Inlägg

Inlägg som ajp_anton har skrivit i forumet
Av ajp_anton
Skrivet av Varg:

Nyheten handlar om 12900K. Intel släpper nya processorer varje år (typ).
12900K - 2021
13900K - 2022?
14900K - 2023?
15900K - 2024?
16900K - 2025?
17900K - 2026?
18900K - 2027?
19900K - 2028?
Om de inte byter namnschema kommer alltså modellen efter detta heta 100900K och jag tycker 7 år är några år. För övrigt var det ett skämt så du behöver inte bli kränkt över att jag driver med Intel. Det är inget "problem" med deras namnschema, det är bara onödigt många siffror som gör det krångligare att uttala än vad det behöver vara.

Som sagt ovan, så efter 19 kommer 20, inte 100.

Har inte blivit kränkt av nån. Skulle aldrig bli kränkt av att nån skämtar om Intel. Men verkar som väldigt många säger sig ha problem med nuvarande namnschemat, vilket jag inte förstår.

Av ajp_anton
Skrivet av Varg:

Om Intel fortsätter med det här namnschemat kommer vi att få se 100900K om några år. Efter det kommer 1010900K och längre fram i tiden 1100900K. Kul att uttala det.

Vad är "några år" för dig? Jag kommer iallafall knappast leva sådär länge, och mycket möjligt att Intel inte heller gör det. Förstår inte vad som är problemet med Intels namnschema.

Av ajp_anton
Skrivet av talonmas:

Snapdragon 888 har inte varit ett roligt chip. Tycker alltid saker överhettas med den i sig.

Tycker det OnePlus är helt ok... OM de bara hade berättat det och gjort det valbart under batterimenyn. Bara smyga in är aldrig bra.

Men som redan sades i artikeln, ingen märkte det här tidigare så ett ganska non-issue (vem behöver max prestanda i sociala medier liksom... en tiondel av snapdragon 888 är fortfarande snabbare än många ändre telefoner som går på max)

Hur är det OK att begränsa prestandan i Chrome, men inte Geekbench, eller mindre kända appar? Vivaldi, som AT testar, gör ju samma saker som Chrome, men inte "optimeras" något där inte. Om problemet är överhettning, varför inte begränsa X1-kärnan alt. frekvenserna när överhettning håller på att ske, istället för när användaren råkar använda Chrome? Om telefonen har problem med kylning och batteritid, varför inte throttla prestandatester också så att dessa faktiskt visar vad telefonen klarar av?

Av ajp_anton
Skrivet av Printscreen:

Kan någon förklara svaret på fråga 6?

Sätt spoilertaggar!

Svaret är ju "ingen alls", men det är väl hastighetsskillnad?

Dold text

Först kom 3.0, som var på 5Gbit/s. Sen kom 3.1, men för att förvirra alla, så slopades namnet "3.0" helt och döptes om till 3.1. För att göra skillnad på hastigheter, så infördes "generationer". Gamla 3.0 blev alltså "3.1 gen1", medan nya "3.1 gen2" fick hastigheten 10Gbit/s.

Logiskt nog (?) gjordes samma sak vid nästa uppgradering. "3.1 gen1" döptes om till "3.2 gen1", "3.1 gen2" blev "3.2 gen2", medan nyaste "3.2 gen2x2" fick hastigheten 20Gbit/s. Och tydligen finns också en "3.2 gen1x2" på 10Gbit/s. Namnet x2 syftar antagligen på att den använder sig av två st banor av antingen gen2 eller gen1 för att fördubbla hastigheten för nämnda generation.

Alltså:
3.0 = 3.1 gen1 = 3.2 gen1 = 5Gbit/s
3.1 gen2 = 3.2 gen2 = 10Gbit/s
x2 i slutet fördubblar hastigheten, infördes tillsammans med 3.2

Dold text
Av ajp_anton
Citat:

9/10 korrekta svar

Du kan säkert koppla in en USB-kontakt utan att vända den tre gånger först. Grymt jobbat!

Nej, det kan jag inte...

Av ajp_anton

Kör en OpenVPN-server i pfSense-boxen hos föräldrarna i Sthlm, för att
* komma åt hemnätverket där
* komma åt saker som SVTplay (bor själv i Hfors)
* komma runt blockeringar, ofta utomlands, men många gånger är t.ex youtube blockat på publika wifis.

Av ajp_anton
Skrivet av Kolsvart Katt:

Artikeln heter "Zen 3 med 3D V-cache" efter Sus uttalande to that effect
https://twitter.com/IanCutress/status/1399766139769602058

Har lite svårt att se att Zen3 ska delas över två olika socklar, men ni får gärna påminna mig om det finns en halv trave precedent. (Är ej sarkastisk bara trött efter jobbet och orkar inte börja leta)

Cuba: Well det låter lite roligare än ökade frekvenser och effektuttag ala zen2 refresh, men vi får se : ) Antar att AM5 blir senare 2022 isf. ...

..Warhol?

Det som gör Zen3 till Zen3 finns i compute-chipleten. De kan mycket väl kombineras med en ny IO die (efter att samma används i två generationer) som använder sig av DDR5 och är designad för AM5.

