Inlägg

Inlägg som hg har skrivit i forumet
Av hg

Jag tror ni får bättre överklockningsresultat ifall ni sänker minnesfrekvensen lite. Har märkt i flera recensioner av RX 6000-serien, och också med mitt eget 6800XT, att ~2100Mhz ger lite bättre prestanda än att fläska på med 2150Mhz. Sannolikt någon form av error correction som slår igång(?)

Av hg

Trevliga nyheter i denna, jag får inte riktigt grepp om hur detta är tänkt att fungera:

Citat:

New "Link Game" feature that allows you to easily connect with a friend to play games together on a single PC or even help them troubleshoot a PC issue or problem.

Meanwhile i Nvidia-land:
- Windows XP UI, take it or leave it

Av hg
Skrivet av Sveklockarn:

Nvidia Shadowplay kom ut för ca 7½ år sedan. Vad har AMD för motsvarighet idag?

AMD ReLive är motsvarigheten till Shadowplay och är inbyggt i AMD:s software. Kommer inte ihåg när det introducerades men det har funnits i många år iaf.

Av hg

"Här väntas Intel erbjuda 16 kanaler av PCI Express 5.0 avsedda anslutning av instickskort såsom grafikkort och 4 kanaler PCI Express 4.0 för användning tillsammans med en NVM Express-baserad SSD-enhet."

Vilken konstig indelning. Jag kan inte komma på någon som helst nytta med PCI-E 5.0 vs 4.0 för grafikkort? Det är ju minimal skillnad mellan PCI-E 4.0 och 3.0 för GPU:er också.

Och sen "bara" PCI-E 4.0 för NVMe enhet? Där kan jag tänkta mig att det börjar komma enheter som kan utnyttja PCI-E 5.0 bandbredd inom ett par år.

Skulle nog ha gjort mera nytta ifall dom svängt på det, 4.0 till grafikkort och 5.0 till NVMe enhet.

Av hg

Har inte spelat WoW på nästan 10 år men när jag slutade så var det nånstans runt 11000 timmar. Spelade typ som besatt från 2004 - 2011 med bara en längre paus när jag gjorde militärtjänstgöring.

Har nog också över 5000 timmar i Guild Wars 2.

Av hg

En så tjock radiator med 200mm fläktplats... Hur ska det gå till? Finns väl inga 200mm fläktar med ens halvbra statiskt tryck?

Tror det där blir en produkt som ser bra ut på pappret men i verkligheten lär den inte kyla så värst bra.

Av hg

Helt ny PC år 2008. Gick från en Pentium D och Geforce 7600GT till en Core2Quad, dubbla Radeon 4850 i crossfire, och dubbla Samsung HDD's i raid 0.

Vet inte exakt hur stor den uppgraderingen var i % men det märktes rejält

På andra plats i användarupplevelse är nog bytet från ett sunkigt 5.1 Logitech ljudsystem till vettiga Jamo golvare och A/V förstärkare.

Av hg

Hade mycket låga förväntingar på Rocket Lake men lyckades ändå bli överraskad över exakt hur usel energieffektiviteten är.

Av hg
Skrivet av Exxovion:

Kör fortfarande mekanisk disk som systemdisk i en av datorerna.

Sett att många anger "ljudnivån" som en anledning till att undvika mekaniska diskar? Använder de en totalt passiv kyllösning? Eller vad är det för högljudda diskar?

Alla mekaniska diskar för oljud. Frågan är bara hur märkbart/känslig man är för det. Då min dator i övrigt är helt knäpptyst när man inte gör något krävande så är en susande och vibrerande mekanisk disk riktigt störande.

Av hg

Självklart ingen mekanisk disk i min spel/arbetsdator, vem orkar sitta och lyssna på det skramlet.

Min server har dock ett flertal mekaniska diskar. Blir för dyrt att köra med stora SSD och har inget riktigt behov av prestandan.

Av hg
Skrivet av Semjonov:

Jag vore nöjd om dom kunde ordna så att inte min undervoltning tappas bort hela tiden..

Det där brukar bero på att något annat program skriver över eller helt enkelt inte samarbetar så bra med Radeon Software.

MSI Afterburner är t.ex. ett sånt program.

Av hg

Ska datorn användas som Plex-server och server i allmänhet? I så fall skulle jag nog rekommendera att du kör ett operativsystem som är menat för sånt, t.ex. Unraid, så kan du ansluta helt enkelt via webbläsaren när du vill göra något med den.

Av hg

Att klockfrekvensen går ner till en ~5Mhz är helt normal beteende. Så gör mitt 6800XT också. Eller ja det varierar mellan 0Mhz eller 4-5Mhz beroende på vilket program man använder för att kolla klockfrekvens. Radeon Software visar iaf 0Mhz vid idle.

Verkar långsökt att det skulle vara upphovet till dina problem, jag har då aldrig haft några problem som de du beskriver.

