Inlägg

Inlägg som PigPillow har skrivit i forumet
Av PigPillow
Skrivet av anon2110:

Man vill ha tillgång till filsystemet BTRFS, och j-modellerna får inte det. Men är det overkill för mig... ja förtusan. Men en UPS vill man ha oavsett vilken man köper. För du vill inte ha raiden blir korrupt. Det finns ju skriv-cache i hårddiskarna idag och har du otur och det sker en skrivning så det blir strömavbrott.. då är det tråkigt. Men jag tror inte att du blir missnöjd oavsett vilken du än väljer.

Ok, jag är inte så värst insatt i filsystem, men utifrån vad jag googlat så verkar BTRFS vara en linuxgrej. Stämmer det?
Och om det stämmer och jag endast tänker köra Windows, är det fortfarande viktigt? Vad är det bra för?

Och igen, angående korrupt skrivande. Tänker du ifall den blir korrupt när jag skriver över från datorns hårddisk till NASen? För annars är det väl inget problem ifall den kopierar "inom sig" (med RAID), för då är det väl bara att skriva om? Och om det blir korrupt när den skriver över och originalet fortfarande finns på datorn, då är det väl inget problem heller? Eller kan andra filer bli korrupta?
Ajja, oavsett kanske jag skaffar en billig UPS, bara för att vara säker

Nu när jag börjar närma mig ett val, något tips på hårddiskar att fylla NASen med?

Av PigPillow
Skrivet av anon2110:

Jag skulle undvika j-modellerna om jag var du. De kan du inte expandera minnet. Skippa slim:en för 2,5 tumsdiskar kommer du inte långt. Hellre än äldre Ds418, men om ekonomin tillåter så kör du en DS420+. Det jag har byggt nu är i särklass det dyraste jag byggt på länge. Allt som allt hamnade allt på en bit över 20K.

Men är det relevant för "lekmansanvändande"? Den är främst tänkt att vara ett hemma-moln. Tänker varken försöka mig på att köra spel från den, redigera bilder/filmer eller ens visa filmer (inga 4k-grejer i alla fall, möjligtvis mobilkamerafilmer).
Känns som att det borde gå många år innan minnet blir en flaskhals för det användandet.

Skrivet av anon2110:

Sen får man inte glömma att fixa en UPS. Typ den minsta funkar.

Läste på litegrann om UPS nu. Hur känsliga är NAS för strömavbrott? Att filerna inte går att nå förstår jag ju, men är ett NAS känsligare än en vanlig PC gällande det här?

Skrivet av downey:

Har det blivit något köp för dig?

Nä, tummen är fortfarande lite i Stannade upp lite i och med alla synpunkter, som jag kände att jag ville kolla upp
Lutar fortfarande mot DS420j om jag inte får mer att fundera över efter det här inlägget

Av PigPillow
Skrivet av DaBone:

Synology har en sida där de rekommenderar olika NAS:ar för dina behov...
https://www.synology.com/sv-se/support/nas_selector

Bra tips! Tack! Körde den väljaren och har landat vid 2 st. Försöker förstå vad som skiljer dom åt.

https://www.prisjakt.nu/jamfor/produkter/5307769,5170872

Så, DS420j har bättre processor, men är fetare och har bara 1 ethernet-port jämfört med DS419slim.
Men DS420j är billigare än DS419slim. Så, är den mindre storleken och den extra ethernet-porten värd 800kr?

Med 2 ethernetportar kan jag ju köra en från routern och en till min stationära PC (hushållets huvuddator). Men är det värt att offra processorkraften?

Av PigPillow
Skrivet av Ice Frontier:

Hur viktiga äe filerna?

Tänker nog ha typ foton och sånt. Så ganska viktiga Kanske blandar upp med andra filer jag vill kunna komma åt lite nu och då.

Skrivet av DaBone:

Den duger för fillagring och backup, bara du har tillräckligt med diskutrymme. Skulle definitivt köra på raid och spegla ena disken mot den andra. Varför? Hur ofta har blixten slagit ner och slagit ut elektronik hos dig? Hur många gånger har en hårddisk gått sönder rätt som det är? För mig väger andra frågan väldigt många gånger mer än den första.

