Inlägg

Inlägg som Lythelius har skrivit i forumet
Av Lythelius

Måste tyvärr göra många besvikna och ta bort möjligheten för frakt. Kommer inte hitta tiden att emballera och besöka posten helt enkelt. Därför ser jag helst att köparen kan komma och hämta varan hos mig efter överenskommelse.

// Peter

Av Lythelius
Skrivet av Solding:

Logitech k400.
Ålder, kvitto/garanti? Osv

K400 är från oktober, 2013. Mkt sparsamt använt då jag köpte det som komplement till en MK802 (?) Androidsticka som jag inte riktigt blev nöjd med så sen dess har tangentbordet legat undangömt. Kan ordna fram kvitto/fakturakopia men osäker på om det fortfarande är garanti.

Skrivet av FilosofN:

Vad hade du tänkt dig för aktivitetsarmbandet? Hur är skicket på det?

Ingen aning om vad som kan vara rimligt. Skicket är nytt, aldrig använt. Dock saknas originalemballage så det ligger packat i en liten påse.

// Peter

Av Lythelius

Förrådsrensning, diverse datordelar m.m.

Hej!

Har äntligen kommit mig för att rensa ut förrådet av datordelar som jag samlat genom åren. Såväl nytt som gammalt som jag inte riktigt vet värdet på idag (om det ens finns något?) så jag ser detta som en intressekoll och låter er buda vid intresse.

Samtliga delar har fungerat utmärkt sist jag testade dem, MEN det är många år sedan i de flesta fall. Samtliga artiklar har förvarats i antistatpåsar i kartonger i ett inomhusförråd.

Jag har vare sig möjlighet eller tid idag att installera och prova alla delar men förutsätter alltså att de fortfarande fungerar. Om problem uppstår så tänker jag förstås inte vara omöjlig, då diskuterar vi saken.

Ser helst att affär och upphämtning sker hos mig i Sollentuna samt att
bud kommenteras i annonsen så de är synliga för alla.

Jag tar mig friheten att välja vem jag vill sälja till samt att avstå affär om bud inte är tillfredsställande/värt mödan.

Vill tillägga att jag har fullt upp med ungarna på dagarna så kan inte lova snabb återkoppling alla gånger, men jag ska göra mitt bästa. Av denna anledning vill jag heller inte skicka något då då jag inte vet när jag ska ha tiden att emballera och gå till posten med paketen.

Mvh

// Peter

--- Grafikkort ---

* XFX Radeon HD 5770
Accelero L2 Pro monterat. Originalkylare medföljer. Saknar en del kylblock tillhörande Accelero som fallit av. Har dock inte haft några problem med kortet under belastning ändå.

Mer info: Länk Bild

* PNY GeForce 9800GT 1GB DDR3 PCI-E
Med Accelero Twin Turbo kylning och medföljande originalkylare.
OBS! Har haft problem att få det här kortet att fungera med moderkortet Gigabyte GA-P55-USB3 men har utan problem kunnat köra det i (minst) två andra datorer som jag testat med.

Mer info: Bild 1 Bild 2

* MSI GeForce 7900 512MB
Modell: S31-0800047-N08
Mer info: Länk Bild 1 Bild 2

* ATI Radeon X800 XT 256MB PCI-E
Mer info: Bild 1 Bild 2

* BFG GeForce 7950 GT OC
Mer info: Länk Bild

* Zotac GeForce GT630 4GB
Mer info: Länk Bild

--- Ljudkort ---

* Soundblaster Audigy 2 ZS SB0350
Med frontpanel och fjärrkontroll.
Mer info: Bild 1 Bild 2

* Soundblaster Audigy SB0090
Mer info: Bild 1 Bild 2

--- Minnen ---

4x Corsair XMS2 DDR2 CM2X1024-6400C4
Mer info: Bild

2x Hynix 2GB 2Rx8 PC2 - 6400U DDR2 minne
Modell: HYMP125U64CP8 - S6
Mer info: Bild

1x A-data DDR2 800MHz 1gb (AD280001GOU)
2x Micro Memory DDR400 512Mb
2x DDR PC3200 400MHz 256MB
1x DDR PC3200 400MHz 512MB
1x DDR 512MB 333MHz CL2.5

Bild för minnena ovan

--- Övrigt ---

* Inkomplett dator
Chassi: Chieftec variant inkl 4st 80 mm fläktar monterade. Lucka med fönster (taget från annat chassi) och 120 mm fläkt monterad samt originaldörr (med plats för 80mm fläkt).
Moderkort: Abit AW8D inkl Audiomax HD7.1 ljudkort
Processor: Intel P4 ~3GHz nånting (3,9 GHz om jag minns rätt?) och Zalman-kylare.

