Inlägg

Inlägg som hg har skrivit i forumet
Av hg
Skrivet av Raynstorm:

AMD måste ha gjort underverk med drivers för Ray tracing sedan launch. Dom låg ju oerhört långt efter med Ray tracing men nu är det mycket närmare. Speciellt imponerande med de höga lows, vilket man kan argumentera för är ännu viktigare.

Jag köpte ett RX 6800 med inställningen att aldrig köra RT, bryr mig faktiskt inte så mycket, men nu kanske man kan köra i nåt spel här och där om man ändå närmar sig 100 fps.

Däremot är jag faktiskt inte helt övertygad om att jag tycker Enhanced edition ser bättre ut än originalet. Kontrasten och svärtan var mycket bättre i originalet och tycker det bidrar till stämningen i spelet rätt mycket ändå.

Jag tror inte det har speciellt mycket att göra med drivrutiner, snarare att när 6800 serien släpptes så var precis alla spel med RT utvecklade med tanke på Nvidia:s RTX. Spel som släpps nu är optimerade för både Nvidia och AMD:s RT (sponsorerade titlar kan förstås ge fördel åt ett håll) och speciellt med tanke på konsolerna som ju också har RDNA2 teknik.

Av hg
Skrivet av JonasT:

Det kan vara så att jag är blind, men lyckades inte hitta någon inställning för att reglera upplösningsskalningen i PC-versionen.

Motorn har definitivt stöd för temporal uppskalning, då både PS5- och Xbox Series X/S-versionerna använder det dynamiskt.

Citat:

For those without an RTX GPU, the game ships with a TAA upsampler, similar to the technology as found in Unreal Engine 4 or Insomniac games. You access this by moving down the shading slider. In a direct side by side with native it does an admirable job especially at the 0.7 value and above

Från Eurogamer / Digital Foundry:s test.

Av hg
Citat:

Dessvärre har inte 4A Games implementerat något traditionell upplösningsskalning i PC-versionen

Vänta nu lite, detta stämmer väl inte?

En TAA-upscaler ska nog finnas i spelet.

Av hg

Överlag så är 2:an bäst, storyn är genomgående fantastisk och har ett bra "flow".

Andromeda vinner på ett enda område och det är combat gameplay. Mycket mer fritt och fartfyllt än i trilogin.

Av hg
Skrivet av steelninja:

Jag tänkte också på grafikkort men vill inte betala överpris.
Jag har aktiveras XPS. Har ingen aning om hur man överklockar minnen, finns det nån youtube video på det?
Ja en ny skärm skulle jag behöva haha. Men det är väl inte lönt att ha en 144hz skärm om jag inte har 144fps+ i spelet?

Svårt att hitta ett grafikkort som inte är överpris idag.

Minnesöverklockning är lite småknepigt så det går jag inte närmare in på, finns nog många youtube guider om du söker lite. Dock ifall du har XMP på och ändå bara 2666Mhz så är nog dina minnen inte speciellt bra, kan vara svårt att överklocka till någon märkbar nivå.

Angående skärm så beror det på lite vad du gör med datorn. 144Hz eller mer är en bättre upplevelse i nästan alla situationer. T.ex. något så enkelt som att scrolla på en websida och läsa något är mycket trevligare med hög uppdateringsfrekvens. Även om du bara får t.ex 90FPS i något spel så är det ändå en uppgradering jämfört med 60Hz.

Av hg

Grafikkortet är det enda som skulle ge någon större prestandavinst, dock är det för tillfället mer eller mindre omöjligt att få tag på något bättre än ett 1060 utan att betala enormt överpris.

2666Mhz minnen är väldigt långsamma, kolla ifall det finns en XMP-profil att aktivera i BIOS eller kör på lite gammal hederlig minnesöverklockning. 3000+ Mhz skulle nog hjälpa en del med FPS, speciellt minimum FPS.

Ärligt talat ifall du vill uppgradera något som märks, så kör på att skaffa en ny skärm. 1080p 60Hz TN panel är inte mycket att hänga i granen nuförtiden. Så klart kommer det inte att hjälpa din prestanda, men jag lovar att t.ex en 1440p 144Hz IPS skärm kommer att göra mycket för att förbättra din dator upplevelse.

Av hg

Kollar jag på budgeten för förra året så:

Fasta utgifter: (hyra, billån, försäkringar, andra fasta avgifter (internet, telefon etc))
- Ca 900€ /månad

Rörliga utgifter: (mat, bränsle, "övrigt")
- Ca 600€ /månad, hälften av detta är matutgifter.

Av hg

Nej, jag uppgraderade i stort sett hela min primära PC hösten 2019 och fick tag på ett 6800XT just efter lansering, så det finns inget som jag har planerat att uppgradera det närmaste året. Komponentbristen har därmed inte haft någon påverkan på mig.

Av hg

Resultatet i era tester med RT skiljer sig en del från TPU:s tester, undrar vilket resultat som är mer "korrekt".

Är det möjligen så att ni inte använder Re-BAR? Det skulle möjligen förklara skillnaden iom att TPU använder det i sina tester.

https://www.techpowerup.com/review/resident-evil-8-village-be...

TLDR:
I Swec test skillnad mellan 6800XT och 3080 med RT ON: ~20-25% genom alla tre upplösningar.

I TPU test skillnad mellan 6800XT och 3080 med RT ON: ~12% genom alla tre upplösningar.

Av hg

Finns mycket som är viktigt men det jag prioriterar absolut högst är nog skärmen. Specifikt så måste den ha hög ljusstyrka och gå att använda relativt bra även i direkt solljus, går det inte så är jag inte intresserad.

Av hg

Synd att kontrasten på nano-IPS skärmarna är så usel, annars hade denna varit riktigt trevlig.

