Inlägg

Inlägg som lincoln har skrivit i forumet
Av lincoln

Sitter på en BenQ FP 937s+ som jag är grymt nöjd med... Har bara kollat litet grann på film på den, (har en hyfsat fet fristående TV och DVD-spelare, så det behövs liksom inte)...

Hur som helst, så vad jag kan se så är det enda som stör om filmen är 'dåligt komprimerad'... Saker som ser hyfsat mjuka ut på min analoga TV kan se riktigt kassa ut på TFTn, men kollar man närmare på TV-bilden ser man tendenserna där också, så jag kan inte säga att det är nåt som är specifikt för TFT....

Det gäller speciellt stora hyfsat jämna färgfält (där är det också enklast att se problemen även på den analoga TVn). I vissa färger så verkar det vara litet för få färger över, så man ser en tydlig övergång mellan olika nyanser via en massa små prickar (dithering för er som är slängda i språket).

Notera att effekten är en egenskap hos filmen och syns även på TVn (men inte lika tydligt).

Hmmm... Nu när jag tänker efter vet jag att jag såg effekten tydligt även på min gamla CRT, så jag kan inte säga att TFTn är bättre/sämre än den.. (en Samsung 900SL+)..

Har däremot inte märkt den 'twinkling effect' som TFTer skall ha enligt många hårdvarusidor... Nån som kan beskriva vad det är för något?

Av lincoln

Re: Frågor om voltmod (inte hur).

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Burbank
Tänkte göra "Pencil-mod" på mitt x800XT kort, och undar lite saker.

1. Hur svårt är det om man jämför med att till exempel montera kylare och datordelar.

2.Vad kan jag få tag i en multimeter? Vad kostar dom?
Har bara använt en på skolan.

3. Hur farligt är det? (Inte hut farligt det är om man ritar för mycket eller så, men hur ömtåliga är delarna och kan multimetern förstöra nåt om man råkar ta kablarna fel?)

4. Vad kan jag hitta en "2b penna" som alla rekomenderar, vad är det för sorts penna?

5. Vad händer om man inte har elektrik tejp, varför ska man ha det?

6.Borde man göra det? (till er som gjort det på ett x800 kort).

Kan inte alla svaren, men kan ju bidra med några iaf.. det är ju ingen som svarat ännu...

2) Elfa, Clas Ohlson, teknikmagasinet, vissa järnaffärer och byggvaruhus... Från under 100:- upp till _massor_.

3) Om du råkar kortsluta något med multimeterstiften så kan du bränna kortet.

4) 2B är en beteckning för hårdhet i blyertspennor och blyertsstift. 2B motsvarar mjuk blyerts... Köp stift eller pennor av rätt hårdhet på en vanlig pappersaffär/bokhandel...

Av lincoln

Flash av x800 Pro VIVO PCI-Express

Nån som lyckats flasha x800 Pro VIVO PCI-express?

Har själv ett http://www.datorbutiken.com/se/default.php?artId=ATIX800PRO , och provade att försöka låsa upp de extra 4 piporna, men det funkade inget vidare... (svart skärm när jag bootade om)... Var tvungen att blindflasha tillbaka till originalbioset... Hyfsat spännande.

Följde instruktionerna här; http://www.techpowerup.com/articles...ing/vidcard/100

Jag tog ATI x800XT PCI-E-bioset från denna sida http://www.techpowerup.com/bios/, och det är ju enligt uppgift ett PCIE-BIOS, men det är svårt att veta om man inte backat det själv...

Kortet klockar bra, men verkar svårt att flasha, så är det nån annan som har erfarenhet av det kortet? SPECIFIKT PCI-EXPRESS ALLTSÅ! Är inte intresserad av att höra om AGP-varianter.

EDIT: Fixade ett kommatecken som sabbade en länk.

fps
Av lincoln
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Vicotnik
~25-30 FPS krävs för att det inte ska "hacka", men mer än så krävs för att få en "mjuk känsla". [/B]

Köper det.

