Inlägg

Inlägg som Mulfuß har skrivit i forumet
Av Mulfuß

Klart man har katt! Min innekatt i Sundbyberg har det så bra att hon kan få vara halvutekatt precis så mycket hon vill den del av året som man inte behöver täckjacka när vi är på landet istället för i stan. Hon och jag sköter lådan, min bättre hälft slipper. Hon är riktigt mysig och lite hundig till sättet - hon tassar ofta efter mig, sover i eller nära sängen, ligger i närheten av jobbdatorn, på mina synthar eller på soffan när det kollas på TVn.

Fast jag tror inte att hon är ett hundsubstitut! Hade jag bott och arbetat mer lantligt kanske det hade varit kul med hund, men det är inte så att jag tänker att jag hade hellre haft hund därför att. Det är helt upp till var och ens livssituation. Själv brukar jag tycka att en bostad utan husdjur kan inte fullt ut bli ett hem.

Vill man se fler nördhobbies som håller katten högt så finns det många exempel. Modularsynthforumet Mod Wiggler, f.d Muff Wiggler är väldigt kattkärt, men man ser det mest i forumdelarna för inloggade användare. Grundaren finns tyvärr inte bland oss längre, men ibland kunde han posta allmänna uppmaningar till forumet att

Citat:

Post some more cats!

och liknande. Sen finns ju Cats on Synthesizers in Space och dess merch.

Av Mulfuß

Köpte en 5:4 Eizo Flexscan som klarar både 50 och 60Hz bildfrekvens att ha till min snart HDMI-bestyckade Amiga. Den är underbar! Hade Eizo på ett jobb för länge sen, det var och är bra skärmar. Idag sitter man på dubbla 4K IGZO-IPS och en 48” OLED och livet leker.

Av Mulfuß

ZX-81 nån gång 1981. Sen rullade det på: ZX Spectrum 48, Spectrum 128, Amiga 500, Amiga 1200, Nån Pentium 90… Sen dess har det varit PC & Mac, men det blev aldrig lika roligt som under Spectrum/Amigatiden. Före Raspberry Pi och en massa emulatorer. Kul och lek har man mest med Pine64, Chip, Raspberry Pi och ESP8266 och allt vad det nu är. Ser fram emot en Spectrum Next!

PC/Mac är så himla vuxna/jobbinriktade! Men, ett bra spel är ett bra spel!

Av Mulfuß

Det blir inte en dålig TV hur du än gör med dom två valen. Men, prioriterar man bra (rätt) bild i film eller spelar i 120HZ slår inget en OLED som bildvisare av det som finns idag.

Av Mulfuß
Skrivet av alive:

Jag tänker att gömma sladdar alltid är viktigt. Att slippa dra upp alla HDMI kablar till tvn låter lockande. Sen med enbart 4 HDMI ingångar så är det lite meckigt ifall man behöver dra ut en kabel med de alla devicen som behövs idag. Sonos ARC, PS4, ATV, digital box. Känns smidigt ifall man kan jacka i ur en kabel i skåpet under tvn istället..

Ahh, jag har bara en dold HDMI 2.1-kabel till min TV plus nätverks och strömsladd. Det är infräst i väggen tillsammans med extra HDMI-kablar till ett Xbox Series X, en PS5:a och nått mer. Allt annat 1080P-bös går igenom min feta Denon-receiver. Ska väl uppgradera den, men det tar vi nån dag framöver. Det sitter ett dolt doslock bakom TVn där jag kan dra fram fler sladdar om och när dom behövs. Skulle gärna ha en motsvarande one connect-box, men dom OLED som har/hade det var lite för dyra för att det skulle vara värt det.

Men, kollar man på själva bilden så finns det ingen anledning att snegla på något annat än OLED av dom tekniker vi har idag. Surt att köpa en dyr LCD och alltid veta att om man inte varit dumsnål hade man kunna få bättre bild...

Av Mulfuß
Skrivet av alive:

Tänkte slå till på en ny 65" tv veckan och allra helst skulle jag vilja ha en LG CX men då den kommer hänga i vårt nya vardagsrum som badar i fönster från golv till tak har jag förstått att det kanske är en dum idé. Är då en Samsung Q95T det bästa valet ifall jag vill hålla mig under 20´?

Vad jag lyckats läsa mig till så ska Q95T inte längre ha problem att fungera tillsammans med en Sonos ARC, någon som kan bekräfta?

Tacksam för svar!

Ta LG CX alla dar i veckan. Du vinner inget på en Q95 mot den, solljus eller inte. Gå och titta på skärmarna så kan du bilda dig en uppfattning, dom kommer dock stå på butiks/skrikläge om du inte hittar till en bra handlare. Dock, man kan enkelt se artefakter från bildbehandlingen på det viset. Alla apparater har dom, det gäller bara att hitta nån som man inte stör sig på...

Där Q95 vinner är priset, eller om du har småbarn och är rädd att dom ska sabba skärmen.

