Inlägg

Inlägg som ajp_anton har skrivit i forumet
Av ajp_anton
Skrivet av THB:

Är folk så oerhört svaga idag att de inte orkar lyfta mer än 71 gram?

Oavsett hur stark du är, så gäller fortfarande F=ma, dvs a=F/m, dvs ju mindre massa, desto högre acceleration kan du uppnå.

Av ajp_anton
Skrivet av Dinoman:

Det är väl precis det det är?

PCI-express fungerar ju lite som en nätverksswitch där det är kapaciteten hos "switchen" som ställer dataöverföringshastigheten, den switchen sitter i processorn. Moderkortet står bara för de elektriska banorna sen är det sändaren och mottagaren som ställer förutsättningarna för om PCI-e 4.0 eller 5.0 stöds. Sen vet jag inte om de fysiska banorna kan påverka på något sätt, vilket inte är helt omöjligt men så som jag har förstått så är det troligen inte det som är problemet.

Det mesta lutar åt att detta isf skulle vara mjukvarulåsning.

Sen så lär det ta ett par generationer av grafikkort innan skillnaden mellan PCI-e 4.0 och 5.0 gör någon meningsfull skillnad så detta är inte mycket att hetsa upp sig över tror jag.

Det är ju klart moderkortet gör skillnad. Det var samma sak när AMD "lanserade" PCIe 4.0, när vissa 400-seriens moderkort hade kunnat stödja det, men eftersom det inte kunde garanteras för alla, så var man tvungen att slopa det. Det kanske suger för oss som har koll och kan ta reda på vad som stöds för varje separat produkt, men AMD/Intel kan inte ha en vilda västern -situation där det är helt godtyckligt vilka moderkort som klarar av en viss funktion.

Ledningsbanor av hög kvalitet och eventuellt repeaters längs vägen kostar mycket, och moderkortstillverkarna behöver ha en möjlighet till att bygga budgetmoderkort också. Eftersom styrkretsen egentligen är den enda segmenteringen man har tillgänglig för konsumenter att följa, så går man efter den. Kanske vissa moderkort tekniskt sett hade klarat 5.0, men hur ska kunden veta det innan köp?

Jag ser inte detta som någon större förlust. Eller någon som helst förlust egentligen. Det var ju precis nyss som vi var på PCIe 3.0 utan någon som helst flaskhalsar (på grafikkort). Att "bara" ha 4.0 är redan det en ganska framtidssäker uppgradering, 5.0 är helt onödigt i dagsläget. Framtida SSDer förlorar ingenting på denna segmentering, då Alder Lake inte ger dem 5.0 till att börja med.

Av ajp_anton
Skrivet av pytonOrm:

128 Cores / 256 Thread kommer inte bli rolig historia och kyla ner, dessutom lär det kosta bra mycket pengar för oss dödliga svenssons. för dom som vill klocka cpu kan ju glömma det på luft/vatten utan då måste man köra flytande kväve

Vad snackar du om? Det är inte antalet kärnor som bestämmer om något är svårkylt eller inte. Kör man dessa kärnor i lägre frekvens, som serverprocessorer i allmänhet och Zen4c i synnerhet är tänkta att köras, så kan en 128-kärnig CPU bli mer lättkyld än en 8-kärnig klockad till max.

Av ajp_anton
Skrivet av walkir:

Vilka UltraBooks erbjuder det?

Vill du serva din laptop själv, så är det väl enbart Thinkpads där det är möjligt där deras Hardware Maintenance Manuals (HMM) specar varenda skruv.

Framework laptop

https://www.youtube.com/watch?v=0rkTgPt3M4k

Av ajp_anton

@Samsung Mycket information fås med powercfg /sleepstudy. Strömförbrukning under en session (t.ex när datorn varit i viloläge) samt hur lång tid en viss enhet varit aktiv under den tiden. Här visade SSDn rött med 100% aktiv tid oavsett vilken drivrutin som användes (Samsung eller Microsoft), eller om den kördes i "native" NVMe eller genom Intels RST.

Av ajp_anton

SSD har betydelse!

Hej, ville bara göra en tråd om detta och uppmärksamma folk om vad SSDn har för betydelse i en laptop. Har en Dell XPS 13 9310 och till den hade jag en 1TB Samsung 970 EVO Plus från en tidigare laptop.

