Inlägg

Inlägg som ajp_anton har skrivit i forumet
Av ajp_anton
Skrivet av Fenrisulvfan:

Så en stor tomatodling är alltså mer lönsam än att odla i en liten låda på balkongen? -Javisst. Det är ju precis ifrån stora odlingar som butikerna får sina tomater ifrån som man kan köpa, istället för att odla egna.
Den stora frågan är väl om energieffektiviteten kommer öka för mining, för gaming, för bägge eller för ingen av dem.

Är väl ingen stor fråga. Vore ett totalt misslyckande om så inte var fallet. Har väl bara hänt med Fermi, och även där bara med toppkortet som man överklockade till max.

Av ajp_anton
Skrivet av Fenrisulvfan:

Om man inte kan tjäna så mycket på mining, så blir det inte värt besväret för den stora massan, det blir lite som att odla egna tomater när det är billigare att köpa tomater i affären.

Och just därför kommer detta kort, i drift, vara mer prisvärt för mining. Att ha prestandan av två kort i ett är redan i sig mer effektivt, då man behöver mindre kringutrustning i form av HEDT-plattform för att hantera en större mängd PCIe-slottar t.ex. Och som sagt, ny generation, så är så gott som garanterat att energieffektivitet går upp, så ännu mer prestanda.

Av ajp_anton
Skrivet av Fenrisulvfan:

Så länge det är 600W i belastning tycker jag det är bra, det kommer göra mining, för att tjäna pengar, meningslöst på dem.
Spelare kan ju köpa dem och komma väsentligt billigare undan än att gå till arkadhallen.

Antagligen går prestanda per W upp.
Välj mellan 2st kort på 300W för x prestanda, eller 1st kort på 600W för >x prestanda. Mer prestanda, samma effekt. Varför skulle det vara meningslöst för mining?

Förstår att detta ger fel signaler om förbrukning av jordens resurser, men annars är det väl inga problem alls att ett kort drar 600W? Tycker man det kostar för mycket i el, eller blir för svårkylt, så köp ett kort som drar 300W istället. Samma 300W-kort hade lanserats ändå, det kommer bara heta 4070 istället för 4090 för nu finns det utrymme för ett 4080 på 450W och 4090 på 600W ovanför den gamla gränsen. Detta 300W-kort kommer ju garanterat prestera bättre än nuvarande 300W-kort, som det brukar när det kommer en ny generation.

Av ajp_anton
Skrivet av rewoX:

Varför vill man undervolta? tappar man inte kraft då? Är det för att man tycker den presterar tillräckligt ändå?

Är väl ofta tvärtom. Undervolt ger samma prestanda för lägre spänning, dvs mer energieffektiv drift, vilket då kan ge marginal för att öka frekvenserna ytterligare (eller hålla dem uppe längre) om man är begränsad av kylning och/eller effektuttag.

Av ajp_anton
Skrivet av hakd:

Förstår inte hypen, M1 slår nästan en 3år gammal CPU.. Inte så konstigt alls

Lika konstigt som att det ännu inte finns något nyare som slår den, trots att det enligt dig inte är nån konst alls. Nån gång måste det ju hända - ska man då inte göra en nyhet av det?
(För att inte tala om att den har 1/3 så många kärnor och drar 1/5 så mycket ström.)

Av ajp_anton
Skrivet av Lussarn:

Att man behöver grövre kabel om man skall föra över mer ström står ju klart. Men du menar alltså att det skulle vara dyrare med en större plus en större kontakt än en massa små. Låter lite långsökt, men det kanske är så. Man tycker ju att dom kunde använde en XT60 för 3 kronor och så är det klart.

I själva pluggen så har man mer kontaktyta med ett större antal små stift än med en stor. Är nog en anledning till varför man har 16 stift istället för två. Sen när man ändå har 16 stift i kontakten så kan man lika gärna köra 16st tunna kablar också. Även om själva kabeln hade varit billigare med färre och tjockare, så kostar det sen mer att splitta upp den kabeln till många små stift.

