Inlägg

Inlägg som Broberg har skrivit i forumet
Av Broberg

Har för mig jag läste att rapporteringen av status skillde mellan z-wave och z-wave plus.
Plus ska sköta uppdateringen själv medans icke plus vill bli pollade lite då o då för att sköta statusen.

Kan ha förstått det fel med. Jag har ett gäng qubinos (zw+) dimmrar som ibland inte får av/på status ändrad. Har för mig jag kör generic drivers och de fungerar bättre än de specifika qubino drivarna när det kommer till av/på status

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg
Skrivet av berne:

@kim_82: har nu lyckats beställa 2st glas som är fel, vad heter dit mer än 6mm Pilkington glas har du art nummer.. eller fullständigt namn på de glaset du anväder?

När det kommer till pilkington så heter de vanligaste förekommande modellerna i Sverige "Mirroview" och "Mirroview 50/50"
(https://www.pilkington.com/sv-se/se/produkter/funktionsomrade...)

Det finns även Pilkington Mirropane chrome den är dock aningens mörk i reflektionen och har bara ett ljusgenomsläpp på ca 2-4%, så funkar inte alls i ett normalbelyst rum och definitivt inte i närheten av dagsljus, tro mig, jag har en

Den vanliga Mirroview är den som är lämpligast och lättast att få tag på.

Tjockleken på spegeln spelar mindre roll för själva spegelegenskaperna.

Edit, nu verkar det även gå o få tag på Pilkington Mirropane Chrome Spy, fortfarande relativt mörk reflektion men anings högre ljusgenomsläpp (närmare 8%). Men 8% är duktigt nära det optimala 10-12%!

Av Broberg

@Edvin-89:

Misstänker att de sålde slut på den laddning dom fick hem (19/20 juli), inbyggnads zigbee för dom pengarna har ju varit eftertraktat länge!

Av Broberg
Skrivet av Edvin-89:

Som alternativ till denna typ av dimmer finns denna puckdimmer Ubisys Universal dimmer D1 dom är lite billigare, doch hittade jag nyligen dessa betydligt billigare puckdimmerna (ca 500kr) från tyska amazom. Iluminize och Mextronic
Någon som provat någon av dessa? Väldigt sugen på att beställa och prova någon av dom

Än billigare : https://www.m.nu/zigbee-inbyggnad/micro-dimmer-zigbee-2

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg
Skrivet av Myrqie:

Har du något annat bra ställe att handla produkter på?
Att importera är inte alltid bäst tyvärr.

En annan öppen fråga!
Är det någon som har drivers för IKEAs olika strömbrytare och dimmrar, får dem inte att fungera.

M.nu är mitt första stopp sen kollar jag begagnat på facebook, annars så söker jag bara på prisjakt.nu för att hitta lägsta priset.

Har för mig jag läste att Ikeas strömbrytare och dimmrar är lite annorlunda mot generella zigbee prylar så de är kinkiga att få in, se :
https://community.hubitat.com/t/anyone-used-tradfri-remote-or...

Av Broberg
Skrivet av Myrqie:

De flesta produlter jag hittat på t.ex. kjell o co eller webhallen har lite tid på nacken, de verkar ha haft ett bra lager men finns nu i enstaka exemplar. T.ex så kikade jag på ett vattenlarm på webhallen som nu sista dagarna helt plötsligt utgått, den hade passat mig bra då man kunde lägga den på konternuelig spänningsmatning.
Däremot om man kikar på usa marknaden så verkar det svämma över med olika produkter. Men nu är ju de inte riktigt kompatibla med svenska marknaden alla gånger... t.ex uttag.

Nu verkar det som att det börjar blomma upp med wifi-kompatibla enheter istället som är mer anpassade för alexa, google osv.

Skickades från m.sweclockers.com

Tror nog mer så att tack vare inköpspriserna på z-wave enheter så är det svårt att få bättre priser och då är det inte lönt att köpa stora mängder för att få upp marginalerna och hålla på eget lager. Då är det nog mer ekonomiskt att beställa från leverantörens/distributörens lager.
Sen är ju kjell o co, webhallen etc "mångsysslare" när det kommer till elektronik, kolla istället m.nu t.ex där de har i snitt 100ex var av de vanligaste z-wave produkterna i lager.
Jämför du där lagerförda zigbee, blåtand och wifi produkter så är det inte alls lika mycket.

Sen kan jag tänka mig att butiker som inte är specifikt inriktade på hemautomation satsar mer på wifi då det är, som du skriver, vad som är lättast (utan att ha massa styrenheter inblandade) att koppla ihop med de populära Röstassistenterna. För senaste flugan är ju att kunna prata med sitt hem, inte nödvändigtvis att göra det smartare.