Mer info: Bild 1 Bild 2 Bild 3 Bild 4 Bild 5 Bild 6 Bild 7

1 x kortläsare
1 x intern floppyläsare
2 x DVD läsare
1 x DVD RW
1 x CD läsare

Bild för läsarna ovan

* Logitech K400r
Mer info: Länk

* Targus Laptopkylare
Mer info: Länk Bild

* Scythe Kaze Master Ace 5.25" Fan Controller
Mer info: Länk Bild

* Corsair Dominator Airflow
Mer info: Länk Bild

* Sony DK48 Magnetic Charging Dock
Trådlös laddning för xperia Z3, Z3 Compact. Nyskick.

* Polar Loop Activity Tracker
Nytt oanvänt aktivitetsarmband för dig som reser dig från datorn ibland.
Mer info: Länk

* Samsung Syncmaster 226BW
Bor för tillfället i en kartong i källaren, därav har jag ingen bild (kom på att lägga till denna i sista minut också). Den fick resa ner i källaren då den började ta tid på sig att starta upp, med stor sannolikhet behöver en eller ett par kondensatorer bytas. Har inte orkat ta mig an det då jag har en annan fungerande skärm och ändå tänker uppgradera med tiden. Min favoritskärm dock som säkert kan göra någon annan lycklig bara den får sig lite kärlek med lödkolven.

Mer info: Länk

...puh, äntligen klar.

Läs hela annonsen här

Av Lythelius

Besök en livsmedelsbutik i ditt område och erbjud dem hjälp att fronta butiken 2 ggr/vecka, förslagsvis måndag och torsdag.

Att "fronta" innebär enkelt beskrivet att du flyttar fram alla varor på hyllorna till hyllans kant (se länk nedan) och i samma veva vänder förpackningar rätt. Otroligt viktigt för en butiks fräschör.

Exempel

Ett enkelt jobb som ordinarie personal ofta slarvar med men som ger hela butiken ett lyft. Beroende på butikens storlek kan arbetstimmarna variera, detta får du diskutera med butikschefen.

Får du napp i en butik, skicka mig ett PM så ger jag dig tips på vägen så att du kan glänsa för butikschefen.

// Peter

Av Lythelius

Har ett Define R3 och R4 och har tejpat över Power-knappen med svart eltejp på båda för att både dölja den, lysdioden men också USB-portarna (detta efter att min äldsta knodd pressat ner kakor i portarna).

Kopplade även Power- till Resetknappen så att datorn behövdes startas med denna.

Nu sitter jag och sneglar mot Define S, inte därför att jag längre har så stora problem med ungarna men det vore skönt att slippa frontluckan som de tycker är väldigt spännande. Har även behövt kopplar ur DVD-enheten då de gärna öppnar och stänger den.

Rekommenderar med andra ord Define S idag.

// Peter

Av Lythelius

Hoppar på då jag också är intresserad. Tänkte också börja lite smått med aktier vid sidan av mina fonder och har väl som målsättning att hålla mig till bolag inom TV-spel och datormarknaden då det är där jag tror jag mest har lite koll på trender och dylikt.

Köpte min första aktie igår, det bidde 1st aktie hos Nvidia som jag pröjsade ca 237 kr för. Idag loggade jag in och upptäckte att courtaget drogs på 51 kronor. Känns som jag också behöver skaffa mig lite bättre koll m.a.o för det blir dyra snabba affärer om jag ska hålla på att köpa och sälja utifrån de förutsättningarna...

Mitt enda tips att bidra med till tråden (för att komma med något värt) är att jag själv kör Avanza som jag hört gott om och där ringde en bankman (säljare?) upp ett par dagar efter att jag startat kontot och kollade av om jag hade några frågor eller behövde hjälp för att komma igång. Fick mig att känna mig omhändertagen som kund. Gillar även att man kan skapa sin egen bevakningslista på de bolag man vill följa.