Av lincoln

Re: Akut hjälp sökes! Angående grafikkort.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Bern
Var och hämtade mitt nya 6600Gt på posten nu precis.

Kommer hem och öppnar lådan då märker jag att det skramlar om kortet.

Frågan är: Är det meningen att fläkten inte skall sitta fast?
Det gör den inte iallafall.

det ligger även 2st "plast stavar" som verkar av, 2st fjädrar och en kylfläns verkar inte sitta där den skall. Tyvärr så verkar det som om att någon typ utav kopndesator är av med, ligger nåt som liknar det utan ben iallafall och glider runt.

F*N!!! Har längtat som fan att få sätta ihop mitt nya bygge så fattas bara grafikkortet så verkar det vara sönder!!!

Men detta får väl anses som ganska onormalt hoppas jag?

Ajajaj.. Fan vad tråkigt. Lider med dig... Byt BUMS! Det där är inte som det skall vara.

(Varifrån beställde du? - Även om det förmodligen är posten snarare än företaget som klantat sig)

fps
Av lincoln
Citat:

Ursprungligen inskrivet av mitrix
Precis lincoln, där är ju också anledningen till varför inte en tv hackar, det är konstant 25fps. Fast egentligen så kan amn märka hack där med, det är lite felvisande, för det mesta som filmas så följer kameran objektet som rör sig och då blir den relativa rörelsen väldigt liten om man däremot har en statisk kamera och t.ex. en bil kör förbi så märks det att det inte är så många bildrutor.

Man måste ju också komma ihåg att de flesta program mäter fps:en som genomsnittlig, alltså om man får 30fps så betyder det att man har åtskilliga bildrutor med fps på en bra bit under, och då hackar det.
Det är också därför man brukar vilja komma upp i iaf 50-60fps, kanske inte nödvändigvis för att man behöver så mycket hela tiden för att det ska flyta utan för att man ska ha en liten buffer som fps:en kan sjunka med då och då utan att det hackar.

Hur många FPS man måste komma upp i (du nämner 50-60) beror ju helt och hållet på vilket spel det är...

I CS (gamla varianten), som många talar om, så är ens FPS helt beroende på vilket håll man är vänd åt på kartan. Tittar man in i en vägg som vetter utåt - dvs. bort från centrum på kartan - får man _massor_ med FPS, medan man får betydligt sämre FPS om man tittar in mot detaljerade områden på kartan.. Och eftersom CS som spel är beroende av att folk vänder på sig riktigt jävla fort, så kan man få rätt stor variation i framesen om man gör en piruett...

Andra spel lider inte av dessa problem i lika stor utsträckning - om man vänder sig in mot detaljerade områden på kartan, kanske grafikmotorn är smartare när det gäller att skära vad spelaren ser, eller helt enkelt skippar att rita vissa detaljer... Detta yttrar sig i alla fall i att folk tycker det räcker med lägre FPS för att spela de spelen... Bl.a. t.ex. Far Cry har jag inte hört folk tjuta efter 100FPS i, vilket då kan bero på att Far Cry-motorn går 'jämnare'... Har man 40 FPS, droppar den inte ner till 10 då och då, utan håller sig ovanför 30 hela tiden..

fps
Av lincoln
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Grossmeisterfalk
Jag känner av hack vid 50fps. Och jag är verkligen inte petig.

Det är rätt intressant det där med FPS...

De som säger att man inte har nån nytta av fps över 30 med tanke på vad ögat uppfattar har faktiskt lika rätt som de som säger att de måste ha 100fps i CS...

De som talar om 30fps anser att 'så länge det kommer 30 bilder i sekunden i en jämn takt så kan inte ögat...' osv., vilket är helt rätt.. Nyckelorden är 'jämn takt'.

Tricket är att om man har 100 fps, och datorn ritar ut 99 av framesen på en halv sekund, och sedan visar den hundrade framen i en halv sekund, så har man de facto 100 frames på en sekund, men det är inte speciellt smooth...

