Inlägg

Inlägg som hg har skrivit i forumet
Av hg
Skrivet av Fräckepelle:

En stor fördel för Nvidia skulle jag säga är deras NVENC-del. I dessa streamingens tider och videoredigering, formatkonvertering etc så är det verkligen guld värt. Skall man upp i samma prestanda som NVENC kan prestera i upplösningar över 1080p, så behöver man kliva upp på workstation-cpuer över 16c. Gärna dubbla sådana.
Jag tillhör en skara som kanske inte hörs på just SweClockers forum så ofta, då jag inte spelar så mycket utan använder dator och grafikkort för kommersiella sändningar och bildbearbetning.
Jag hade gärna köpt ett AMD-kort om det kunde koda h.264/h.265 vettigt. Men det kan de inte och då är bäst prestanda för pengarna faktiskt Nvidia.
Hade inte NVENC vart så bra som det är, speciellt i högre upplösningar, så hade jag hellre lagt pengarna på en tung Threadripper-maskin och kört x264 än att försöka få till något med AMD. Tyvärr.
Skall det spelas så känns det typ strunt samma, där är AMD väl bra hack i häl och vettigt alternativ för pengen. Hade absolut vart ett alternativ om jag spelade och inte behövde använda GPU-resurserna till annat.

Gällande h.265 så är det inte så stor skillnad, AMD med RDNA2 ger lite bättre kvalitet vid alla bitrates men det är knappt märkbar skillnad. h.264 vid högre bitrates så är det inte heller någon speciellt skillnad.

Nvidia vinner dock vid h.264 och låg bitrate där kvaliteten är märkbart bättre än motsvarande på AMD. Tyvärr är ju dock kombinationen h.264 + låg maximal bitrate det som i stort sett alla streamingtjänster kör på.

Av hg
Skrivet av Siimuliize:

Inget strul här så inget att klaga över. Tråkigt för dig om det strular. Vad exakt strular i drivisarna?

Skrivet av SuperSverker:

Men sluta, det är en gammal sanning från 4000-serien (GAMLA 4000-serien).
Letar du efter russin kommer du hitta russin, hade du lagt dina Nvidia-kort under samma förstoringsglas så är det försummad skillnad (Jag har haft subjektivt sett bättre stabilitet med AMD, dock kör jag främst Linux det senaste så det är inte relevant då Nvidia ligger årtal efter på den sidan)

Edit*
Blev lite väl dumt inlägg från min sida. Självklart är det skillnad mellan tillverkare, där en större budget ger ett större mjukvarustöd och antagligen snabbare release med fixes.
Personligen så har jag under alla år jag haft AMD (Endast kört Nvidia senaste året) inte haft några som helst större problem, men det kan självklart vara så att jag är en i miljarden som kunnat köra mina kort utan problem, eller att jag helt enkelt inte letar efter drivrutinsproblem...

Skrivet av Mono:

Hade aldrig några problem med AMD då jag hade HD7950 och inga problem nu med mitt Vega 56.
Vad för AMD-kort hade du om du hade så mycket problem?

Helt onödigt att försöka få svar av lindahlj, han hatar allt som har med AMD att göra. Bara att kolla i hans aktivitetslogg för att få det bekräftat.

Av hg

Gissar på att det mesta beror på priset och tillgänglighet.

AMD har ju traditionellt varit aningen billigare än Nvidia, men då priserna är helt uppåt skogen i över ett halvår nu så resonerar säkert många att man lika gärna kan köra på Nvidia om man ändå tvingas betala dubbelt mer.

Av hg
Skrivet av danskung:

Utifrån vad jag fick ut av Digital Foundries review av FSR så verkar detta vara en bra bit sämre än en vanlig TAA implementation som också är enkelt av implementera. Det ger mig många ? till varför de tagit dem så lång tid att ta fram något som redan funnits på marknaden under en längre tid fast bättre.

