Inlägg

Inlägg som Lythelius har skrivit i forumet
Av Lythelius

Jag skulle gärna se att filmbolagen gick samman och lanserade en Steam-liknande tjänst där du köper filmerna digitalt och sparar dem i ett eget bibliotek. Du kan sedan välja att ladda ner dem till din hårddisk och se dem lokalt eller streama direkt och att appen finns till flera plattformar. Men om detta ska bli något så förutsätter det att alla större bolag (alla över huvudtaget) finns representerade så att man kan bygga ett bibliotek med alla sina favoriter.

Jag skulle inte ha några problem att betala 100-200 kr/film för denna tjänst (och kan acceptera abonnemangskostnad om jag önskar streama dem) bara jag vet att det också är framtidssäkert.

Skulle däremot aldrig köpa en digital film via t.e.x. CDON.com eller liknande återförsäljare då jag inte upplever det som framtidssäkert. Köpte tidigare ett par spel digitalt via nämnd återförsäljare och dessa går inte längre att ladda ner så litar inte på det.

// Peter

Av Lythelius

@septembro: Kalas! Stort tack för tipset och för att du ökade min motivation. Blir nog till att skaffa ny kylare snart. Återkommer med resultat.

// Peter

Av Lythelius
Skrivet av septembro:

@Lythelius: Hur gick det? Använder du fortfarande din i5 760?

Sitter själv på en maskin med en i5 750. Funderar på att skaffa en ny kylare för eventuell överklockning.

Sommaren kom emellan så har inte gått vidare med detta. Kommer troligtvis skaffa en ny kylare till hösten och ge mig på att klocka upp den.

Mvh

// Peter

Av Lythelius

Skulle beställa "lillasyster" till modellen du tittat ut för 10 minuter sedan, modellen 675 som legat för 9990 i nästan två månader. Tro fan priset gått upp idag! Satt igår med fingret på köp-knappen men tvekade vilket jag nu ångrar...

Har haft ögonen på LG's 65-tummare en längre tid (Black Friday) och av de tester och omdömen jag läst verkar LG vara ett säkert kort. Svagheten ligger i deras apputbud men kör du exempelvis Chromecast eller HTPC så är det ju saksamma. Själva Smart-funktionen skall annars vara riktigt bra hos LG.

Själv sneglar jag nu på en Phlips (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=3101552) som verkar prisvärd men måste fundera och läsa fler tester först. Sen måste jag ta reda på om det är en svaghet att endast köra 1080p på en 65-tummare (sitter rätt nära burken).

Men har du budgeten för det så tror jag det är ett bra val du gjort.

Mvh

// Peter

Av Lythelius

Synpunkter inför min hemmabiolösning (5.1)

Hej!

Ber på förhand om ursäkt för lång text, men har mycket jag vill ta med i beräkningen och nämna. Kortfattat hoppas jag att det gömmer sig riktiga audiofiler här i forumet som kan hjälpa mig sätta samman den bästa hemmabiolösningen utifrån mina förutsättningar.

2012 köpte jag en Yamaha RX-V371 förstärkare och därtill ett par Dynavoice Magic F-6 EX högtalare. Körde inledningsvis dessa som stereo men då mycket av talet föll bort i film så kompletterade jag med tiden med en centerhögtalare (Dynavoice Magic C-4 EX). Talet blev bättre men jag blev ändå aldrig riktigt nöjd med ljudet. Upplevde aldrig att jag faktiskt fick ett bra ljud eller "wow-känsla". Delarna och kablarna därtill valde jag efter att ha läst rekommendationer då jag själv är långt ifrån en expert på området.

Förstärkaren har dock lagt av. Misstänker att den blivit för varm då den stått bakom en lucka i en TV-bänk.

Var nu under semestern hos en bekant som körde 5.1 med små satelliter (märke no-name) uppsatta i taket. Även han är långt ifrån en expert och hade köpt ett paket för ca 3000 för en massa år sedan. Det lät dock fantastiskt bra och jag blev verkligen imponerad, fastän vi lyssnade på väldigt låg volym och på Barnkanalen av alla källor.

I veckan kom jag nu över ett 5.1 paket på Blocket med Proson Reality Sat 31 (osäker på om det är V1 eller V2) samt en stor jäkla subwoofer av märket XTZ (tror den hette SW100-XTZ). Detta märke har jag aldrig tidigare stött på. Har inte hunnit provlyssna på högtalarna eller subben då jag saknar förstärkare, men hade själv innan spanat in just dessa högtalare utifrån rekommendationer och omdömen på Ljudfokus.se.

Så nu sitter jag med följande.