Problemet med nya datorn är att Intel slopat S3-sleep i Tiger Lake, och 970'n verkar inte stödja Modern Standby. Datorn slukade 1,2W i viloläge (ca 2% per timme) vilket var allt annat än acceptabelt. Så jag bestämde mig för att byta SSD och samtidigt uppgradera till en större. Valet hamnade på en 2TB SK Hynix P31 Gold, en ny större kapacitet i en serie som i över ett år hyllats för sin strömsnålhet. En liten bonus tänkte jag, gör väl inte så stor skillnad...

Resultatet: i standby drar datorn 0,15W, så nästan en tiondel... fortfarande mer än förra datorns S3, men vad kan man göra. Men mer anmärkningsvärt är att under mitt normala användande (mest surf, lite bildbehandling de senaste veckorna) har batteritiden gått upp från 6h till 10h! Nästan varje dag tänker jag vid nåt tillfälle att "det är väl dags att ladda datorn snart" och märker att batteriet fortfarande är på över 50%.

Om du ska uppgradera SSDn till din laptop, välj noga!

Av ajp_anton
Skrivet av relevantia:

jag behöver vikten, det handlar om fordonsbesiktning.

Ah ok, för den saknas i din första bild. Eller nja, du har Lastbil både med och utan, men bara den utan har antalet uträknat.

Av ajp_anton

Under din lista över "Fordonsslag" så behöver du inte inkludera vikten på fordonet. Du kan räkna celler som börjar med ett ord.

=ANTAL.OM(D:D; G3&"*")

räknar antalet celler i kolumnen D som börjar med ordet i cell G3 (detta ska alltså vara cellen till vänster från där du vill ha siffran). Asterisken är alltså en wildcard-symbol, dvs den matchar vad som helst som kommer efter texten i G3.

Av ajp_anton

En drönare alltså som inte kan röra sig mellan våningar... Varför?

Av ajp_anton

Synd bara att Alder Lake bara har PCIe 5.0 till grafikkortet och inte till SSD:n. Hade själv valt tvärtom alla dagar i veckan, även om det innebär färre PCIe 5.0 -kanaler.

Btw, minns när folk "klagade" på att Ryzen 3000 fick PCIe 4.0, för att det skulle bli så kortlivat. Nja, även om då blir fallet, så får ni ju ändå 4.0-hastigheter med dessa 5.0-SSDer till skillnad från ifall AMD hade väntat och stannat kvar på 3.0.

Av ajp_anton

Pixel binning bör väl ändå ha en liten fördel mot native stora pixlar. Att samla fotoner är i grunden statistik, och även vid ett lågt antal samplingar så har man sannolikheten på sin sida att skapa en "mer rätt" bild om man har mer noggrann information om fotonernas position.

Att få en enda foton i position 46 (skala 0-100 t.ex), så är det statistiskt sett ganska meningslöst, men varför inte sätta ljuspricken där istället för att vara säker och färga hela bilden ljus. Bilden kan sedan presenteras i den storleken som man anser visa meningsfull information.

Av ajp_anton

Prestanda vid samma varvtal är väl egentligen ganska ointressant. Prestanda vid samma ljudnivå är det viktiga. Phantek verkar vinna vid låga nivåer, men förlorar när det ska skyfflas mer luft... eller så uppfattar jag det, men lite oklart när man får kombinera tester av olika saker.

Av ajp_anton
Skrivet av mpat:

Visst kan de det. Problemet för Nvidia är att ingen vill köpa de chippen.

Hur påverkar ett uppköp detta? Förutom att låsa ute konkurrenterna och bli ensam kvar att sälja.

Av ajp_anton

Tvek på att de faktiskt bryr sig om sina användare, men sista stycket verkar helt trovärdigt. Skulle deras nuvarande sätt att samla in data förbjudas så är det ju smart att redan nu förbereda sig. De samlar ju fortfarande in data, men på ett sätt som de anser att de nya lagarna inte förbjuder.

Av ajp_anton
Skrivet av Maximo:

Det är extremt logiskt att mäta saker i fot, tum och andra kroppsdelar som folk alltid har till hands och är ungefär lika stora på alla. Nuförtiden är det få som kan mäta något över huvud taget utan hjälpmedel.

Inte för att man brukar behöva mäta något när man sitter i en skrivbordsstol...

Hade fot hetat nåt annat, hade du tyckt att det var svårt att mäta med det utan hjälpmedel? Om en meter hette "navelhöjd", blir det mer logiskt då?

Få har så stora fötter att man kan använda dem till fot, så namnet gör det bara mer ologiskt. Men om du mäter vad en meter är på *din* kropp, så kan du ju plötsligt mäta i meter.