Av Mulfuß

Synd! Har både Harmony, Flirc och en Broadlink IR-sändare. Harmony är ursmidigt! Man förstår ju varför det barkar dit det gör; gemene man klarar sig med HDMI CEC och nån streamingburk och ljudlimpa förutom det som finns i TVn. Sen en enhet/telefon/padda till sina Hue-lampor och liknande.

Själv har jag satt upp allt med dubblering genom Harmony och Flirc och använder min Broadlink så jag kan göra typ allt med allt. Men jag har massor av apparater, en fläskig hemmabio med extra allt och en massa hemautomationsgrejor. Det är mera en hobby än bara en ”styra 3 burkar”-grej. I sommarstugan gäller TV, ljudlimpa och ATV 4k. Där är allt enklare och fritt från legacy. Det är både utveckling, förenkling, men också tillbakagång.

Av Mulfuß
Skrivet av maniac:

Blev också sugen på GMK Norse, ser riktigt bra ut. Synd att leverans lär var över ett år bort.
MoDo2 som jag gick med i Juni 2020 verkar vara uppskjutet till Augusti 2021, förseningar verkar vara standard för gruppköp... Covid-19 kan iofs också ha varit en bidragande orsak förseningarna. Gäller att ha tålamod i denna hobby.

Ja, är det inte Covid är det Chinese (Lunar) New Year - CNY som erbjuder en bekväm förklaring till projektförseningar och som verkar komma som en total överraskning varje gång om man ska vara lite sarkastisk. Man får inte ha bråttom...

Av Mulfuß
Skrivet av cfw:

Slutade med att jag beställde en yum asia fuji då den täcker nuvarande och framtida behov för de kommande åren. Går ju alltid att uppgradera den till en större och skänka vidare denna.

Hoppas du blir nöjd! Det vore kul att höra om dina intryck sen. Själv kör jag alltid yumami på vanligt ris, ett beroende man har fått.

Av Mulfuß

Tänkte haka på GMK Norse som går som gruppköp nu. Fast ISO blir ju ofta extra kostnader. När jag programmerar kör jag en ANSI-bräda. Det är så mycket lättare att hitta alla symboler när man inte behöver göra någon slags speciell kommandörörelse för att skiva...

KBDfans har en del billiga keycaps, men det är lätt att ha dyra drömmar annars. Dagdrömmer om ett Skidata med åäö, samma med ett GMK Olivetti.

Av Mulfuß
Skrivet av BigDuke:

Anskaffningsvärdet är de summor som dragits av från din lön när du gjort avsättningar. Plus det totala värde som du fick betala förmån på (för differensen mellan tilldelningspris och det pris du fick betala)
Då har du redan anskaffningspriset i SEK.

Säljer du och får pengarna till svenskt konto i SEK så vet du vad du fick betalt minus omkostnader.

Sen är det bara räkna ut mer aktie osv och välja metod. Tex genomsnittligt anskaffningspris osv

Tack och bock! Har bara snabbgooglat lite, men det verkar vettigt. Ska se vad HR och svenska ekonominissen säger.
Sålde aktierna för dom hade gått upp riktigt mycket och tänkte använda pengarna till projektet ”inga lån alls”.

Av Mulfuß

Fick deklarationen igår. Ska få tillbaka. Men - sen kommer det issues. Får aktier i en ESPP hos E-Trade. Skattat förmån för dessa, det blev mindre lön i september. Då kommer det lilla trasslet - vad är anskaffningsvärdet på aktierna? Sålde några och tog hem en del vinst. Tänker ju inte skatta dubbelt på förtjänsten.

Tänker jag rätt här? Pris vid tilldelning: 137.25 USD. Mitt pris: 112.50 USD. Försäljningspris: 246.78 USD.
Förtjänst per aktie till K4:an: 109.53 USD. Alltså anskaffningspris 137.25 USD.
Räkna om till dollarkurs vid försäljningsdagen. Eller ska man räkna om till SEK när man fick tilldelning och sen SEK när man sålde? Dra bort transaktionsavgifter från förtjänsten?

Ska maila min HR, sen Skatteverket. Dom har skrivit en del om ESPP, men har inte hittat något exempel med kurser och belopp som förklarar detta... sen blir det K4 och pengar i juni.

Av Mulfuß

Tror inte Yum Asia säljer skräp om man säger så. Kolla på designen och storleken och hugg det som passar! Bortsett från Yumami så har jag en känsla av att funktioner för GABA eller Tadigh är lite mer special och inte det man använder mest. Någon som är av persisk härkomst tycker säkert att Tadigh är ett måste - det är snaskigt...

Om man kan vänta så kör Yum Asia bra kampanjpris på Black Friday.

Av Mulfuß
Skrivet av Levandebild:

De har ju dock redan kategori för detta med just två OLEDs så.

Nämen! Hade jag missat, jag sökte på OLED och missade den. Fast det var nog inte igår. Misstänker att Samsung har bättre kickbacks på sina QLED för just OLED är inget man verkar pusha på Webhallen.

Till min glädje såg jag att man hade små kort med ESP8266 i sortimentet. Här ska byggas en liten grunka med webstyrning!

