Inlägg

Inlägg som Broberg har skrivit i forumet
Av Broberg

Fixade onödiga dekaler till HDD-slädarna på R710an, färgmatchade med racket såklart.

http://www.pierrejavel.com/temp/dell-decal1.jpg

Eftersom de var så små printade jag även ut ett gäng andra också, ifall någon här vore intresserad så skicka ett pm så löser vi det

http://www.pierrejavel.com/temp/dell-decal2.jpg

Av Broberg

Google Home är i sig ingen "styrning/hub" i den bemärkelsen.

Tänk dig Google Home som en ljusknapp som är röststyrd (givetvis mycket mer avancerad men för förtydligandet).
Den kan inte göra mycket mer utan hjälp från andra tjänster/hub/gateway/styrenhet.

Så t.ex för IKEA trådfri lampor så behöver du en styrenhet som pratar ZigBee (Ikeas gateway, Hue Hub, Homey eller en conbee usb-sticka).

För att styra Wi-Fi enheter så finns MQTT och diverse molnbaserade lösningar (typ IFTTT) som du kan koppla ihop med GH.

Går givetvis att gå in djupare på det mesta och fler alternativ finns. Men lättare att se vad man behöver när man har mer koll på grunderna

Rättelser och tillägg får gärna göras på ovanstående, då jag inte äger någon GH eller några zigbee produkter själv utan har bara läst om det. (Kör endast Z-wave och wi-fi/ESP8266 prylar hemma)

Av Broberg

Det är inte så att de som gör mjukvaran erbjuder molnlagring kanske?

Jag menar autodesk fusion t.ex tvingar ju en mer eller mindre att lagra på deras servrar..

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg

Inte zigbee, men z-wave inbyggnadsdimmer (se qubino, fibaro, aeotec ) och vanliga väggbrytare som görs fjädrande är ju en lösning.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg

Var ska man börja, jag älskar win7, absolut bästa som microsoft släppt någonsin.

Köpte ny rigg i vintras och då blev det win10, och jag måste säga att det är skräp (okej, jag köpte home när jag eg skulle köpt pro, my bad). Mycket kan jag förlåta men dessa tvångsuppdateringar driver mig till vansinne, inloggninsrutan har någon lustig fördröjning som gör att är man snabb så missar den första ev andra tecknet på lösenordet. (Detta är än mer tydligt på jobbdatorn som verkligen inte pallar win10).

Stabilieten kan jag inte riktigt uttala mig om, min win7 burk hade ju grym uptime, min win10 har ju startat om pga uppdateringar så ofta så att det blir svårt att avgöra.

Sen öppnar den edge och win10 inställningar i bakgrunden om och om igen, trots att jag nekat dom att köras i bakgrunden.

I början ominstallerades dessutom flertalet windows appar som man rensat bort (trots att man klickat ur "uppdatera även windows appar") det verkar den dock inte göra det längre, irriterande oavsett.

Startmenyn i sig är ju ett jäkla skit, men kör objectdock så slipper använda eländet. Och aktivitetspanelen är också störig.

Sen är win10 mer krävande än win7, vet många maskiner som tog gratisuppdateringen men skulle mått mycket bättre av att behålla win7. Barney har fel, new isn't always better.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg

Robotdammsugare, päls o skit kommer öka markant i hushållet efter införskaffning av djur 😎

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg

Beror ju lite på vad det är för joystick, meeen låter som att brytarna till spaken har blivit felkopplade eller så har den helt enkelt monterats upponer.

Detta borde dock gå att ändra utan att fippla med hårdvaran genom att ställa in det i emulatorn (precis som att mappa om vilket tangentbord/kontroller som helst).

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg

inte för att jag tycker att man ska ta IT-säkerheten så lättvindigt, men denna tycker jag allt är lite rolig :

https://www.explainxkcd.com/wiki/images/3/34/security.png

(https://www.explainxkcd.com/wiki/index.php/538:_Security)

Av Broberg

Bauhaus hålplåt, rätt grovt dock

https://www.bauhaus.se/halplat-aluminium-200x1000x0-8mm.html
https://www.bauhaus.se/halplat-aluminium-1000x200x0-8mm.html?...

sträckmetall, finns i lite fler variationer
https://www.bauhaus.se/strackmetall-stal-120x100x2-2mm.html

Återförsäljare för t.ex Tibnor kan ju ta hem ur deras sortiment.. typ :
http://www.e-magin.se/paper/q6gxs1x6/paper/1#/paper/q6gxs1x6/...

Sen verkar RMIG ha lite spiffigare grejor, däremot har de ingen lista på ÅF, men de kan säkert tipsa dig om lokala verkstäder som handlar av dom.

http://www.rmig.com/se/lagerlista/perforerad+pl%C3%A5t

Av Broberg

Lite mer än 10k, meeen.. du får hyfsat med ram och ett hyfsat antal kärnor
https://www.ebay.co.uk/itm/Dell-PowerEdge-R910-4-x-E7-4870-25...