Av ajp_anton
Skrivet av Ortovox:

Känns som stor risk för papperslansering för hur ska de lyckas få ut mer än några enstaka chip från TSMC när storkunder som AMD inte lyckas. Intel är ju inte någon storkund, de är ju närmare en konkurrent eftersom de tillverkar sina cpu och styrkretsar i sina egna fabriker.

Definiera "storkund". År 2019 var de större än AMD, 2020 gick AMD om, men Intel ligger fortfarande inte långt bakom.

Av ajp_anton
Skrivet av JonkenPonken:

SSD brukar vara rätt tysta av sig 🙄

Noice:
- A slang word for "nice"
- Beyond the boundaries and exceeding the limits of nice. Spoken with emphasis when describing something particularly awesome.
- nice pronounced with an exaggerated Australian accent, is a synonym for awesome

Noise:
- unwanted sound considered unpleasant, loud or disruptive to hearing

Av ajp_anton

Bra initiativ, pinsamt namn. Skulle inte ha några problem med att fråga efter en "ultrabook" eller en "intel evo" i en butik (om jag hade tillhört kundgruppen som frågar i butik), men "amd advantage" känns svårt att använda seriöst.

Av ajp_anton

Varför är dessa så billiga? I stort sett samma frekvenser (5600G har t.o.m högre bas) med lägre TDP, extra grafikdel, IO byggd på dyrare 7nm, sämre yields pga monolitisk krets. Bara L3-cache som är mindre, men den är ju stor hos X-varianterna pga latenserna med chiplets, vilket man skippar här. Och PCIe är en version lägre, men det gör inte så stor skillnad.

Av ajp_anton
Skrivet av anon334363:

Bra med utveckling.. MEN, så länge fick vi njuta av PCIe 4.0. Känns som i Warzone när man äntligen fått bra loot som man är nöjd med, och så vill squadet DIREKT köpa in en loadout drop. Vi har ju knappt hunnit skjuta någon med grejerna än, och ni vill redan gå till nästa grej!

Vad hindrar dig från att fortsatt njuta av PCIe 4.0 i din Ryzen 5000? Minns när folk "klagade" på när PCIe 4.0 kom, för att den skulle bli så kortlivad. Men den är ju ändå dubbelt så snabb som 3.0. Även om SSDerna snabbt hoppar till 5.0, så har man väl hellre 4.0 i sin Ryzen än 3.0.

Av ajp_anton

Den skillnaden mellan i7 och i9...

Av ajp_anton
Skrivet av m4gnify:

Är det "äkta" 1nm, eller intels "lika bra som 7nm" 14nm+++++++?

Intel var iallafall ärliga med att det fortfarande handlade om 14nm, istället för att hålla på och döpa om det till 13, 12 och 11 i väntan på 10. Med TSMC-logik hade sista versionen av 14nm lätt kunnat heta 10nm t.o.m.

Rubriken "TSMC gör genombrott med 1 nanometer" kan lika gärna översättas till "TSMC har åstadkommit något, som de vågar kalla för 1nm". Hur stort eller litet genombrottet har inget att göra med hur många nanometer som de har i namnet.

Av ajp_anton
Skrivet av talonmas:

"På detta finns den krassa verkligheten att det inte är möjligt att krympa våra minsta byggstenar – atomerna."

Forskare inom kvantdatorer: "Are we a joke to You?"

Du citerar fel mening. Kvantdatorforskare krymper inte atomer.

Meningen du borde citerat var "...börjar oönskade kvanteffekter bli alltmer påtagliga."

Av ajp_anton

Jag:
- 1995? Va, är den inte äldre än så?
- Vänta, det är 2021 nu.

Av ajp_anton
Skrivet av ottoblom:

Herregud mer kort ?Är det inte bättre man fixar så folk som vill köpa dom som släpps redan ?

Är väl bättre att även dessa kort hittar ut till konsumenterna, istället för att de ska ligga och damma i lagerhyllorna för att du inte vill att de ska släppas. De har ju ändå tillverkats, säkert väldigt länge för att få upp någorlunda volym. Och så är kretsarna mindre -> fler grafikkort till folket.

Av ajp_anton

Dockans bildutgångar kräver att datorn skickar displayport-signal, inte bara USB. Din laptop har bara USB-A portar, som inte har något annat än just USB-signaler.

Möjligt att dockans övriga portar funkar, för de använder data som går över USB till datorn. Men bild fungerar ej.

Av ajp_anton

Modersmålsnivå: Finska, svenska
Flytande: Engelska
Klarar mig som turist: Spanska
Studerat lite, glömt allt, men vill lära mig igen/mer: Japanska

Av ajp_anton
Skrivet av Sveklockarn:

De här ~250 ms är alltså tiden det tar från att du uppfattat det med ögat tills fingret tryckt ner knappen, så det kan knappast uppfattas som mer direkt. Om latensen ändå är <100 ms så kommer det inte spela någon roll alls förutom i något hypotetiskt competitive-scenario där två skjuter varandra samtidigt.

Men det är ju alltid kul att laborera med.

Okej siffrorna är inte rätt, men tiden går ändå ner med samma mängd. 30ms lägre input lag gör att din reaktion kommer fram 30ms tidigare.