FPS är helt enkelt missvisande... Vad man skulle behöva istället är nån annan typ av mätning som kollar om enskilda frames har tagit längre tid att rita ut än den 1/30 sekund som ögat vill ha för att saker skall verka flyta på bra....

Tror personligen ett X800XL är det mest prisvärda man kan skaffa sig just nu om man vill kunna köra med litet högre upplösningar (~1280x1024) och AA/AF påslaget. Om man har/tänker skaffa TFT skall man definitivt satsa på ett kort som klarar TFT:ns upplösning med så mycket lull-lull man behöver.. både 17" och 19"-TFT (de enda storlekar som finns någorlunda snabba) kör på 1280x1024, så X800XL är passande till båda. Skaffar man större TFT, får man också skaffa dyrare kort.

Av lincoln
Citat:

Ursprungligen inskrivet av XzerieZ
Måste man ta bort kylaren för att komma åt o se, eller missförstog jag dig när du sa minneskapslarna ?

Beror på vad du har för kylare... Det sitter minneskapslar på båda sidor av kortet, och typiskt täcker (iaf. inte original-) kylaren baksidan.

Av lincoln
Citat:

Ursprungligen inskrivet av XzerieZ
var ser ma nvar man har för ms på minnerna ?

Sista siffrorna på minneskapslarna... Står det '16' så är det 1.6ns, står det '20' så är det 2.0ns

Av lincoln

x800 Pro VIVO PCI-Express

Nån som fått flashen att funka med x800 Pro VIVO PCI-express?

Har själv ett http://www.datorbutiken.com/se/default.php?artId=ATIX800PRO , och provade att försöka låsa upp de extra 4 piporna, men det funkade inget vidare... (svart skärm när jag bootade om)... Var tvungen att blindflasha tillbaka till originalbioset... Vardagsedge...

Följde instruktionerna här; http://www.techpowerup.com/articles/overclocking/vidcard/100

Jag *tror* jag använde ett x800XT PCIE-bios, men det är svårt att veta eftersom jag inte backat det själv... Fick det från denna sida http://www.techpowerup.com/bios/, och jag tog ATI x800XT PCI-E-bioset...

Det klockar bra, men verkar svårt att flasha, så nån annan som har erfarenhet av det kortet? SPECIFIKT PCI-EXPRESS ALLTSÅ!

Av lincoln

Re: Re: Corsair value select fungerar dåligt med AMD64...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Fredrol
Men det är fel, Corsair Value är EXTREMT instabila.
Jag bryr mig inte om att någon här och där fått det att funka med något specifikt moderkort. Skitminnen är vad det är. Ibland undrar jag varför folk säger att Corsair Value är så bra när verkligheten bevisar motsatsen och jag vet vad jag snackar om, har köpt Corsair Value till diverse moderkort och fått byta nästan alla till andra märken, t ex Kingston eller Adata eller Samsung.

Hmmm... Varför köpte du såna minnen flera gånger om de nu inte funkar?

OnTopic: Har själv 2x512 Corsair VS till min 3500+ Winchester på GA-K8NXP-SLI, och det funkar fint.. Dessutom är paketet *byggt* av DB, så jag tror definitit att problemen gällde S754.

Av lincoln

Kolla min signatur. Funkar fint ihop, men är inget vidare om man ska klocka.

Om du inte är ute efter att klocka, kan jag verkligen rekommendera GAK8NXP-SLI; dubbla gigabit ethernet, WLan, 8xSATA, varav 4st som går att köra RAID5, 3 st firewire IEEE-1394-'B' (800Mbit istf. 400Mbit), dual-bios osv. osv. Kostar dock en del...

Annars verkar ju MSI K8N Neo3 FSR vara ganska billigt för att ha PCI-express.. Obs! Det är inte socket 939, utan 754, fast du skrev bara att du ville ha pci-express och dual-DDR.

Av lincoln

Vet inte om ram-minnet funkar, men förutom det kommer burken i stort fungera bra just nu...