Mer sannolikt att du har något i ditt OS som inte är som det ska, typ nån programkonflikt i bakgrunden eller nåt. Använder du Corsair iCue eller annan liknande skräp RGB programvara eller typ moderkorts mjukvara (ASUS AI suite osv) så är de ofta upphov till såna här konstiga problem.

Av hg

Fint att HUB skiner lite ljus på detta problem. Det har ju egentligen varit känt en tid men bara i mycket små kretsar, och det är väl egentligen först med förra och denna generationens GPU:er som det har börjat märkas. Tidigare än så fanns det inte så många DX12/Vulkan spel.

Att observera är att detta beteende är specifikt till DX12/Vulkan pga hur Nvidia's drivrutin och scheduler funkar. I DX11 så har Nvidia en fördel då deras mjukvaru-drivrutins lösning kan göra lite magi för att få dåligt multitrådade applikationer att bättre utnyttja flera trådar. I DX12/Vulkan så behövs dock inte denna mjukvaru lösning då dessa applikationer har inbyggt stöd för multithreading, vilket gör att Nvidia:s lösning inte tillför något, den äter bara mer CPU resurser.

Av hg

Mycket enkelt. Förr i tiden, säg typ 15-20 år sedan och längre tillbaks, så var det bara nördar och branschfolk som använde internet. Det var mycket mindre och man hade typ något gemensamt med alla.

Nu för tiden så använder alla internet. Sociala medier är fullt med byfånar och idioter som man ignorerar i det fysiska livet men som nu har en anslagstavla där de kan skrika ut alla sina idiotiska idéer.

Av hg

Vill minnas att jag gick från ett Geforce 2 MX200 till ett Radeon 9200 en gång i tiden. Båda två budgetmodeller men det var ett jäkla skutt i prestanda och framförallt bildkvalitet.

Ett Geforce 6800LE som jag lyckades låsa upp till ett "vanligt" 6800 har jag också goda minnen av.

Hade också dubbla Radeon 4850 i crossfire när de lanserades, vilket var helt monstruöst snabbt på den tiden. Jag var nog en av få som hade möjligheten att spela Crysis med spelbar prestanda :D. Fantastisk crossfire prestanda när det funkade, vilket tyvärr inte var speciellt ofta

Nej jag får nog säga att det grafikkort jag gillat mest är nog mitt nuvarande, Radeon RX6800XT. Fantastiskt snabbt och dessutom bland de tystaste grafikkort jag haft. Sen att jag fick tag på det till MSRP pris höjer "värdet" på det avsevärt i mina ögon med tanke på hur fucked up marknaden är nu.

Av hg

10/10 yep yep, behövde inte ens kolla upp något så lite koll har man tydligen

Av hg
Skrivet av Elfsberg:

Är det här verkligen ett problem?

Inte på så sätt att det är skadligt för grafikkortet, nej.

Det kan dock vara väldigt irriterande som användare eftersom det, beroende på kylare, kan skapa en situation där kortet blir tillräckligt varmt för att köra igång fläktarna, som sedan kyler ner kortet så fläktarna slår av, för att sedan en kort stund senare bli tillräckligt varmt att köra igång fläktarna igen osv osv.

Så i en sån situation får man antingen leva med fläktar som går on - off - on - off - on - off i korta intervaller eller slå av zero RPM mode helt och hållet = mera oväsen.

Av hg
Skrivet av Tongy12:

Tack för förklaringen! Förstår bättre nu.

Vet du vad den "förväntade" värdet för signal blanking ska vara?

Nej tyvärr, men jag tror att standardvärdena finns färdigt att hämta fram i CRU. Det är ingen garanti att de värdena funkar med just din skärm dock.

Av hg
Skrivet av Tongy12:

Förstår det men jag kan inte förstå vad det skulle vara för skillnad mellan min skärm och t.ex. nDre skärm som gör att kortet beter sig olika. Kan inget om skärmar så men känns väl som det som är skillnad på skärmar är hz, responstid, skärpa och färg

Skärmar använder olika skärmpaneler av olika tillverkare, med olika specifikationer och firmware med olika inställningar. Det är bra mycket mer komplicerat än de skillnader du listar upp där.

Det finns en VESA standard för bl.a. signal timing och blanking men långt ifrån alla skärmar följer denna standard, AMD/Nvidia bör dock använda denna standard vid design av grafikkorten (Jag är dock inte helt 100% på att det är så). Iaf så leder skillnader i blanking tid till "osync" med VRAM och för att detta inte ska skapa problem (flimmrande skärmar, blackscreens etc) så forcerar AMD/Nvidia högre VRAM frekvens än vad som egentligen är nödvändigt. Det är ett problem som varken AMD eller Nvidia kan lösa, eftersom det inte finns något som garanterar att alla skärmar klarar av en "standard timing" även om AMD/Nvidia skulle forcera det via drivrutin t.ex.

Har man en skärm/skärmar som är inom de "förväntade" värden för signal blanking så är det inga problem, då kan VRAM klocka ner sig som det är tänkt.