Synology är enkla och lätta att förstå sig på, så det är ett bra val. Det du bör fundera på är hur stort lagringsutrymme du vill ha och kommer vilja ha i framtiden. Med två diskar i raid, så blir du bunden till hur stora de diskarna är och kan lagra på ena disken. Med 4st diskar, så får du hälften av dessa osv.. Egentligen är det behov/kostnad som är valet...

Du kan också om du känner att du kommer behöva mer utrymme längre fram köpa en 4-diskars NAS och bara stoppa i två diskar i första läget, för att sedan fylla på längre fram. Fördelen är att man oftast får snabbare och bättre hårdvara i en större NAS.

Blixten slagit ner? Möjligtvis 1 gång för länge sedan (typ 90-00-talet).
Hårddisk spontankraschat? 0 ggr.

Men jag kanske bara haft tur. Låter ändå vettigt att skaffa en 4-diskars med 2 diskar till att börja med.

Något tips på en prisvärd 4-diskars (utan för krånglig setup/ui)?

Av PigPillow

NAS-tips, dags att få tummen ur!

Hej allihopa!
För ett par år sedan la jag upp en fråga om vad man ska tänka på när man är ute efter NAS.
Har inte fått tummen ur än, men nu är det dags, så jag tänkte köra ett litet inlägg för att kolla av med experterna igen

Det tilltänkta användningsområdet är främst fillagring / backup. Att ha ett privat litet moln hemma helt enkelt. Använder inte PLEX eller dylikt och har datorn tillräckligt nära TV:n för att få in en HDMI ändå, så att ha det som mediastation är inget jag är ute efter.

Tänkte försöka att inte övertänka det hela för mycket den här gången, så jag har siktat in mig på den här (Synology DiskStation DS220+):
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5419184

Argument för/emot? Finns det någon mer prisvärd lösning? Eller är det värt att lägga lite mer för att få en ordentlig uppgradering?
Det ingår ju inga hårddiskar, så har ni nåt tips på någon bra/prisvärd? Och är det värt att köra RAID-backup?
Någon skrev sist att "går åskan så ryker ju båda ändå".

Tack på förhand!

// Emil

Av PigPillow
Skrivet av Saddl3r:

Kolla om det funkar på Twitch som backup! I värsta fall kan du streama en dators skärm till youtube (eller twitch) med OBS, och på datorn är du inne på hennes zoom-möte.

Guldmedalj till dig! Backupen blir bättre än plan A Stort tack för att du hjälpte oss att se klart när vi grävt ner oss.

PM:a om du vill bli hedersinbjuden

Av PigPillow

Problem med att streama zoom-möte live på youtube

Hej!
Min kära fru har snart examensceremoni efter 5,5 år av läkarprogram och det blir - inte helt oväntat - inte som vanligt utan de kommer att sända det live över zoom istället. För att släkt och vänner ska kunna vara med så ska det även kopplas till youtube.

Hon har förut testat att göra denna koppling utan att ha livesändningen schemalagd och detta fungerade. Idag funkar det dock inte (gör exakt likadant). Nu har hon kämpat hela dagen för att få till den schemalagda istället, utan att lyckas. Samma fel.
Mätaren vid uppkoppling stannar alltid på exakt samma ställe (se bild nedan).

Hon har testat både 1. icke-schemalagt zoom-möte in i "Live on custom live streaming service" och skrivit in streaming key, streaming url och videolänk till schemalagd youtube-live-stream där, och 2. att schemalägga ett zoom-möte där denna information finns inlagd i själva mötet, via My Account på Zoom, så att man med tryck på samma ("live on custom....") direkt kopplar upp sig till en bestämd live-stream. Samt lite varianter däremellan. Har testat att byta standardwebbläsare (chrome, edge och firefox) och startat om. Men vi kan ju antagligen inte förvänta oss att nåt av det här ska funka, när inte ens streaming på vanligt sätt fungerar längre...

Snälla hjälp oss! Vad kan vara fel? Hur fixar vi det?