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg

Jag har inte nätverksuttag i varje rum, jag drog bara till "kontor" och vardagsrum... Och det är totalt bara tre kablar från servern upp till huset. Så här i efterhand känns det ju lite snålt. Men huset är rent tekniskt bara ett rum + kök + badrum (kök och vardagsrum är ett o samma och sovloftet räknas inte som rum pga takhöjden) 😎

Jag förlitar mig på trådlöst till de mobila och mindre enheterna (typ en paj och ett gäng esp8266). Kabel går till arbetsstation och fram till tv/media-väggen. Planlösningen gör att ytterligare tp uttag är onödigt. Det enda jag ångrar är att jag inte drog ut en tp-kabel till entrédörren där jag nu vill ha en kamera.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg

Kolla så Nolla finns framdraget ifall inbyggnadsbrytaren du väljer vill ha det.

Annars finns https://www.zwavesverige.se/strombrytare/swiid-strombrytare-f...

Den har sina nackdelar men fördelen är att den är lika enkel att koppla som en vanlig sladdströmbrytare och kommer inte räknas som "fast installation" då du monterar den på kabeln utvändigt. (så du sätter den mellan lampan och lampans stickkontakt).

Fast då kan man lika gärna byta ljuskällan till en philips hue/ikea trådfri då de vanliga väggknapparna fortfarande skulle bryta strömmen och göra den "smarta" pucken dum.

Fär en stor del av grejen med inbyggnadsbrytare är just att du kan använda befintliga väggknappar utan att bryta strömmen till någon smart enhet. (du kopplar alltså in knapparna till inbyggnadsbrytaren istället för direkt till elnätet)

Av Broberg
Skrivet av anon144883:

Hmm jag som förvänta mig ett enkelt svar :)..... du missa biten att berätta lite mer om Zipabox ?
funkar denna med Apple homekit tex?

Zipaboxen är så jäkliga bråkig mellan varven så jag rekommenderar den inte till andra, därav inga utsvävningar om den och nej, den samarbetar inge vidare med homekit (och begränsat stöd med GH och Alexa)

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg

Köpte en homey till svärfar, lillebror kör animus och själv kör jag zipabox. Spontant det lilla jag kollat homey och animus så säger jag stt i dagsläget är det homey som vinner, den kan mer helt enkelt. Animus saknar funktionalitet. Det är dock mjukvarubegränsningar så när den mognat lite så kan den absolut vara ett bra alternativ

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg

Home assistent körs primärt på linux (glöm arduino som kontroller). En raspberry fungerar bra. Fördelen med HA är att det är flexibelt, du köper bara till valfri utbyggnad (433mhz, zigbee, z-wave etc) och kopplar in.

Det kräver dock mer fipplande för att få allt o lira ihop och är inte lika "lätt" som t.ex Homey och liknande färdiga kontroller.

Homey t.ex har stöd för det vanligaste som zigbee (dvs philips/ikea/xiaomi etc), z-wave och 433mhz(nexa, proove etc) i en färdig kontroller. (Den har även egen inbyggd röststyrning samt stöd för parning med alexa eller google home).

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg
Skrivet av Cad_edis:

Bilrutor är inte tejpade utan limmas med ett svart polyuretan lim. Detta lim syns givetvis från utsidan om inte glaset har en svart ram som hos bilrutor.

I stand corrected, hade för mig det kom i tejpform.

Hursom så finns det tjockare dubbeläftande svart tejp, som funkar ypperligt. Används bla.a till att fästa upp skyltar etc.

Om toningen inte är mörk nog och det blir en ojämn kant av tejp eller lim så kan man skära ut en ram i vinyl och montera på insidan innan montering vilket då döljer det mesta.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg

Om du ändå ska fästa glaset mer eller mindre permanent så åk till glasmästare/bilglas -firma och se om de kan sälja dig lite av den "tejpen" som de fäster bilrutor med. Den är oftast svart och borde inte synas så jäkligt.

När det gäller hål i härdat glas så görs sånt innan härdning och är således kört när det väl är härdat.

Anledningen till att magnetband inte fungerade så bra är nog för att det är för tunn plåt för magneten att fästa i (eller för klen magnet/kombination av de båda).

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg

Det har funnits brytare som monterats direkt på skena i centralen, jag hittar dock inte dessa längre. Tror det var aeotech eller qubino som tillverkade dom.

Annars är det nog lättast att bara montera en inbyggnadsbrytare där strömmatningen går ut till belysningen, vill du ha den bredvid centralen så montera en apparatdosa bredvid bara.

Pilligast men billigast är ju o köra en raspberry (eller valfri dator) med utbyggnad via hatt eller usb. Fördelen med det utöver priset är att du kan välja vilka protokoll du vill ha och är således inte låst till något.

Annars är homey ett populärt val som klarar det mesta.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg

Vill du kunna använda de existerande knapparna så är det inbyggnadsbrytare som gäller (och då använder du existerande lampor, inga smarta lampor).

Inbyggnadsbrytare finns ett gäng olika, själv kör jag qubino, men fibaro och nexa har också. (Finns även lite blåtand(plejd) och wifi(shelly) varianter också).

Nackdelen som finns är väl oftast att mångs inbyggnadspuckar behöver nolla framdragen vilket inte alltid är fallet i äldre hus/lägenheter.

Många som valt zigbee (ikea/philips) har satt lock över de gamla knapparna och sen en fjärrkontroll till lamporna på locket.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg

Ja, båda stödjer ikea/hue men. Homey har inbyggt zigbee, det har inte Animus.
Men du kan para ihop en hue bridge till animus då kan du köra trådfri och philips hue lampor etc.

Skickades från m.sweclockers.com