Om jag litar på någon gällande grafik implementationer så är det DF och deras first impression var inte direkt positiv.

Källa: https://www.youtube.com/watch?v=xkct2HBpgNY

Att just Digital Foundry är negativ (för övrigt den enda negativa recensionen jag sett) är knappast en stor överraskning. De är ju mer eller mindre en förlängning av Nvidia's marknadsföringsenhet.
Kul att de nu påpekar att TAAU finns (som fanns före DLSS) som ett alternativ, har inte hört ett ord om det tidigare från dem. Att höja DLSS till skyarna har de dock varit bra på, mindre bra (läs: helt ignorerat) på att visa de ghosting problem och motion blur som ändå drabbar DLSS och TAA i många fall.

Icke att förglömma heller den video de postade före lanseringen av RTX 3000 som visade bra mycket högre prestanda för 3080 jämfört med 2080, närmare 2x, än vad som sist och slutligen blev verkligheten.

Säger inte att DF är helt köpta men de vinklar verkligen så gott de kan för att få Nvidia att se så bra ut som möjligt.

Av hg

Endast vid omfattande hårdvaru-uppgradering. Senast det blev gjort är ca 2 år sen i samband med uppgradering av CPU, moderkort, RAM, och NVME SSD.

Av hg
Skrivet av Ness:

Så skulle inte jag se det. Om vi tar ett scenario där du kör 4k och får ut 30fps. Där är ju målet med AFR och DLSS att öka prestandan genom att istället för att köra native 4k skala upp en lägre upplösning till 4k, och på så vis få mer fps. Bildkvaliteten kommer förmodligen bli sämre, men du får en prestandaökning.

Du kan också göra det andra vägen. Dvs använda VSR eller motsvarande vad det nu heter för Nvidia för att rendera i t.ex 4K och skala ner det till en 1080p skärm. Då kan du använda FSR eller DLSS i t.ex performance mode för att rendera en 1080p bild, skala upp den till 4K med FSR/DLSS, och sen skala ner den igen till 1080p.

Det låter lite bökigt och konstigt men slutresultatet blir i stort sett samma prestanda (kanske minus någon %) med bättre bildkvalitet.

Av hg
Skrivet av JDM:

Du lägger ingen vikt på videobevis men däremot på.. ja vadå?

Jag lägger ingen vikt på videobevis som du kallar det tills jag har sett/läst tester under kontrollerade former av publikationer/personer som jag vet har erfarenhet och som jag litar på. Hur svårt är det att förstå?

Av hg
Skrivet av Hcz:

Ja Youtube komprimerar en del. Men det är ju till FSR fördel. Sedan vet vi visst vad de har för inställningar (1440p Epic & FSR Quality mode) står det klart å tydligt 3:30 in i videon. Ser du inte dom rutorna förstår jag att du inte ser nån skillnad =P

Mmmm med ett GTX 1060 ja. AMD har gått ut och sagt att man inte kommer optimera för Nvidia:s kort, så vad exakt innebär det? Påverkas kvaliteten eller bara prestanda? Användes någon form av image sharpening? Troligen inte så hur set det ut med det? Hur ser det ut i andra spel?
Mycket info som den där korta videon inte visar.

Skrivet av Hcz:

Sen om du inte tycker några snabba klipp spelar nån stor betydelse hur kan du då säga att det att det är bättre än DLSS 1.0?
Tydligen har du skaffat dig en uppfattning av dessa. Men om de går mot det du säger får man inte använda det eller?

Jag utgår från att det är bättre än DLSS 1.0 för annars har AMD gravt misslyckats. Igen, vanlig uppskalning + RIS ger bättre resultat än DLSS 1.0, varför skulle AMD utveckla något som är sämre än det dom redan har?

Av hg
Skrivet av JDM:

Önsketänkande?

Nej?
Jag bryr mig inte speciellt mycket om något som visades upp snabbt med till stora delar okänd testmetodologi, vad är det för önsketänkande med det?