2 x Dynavoice Magic F-6 EX
1 x Dynavoice Magic C-4
4 x Proson Reality Sat 31
1 x Proson Reality Center 32 SA (Osäker, inte hunnit dubbelkolla)
1 x XTZ SW100
1 x vardagsrum i uppskattad storlek 5x4 meter

Att jag är osäker beror på att jag hämtade högtalarna igår och idag har jag rest på semester.

Runt omkring allt detta så kommer jag köpa en ny TV när jag kommer hem som stöder 4K samt 4K uppskalning och det är till denna jag vill utöka min filmupplevelse.

Så det jag söker är följande:

En lämplig förstärkare för 5.1 (även om jag har möjlighet till 7.1 så skippar jag det) med bästa möjliga ljud, i huvudsak för film och spel. Gärna med HDMI-växlare och uppskalning till 4K (om det behövs i förstärkaren fastän TV-n redan har funktionen?) samt autokalibrering då jag troligtvis aldrig skulle kunna fixa det manuellt.

Det jag klurar på är varför jag inte upplevde ljudet som direkt märkvärdigt tidigare. Var det förstärkaren som var kass, var det högtalarna (Dynavoice) eller bristen på en subwoofer? Eller en kombination? Bör jag behålla Dynavoice och köra som front, skaffa en kompetent förstärkare och sedan komplettera med subwoofer och 2 satelliter (Proson)?

Det jag önskar uppnå är följande:

Ett rent och klart ljud där talet blir tydligt men även effekter och omgivningsljud hörs tydligt (dörrar som öppnas, fotsteg etc), en djup och fyllig bas men dock inget behov av att skrämma grannar eller skaka fönsterrutor. Basen skall ge fyllnad och effekt, även på lägre volymer då jag har småbarn som sover om kvällarna. Dock vette tusan om förstärkaren i sig gör något för basen eller om det ligger i subben helt.

Till detta har jag en begränsad budget, hoppas hitta en förstärkare för 1000, max 1500 begagnat eller max 2500 ny (exempelvis Yamaha RX-V375) men då måste jag omförhandla Mallorca-resan jag lovat frugan och det blir tufft.

Hoppas någon har goda kunskaper inom detta och kan vägleda mig rätt.

Mvh

// Peter

Av Lythelius

Roligt att du gjort ditt val och ska bli intressant att höra ditt omdöme när du hunnit testa det.

Själv köpte jag Yamaha NX-50 för en tid sedan och är riktigt nöjd. Har bara haft 2.1 system tidigare av Creative och diverse no-names och upplever klar skillnad i ljudet. Visst, basen blir lite klenare utan subben men var också det jag var ute efter - ett rent och bra ljud även på lägre volym då datorn står bredvid sambon och tv-soffan. Och basen duger fullgott ändå.

// Peter

Av Lythelius

Tänker spontant att det kan vara batteriet som är slut. Prova köpa ett nytt och byt ut (CR2032 är vanligt), kostar ca 30 spänn.

Har haft 2 liknande fall då allt blev bra efter batteribyte.

Lycka till!

// Peter

Av Lythelius

Detta drabbar mig när jag spelar HL2 och Portal 1 (anledningen till varför jag gått miste om dessa pärlor). Däremot har jag inga problem med Portal 2, fastän jag tror de använder samma grafikmotor.

Av Lythelius

Hoppar in (om än något sent) och erbjuder 1600 kr + frakt till Sollentuna om andra budgivare drar sig ur. Kan swisha.

Mvh

// Peter

Av Lythelius
Skrivet av Pronoxia:

Köpte en laptop igår kväll på Alina System.. Den var nersänkt från 10000 till 8500.....

Detta var då inget som egentligen framfördes utan jag frågade om en dator och killen i kassan visade mig denna... På hemsidan stod det 8500 och sen sa han att den var sänkt med 1500.

Så jag trodde först att det var 7000 denna dator skulle kosta men när jag stoppade i kortet och betalade stod det 5500 på displayen.

Var egentligen ingenting jag tänkte på då utan betalade bara, tog mitt kvitto och sedan gick jag iväg och var glad över mitt köp..

Nu idag så ringer dem och säger att jag måste komma tillbaks och betala 3000 mer. Antingen skickar dem en faktura, att jag kommer in och betalar eller lämnar tillbaks den (2 veckors öppet köp)

Hur gör jag? Mitt eller deras fel? Vad kommer hända nu?

TLDR

Köpte dator, är tydligen skyldig Alina 3000. Har min dator och kvitto.... Vad gör jag?

Vill minnas att priset på en vara bestäms i kassan. Med andra ord, om säljaren har slagit in varan för 5500 kr och du betalar det beloppet så har säljaren där satt priset och du ingått avtalet genom att betala det.

Men kolla med en konsumentombudsman för säkerhets skull, jag kan ha fel här.