Examen är på lördag och genrepet är på onsdag, så vi är tacksamma för snabba svar!

Av PigPillow

Blir kylpasta gammal?

Hej kära vänner!
Jag byggde ihop min senaste dator 2011 och köpte då till en liten tub/spruta med kylpasta.
Idag är det dags att bygga nästa dator. Jag har dock inte köpt någon ny kylpasta.
Har inte hunnit kolla, men antar att det ingår nån för-applicerad med antingen processor eller kylare.
Men hur är det, har kylpasta nåt bäst före-datum?

Vad tror ni? Kan jag använda kylpastan från 2011, eller ska jag sikta på den för-applicerade om det finns?

Av PigPillow
Skrivet av Muumin:

Spelar sannolikt ingen som helst roll för dig, sålänge det har USB BIOS Flashback så du kan flasha BIOS utan processor.
Undvik dock "A Pro", den syns alltid lägst på alla tester.

Ok! Jag förstår dock inte vad det är som får de olika moderkorten att prestera olika om allt som skiljer är en VGA-port :S

Skrivet av happy_per:

Välj ett MSI moderkort som slutar på MAX.
Då får du 32 MB bios.
Tomahawk brukar få bra kritik..

Skickades från m.sweclockers.com

Yes! Jag tänkte sikta på ett MAX-kort. Missade visst att skriva det i senaste inlägget. Men även dom finns ju i 1000 olika utföranden

Skrivet av Alrik:

Alltså.. b450 tomahawk. Nu med nyaste bios har jag 0 problem med mitt original b450 tomahawk också. Men köp det.

Men...tomahawk, har inte det RGB? Det känns rätt onödigt med RGB då jag inte tänker ha någon öppen sida (eller sida i glas). Är inte det att betala extra för onödig funktionalitet?

Av PigPillow
Skrivet av Alrik:

@PigPillow: är väl alltid bra med mycket ventilation. Samtidigt är det en enkel sak att sätta ditt om du känner du saknar det senare. Oavsett med Vega 56 du har ju öppet köp.. men dom flesta verkar nöjda. Finns alltid någon missnöjd men ovanligt på Sapphire eller powercolor

Helt sant. Att sätta in chassifläktar är ju inte världens största operation. Tack!

Ok, då kvarstår bara ett sista dilemma innan jag börjar beställa. Moderkortet.
Känns som att jag drunknar i alla olika B450-modeller MSI har. Verkar ju bara vara 1-2 smågrejer som skiljer modellerna åt, som t.ex. att -A PRO har VGA och en extra PCI Express 1x.

För en relativt oinsatt som mig, kommer nånsin någon av dom här små skillnaderna spela någon som helst roll? Annars tror jag att jag bara kör på och beställer!

Av PigPillow
Skrivet av Retaith77:

@PigPillow: Får du med fans i chassit eller? Borde annars räcka med två om jag var du skulle jag skita i det högljudda 56 vega som dessutom kräver ett starkt psu, o köra på ett cx550 o en rtx 2060 skulle kosta dig en 600kr mer ish men du skulle få ett tyst grafikkort och lite kraftigare!

Yes, får med 2 fläktar. Anledningen att jag ville lägga till en extra är att jag läst att den enda nackdelen med chassit är att det kan vara lite varmt (då det är bra ljudisolerat). Men det kanske är helt onödigt?

Skrivet av Alrik:

Roligt att alla klagar på Vega 56.. är det ens någon av er som klagar som testat kortet? Mitt är knäppttyst i load. Och drar 150-165 watt. Vilket är ungefär vad ett 2060 drar? Amd har till och med gjort en knapp med auto undervolt i Radeon software. Jag hade nog testat powercolor kortet..verkar vara en del på forumet som köpt och är nöjda. Och knäpptyst det också.

Jag slog till och köpte kortet Fanns bara 3 kvar igår och 2 idag, så några vill ju ha det iaf
Vad tror du om att lägga till en extra fläkt? Helt onödigt eller nåt som kan hålla tempen lägre?

Av PigPillow
Skrivet av X-on:

Okej, vilket kort rekommenderar du då?