Obs. detta är bara mina spekulationer och inte konkret fakta.

Av Broberg
Skrivet av Göktytan:

Nu kanske du förstår varför jag ville sälja min smartthings (Johan Ä)

Du är faen överallt din jäkla östgöte!
Men ja, jag förstår varför du sålde din smartthings när du har sett ljuset

Av Broberg
Skrivet av Myrqie:

En annan sak, det verkar som att leverantörerna tömmer sina lager på zigbee och z-wave prylar i sverige, är intresset på väg att svalna för dessa prylar här hemma? Köpte man en HE i fel tid?

Skickades från m.sweclockers.com

Vad baserar du den observationen på?

Av Broberg
Skrivet av Dz2:

Ang. Hikvision så har det kommit fram att de skickar data till kina av olika slag samt har backdoors. Efter 3s på google hittade jag: https://learncctv.com/how-to-hack-hikvision-camera/

Jo, det ska väl nämnas att kör man kinakameror ska du givetvis inte köra dom så de har direkt tillgång till nätet, separera dom gärna i ett vlan tillsammans med NVR mjukvaran och sen kör access bara till servern från andra källor.

Sen är väl HIKvision kamerorna ganska populära att byta firmware på?

Och hitta en svensk alarm/kameramontör som kan fixa ett komplett system med 3 ip kameror på en 5000kr budget lär vara lite knivigt.

Av Broberg
Skrivet av WillBjorG:

@Loket: tack för tipsen, ska defenetivt titta närmare på de!
Det hade ju varit trevligt med ett gränssnitt som kan hantera kameror från olika tillverkare, finns de? Eller de kanske programet som du tipsade om klarar?

Ja Zoneminder och Blue Iris är NVR mjukvaran som samlar alla strömmar från ip-kamerorna (och även analoga kameror om du har ett kort som kan ta in analoga signaler). Det finns givetvis flera program som klarar det, men de två jag nämnt är de mest populära.

Zoneminder är för Linux och gratis, dock inte skitlätt om du inte är van Linux användare.
Blue Iris är för Windows och kostar ca 800kr, lite lättare då det har ett bättre gränssnitt.

Kolla gärna så att eventuell kamera du väljer har onvif stöd, det underlättar som fan vid inställningar av kameran i ZM/BI.

Av Broberg
Skrivet av WillBjorG:

Jag tror jag lägger tråden i rätt forum, annars får mod gärna flytta!

Jag funderar lite på att övervaka mina ingångar samt garage men lyckas inte riktigt hitta vad jag söker och hoppas någon här har bättre inblick.

Ska ha:
- tre stycken kameror
- klara utomhus montering
- möjligt till utbyggnad
- lokal lagring (på redan befintlig server)
- mörkerseende
- rörelsevakt
- 720p

Önskvärt men ej krav:
- PoE
- notiser vid rörelse (dvs bild ska visas i tex telefon)
- kunna välja bort molnlagring helt
- 1080p eller mer
- möjlighet att senare integrera med tex homey

Jag vet inte om mina krav är helt orimliga, men något bör kanske finnas? (prylar från Kina?)
Budget ligger på max 5000:- men ju billigare ju bättre.

Har tittat lite på Arlo systemen, men där fattar jag inte riktigt skillnaden mellan de olika basstationerna och om kamerorna går att använda mellan generationer? Samtidigt får jag inte grepp om det går att lokalt lagra förutom på usb-minne eller om det bara är moln som gäller där, kanske någon som har svar på?

Stort tack på förhand!
Fråga på om jag missat ge någon information.

Kolla på hikvision kameror, de "billigare" modellerna de har ligger på strax över tusenlappen och är rätt trevliga (tror dessutom de flesta modeller från hikvision kör poe).

Sen kör du antingen zoneminder eller blue iris på din existerande server för eventuell inspelning och alarm/alerts.

Jag har :

3st sricam bullet kameror som jag gav ca 280kr/st för, totalt opålitliga med skitkass mjukvara, men de ger bild och så länge de inte tappar ström så håller de sig online (har 5st som blivit korrupta pga strömbortfall).

2st IeGeek bullet kameror som kostade ca 350kr/st, lite halvkass bildkvalité men iaf bättre mjukvara och hittils stabilare än sricam kamerorna. Dåligt konstruerat fäste som är jobbigt att justera dock.

2st Floureon PTZ kameror som kostar ca 900kr/st, Några av de bättre kina-kamerorna jag testat och sjukt billiga med tanke på att de har PTZ. Kör snarlik mjukvara som IeGeek kamerorna.