// Peter

Av Lythelius

Gå till Diskhantering (Kontrollpanelen - Administrationsverktyg - Datorhantering, ligger sedan under "Lagring" i kategorin till vänster) och se om den dyker upp där? Kan vara så att volymen ändrats och behöver formateras.

// Peter

Av Lythelius

Om en konstnär målar en tavla som kan verka provocerande och ställer ut den på ett galleri där 18 års åldersgräns gäller i entrén, och en förälder smugglar in sitt barn på galleriet som får se tavlan - bör kritiken då riktas mot konstnären, galleriet eller föräldern?

Suck...

// Peter

Av Lythelius

Användare: @Geronimos drum
Typ av affär: Jag sålde
Tillvägagångsätt: Upphämtning
Produkt: Fractal Design Define R3

Positivt:
Rak och enkel kommunikation
Snabb upphämtning
Mycket trevlig
Problemfritt

Negativt
Inget att anmärka på.

Rekommenderad köpare: 5/5

Av Lythelius

@dnex3: Tack, har noterat ditt bud.

Mvh

// Peter

Av Lythelius

Fractal Design Define R3 (svart)

Hej!

Har ett Define R3 chassi över till försäljning.

Överlag bra skick, någon repa kan såklart hittas. Ingår 8st hårddiskvaggor (varav en saknar 1st vibrationsdämpningsring, se bild), 3st 120mm fläktar samt förmonterade distanser för ATX-kort.

Övriga skruvar/buntband/etc som medföljde vid nyköp är borta i andra byggen men de flesta har ändå ett gott lager av dessa hemma. Har samlat ihop de originaldelar jag hittat och monterat i. Det som ingår och det som saknas framgår ur bilderna.

Inte en susning vad detta kan vara värt idag, tänkte mig ett startbud på 300 kr men välkomnar alla bud så får vi se vart det landar.

Skickas ej och har det klurigt att få ihop livspusslet och kunna mötas upp så ser helst att det hämtas hos mig i Kärrdal, Sollentuna.

Mer info på Fractal-Design.com

Mvh

// Peter

Läs hela annonsen här

Av Lythelius

Bjuder 391 kr + frakt (totalt 500 kr, jämnt och fint).

Mvh

// Peter

Av Lythelius

Tackar för tipsen. Snurrade själv in på någon sida igår där jag fick en del förklarat för mig och insåg att en i7 troligtvis inte möter mina behov.

En ny kylare som lämpar sig för framtida uppgradering får det bli och sedan prova på att överklocka.

Mvh

// Peter

Av Lythelius

Värt att uppgradera från Lynnfield (bara för att)

Hej!

Sitter idag med en i5 760 processor (kör den oklockad) och har börjat få höga temperaturer så är i behov av att hursomhelst byta kylare. Kommer troligtvis ge mig på att försöka överklocka senare också.

Men det kliar lite i köpfingrarna och känner att jag vill unna mig något nytt/vassare (fick bestick i julklapp och that's it typ). Behöver dock prioritera min ekonomi så undrar således:

* Om vi utgår från oklockat, är det en märkbar prestandavinst att uppgradera från en i5 760 till t.e.x. i5 2500K? Hamnar då i läge att byta ut moderkortet m.m. i sådant fall också misstänker jag.

* Har sett att i7 processorer för 1156 moderkort ligger rätt bra i pris på begagnatmarknaden. Om jag skulle byta till en i7 860 eller lyckas hitta en i7 880 (som är värsta mitt nuvarande moderkort kan hantera), skulle jag uppleva någon extra skjuts då?

* Är det klokast att bara skaffa en ny kylare och sedan försöka ge mig på att klocka upp min nuvarande i5 760 till 3,5 GHz åtminstone? Bör jag då kunna stilla mitt behov i ett par år till?

Det fåniga i det hela är ju att jag egentligen (om jag ska vara ärlig mot er) inte känner ett riktigt behov av att uppgradera. Spelar inte direkt det senaste och mest krävande på marknaden (just nu kör jag CS:GO, Bioshock Infinite, WoW och andra titlar med några år på nacken) som rullar fint utan problem. Vardagssysslor med datorn funkar också fint. Det handlar mest bara om att jag vill fräscha upp burken en aning.

TLDR: Klarar man sig med i5 760 ett par år till för att känna att man "är med i matchen"?

Mvh

// Peter

Av Lythelius

Snyggt! Nästan så jag ångrar att jag slängde mitt gamla Compaq Presario chassi för en herrans massa år sedan.

Halvt OT, men överdelen med lådor på skrivbordet - är det en tillsats som går att köpa någonstans?

// Peter

Av Lythelius

Tipsar om appen "Wifi Analyzer" till Android (finns säkert även till iOS) där du kan kolla av vilka som trängs på de olika frekvensbanden. Genom att bara ställa om routern och använda mindre trafikerade kanaler så kan du tjäna mycket i hastighet.

// Peter