Jag är inte jättekunnig, men köp MAX-varianten av moderkortet åtminstone. I princip samma pris, men ska funka bättre med CPUn.

Håller precis på att köpa själv

Av PigPillow

Ok, jag öppnar upp den här tråden igen inför stundande köp (för att inte skapa en "sista kollen-tråd").

Det verkar som att MAX-korten är på väg ut nu och jag funderar över vad skillnaderna egentligen är mellan ett par av MSI:s kort.

https://www.prisjakt.nu/jamfor/produkter/5164491,5164489?cate...

https://www.msi.com/comparison/motherboard/?unique=id15646750...

Enligt prisjakt har A PRO MAX en extra PCI Express x1 och VGA, medan Gaming plus MAX har TPM. Enligt MSI:s egna sida ska dom dock ha lika många PCI Express x1, men att Gaming plus MAX ska klara "Ryzen" medan A PRO MAX klarar "Ryzen 9". Bara felskrivet eller?

Märker ni någon annan skillnad som jag bör ta hänsyn till..? Och är skillnaderna där något att egentligen ta hänsyn till? Man brukar väl ändå koppla in skärmen via grafikkortet, så VGA-porten lär inte användas ändå.

Såg också på prisjakt att de ska ha interna parallellportar. Är inte det "gamla skrivar-portar"? Om man ens vill ha en, varför vill man då ha en intern..?

Ok, så utöver byte till något av dessa MAX-kort (eller något helt annat..?) så funderar jag över chassifläktar. Det ingår 2 st 120mm chassifläktar i chassit, men jag tänkte köpa till en extra för att hålla den lagom kall. Funderar då på någon av chassifläktarna i den senast uppdaterade komponentlistan (moderkorten inte inne på komponentkoll än):

https://komponentkoll.se/bild/pKILX.png

Skulle fläktplacering (enligt bilden nedan) grön, röd & gul funkar om man kör på bara 120mm, alt. grön, gul & rosa om jag köper en 140mm? Tänker då frontfläktarna på inblås och bakfläkten på utblås.

https://i.imgur.com/mRBm0ag.png

Utöver det, några andra synpunkter innan jag slänger iväg beställning?

EDIT: Ok. Upptäckte just att grafikkortet är utgående och inte finns i lager. Tips på kort att byta till? Kan något av dom här vara nåt?
https://www.proshop.se/Grafikkort/PowerColor-Radeon-RX-VEGA-5...

https://www.proshop.se/Grafikkort/GIGABYTE-Radeon-RX-VEGA-56-...

Av PigPillow

"The launch date in regards to B450 Max lineups has yet to be finalized yet.
More than likely, these motherboards ought to be available in EU between the 3rd and 4th quarter of 2019.

Regarding the product launch news, please check the following link periodically.
https://se.msi.com/Whats_new/motherboard/all

As for the current availability or the pricing for MSI motherboards in your vicinity,
please refer to the following link.
https://se.msi.com/service/wheretobuy"

Svaret jag fick när jag mailade för några dagar sen och frågade om släppdatum.

Av PigPillow

Håller precis på att fixa en egen ny i samma prisklass

Vet inte om du kollat runt på andra inlägg med liknande rubriker, men här har du en länk till mitt inlägg iaf:
#17991275

Jag har en gammal HDD på 2TB som kommer att ingå för lagring, så behöver du sånt så går väl priset upp lite.
Men det kanske kan hjälpa lite!

Av PigPillow
Skrivet av Mordekai:

@PigPillow: Just det där moderkortet verkar ha omogen BIOS för Ryzen 3000-serien, sett trådar här och på reddit.

Tack för varningen! Såg nu att det verkar vara en ny variant av moderkorten på väg.
Om jag fattat rätt är dom på väg nån gång i slutet av månaden, så det blir nog att vänta tills dess.

Skrivet av harmonica22:

Själv tycker jag det är värt att lägga lite extra för att få peace of mind om inte annat Nej det finns inga nackdelar med att köra på en PSU med högre watt förutom prislappen.

Nä, precis. Kör jag på 750W så slipper jag nog byta PSU vid eventuell uppgradering t.o.m.