Senaste inköpet är 1st Hikvision fast wifi dome kamera, dyraste kameran i samlingen (1200kr) men den har utan tvekan bäst mjukvara och bäst konstruktion av alla "kina"-kameror. Bildmässigt så är den bäst men bara marginellt bättre än Floureon kamerorna. Det enda jag inte gillar är jag var tvungen att använda Internet explorer för att komma åt webgränssnittet, firefox var no go för min modell.

Av Broberg

@rosentorp21: Jag kör Esxi på en Dell R710 varav en VM kör OpenMediaVault, och det är jag nöjd med. Enkel installation, enkla delningar, gott om plugins.

Av Broberg
Skrivet av nyllet83:

Snyggt!
Hur är det med luftfuktigheten? Behöver du avfuktare?

Sen vi drog igång värmesystemet så har vi inte behövt avfuktare i källaren, serverskåpet hjälper ju även det till med cirkulation och en pytteliten del värme. Ska sätta in en mätare för o se de faktiska värdena så småningom, men finns inga tecken på för hög luftfuktighet än iaf.

Av Broberg

Tackar för alla glada tillrop! Värmer det gamla nördhjärtat

Skrivet av MiLeS:

Encom, äg! Snyggt bygge!

Tack! Flynn Lives!

Skrivet av Stefflo:

Ruskigt snyggt för att stå nere i källaren, det är ju där man samlar de fula kärringarna )

Källaren måste ju också få lite stil!

Skrivet av mrpijey:

Sjukt snyggt! Önskar att man hade tillgång till utrustning för att kunna fräsa ut saker så där... skulle behöva piffa upp mitt eget rack :/.

Vad är det för modell på den där skärmen? Har länge letat efter en touch till mitt eget rack men verkar ju inte tillverkas några touchskärmar öht längre...

Tack!
Det är en LG t1710bu, den har suttit i en filmuthyrnings "kiosk" (därav sifferpanels mönstret som är innött).
Det tillverkas mycket touchskärmar, men nya skärmar kostar ju lite därefter också. Försök hitta POS (Point Of Sale) skärmar från kassa system. De borde vara hyfsat billiga när man hittar några!

Skrivet av Ratatosk:

35 U är det ca 155 cm?, golvet verkar vara grus, nu värmer väl servern upp en del, så fukten skall förhoppningsvis inte vara problem.

Ja, typ tror med fötter etc så är skåpet 165cm, sen med aluplattformen som skåpet står på så har jag ca 2cm tillgodo. det är ca 180-190cm högt i källaren.
Ja vi får se hur det blir med fukten, med golvvärme ovanför, acktank, frys och serverskåp där nere så torde inte fukten bli något bekymmer så länge fukten ventileras ut genom ventilationen i krypgrunden.

Skrivet av Lifooz:

För en gångs skull så blev det jättefint med RGB.
Bra jobbat, 10/10.
/Lifooz

Tackar!!

Skrivet av ThomasLidstrom:

-"Nice rack!" som man kan säga på Engelska!
Håller med att RGB passar in bra här, samt gör att man inte behöver tända lampan.

Ja, för snabblokalisering så funkar belysningen bra!

Skrivet av shelter:

Nästan synd på utseendet att den står där den står, hur ofta kommer du gå ner och se den?
Men skitsnyggt oavsett.

Ser ut att vara grus tycker jag.

Tack!
Någon gång i veckan skulle jag tro man är nere, då det står en frys där nere och det används som "läsk"-förvaring

Skrivet av Trigger:

Tyckte nog nog det också. Därför jag frågar

Man ska ha plast på för att minska markfukt som tränger opp

Det är en urgrävd gammal krypgrund (huset är från början ett sent 1800-tals torp) vi har minimalt med plast överlag i huset, så grunden ska vara så öppen det bara går för att låta fukten kunna vandra genom och neråt istället för uppåt.
Marken huset står på är väldigt väldrenerad och den fukt som blir efter regn försvinner väldigt fort.

Skrivet av JohnnyB5:

Så RGB kan vara smakfullt. Diggar cyberpunk känslan.

Tack! Jodå, med adresserbara LEDS så kan man få till en nice feel (neon hade varit ännu ballare dock)

Av Broberg
Skrivet av Triton242:

@Loket:
Okey. Så då måste alltså en repeter skilja sig från hur det fungerar i lamporna tex? Då jag fattar det som att denna inte kommer var ansluten till något nät utan bara sniffar det som flyger förbi och förstärker det?

Nu kör jag knappt inga zigbee enheter själv, men av vad jag kan läsa så måste du iaf ansluta repeatern till ett nät även fast den inte "gör något", dvs du måste inkludera repeatern i ditt egna zigbee nät (vore väl en stor säkerhetsbrist annars), i ditt fall lämpligtvis direkt i smartthings för att få ett extra hopp till magnetbrytaren. Men den kommer troligen inte mesha med hue hubbens nät då.