Men det är inte mycket till uppgraderingsmöjligheter i den..

Socket 754 är på väg ut, så det kommer troligen vara svårt att hitta en snabbare processor till den om något år eller två.
AGP är också på väg ut, så det kommer vara svårt att hitta ett bättre grafikkort om du vill uppgrafera senare.
Sen undrar jag litet varför du har en Maxtor Diamondmax och en Hitachi-hårddisk av olika storlekar...?

Av lincoln
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Fluf
Ja nja samt kanske. Dualcore kommer i första hand till s940. Det är inte officiellt sagt vad jag vet om s939 kommer att stödja dualcore (det är helt olika pinouts, inte bara en pinne mindre helt appropå). AMD har ju en ny socket på gång dessutom som jag anatr är för i första hand dualcore.. Men det är möjligt att AMD kör en Prescott variant kör lite på "gamla" s939 och tar de senaste tunga grejerna på den nya...

"AMD plans to bring client dual-core AMD64 processors, based on the existing 939-pin socket, to the market in the second half of 2005."
http://www.amd.com/us-en/Corporate/VirtualPressRoom/0,,51_104...

... så det kommer dualcore till 939.

Frågan är vad prylen kommer vara med nästa sockel. Med 939 fick man dual channel.. Tror inte att DDR2 blir tillräckligt långlivat nu när Samsung redan släppt DDR3-minnen, så kanske DDR3 då... Om det blir så att man helt skippar DDR2 på AMD-sidan, så kan 939 bli _väldigt_ långlivad som sockel. (även om den givetvis kommer förpassas till budgetsegmentet när 754 försvinner)

Av lincoln

Mitt GA-K8NXP-SLI har 3 firewire-portar (IEEE 1394B), men det verkar som om alla kommer från ett chip som heter TSB81BA3, så det kan vara att NForce4 inte har stöd för firewire....

Söker man på TSB81BA3, hittar man följande sida;
http://focus.ti.com/docs/prod/folders/print/tsb81ba3.html

.. och av detta kan man gissa att 'TI' som de talar om i Avid-forumet är Texas Instruments. En ren chansning är att de talar om 'TI' därför att Texas Instruments är/var först med att implementera 'B':et i 'IEEE 1394B'. 'B' betyder i detta fall att man har 800MBit istf. 400MBit i firewire-linan.... Eller så är det Avid som återigen styr vilken tillverkare man skall använda.... Intel, NVidia och Texas Instruments... Får man fortfarande support om man har målat chassit själv?

Vidare tror jag inte du kommer ha någon nytta av SLI om du skall videoredigera... Jag kan ha fel, men jag inbillar mig att SLI är en spel-gimmick och inte har nån användning i 'riktiga' applikationer. Du kan ju förstås fortfarande använda ett SLI-moderkort, men jag tror inte du kommer vinna något på att köpa två SLI-videokort.

Däremot kan du med PCI-Express köpa flera grafikkort och köra minst 4 skärmar (2 per grafikkort). Många grafikkort har också dubbla utgångar. Mitt har t.ex. 2st DVI-utgångar, och kan kontrollera 2 skärmar.

Om du köper ett socket 939-moderkort nu, så kommer det finnas dual-core-/multi-core-processorer som passar till det om ett år. Då slipper du investera i ett multiprocessorsystem från början, men kan enkelt få den prestandan när du behöver. (Det ska i princip vara så enkelt att man uppdaterar BIOS så moderkortet känner igen den nya processortypen, och sedan gör bytet)

Av lincoln

Råkade se en av Flufs postningar i en annan tråd - om du är intresserad av en dual-burk...

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Fluf
Man får till en bra xeonburk för runt 20K, och din budget på 4000+ exemplet låg på 26K eller liknande så pengarna finns nog.

Abit WN-2S+ kommer inte säljas i europa tyvärr, marknadschefen Abit europa (Holland) informerade mig om detta personligen.

För just Photoshop är Xeons effektivare än Opterons för motsvarande pengar.