Sen - premiumDAC från Topping eller Schiit vore kul!

Av Mulfuß

Köpte en Yum Asia Bamboo med induktionsvärme 2019. Den kan allt och lite till och gör ett ypperligt perfekt ris varje gång. Tror inte att någon dyrare Zojirushi skulle göra det bättre - dom har inga modeller med induktion som är CE-märkta heller tyvärr. Den kan även göra kakor, ångkoka eller göra persisk Tadigh om man vill det. Köper stora säckar japanskt ris i en asiatisk affär i stan. Det blir helt underbart gott. Den och mina Globalknivar, samt min Instant Pot är bland de bästa köpen jag gjort till köket.

Numera levererar Yum Asia från Nederländerna så det är inga issues med tull eller moms heller efter Brexit. Funderar på om jag ska ge bort en Xiami-riskokare eller en Panda till föräldrarna så det finns gott ris där med.

Av Mulfuß

Ta in fler roliga tangentbordsgrejor! Glorious Panda-switchar, Varmilo, key caps för Nordic/ISO från alla hörn - i ABS från GMK, PBT från EnjoyPBT, med flera. Våga nån trackball! Joysticks från Sanwa, Jog/Shuttle från Contour... tangentbord från Leopold. Drömmer om ett 980 i nordisk layout med PBT keycaps.

Kolla på electrokit! En del elektronik och meckargrejor går åt! Nördprylar för smarta hemmet: Kollade efter en controllers för RGBWW-lister som har Wi-Fi eller Zigbee. Ali Express hamnade man hos... eller en bra kontroller för lister av Neopixel-liknande LED - hamnade hos Crowdsource och Pixelblaze. OSSC och kommande PRO-modellen för att skala upp gamla retrospel. Genelec-monitorer!

Kaffeprylar! Tänk smaker från Torani och Monin, Pour over från Chemex, grejor från Hario, köksredskap från Microplane. Ta in den smarta och bra Instant Pot. Finns miljoner tillbehör till dom. Riskokare från Zojirushi eller varför inte den från Xiaomi eller dom från Yum Asia?

Mer NAS och hemmaservrar! 48” OLED för oss som vill ha den ultimata gamingskärmen.

Det finns så mycket roliga prylar.

Av Mulfuß

Beror lite på vart man är - hemma blir det Kötthallen, Andersson & Tillman eller Lidls Enebacken alt riktigt kotlettbacon från England. Hemhemma i Dalarna blir det Siljanschark eller nått riktigt lokalt. Undrar om Karelius i Västerdalarna har bacon/sidfläsk? Eller rekoringen? Ibland blir det smaksatt bacon, har fortfarande dreggel kvar i mungipan efter nått kanderat bacon jag åt till brunch i New Orleans för ett par år sen...

Av Mulfuß

Ujuj! Kommer att tänka på min fina Laserdisc-spelare. Den mäktar med 440-linjers analog video från 30-cm blanka skivor. Laserpickupen glider på en u-formad släde så den spelar bägge sidorna av skivan. Ljudet är analog stereo, digital stereo, DTS eller Dolby Digital (ac3) kodat som FM-RF i höger analoga ljudspår.

Min StarWars-box om 9 skivor väger bly, den har ursnygg art och ser najs ut i bokhyllan. Rätt person skjuter först, och Greedo säger *inte* Maclunkey!

Men - tänkte på när man laddade spel från band till ZX-81, Spectrum och C64. Det vore sturskt att ladda video strömmande från en turboloaderkasett till en C64...

Snyggt hack!

Av Mulfuß

Bland tipsen är att HDR10+ är ganska marginellt spritt ännu, men Amazon Prime Video kör med det istället för Dolby Vision. Har du tänkt att framtidssäkra och ser en XBox Series X eller PS5 är det just nu LG CX och GX som är kungen av spel-TV. Dom feta erbjudandena på TV kommer upp lite senare på Black Friday eller i alla fall senare under Black Week. OLED har blivit mindre känsligt för inbränningar men om du tittar på TV4 och dess morgonsol plus har TVn på med extrem ljusstyrka i Butiks/skrikläge eller har ett mycket ljust vardagsrum är nog QLED rätt.

Bra rescensioner av TV, förutom av @laxpudding hittas hos Vincent Teoh på HDTVtest på Youtube och hos Rtings. Linus på LTT verkar också gilla LG OLED som spelskärm men han har säkert helt grym sponsring - jag är inte alls bitter 😀

Av Mulfuß

Hue, Ikea Trådfri, Denon AVR och annan hemmabio med appstyrning, Alexapuckar, Google Home mini, Animus Heart, en Rpi, Aqarasensorer och dammsugare från Xiaomi. Plus en Logitech Harmony hub, en Broadlink RM mini 4... roligast är diverse kopplingar mellan gammalt IR-styrt bös från B&O, min LD-spelare och ljuskontrollern till min RGBW-list med individuellt styrbara LED...

Har fått allt att lira bra! Resan dit var rolig och lärorik!