// Peter

Av Lythelius
Skrivet av mwahh:

förlåt, låt mig omformulera mig. de folket som jobbar med NetOnNet, för att reparera komponenter. det var det snubben sa i support chatten där jag fråga om hur lång tid det tar, och hur det går till. om det nu går på något annat sätt, förlåt mig, men det var deras egen personal som sa att det skickas till deras verkstäder.

Vill bara förtydliga att begreppet "deras verkstäder" betyder "samma serviceverkstäder som de flesta kedjor använder", dvs bör inte irritationen riktas mot NetOnNet för ledtiden hade troligtvis varit densamma om en annan kedja skickat datorn/delarna vidare för reparation.

Som personal uttrycker man sig ofta som "våra verkstäder" med dess rätta betydelse "våra samarbetspartners/serviceverkstäderna vi anlitar".

// Peter

Av Lythelius
Skrivet av backspace:

Känslig data?
Borra...

Nä, egentligen ingen känslig data på disken utan mest bara en integritetsprincip.

Blir nog till att slänga den på tippen, fick inget "go!" av frugan när jag pitchade idén att tejpa fast hårddisken med silvertejp på bröstet på dotterns jacka och dra en kabel som gömmer sig bakom nacken och därefter ta henne på en promenad med barnvagnen... Bokstöd dög det inte heller till. Suck.

// Peter

Av Lythelius

@Superlight: Killdisk får duga gott, sedan kanske det blir bokstöd av dem. Ska klura lite...

Av Lythelius

Ok, misstänkte det. Innan jag slänger den på tippen, är en magnet mot disken att föredra eller hur "trashar" jag den enklast?

Av Lythelius

Värt att behålla hårddisk eller bara skrota nu?

Hej!

Fick i dagarna problem med min WD 2TB disk. Problemen uppstod dock först efter att jag felaktigt råkat installera ett OS på den, fast den kan ju såklart ha varit felaktig en längre tid ändå.

Formaterade disken och försökte återställa data (med Filescavenger och GetDataBack for NTFS) utan lycka då endast filer från OS-installationen dök upp. Har därefter formaterat och prova att ladda in nya filer i disken men då fått error-meddelanden (något om "problem med I/O enhet" eller "kan inte skriva till disken" typ, minns inte exakt vad som stod).

Har kört Windows diskkontroll som hänger sig i processen och därefter HD Tune som hittar en del fel. Se nedan.

http://s4.postimg.org/uzupvv35p/wd2tb.jpg

En ny disk är beställd och kommer under morgondagen men min fråga är således: Är det värt att spara denna disk och ha den som sekundär lagring för filer som inte är hela världen om de skulle försvinna eller tror ni det bara leder till mer besvär och disken hör hemma på tippen?

Tacksam för input.

// Peter

Av Lythelius

Vi bör ha i åtanke att 15 år kanske låter som lång tid men går vi 15 år tillbaka så landar vi på millenieskiftet och det känns som igår jag stod där i kylan och skålade i skumpa och sjöng allsång på kajen till Europe.

Hursom, för 15 år sedan använde vi CD-skivor och 3,5" hårddiskar, medier som funkar utmärkt fortfarande idag även om DVD/Bluray tagit över och SSD är på framfart. I skåpet har jag ett gäng fungerande hårddiskar och skivor från och innan denna tid också.

Min poäng är att det är långt ifrån omöjligt idag att hitta utrustning för att nå och kunna använda dessa medier så att lägga backups på såväl 3,5" diskar som Bluray/DVD (t.o.m. CD vill jag påstå) funkar nog fint även om 15 år.

Dock bör man ha i åtanke att skivor åldras och hårddiskar är tickande bomber så det är helt klokt som många säger att göra nya backups på backups emellanåt under åren.

Att även sprida ut kopiorna hos föräldrar, bortkopplade enheter osv är också klokt.

Molntjänster är jag mer osäker på. För 15 år sedan hade vi inte Dropbox eller Google Drive. Idag är dessa typer av tjänster ett måste men vart ligger utvecklingen om 15 år? Hursom, det måste ändå ses som ett bra alternativ och den dagen molntjänsterna försvinner har vi säkert haft gott om tid att flytta våra backups.

