincoln!

Tack för det, nu gjorde du mig glad tillbaka...

Av lincoln

Re: AMD:s klockfrekvenser?

Citat:

Ursprungligen inskrivet av nightm
Det är så att jag tänkte bygga ihop en ny dator, så jag kollar runt på olika processorer mm.

Min gamla processor är en P4 2.2 GHz, när man sen kollar på en AMD 3000+ står det att den har 1.8 GHz.

Klockfrekvens är inte allt men vad säger ni, vilken är snabbast, man vill ju inte köpa något som är långsammare...

Jämför klockfrekvens med varvtal... Din gamla intel är en rak fyra som varvar 2.200 varv. AMDn är en V8 som varvar 1800 varv. Intel-motorn må varva bättre, men AMDn ger fler hästkrafter.

Av lincoln
Citat:

Ursprungligen inskrivet av zXz
Finns det nått bra grafikort och moderkort på www.multitronic.fi eller www.mikromaja.fi (har slut på nästan allt) eller skall man vänta på CLUB 3D GF 6600GT PCI-E 128MB GDDR3 & ASUS A8V-E DELUXE VIA K8T890, S939, PCI-Express?

Har litet svårt att följa med på mikromajas sida, så jag vet inte vilka produkter som är slut, och jag hittar inget 939/PCI-Express-moderkort på multitronic, så jag kan nog tyvärr inte hjälpa dig... Däremot finns det flera svenska sajter som har sådana inne.. Nedan några sökningar (som ibland leder till utsålda varor);

Moderkort:
http://buggy.no-ip.com/sok.php?f%5B%5D=Alla&k%5B%5D=Moderkort...
http://buggy.no-ip.com/sok.php?f%5B%5D=Alla&k%5B%5D=Moderkort...
http://buggy.no-ip.com/sok.php?f%5B%5D=Alla&k%5B%5D=Moderkort...

6600GT PCI-Express GDDR3
http://buggy.no-ip.com/sok.php?f%5B%5D=Alla&k%5B%5D=Grafikkor...

Om du är _riktigt_ desperat kan du ju ta ett AGP-moderkort och grafikkort. Jag skulle inte göra det, men det är du som ska ha datorn, så....

Av lincoln
Citat:

Ursprungligen inskrivet av hybris6
^lol skulle just säga det samma.

Mitt lian Li chassi har 1 mm alu på sidorna och det känns lite för tunnt men fronten är 2mm och känns solid som F** så det borde räcka. Om det skulle bli rangligt kan du ju alltid stadga upp det efteråt men jag tror inte det kommer behövas. Om du svetsar fast mittenplattan i botten och fronten kommer den fungera som ett tvärstag och stabilisera up chassit. Om du inte svetsar den i front och botten kan chassit ev bli rangligt i fram<->bak led.

Instämmer fullt. Det som gör att det inte blir rangligt är mittenplattan. Däremot kommer det nog fortfarande vara ett pyssel att få till bockningarna, och kan av den anledningen vara vettigt att använda profiler. Vidare antar jag att du själv eller nån annan är en jävel på att svetsa aluminium(?). Enligt en vän (som garanterat kan) är det nämligen inte helt trivialt... (Kan dock hända att han menade gassvets, så jag ska fråga när vi ses nästa gång...)

Av lincoln

Kul krönika. Gillar sättet den är skriven på också.

Gav iaf. mig några minuters trevlig läsning.

Av lincoln

Cool. Låter bra.

Du kommer troligen inte behöva SLI, men moderkortet är nog bra ändå... Har dock läst att en del har haft litet problem med barnsjukdomar, så du kan vilja flasha ditt BIOS typ det första du gör... Kolla i avdelningen 'Processorer-Moderkort-Minnen' så hittar du mer info.

Av lincoln
Citat:

Ursprungligen inskrivet av 2pac
UltraX har jvligt kass kvalitet. Jag köpte mitt första för ett halvår sedan och köptes nyss mitt andra. Knappar går sönder, det blir en enorm skillnad på tangenterna, dvs de blir inte lika sköna efter några månader, och trycken på tangenterna försvinner väldigt fort. Han säger att han INTE vill ha ett Ultrax så sluta tjaffsa om det ffs.

Här är några ergonomiska tangentbord

http://www.dustin.se/DacsaPortal/?ProdID=5010020744

http://se.pricerunner.com/computing/peripherals/keyboards/137...

Tack för infon om UltraX.. Hade iofs. inte räknat bort det förut, men nu låter det definitivt som man kan
skippa det.

Bra länkar också... Nu när jag tänker efter så hade jag faktiskt ett sånt där Siemens till min gamla laptop...
Tyckte tangenterna var litet för stumma... Kanske tajm att testa igen...

Dicken: Tack för att du kollade...

_2FST_: Jag vet att man fömodligen vänjer sig vid tangenterna, men just nu (egentligen jämt) har jag en
sådan situation att jag i jobbet går omkring och hjälper en hel del folk vid deras maskiner. Det skulle bli
totalt kaos om jag då hade en annan placering av DEL-tangenten än vad de har...

En kille som sitter i rummet intill skaffade sig ett MS Natural av nya modellen. Jag provade det själv en kort
stund och höll på att fumla med DEL-tangenten flera gånger. Blev mycket irriterad. Strax därefter (typ bara
en dag efter) råkade han radera en halv dags jobb... Det motsvarar kostnaden för c:a 8 MS Natural eller
15 UltraX tangentbord...

Då tänkte jag att det är betydligt billigare att köpa rätt tangentbord istället om det gör att man kan
undvika sånt....

EDIT:
P-NILZ: Menar du allvar? Om det är helt kan jag lätt tänka mig att tjacka det av dig....
Eller i alla fall betala en juste fraktpremie - bor inte i Falun, tyvärr.

EDIT 2: Var visst ett sånt här tangentbord jag hade till laptoppen...
Gillar det inte.. Ingen klick-känsla i tangenterna, och samma layout-problem med home/del/ins
som jag vill undvika.