Inlägg

Inlägg som Mulfuß har skrivit i forumet
Av Mulfuß

Köpte Yum Asias skål och lite ris när brorsan ändå handlade av Yum Asia senaste Black Friday. Den funkar bra för Jasmin, Basmati, och det japanska ris jag har hemma.

Men - om det kniper funkar en stor, finmaskig sil också. https://www.ikea.com/se/sv/p/idealisk-sil-rostfritt-stal-7611...

Av Mulfuß

Yay! Missade MaxGamings seethru! Köpt. Hugger en mörk SLK Dessau också tror jag. Påminner om gamla Siemens-tangentbord.

Av Mulfuß

Sony UBP-X800m2, sen ett chip från Rattlebyte gör att det blir regionfritt på DVD och BD. UHD är ett regionfritt format.

Kör den på landet, hemma finns en regionfri Oppo UDP-203. Numera finns ju kinakloner som Reavon på Oppon, men sparade pengarna till film och streaming.

Av Mulfuß

Tack för en otroligt intressant artikel! Som hemmabiofantast är det lätt att missa hur mycket arbete det ligger bakom det som till sist hamnar på konsumentmedia/streaming.

Sen är jag glad att vi nu kommit till en punkt där konsument-HDR gjort att gemene man har tillgång till hyfsat bra och kapabla bildvisare. Fast ibland saknar jag Trinitron/Fosforlooken…

Följer intresserat Peter Harmy och hans slit med DaVinci Resolve, plus olika källor för att pussla ihop originaltrilogin i dess riktiga klippning med så bra bild som möjligt. Det ger en kul blick in i det digitala arbetsflödet efter inskanning.

Av Mulfuß
Skrivet av anders190:

Du har koll på lösningarna där man antingen emulerar en Amiga med en RPi eller lösningarna där man ersätter processorn med en RPi? Tänkte bara nämna om du skulle ha missat.

https://www.youtube.com/watch?v=vc8aSjZaIfA

Så klart!
Forums att köra en RPi med en emulator tänkte jag mig en Pistorm32 i min gamla A1200 någon dag här framöver… Det skulle vara en fet känsla det!

Av Mulfuß

När man var yngre var Pioneer och Sony bra grejor. Idag för dom en tynande tillvaro inom konsumentelektronik som ju helt ändrat karaktär post internet. Gillade även Denon.

Numera gäller Denon, Apple och Sennheiser för mig. Fast, kom att tänka på att det är ganska mycket nostalgi inblandat. Min gamla Laserdisc-spelare är magisk och cool. Min Oppo 4K-spelare kan en massa saker och min Apple TV kan en massa, men är inte lika coola. Gammalt Lego med rymdtema var coolt, en massa licensierade blaha-Lego not so much. Har just nu på mig en tischa med Classic Space-loggan med en rymdfärja i omloppsbana.

Amigan var ruskigt före till ett överkomligt pris, den var cool. Idag är det mera nostalgi. Sitter man med en gammal Amiga idag tycker man att det är lite mögg tills man hittar nått gammalt fint spel. En Raspberry pi kan vara minst lika cool vid rätt sinnelag. Min MacBook Air M2 är en mycket slickare dator, men den blir aldrig lika cool. Min Ryzen 7950-OC är en ruskigt fet dator, men det är ingen Amiga. Man jagar den där förlorade känslan lite för ofta istället för att sätta värde på att man har bra grejor. Måste börja mindfulla!

Av Mulfuß

Hahaha, spelade bara WoW nån gång. Min gubbe hette Sinep. Kanske inget att vara stolt över idag, men mest förvånad att det slank igenom.

På Amigatiden hade man ju nått fånigt nick, men det var gymnasiet så lyckligtvis är det förträngt och bör så förbli. Hade samma initialer som nått gammalt kasettdäck från Denon…

Av Mulfuß
Skrivet av seville57:

Har för mig att i ett avsnitt av "Mord i paradiset" nämns en något om en Marantz kassett bandspelare, tror inte modellen nämns. Marantz/Denon ägs av Sound United LLC (Japan).

SoundUnited har nån dyr-fabrik i Ishikawa, Japan för exklusiva modeller av Denon/Marantz. Annat görs i Vietnam, Malaysia, Thailand, Kina. Det är ett amerikanskt bolag med huvudkontor i Mahwah, New Jersey. Men - dom är sålda till Masimo i Kalifornien som mest pysslar med medicinsk elektronik.

Marantz, det var länge sen det var ägt av Philips. TV-delen, belysning, halvledare med mera konsumentprodukter är outsourcat eller avknoppat.

Av Mulfuß

Bästa kompromissen mellan ett fullstort som tar mycket plats, och nån variant på skrivbordsornament som blir pilligt att använda. Kör ofta ett TKL, men 96% är ett lyft uppåt i funktion! Gött att se.

Av Mulfuß

Började en gång i tiden som embeddedutvecklare med C och en del assembler. Sen kom IT-bubblan i slutet av 90-talet. Vi som lärt oss grunderna den hårda vägen hade inga problem att avancera. Häng inte upp dig så mycket på specifika datorspråk! Alla gör lite samma saker - likheterna är större än skillnaderna.

Hårda tillämpningar med tids- och minneskrav körs i C/C++ och nuförtiden mycket Rust. Ska man blanda in nätverk blir det Java. Inom en del web och mobilt är nästan Java ett boomerspråk - Javascript med veckans heta ramverk (Angular, Node, React,…), Dart med Flutter kommer starkt, Ruby, Swift, Kotlin är stort. Sen är Python bra mycket större än man tror .