Tack för hjälpen hörrni! Vi får se hur det ser ut i slutet av månaden med MAX-korten!

Av PigPillow
Skrivet av harmonica22:

Du ska leta i Memory by RX-3X00 det betyder minnen för 3000serien och du kör med en 3600. Nu hinner inte dem gå igenom alla möjliga minnen så minnet behöver inte alls vara med i listan för att det ska funka.

Du kan klocka cpu gpu och minnen vad jag vet. Du vinner lite i prestanda på det själv orkar jag inte göra det på nyköpt dator då jag aldrig gjort det tidigare och prestandan är ändå så bra på en nyköpt dator. Kanske om man orkar någon gång i framtiden

Det var något inuti grafikkortet som börjar vibrera under high load som ger ljud ifrån sig tror det handlar om ett elektromagnetiskt fält.

Själv skulle jag inte gått över 250kr för en tyst cpu kylare i din prisklass (eftersom det finns) och det ska vara tyst och bra. Undantaget skulle vara om jag köpt en dyrare processor tex 3700x eller 3900x och ville klocka.

970 evo är nog bättre men jag tycker för lite utrymme för det priset själv körde jag på en 860 evo 500gb.

Fractical är ett bra och omtyckt märke ljudisolerade chassin och lätta att bygg i så det skulle jag kört på Fractical Design C eller S men det du valde är nog också bra.

Detta är min beställning, ska hämtas idag
https://komponentkoll.se/bild/FMGKo.png

Många hundralappar små, gör ofta stort hål i plånboken. Som man brukar säga (?), men nu kanske jag tar det hålet
Jag kör nog på cpu-kylaren i min lista (100:- +). Funderar också på att köra på Corsair RM750x V2 750W (100:- + jmf med 650W).
Det är ju bara 100:- extra och det finns väl ingen nackdel med att köra ett överdimensionerat nätagg?

Däremot lutar jag nog mot att köra på intels SSD i min lista. Jämför egenskaperna mot den du valt på prisjakt och det enda den verkar vara sämre på är livslängd. Men att fylla den till max 400 ggr om kommer nog ta längre tid än vad jag kommer ha den, så det gör nog inget :S

Nytt med M2-formfaktorn för mig dock! Nåt man behöver tänka på där?

Har ett Fractal Design Arc Mini just nu, och C-modellen har ju t.om. mindre volym än Minin :S
Blir rädd att det ska va lite tight, då Arc Minin bara klarade att ha ett Micro ATX.
S-modellen å andra sidan känns lite stor, så jag kanske håller mig kvar vid Corsairen bara för att få lite omväxling.

Skrivet av Mordekai:

Tänk på att det verkar strula en del för de som inte kör x570-baserade moderkort.

Ok, vad verkar strula..? Och på vilket sätt?

Av PigPillow

Jag håller precis på att bygga ihop en dator i samma budgetklass
Utifrån de tips jag fått, och utifrån ytterligare googling verkar Vega 56 inte ha någon like i sin prisklass gällande prestanda. Vega 56 ligger rätt mkt högre än 1660 TI gällande watten också, men på det stora hela verkar det inte vara någon jätteskillnad. Det som gör att jag velar mellan Vega 56 och möjligtvis 1660 TI är att en del klagat på "coil whine" från Vega 56. För mig lutar det nog dock fortfarande mot Vega 56 just nu.

Gällande PSU så verkar det bättre att ha lite mer än vad som räcker. Om PSUn inte behöver jobba till max så håller den sig tystare och håller längre, om jag fattat rätt.

Min lista ser ut så här just nu (två SSD i listan då jag inte bestämt mig för liten och snabb eller större och...lite mindre snabb?):
https://komponentkoll.se/bygg/KtNXU/

Av PigPillow
Skrivet av Mordekai:

Och kolla att minnena finns med på QVL.

Ok, fanns en hel del att kolla igenom där :S
Jag vet ju att det är minne och inte CPU jag ska kolla, men hur vet jag vilken av följande listor jag bör leta i?:

  • Memory by A-Series

  • Memory by RX-1X00

  • Memory by RX-2X00G/GE

  • Memory by RX-2X00

  • Memory by RX-3X00G

  • Memory by RX-3X00

Skrivet av harmonica22:

Kollar man på inet så klarar båda 3466Mhz.