// Peter

Av Lythelius

Jag blir galen på säljare! Faktum är att jag själv är och i stort sett alltid jobbat som säljare inom olika branscher men jag ser mig själv som långsiktig säljare som kör tåget "ärlighet och ödmjukhet" och försöker se till att kunden köper produkten hen vill köpa och inte produkten jag vill sälja.

Smet idag med en unge på armen in på Elgiganten en snabbis för att bara plocka upp ett exemplar av Chromecast 2nd Gen. Ett par steg in i butiken finner jag en golvdisplay och tar direkt en kartong för att bege mig mot kassan och göra en snabb affär.

"Hej, vad kan jag hjälpa dig med?"

Jag ryser till. "Fasen, jag ska bara ha detta, låg mig vara ifred!" tänker jag för mig själv och vänder mig om. Jodå, där står hon och småler - säljaren!

"Nä, det är lugnt. Jag ska bara köpa den här" svarar jag och börjar gå mot kassan.
"Ska du handla något annat?" kommer frågan då.
"Nej, bara den här idag".
"Ok, då ska jag bara lägga in den på ett kvitto åt dig" svarar hon och praktiskt taget rycker den ur handen på mig. Jag står frågandes som ett fån.

Går efter henne mot en dator där hon börjar knappa. Anar direkt vad det rör sig om men spelar ändå dum.
"Jaha, betalar jag den här?" frågar jag.
"Nej, det gör du i kassan. Jag lägger bara in den på ett kvitto".
(WTF!!!?) tänker jag.
"Ditt namn?" frågar hon.
"Ehm, Peter... men du, registrerar jag mig nu för något eller vad är det här?"
Nu svarar hon mig på ett sätt som inte alls låter betryggande.
"Näe, näe det ska det inte vara." (WTF!!!? DET SKA DET INTE VARA VADÅ!?)
"Nähä, men vad är dettta då?"
"Jag lägger bara in dig på ett kvitto så sen går du bara till kassan och uppger ditt namn så kan de ta fram kvittot direkt".

Jag ska köpa en Chromecast. Inte en jävla TV där man är skyldig att anmäla TV-innehav. Eller ett abonnemang av någon sort. Jag ska köpa en Chromecast. En puck. Allt kassörskan behöver göra är att skanna streckkoden, be mig dra kortet, ta betalt och önska en trevlig dag. Rätt enkelt och tidseffektivt.

"Kan jag inte bara betala den i kassan eller?" svarar jag.
"Sådär, då var det klart!" svarar hon med ett irriterat leende.

Jag tar min Chromecast och spretande unge och går till kassan. Säger inte ett ljud utöver "hej" till kassörskan, ser henne skanna varan och drar därefter mitt kort och betalar. Inte fasiken behövde jag uppge nåt namn heller? Skulle det gå fortare om jag gjorde det!?

Det är rätt tydligt att säljaren såg sin chans att få ett enkelt lead för sin provision genom att uppta min tid och lägga in min sketna lilla Chromecast på sitt säljkonto i datorn och sedan stolt kunna redovisa för chefen hur jäkla mycket sälj det blir på dagarna.

Nej, har länge haft avsmak för Elgiganten, MediaMarkt, SIBA och andra "säljande" återförsäljare som drivs av provisioner, subventioner och säljtävlingar. Det här blev dock droppen. Sätter inte min fot där igen om jag absolut inte måste utan tänker hålla mig till webhandel och återförsäljare där jag möter entusiaster som säljer produkter till mig som jag vill köpa och inte de dem vill sälja.

Ledsen för textväggen men behövde skriva av mig. Kossa!

// Peter (skriver mitt namn så det går fortare att öppna upp tråden i kassan... derp!!!)

Av Lythelius

Kör själv Windows Homeserver 2011 (se specs i sign) och... 8 hårddiskar (7 för lagring) i nuläget.

2 diskar (500 gb) kör jag i Raid 1 och dessa två används just för familjefoton och viktiga dokument som jag inte gärna vill bli av med.