Jobbar numera med säkerhet och har sett vad som körs ute på riktigt. Det är mycket embedded Linux som sätts upp med Yocto, ADO är enormt. När du jobbat ett tag kommer du underfund med vad du gillar och kan specialisera dig. Lycka till!

Av Mulfuß
Skrivet av TriNitro:

Nej det klarar ni lätt. Satt upp min C1 77" tillsammans med frugan här om dagen utan problem. Ta det lugnt och försiktigt bara.

Skrivet av DanielCox:

Jag satte upp mig G2 förra veckan. Två är precis lagom. LG har en instruktionsvideo på Youtube som är ganska bra, kolla på den. Det är självklart viktigt att vara nogrann när man sätter upp fästet men det går att justera tven en del i efterhand. Det är en smart och genomtänkt konstruktion. Viktigaste är att vara noga med sladdarna på baksidan om du vill undvika glapp mot väggen.

Helt fantastisk tv för övrigt! Njut!

Tack! Det ska bli spelhåla deluxe! Köpte nya Apple TV 128GB, en MBA M2 16 512, samt inväntar en fet Denon-receiver så det blev en tech refresh modell större. Det ska bli så kul!

Av Mulfuß

Ska pensionera min B6 55” till gillestugan på landet. Nu blir det en 65” G26 att baxa upp på väggen. Undrar om det är besvärligt för 2 man?

Vattenpass och jättemall att borra efter finns. Har en regelsökare för att kolla spik, skruv, elledningar och sånt så onödiga överraskningar ska kunna undvikas. Det ska bli spännande!

Av Mulfuß

Köpte en Bamboo till och gav till mor å far. Dom blev sjukt nöjda. Det är lite nedsatta priser pga Black Friday. Köpte även sköljskålen och en säck brunt jasminris när jag ändå hade skorna på mig. Mycket nöjda miner, frakten var snabb - det tog tre dar från Nederländska lagret.

Av Mulfuß
Skrivet av Thomas:

Det är väl på längre tidsskalor än att det kan kallas "vibrera"? Typ några minuters intervall?

Sant. På högsta intensitet där den är inställbar är det nån gång i sekunden. Det kanske är judder från 50Hz-sändningar på 120Hz eller 60Hz-panel? Eller 24P-judder beroende på bildkälla och felaktiga inställningar/skrikläge på bild för att maxa ljusstyrka i butiken?

Av Mulfuß
Skrivet av Glis:

Jag har varit till Elgiganten och Mediamarkt och studerat maskinerna i detalj. Och det är en sak jag ser som jag inte riktigt gillar.

Bilden vibrerar lite.

I demoslingan syns det bäst i scenerna som är filmade, inte animerade, och i partier som är lite större med ungefär samma färg. Påminner lite om när man matar en TV med en analog signal. Det ser inte helt pixel-perfect ut.

Någon som vet vad det här är och vad det beror på?

Det är samma på B2 och C2, och både på exemplaren hos Elgiganten och Mediamarkt.

Det är såklart inget som syns på 2-3 meters avstånd, om man tar ett par steg bakåt. Men det syns när man tittar nära.

Det är en del av det inbränningsskydd TVn har. Om man slår på det gör funktionen Orbiter att TVn flyttar runt bilden nån pixel hit eller dit för att inte samma pixlar ska brännas ojämnt.

Det finns just detta skydd även i en del ljusstarka LCD/QLED-paneler för övrigt.

Av Mulfuß

599 dollares plus låg sales tax inne på nån Apple store. Eller ett helt stört svenskt pris. Decisions decisions. Sen nya Apple TV 128GB med USB-c för att ladda fjärrkon. 149 USD, eller 1995:-

Av Mulfuß

Sennheiser, Logitech och Glorious på kringutrustning. LG, Dell eller Samsung på monitorn.
G.Skill RAM, Seasonic PSU och Noctua. Fractal Design chassi. Sen blir det som det blir baserat på tester, pris/prestanda och vad som är enkelt att bygga med.

Absolut inte mjukvara som är shovelware och bloatad så aldrig Razer, speciellt inte Synapse!

Av Mulfuß

Qwerty. Självklart kör jag ANSI med Swerty om jag skriver kod, annars ISO för mejl och text. ISO är ju sämst när man ska komma åt alla specialtecken med tusen olika skiftkombinationer jämfört med hur enkelt det är på en ANSI-bräda.

Brukar mappa om dom värsta exemplen som @[]{} så att dom sitter vettigt och Swerty är en bra kompromiss. Kör helst en 980-layout pga kompakt men allt är med.

Av Mulfuß

Såg en del uppskjutningar av rymdfärjor och raketer när jag bodde i Orlando. En av dom fetaste var när jag hade en biljett för boende i Florida som gjorde att jag kunde köra till ett ställe söder om ramperna och se uppskjutningen från sidan. Vid 5-snåret på morgonen blev det åka av, allt lystes upp när motorerna tände! Sen kom det knastrande bullret…

Annars gillar jag bryggan vid McDonalds i Titusville och nattuppskjutningar. Saknar den tiden.

Av Mulfuß

Pioneer 5090h kvar än. Den funkar för HD, retrospel och Laserdisc. Grym bild, den stannar som backup tills den ger upp. Kör OLED som primär TV, men plasma är en bra teknik.