Av ajp_anton
Skrivet av bergla:

Webp implementeras väl med fallback för icke supportade browses? Sen är nog era besökare bättre på att ha uppdaterade browsers än genomsnittssajten

Har man en fallback så går man åt helt fel håll i att spara lagringsutrymme på servern.

Av ajp_anton

Varför är HDR-bilden skarpare? Har ju inget med HDR att göra.

Av ajp_anton

Annonsen är avslutad

Av ajp_anton

Annonsen är avslutad

Av ajp_anton
Skrivet av Nyheten:

Vad det här grafikkortet fyller för funktion som inte den integrerade grafikdelen i valfri modern processor klarar av är oklart.

Antingen så är den integrerade grafikdelen i mitt 5800X bättre än jag trodde, eller så är den inte modern. Vet inte vilket ni menar...

Av ajp_anton

Det är värt att byta själv. Lär man sig hur man pillar med elektronik och byta batterier så blir det bara enklare (och billigare) i längden. Har bytt batterier i ett antal telefoner och laptops redan, där speciellt telefonerna varit modeller med lim istället för skruvar. Gör lite efterforskningar på hur man öppnar just din modell (finns säkert på ifixit).

Av ajp_anton

Förvånad över hur Wifi 5 tagit över redan. Vad hände med alla routrar (inklusive alla gamla sketiga sådana man får av sin ISP) och en aning äldre mobiltelefoner som fortfarande kör på Wifi 4? Uppgraderar verkligen alla i hela världen så snabbt?

Av ajp_anton

Ingår delvis i hyran:
10/10: 0€
50/50: 1€
100/100: 2€
1000/400: 20€ (tog detta efter att uppladdningen fyrdubblades och priset halverades)

Finns även diverse 4G/5G alternativ. Körde på 4G innan vi fick fiber, fick ut ungefär 500/80 för 20€. Hade kunnat förhandla sänkt pris när fibern kom, men mobilt kan inte matcha stabiliteten och pingen.

Hos föräldrarna i Stockholm, där mina servrar snurrar:
1000/1000: 399kr (har detta nu)
10000/10000: 499kr (byter till detta nästa vecka)

Av ajp_anton

Har inte owncloud/nextcloud nåt liknande också? Har länge funderat på att sätta upp en sån server mest för fildelning/egen dropbox, men har inte blivit av än.

Av ajp_anton
Skrivet av norrby89:

ska bli otroligt intressant speciellt då Samsung nu lär springa om konkurrenterna där det kommer till mest avancerad nod om man ska tro alla rykten och planer som finns där ute

Vad jag förstått så kommer samsung endast springa om konkurrenterna som den som vågat döpa sin nod till minst nanometer.

Av ajp_anton

Jag brukar bara slänga in allt i mkvtoolnix när jag behöver sätta ihop video, ljud och undertexter.

Av ajp_anton

Intel 1Gbit utan bakplatta

Skänkes ett nätverkskort som saknar backplate.

Intel PRO/PT Desktop Adapter (1Gbit)

Läs hela annonsen här

Av ajp_anton

Radeon HD 4850, passivt kyld

Grafikkort från min gamla stationära dator. Referensdesign, fast med kylaren utbytt mot en passiv Accelero S1. Fungerar väl som en nödlösning om man behöver få ut bild, men inte vill lägga ut tusenlappar på ett "billigt" grafikkort.

Läs hela annonsen här

Av ajp_anton

Areca ARC-1220 8p SATA RAID

8-portars SATA RAID-kontroller av kvalitetsmärket Areca med hårdvaru-RAID för bl.a. RAID5 och RAID6. Stödjer SATA-300, ansluts till PCIe x8.

Ursprungligen importerats från USA i september 2006 för ca 5000kr. Använts först i min filserver i några år, sedan legat i en låda i ytterligare några år. Fungerar fortfarande prima, men passar inte längre in i hur jag byggt upp mina filservrar med backups.

Åtta SATA-kablar medföljer.

Läs hela annonsen här