Av Broberg
Skrivet av Triton242:

@Loket:
Jag har en Smartthings Hub i botten.
Hue lamporna är kopplade till en Hue hubb för som Smatthingshubben kommunicerar med.
Magnetkontakterna är kopplade direkt till Smarthingshubben.

Ja har också förstått det att just hue lamporna skall mesha men då de sitter endast max 4-5meter från brevlådan och några nära garaget så tycker man ju att det borde fungera.

Okej, där har du ditt bekymmer, du har delat upp ditt zigbee nätverk i två I o m att du kör magnetkontakten direkt på smartthings och lamporna på hue-huben.

Så antingen får du sätta in en eller två noder mellan magnetkontakten och smartthings (som du då parar direkt till smartthings), eller så får du flytta allt till smartthings. (dock pga stabiliteten så skulle jag nog fortsätta att köra lampor via hue hubben och sen kört zigbee stickkontakter etc via smartthings).

Av Broberg
Skrivet av Triton242:

Hejsan.
Använder en massa Philips hue lampor utomhus till fasadbelysning och en Xiaomis magnetkontakter till mina dörrar hemma.
Dock har jag lite problem med att få till räckvidden till magnetkontakterna jag vill ha utomhus.
Garagedörren och brevlådan är två sådana ställen där signalen inte räcker fram.
Funderar därför på om jag skulle köpa en IKEA zigbee repeter och montera för att få lite mer fördelaktig signal ut.
1. Tror vi denna skulle fungera med Xiaomi prylarna?
2. Fungerar inte huelamprona som extender?
Surfade runt lite på nätet och det verkar som Ikea repeaterna skall fungera men jag tänkte om någon hade lite mer hands on information.

Vad kör du för hub? Ligger allt på samma nät?

Fast anslutna zigbee enheter ska mesha men vad jag förstått så kan zigbee lampor (framförallt ikeas) vara ganska opålitliga mesh noder (hit-n-miss typ). Så mer stabila zigbee-enheter som t.ex någon inbyggnadsenhet eller stickkontakt kan förbättra ditt zigbee nät.

Av Broberg
Skrivet av chavabunga:

Tack!

Skrivet av andra94:

@Loket: Så sjukt bra gjort! 5/5 !

Tackar ödmjukast!

Skrivet av deveraux:

Sexigt sa det förslar!
Helt klart ngt för /r/homelab!

RGB sexar upp allt!
Den ligger uppe på /r/homelab givetvis!

Skrivet av Belieber:

Grymt fint! RGB passar inte min smak (jag är ju som jag är också^^) men i källaren kan jag se ett behov av det iaf.
Vad består golvet av?

RGB är ju inte för alla, det köper jag. Jag trodde inte jag va det heller, men sen man upptäckte adresserbara LED så gick jag över till "the brightside"
Golvet är jord/grus, men iom att det ska in mer "hushålls"-elektronik så ska det dit ett till lager fint grus som utjämning och sen ska det läggas perforerade plattor ovanpå det (ett måste du fukten måste kunna vandra neråt)

Av Broberg
Skrivet av Ziwe:

Beställde också en HE häromdagen, blir min första "riktiga" IoT gateway. Tänkte beställa en Xiaomi Roborock S5 lagom till leverans också, går det att få in styrning och information från dammsugaren in i dashboarden? Tycker att jag har googlat på alla möjliga söktermer men jag hittar absolut ingenting

Jag har en Roborock S5 och tänkt i samma banor som dig,
de har ju fått in den i HA så det är ju absolut möjligt att få in den i HE, men hittils är det ingen som gjort någon app för att kunna prata med Roborock API:et.

Av Broberg
Skrivet av DavidtheDoom:

Helt klart en av de snyggare hemma-racken. Även om jag inte är så mycket för det där med RGB.
Blir lite avis.

Vad kör du i VM-maskinen?

Tack!

Jag kör än så länge bara tre VM =
VM1 : Windows 7 Pro som kör diverse mindre Windows program/tjänster
VM2 : Ubuntu 16 som kör ZoneMinder för övervakningskameror
VM3 : OpenMediaVault 4, min "NAS", sköter förvaringen och utdelningen av Musik, Video etc.
Kör plugin miniDLNA för att kunna spela upp musik direkt genom förstärkaren.
Kör även docker, och där i kör jag Haugen Transmission Container för att eventuella nerladdningar ska gå genom OVPN

Mer kommer det bli!

Skickades från m.sweclockers.com