Ah, nice. Men där står det att båda klarar 2 666 MHz som standard och 3 466 MHz OC, vilket jag antar står för överklockat. Jag är inte jättesugen på att hålla på med klockning (extra felkällor för en som inte är superinsatt). Stämmer det att man behöver klocka? Och vad är det isåfall man klockar? (Har alltid tänkt att det mest gäller processorer) Och slutligen, hur svårt är det om jag väl får för mig att det är värt det?

Skrivet av harmonica22:

Det var någon som gjorde en beräkning på vega 56 hur mycket extra det drar om man spelade varje dag 4timmar om dagen i ett år tror det var ca 20kr extra om året kaffepengar med andra ord för mycket prestanda på köpet. Sen har det en bra backplate visst och ska vara tyst om man läser på folks recensioner. Men får vänta och se tills den kommit själv för att göra en bedömning. Såg du lade in en nocutla kylare för ca 800kr på ett 3600 system vet inte hur du tänkte där verkar som bortkastade pengar på en 3600 som suger när det kommer till klockning. Är det bara ljudnivån han vill sänka kan han komma undan mycket billigare med kylare i 250kr klassen.

Kanske vågar hålla kvar vid Vega 56 då. Hittade dock en reddit-tråd där det är typ 50/50 att dom klagar på "coil whine". Inte hört talas om det förut. Handlar det om måndagsexemplar eller vad är det som avgör ifall man får "coil whine" eller inte?

Ja, den kylaren kändes lite överpris. Jag funderar dock på den här istället för den du föreslog:
https://www.inet.se/produkt/6308873/be-quiet-pure-rock

EDIT:
Så min nuvarande lista ser ut så här: https://komponentkoll.se/bygg/KtNXU/
Har med båda SSD:erna i listan för att jag inte har funderat över för-/nackdelarna mellan dem än.
Är det märkbar skillnad mellan dem för en "hobbyanvändare" som jag tror ni?

EDIT 2:
Ok, jag fastnade lite för chassit i nuvarande listan (Corsair Carbide 275R TG) för att det kändes stilrent och snyggt. Läste dock i någon annan tråd att glassidor kan släppa ut mer ljud (vilket känns rimligt). Om ni skulle ge mig ett tips på ett tystare chassi i samma prisklass, vad skulle ni tipsa om då? Det får såklart gärna fortfarande vara stilrent.

Av PigPillow
Skrivet av Muumin:

Vilken upplösning ska du spela i? Ska du spela något specifikt eller lite allt möjligt?
Datorn du länkat är väldigt vettig, skulle dock lagt en hundring extra på ett 650W nätagg.

Jag är inte så upplösningskänslig Behöver inte maxa, utan är mer ute efter gameplay/story, etc. Men jag vill gärna kunna spela ett rätt brett utbud, från Total War-spelen via Stardew Valley till Vampire: The Masquerade Bloodlines 2. Ja, jag funderade över nätagget i den länkade konfigurationen! Har just nu ett 500W (lanserat 2008), så det skiljer ju bara 50W. Men watten är väl inte allt som spelar roll i ett nätagg va? Vad gör egentligen ett bra nätagg för skillnad förresten? Har du något bra förslag på ett 650W-nätagg?

Skrivet av harmonica22:

Jävligt nice paket påminner mycket om det jag beställde idag. Du kan köra med Msi B450-A PRO billigare och du förlorar inget på det. Själv lade till en cpu kylare också för ljudnivåns skull Cooler Master Hyper TX3 Evo 249kr.

Bra förslag med cpu-kylare! Kollade på prisjakt vad skillnaden mellan de olika moderkorten var och det enda som Tomahawk var bättre på var att det klarade RAM med andra minneshastigheter. MSI B450-A PRO verkar inte klara det RAM som låg på förslag. Dåligt uppdaterat på prisjakt eller dealbreaker (eller hitta andra RAM-minnen)?