Sitter och drömmer om en skärm med prestanda som en nano-IPS, kontrast som en VA-panel, och minst 32". Det vore något att ha det.

Av hg
Skrivet av PatrickP:

Jag tror det helt enkelt handlar om att olika personer helt enkelt tänker olika. Stoppar man 100 personer på stan som inte vet något om bitcoin och blockchain och förklarar för dem att det är en teknik som möjliggör att man kan förflytta ett värde digitalt mellan två personer helt utan inblandning av en "trusted third party" tror jag man kommer se väldigt olika reaktioner.

Vissa blir helt mind-blown medan andra helt enkelt inte ser någon nytta med det öht. Folk värdesätter olika saker helt enkelt och det är uppenbart att vissa anser att det är extremt värdefullt att kunna överföra ett värde digitalt utan en "trusted third party"

Uppenbarligen hör jag till den andra gruppen.

Mitt stora problem med kryptovalutor är att jag inte ser något sätt som nuvarande kryptovalutor kunde användas på ett makroekonomiskt plan, utan bara som ett komplement till nuvarande system med mindre transaktioner från person A till person B, och då känns det hela så fruktansvärt meningslöst samtidigt som det använder enorma mängder energi, i ett läge där alla pratar om att sänka miljöpåverkan överlag.

Av hg
Skrivet av Chrisj:

Nyttan är väl enkelheten i att göra överföringar internationellt, samt att dina finanser inte plötsligt blir nedlåsta på bankens nycker. Säkerligen använder folk det till en del skum handel också, men det gör man ju även både via banker och kontanter. Finns en anledning till att alla våra storbanker återkommande figurerar i penningtvättshärvor i miljardklassen.

Okej, internationella överföringar kan jag köpa. Inte något jag själva har pysslat med eller brytt mig om egentligen någonsin, men jag kan tänka mig att man kan slippa valutaväxlingsavgifter och möjligtvis andra bankavgifter.
Att ens finanser inte blir nedlåsta av en bank är lite mera ehhhh... Jag kan inte komma på i vilka situationer det skulle hända annat än om du pysslar med något kriminellt, och då kan jag inte säga att jag bryr mig.
Rätt säker på att om kryptovalutor skulle bli något som vi alla använder så skulle det behövas någon statlig översikt ändå som skulle ha makten att låsa konton vid suspekt kriminell aktivitet så jag ser inte någon skillnad där.

Av hg
Skrivet av Alling:

brytningen ger tillbaka att det finns fungerande decentraliserade, kryptografiskt styrkta betalningssystem överhuvudtaget.

Och vad är nyttan med det?

Jag är helt seriös här, jag har ändå läst en del om kryptovalutor och jag ser fortfarande ingen som helst nytta med det hela. Vad spelar det för roll om en transaktion mellan mig och någon annan sköts av en bank eller en blockchain? Sak samma sist och slutligen.

Av hg

Har handlat en del på Amazon.de genom tiderna, men då uteslutande saker som jag visste exakt vad jag ville ha, och i många fall hittat direktlänkar till produkten via andra prisjämföringssidor, typ geizhals.de

Amazons websida är ju katastrofalt usel, finns inte en chans att jag orkar ens försöka bläddra igenom allt skräp för att hitta något intressant om jag inte riktigt vet vad det är jag vill ha.

Av hg

Det här är ett riktigt dåligt gjort test av Techpowerup, vilket också påpekades i flera reddit trådar. Jag skulle inte lita på slutresultatet här eller dra några slutsatser från detta test.

Techpowerup har tydligen totalt glömt bort att ta i beaktande skärmars vblank timing och hög/"ovanlig" uppdateringsfrekvens.

De höga strömförbrukningsvärden som de rapporterar med 21.3.2 drivrutinen uppstår bara ifall minnesfrekvensen körs i konstant maxvärde även vid vila, pga vblank timing som inte är inom de värden som tillåter GDDR minnen att gå ner till en lägre strömförbrukningsnivå. Detta är något som både AMD och Nvidia har brottats med en längre tid och felet ligger hos skärmtillverkarna som inte håller de VESA specificerade standardvärdena.

Det är möjligt att något i 21.4.1 drivrutinen har ändrat på vilka scenarier som tvingar upp minnesfrekvensen till ett högre värde, men fortfarande ligger vblank timing där och spökar. Syns bland annat i deras test på att multimonitor strömförbrukning är samma, men själv har jag ett 6800XT som snällt och lydigt ligger på ~10W i idle med mina 2 skärmar.
Skillnaden är att mina skärmar håller sig inom standard vblank timing och tvingar inte någon högre klockfrekvens på minnet, fast skärmarna annars har helt olika specifikationer (1440p 144Hz + 1080p 60Hz).

Av hg

+1 för rubriken xD

Av hg

Kan:
- Svenska
- Engelska
Kan till viss del:
- Finska
- Tyska

Skulle gärna vilja lära mig bättre Finska då det skulle underlätta en hel del här i landet men har försökt i typ 25 år så det lär inte hända.
Spanska och Franska skulle vara bra att kunna också när man reser runt.

Av hg

Ett grafikkort som är skapat endast för att Nvidia ska kunna dra till med ett högre MSRP, utan att officiellt behöva höja priset för vanliga 3080.

Lita på att det kommer att levereras ännu mindre vanliga 3080 till förmån för denna dyrare version framöver.

Jag skriver version därför att prestandaskillnaden mot vanliga 3080 kommer att ligga på ~5-10% så detta blir som ett överklockat 3080.

Av hg

9/10, visste inte om det där med firmware till CD-brännaren.

Resten har man nog hört talas om eller använt sig av själv