Nackdelen med samtliga Opteronbrädor (utom Abit's) är att de kräver registrerade minnen som i sig presterar lite mindre och kostar desto mer.

EM64T är en gemensam utveckling av AMD och Intel för att ha full kompabilitet med instruktioner osv (Intel fick hjälp av AMD då AMD64 redan satt standarden).

Opterons skall få en prissänking i februari pga lanseringen av 152, 252, 852 sserierna. Dualcore Opterons kommer att fungera i de flesta existerande s940 moderkort i dag dock med en BIOS updatering för den nya microkoden.

Fördel med Opterons, om man skaffar en riktig bräda som stödjer NUMA minneshantering och kör med dulchannel på varje processor får man sinnessjuk minnesprestanda.

Fördel med xeon's. Billiga och enkla att ha o göra med (vanliga minnen osv).

Tro mig, för en Photoshop burk vill du ha ett par Xeons.
ASUS NCCH-DL 2600:-
2x2,8/800 Xeons boxed 4100:-
2x1024 Corsair TWINX 3200C2 3700:-
2xWD Raptor 36,7Gb 2000:-
Seagate Barracuda S-ATA 250gba 1300:-
CoolerMaster Stacker chassi 1800:-
Forton Source 550W EPS 1500:-

Totalt ca 18000:-
+ grafikkort och cd/dvd efter smak.

Monster för under 20K? JA!

Edit.. det intressanta är inte om AMD eller Intel är bäst på dittan eller duttan. Det är det som ger mest *OOMPH* för pengarna till just det du skall ha det till och då får man ta in hela systemet i åtanke.

Å andra sidan, om du har pengar att fläska på så skulle en Tyan 2895 eller iWill K8EW vara på sin plats.. kostar lite mer dock.. hehe

Blev själv förvånad över hur billigt det var.

Detta är för en kille som skall redigera bilder i photoshop, så behoven är inte riktigt desamma. För video skulle jag välja andra diskar (2x250GB Hitachi 7k250 som jag har själv, t.ex.)... och sen givetvis det hårdvarustöd du behöver i form av TV-kort/videokort/encodingkort osv.

Av lincoln

Fick min Benq FP 937s+ på plats igår kväll, och jag är _mycket_ nöjd. Noll döda pixlar, och mycket behaglig bild när man ställt ner kontrast och ljusstyrka till mänskliga nivåer. (Tror min kom på 100% på båda - Kändes som jag skulle bli brun om jag kollade på den för länge).

Var väldigt orolig för vad jag läst på Tomshardware om att det skulle vara dålig kvalitet och kännas plastigt (hade redan beställt den då), och blev positivt överraskad när jag väl fick den. Det är rentav en ganska solid pjäs.

Jag skulle visserligen inte ha den som skottsäker väst, men det skulle jag inte med nån annan skärm heller.

Nåväl... Jag är iaf mycket nöjd med min skärm, och skickar mentala förbannelser till tomshardware som nästan gav mig magsår medan jag väntade på skärmen.

Av lincoln
Citat:

Ursprungligen inskrivet av brattberg
typ 4500:- men, ja, jag funderar på ett 800XT nu.

Mycket bra spelkort, men om verkligen skall ha burken till photoshopping, tror jag du gör ett misstag om du lägger pengarna där...

Av lincoln

Tror fläktens livslängd påverkas rätt mycket av vilka driftstemperaturer den jobbar under, samt om man har dammigt eller inte...

Ni som har en sån kan väl skriva temperatur, ungefärlig dammighet, och om ni haft problem eller inte. Det är ju några som rapporterat från båda lägren...

Av lincoln

Photoshopburk:
Hyfsad propp t.ex. AMD 3000+
2-4Gb Minne (2 el 4x1024MB)
Valfritt grafikkort med minst 64 meg minne
_BRA_ Skärm
SATA-diskar i RAID 0 för swapfil.

I övrigt tror jag på Fluf. Välj gärna dual om du har råd.