Av hg
Skrivet av Hcz:

https://www.youtube.com/watch?v=uicIPhQGeLw
I denna video ser man iaf att det inte ser ut att vara nått att hänga i julgranen. Visst det är före release men det är AMD själva som har valt vad de vill visa.

Jag tycker res-scaling + sharpning ger bättre bild än FSR.

Jo jag har sett videon, men jag fäster inte så stor betydelse på några snabba videoklipp med till viss del okända inställningar i en komprimerad youtube video.

Av hg
Skrivet av Hcz:

Ser ut som du vet mer än oss andra...
Det jag ar sett är FSR sämre än DLSS 1.0 i bild så att det skulle döda DLSS 2.0 ser jag inte en sannolikt.

Ser det som osannolikt att FSR skulle vara sämre än DLSS 1.0 då AMD redan har teknologi som är bättre än DLSS 1.0, dvs "vanlig" uppskalning + Radeon Image Sharpening.
Varför spendera tid och pengar på att utveckla nåt som är sämre liksom?

Av hg

Beror på vilka komponenter och vad jag ska använda det till. Kan nog inte säga att det är speciellt mycket jag handlat begagnat, egentligen bara komponenter till min server och då är väl det främst för att det är lite äldre saker som knappt ens går att få tag på nytt.

Av hg

Det där ser vidrigt ut. Startmeny i mitten av skärmen? Varför i hela helvete skulle nån vilja ha det?

Av hg

Ser nog mest fram emot The Ascent för tillfället, ser ut att bli ett riktit kul co-op spel:

Av hg
Skrivet av Printscreen:

Kan någon förklara svaret på fråga 6?

Sätt spoilertaggar!

Svaret är ju "ingen alls", men det är väl hastighetsskillnad?

Dold text

Nope, de är alla 3 exakt samma sak med exakt samma hastighet, bara namner som skiljer för USB 3.0 Promoter Group är idioter

Dold text
Av hg
Skrivet av Aka_The_Barf:

har det inte varit så rätt länge att PC versionerna av spel brukar vara lite billigare? hur kommer det sig?

Både Sony och Microsoft säljer sina konsoler med förlust. Spelen till dessa konsoler är därför dyrare för att kompensera.

Av hg
Skrivet av Extol:

Bytte från 2500k till 5600x och det belv en förvånansvärt stor skillnad Nu är det bara nytt grafikkort som behövs men det lär dröja bra länge med tredje hur det ser ut...

Du böt till en 10 år nyare CPU, det skulle väl ha varit förvånande om det inte var en gigantisk skillnad?

Av hg
Skrivet av JonasT:

Jag har "byggt" en NAS kring en HP Microserver Gen 8 och FreeNAS. Kanske börjar bli dags att uppgradera till TrueNAS...

+1 på den. Har själv också en HP Microserver Gen 8 fast med UnRaid. Med uppgraderad CPU så klarar den bra av att köra en hel del dockers också, bl.a: Webserver, Jellyfin media server, spelservrar etc.

Av hg

En hel del har det nog blivit. Ny GPU (6800XT), en till HDD till servern, ett par usb - 2.5Gbit ethernet adaptrar, lite kablar, ny router...
Typ strax under 1000€? Adderar man spelköp blir det väl kanske ett par hundra till.

Av hg
Skrivet av JonasT:

Det verkar dock, som namnet även antyder, handla om en inställning för shaderupplösning snarare än en riktig upplösningsskalning som även påverkar geometrin.

Det kan jag inte säga så mycket om då jag inte riktigt vet vad skillnaden är, men enligt Alex vid DF så fungerar den på typ samma sätt som TAA upsampler i Unreal Engine 4 och i videon använder de exempel som "4K TAA Upsample (1512P Internal)"

https://www.youtube.com/watch?v=NbpZCSf4_Yk&t=2122s