Använder servern till lagring och streaming av film via Plex som jag verkligen rekommenderar. Plex-servern ligger uppe och jag streamar till TV-n via mobil/surfplatta och Chromecast vilket funkar perfekt. Funkar även jättebra att streama via 3G/4G på resande fot och nära familj har också användarkonton och möjlighet att streama från min server ifrån sina hem.

Jättenöjd med WHS2011 då det är en välbekant windowsmiljö jag rör mig i. Testade FreeNAS och någon annan variant har jag för mig när jag byggde servern men upplevde det som rörigt och krångligt. Säkert busenkelt när man kan grunderna dock.

Servern i övrigt är tyst, strömsnål och enkel att uppgradera/underhålla en bra tid framöver.

// Peter

Av Lythelius

Tack för tipsen, ska kika på dessa!

// Peter

Av Lythelius

Är hårddiskar strömförande?

Hej!

Sitter och klurar på en grej. Har ca 5-10 hårddiskar i förrådet som jag skulle vilja gå igenom och formatera etc men känner att det är bökigt att öppna upp datorn och dra om kablar osv.

Funderar på att ta bort bakplåten på chassit och dra ut kablarna på skrivbordet och där koppla in hårddiskarna för att enkelt kunna byta ut dem (när datorn är avstängd).

Frågan är, kan hårddiskarna vara strömförande och kan de ta skada av att ligga på skrivbordet en kortare stund?

// Peter

Av Lythelius

@Gurk: Stort tack, kände mig helt lugn efter att ha sett klippet och det funkade utmärkt efter test.

Tråd löst.

// Peter

Av Lythelius

Återställa Raid 1 med "nytt" OS

Hej!

Har Googlat men blir inte riktigt klok och vågar i detta läge inte prova något utan att känna mig säker på vad jag gör.

Hårddisken i min hemmaserver (WHS 2011) som kör operativsystemet kraschade igår och idag bytte jag ut den till en SSD (äntligen en ursäkt att uppgradera!).

I servern har jag 2st hårddiskar på 500 GB som är kopplade i Raid 1. Dessa diskar används just för foton och personliga dokument, dvs sådant som jag inte vill ska försvinna (jag vet, måste även hitta 1-2 ytterligare sätt för backup av ungarnas födsel).

När jag nu startar servern så hittar den diskarna i Diskhantering (Datorhantering, Administrationsverktyg) men där listas de som följande:

Disk 0
Dynamisk
Främmande

Disk 1
Dynamisk
Främmande

Jag kan högerklicka och välja "Importera främmande diskar", "Konvertera till standarddisk" eller "Offline".

Misstänker att jag ska importera, men som sagt vågar inte chansa och råka förlora allt.

Raid:n är skapad i WHS 2011 via Diskhantering.

Hoppas någon kan vägleda mig här.

Mvh

// Peter

Av Lythelius

Har bestämt mig att avsluta annonsen då jag kommer ge kortet lite mer kärlek och tid och se om jag kan få det att lira igen.

Om jag ger upp så kommer jag i första hand kontakta de som lämnat intressanta bud och se om intresse fortfarande finns, annars lägger jag upp annonsen på nytt.

Tack för visat intresse och tack till alla som kommit med tips och feedback både via kommentarer och PM.

Mvh

// Peter

Av Lythelius
Skrivet av satoshi:

Inte för att nedvärdera Inets service men det är ju faktiskt tillverkaren som gav dig nytt kort och inte Inet.
Reklamationer/garantiärenden över 1 år sker mot tillverkaren och inte försäljaren. Det blir dom som bestämmer lämplig åtgärd (direktbyte, inskickning till verkstad etc).

För många år sedan, innan jag upptäckte Inet så handlade jag alltid mina komponenter i en annan butik i branschen. När jag en dag kom dit med ett Sapphire-grafikkort som var lite mer än ett år gammalt men började uppvisa fel så ville de inte hjälpa mig. Trots kvitto som tydligt visade på 2 års garanti så hänvisade de till tillverkaren då de själva bara gav 1 års garanti. De bistod heller inte med kontaktuppgifter till tillverkaren eller visade någon som helst support.

Handlade aldrig en komponent till hos dem.

Inets bemötande i det här ärendet visar på riktig support och service! Tummen upp!

// Peter