Av ajp_anton
Skrivet av Fire_Ice:

Usla produkter, varför måste AMD alltid handikappa APU:erna?

* Halverad L3-cache som resulterar i prestanda lik 3000-serien
* Ingen PCI-E 4
* 20 banor PCI-E istället för 24
* Ingen virtualisering av iGPUn
* Ingen AV1-avkodning

Intel är ett mycket bättre alternativ för de flesta som söker iGPU. För övrigt så tror jag att artikeln har fel specifikation på 5800X i tabellen, det ska vara 24st banor PCI-E 4.0 om jag inte misstar mig.

* Vad jämför du med här? Den har halva L3 mot X-modellerna, då den inte bygger på chiplets och har därmed bättre latens mot RAM. Den har dock dubbla L3 mot föregångaren. Ditt påstående om prestanda är helt fel.
* Inte många som bryr sig.
* Den har lika många banor som X-modellerna.
* Handikappen hos GPUn förstår jag frustrationen för. AV1 finns i RDNA2, vilket vore en bra anledning till att uppgradera från Vega.

Av ajp_anton
Skrivet av Yoshman:

Ändå har saker rejält börjat spåra ur för x86. Ett annat rykte gör gällande att Golden Cove består av ~4 gånger så många transistorer jämfört med Gracemont. Om ryktena kring IPC stämmer för båda ger denna 4x ökning i transistorbudget endast 40-50 % högre IPC.

I isolation är det ändå rätt coolt, Golden Cove kommer ha vara världens snabbast CPU-kärna när den släpps (för allt pekar på att den går att klocka >5 GHz).

Ställd mot framförallt Apples Firestorm känns det ändå meh, Firestorm utför 80-100 % mer per cykel jämfört med Skylake, så fortfarande ~30 % mer per cykel jämfört med Golden Cove. Om Apple, precis som x86-gänget, helt slänger perf/W ut ur fönstret skulle rimligen även de kunna klocka betydligt högre än de 3,2 GHz man stannat på nu (och vid den frekvensen matchar man Cypress Cove / Zen3 när dessa kör >5 GHz).

Fast är det rättvist att jämföra mängden transistorer mellan Golden Cove och Gracemont? Golden Cove borde väl jämföras med Skylake? Detta då båda är optimerade för frekvens.

Skillnaden mellan Skylake och Gracemont är väl hur mycket extra hårdvara som behövs för att få upp samma IPC i högre frekvens. Mycket möjligt att Apples kärnor i nuvarande form inte klockar nämnvärt högre, och att det krävs en omstrukturering med fler transistorer för att möjliggöra det.

Av ajp_anton

Antar att Intel på detta sätt får in erfarenhet från att driva foundry-verksamhet, dvs få in det som GF redan gör och sakta anpassa det även till deras egna befintliga fabriker. Samtidigt får GF tillgång till nyare tech och kan med Intels hjälp uppgradera befintliga fabriker till nyare noder än vad de hade haft råd med själva.

Ser inte riktigt Intel och GF som konkurrenter, utan skulle kunna komplettera varandra väl.

Av ajp_anton
Skrivet av Varg:

Nyheten handlar om 12900K. Intel släpper nya processorer varje år (typ).
12900K - 2021
13900K - 2022?
14900K - 2023?
15900K - 2024?
16900K - 2025?
17900K - 2026?
18900K - 2027?
19900K - 2028?
Om de inte byter namnschema kommer alltså modellen efter detta heta 100900K och jag tycker 7 år är några år. För övrigt var det ett skämt så du behöver inte bli kränkt över att jag driver med Intel. Det är inget "problem" med deras namnschema, det är bara onödigt många siffror som gör det krångligare att uttala än vad det behöver vara.

Som sagt ovan, så efter 19 kommer 20, inte 100.

Har inte blivit kränkt av nån. Skulle aldrig bli kränkt av att nån skämtar om Intel. Men verkar som väldigt många säger sig ha problem med nuvarande namnschemat, vilket jag inte förstår.

Av ajp_anton
Skrivet av Varg:

Om Intel fortsätter med det här namnschemat kommer vi att få se 100900K om några år. Efter det kommer 1010900K och längre fram i tiden 1100900K. Kul att uttala det.

Vad är "några år" för dig? Jag kommer iallafall knappast leva sådär länge, och mycket möjligt att Intel inte heller gör det. Förstår inte vad som är problemet med Intels namnschema.