Inlägg

Inlägg som Broberg har skrivit i forumet
Av Broberg

Kör Ws2812b + arduino uno + Prismatik för att få "ambilight" bakom mina tre skärmar.
Skulle tro kostnaden för det är ca 7-800kr

http://www.pierrejavel.com/temp/ambi.jpg

Klart, är ju mer pill med detta. Men ballt blire #rgbeverything

Av Broberg
Skrivet av nixs:

Hej, har du lust att dela med dig av koden till drivern för Telldus pluggen?

Hälsningar Niklas

Absolut, den är ju inte helt hundra konverterad ännu,men funktionsduglig. Skickar pm ikväll efter jobbet

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg

Haft min Hubitat igång en vecka nu, efter att få tänka om hur reglerna byggs jämfört med zipaboxen (typ helt bakvänt i jämförelse) så har jag nog börjat gilla enheten.

För nu när det rullar så känns det bra mycket rappare när man slipper gå igenom molnet för att t.ex använda mobilen, även lokala styrningen är ett par millisekunder snabbare vilket alltid är välkommet.

Ett par få gånger har jag haft några dumma fördröjningar men det har oftast varit i samband med att man arbetade med hubben (typ lagt till en enhet och samtidigt försökt tända en lampa). Men det kommer ju bli mer och mer sällsynt allt eftersom.

Och jag gillar att det nästan inte finns några begränsningar, Visst många enheter saknar fullständiga drivers men grundfunktionen finns alltid (av/på/dimmning etc) iom de Generiska Z-wave driverserna.
Men går att lösa då många SmartThings device drivers går att göra om till Hubitat.
Vilket jag t.ex fick göra för att få mina Telldus-uttag att rapportera strömförbukning.

Dashboard appen gillar jag med och den är på g att bli riktigt riktigt bra, saknas lite som förhoppningsvis kommer gå att lösa med css om de behagar att sätta individuella klasser på brickorna.

Det finns även lite buggar här och där i apparna, men med tanke på att hubitaten är lika gammal som Animus Home så ligger den ljusår framför i funktionalitet.

All extra funktionalitet kommer ju dock till en viss kostnad, och det är användarvänligheten.
Är du någorlunda bekant med någon form av scriptning/kodning så kommer logiken att sätta sig.
Men har du ingen erfarenhet av det så kommer hubitaten förmodligen ge dig ett o annat grått hårstrå.

Summering : Hubitat är bra skit, inte lättanvänt, men bra skit!

Av Broberg
Skrivet av Arkebuse:

Jag skulle betygsätta Smartthings som en utmärkt gateway drug till hemautomation, men efter ett och ett halvt års användning letar jag efter alternativ och sneglar idag främst på Hubitat Elevation, men tvekar eftersom det är en ny produkt med relativt litet community.

Än så länge är jag personligen bara imponerad av Hubitaten, lite bökigt att ställa om sig från zipaboxen i tänket, men har börjat komma igång nu. Kommer man från smartthings kan jag tänka mig det är lättare!

Sluta fundera o köp en hubitat! (Ju mindre man är bereoende av molnet desto bättre!)

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg

Överspänningsskydd (åskskydd på konsumentsidan?) är väl till för att skydda från åsknedslag som vandrar genom elnätet?

Åsknedslag mer eller mindre direkt så finns det väl i stort sett bara ett skydd och det är väl en fysisk brytare med ett ordentligt gap (så det inte kan överföras via en ljusbåge).

mao en fet jävla huvudströmbrytare på ingående elledning och sen äru hyfsat safe

Av Broberg
Skrivet av empizza:

Min spontana rekommendation är 2:an; några hundralappar för en Raspberry PI 2, en dryg tusing för en Z-net sticka som klarar 433 mhz och Z-wave, och sen några hundralapper på några 433 mhz brytare för att se om det är något du är intresserad av. Det finns USB-stickor som klarar Z-wave bara som är billigare än Z-net (ethernet-sticka) men tänk på att Z-wave brytare är mycket mycket dyrare än 433 mhz när du börjar komma upp i volym, men kan vara värt det om du bor i lägenhet om du är rädd för någon teknikinstressad granne

Om man nu ska gå in på HA så ska man väl försöka minimera molnbaserade lösningar så gott det går, dvs en z-net lite som behöver internetuppkoppling för nästan det mesta som jag förstått det (har ingen själv, hade det dock som alternativ innan jag började forska runt för ett par år sen) kanske inte är skitbra.

Räkneexempel :
En hallonpaj med minneskort och transformator ca 700-800kr
Aeotec Z-Stick USB Z-Wave ca 450kr
Conbee 2 Zigbee ca 550kr
RFXtrx 433mhz ca 1000kr

så ca 2800kr om du ska täcka upp alla tre (utan att ha en molnbaserad enhet imellan)
eller ca 1800kr med de två mest relevanta trådlösa protokollen.

En Hubitat Elevation från USA kostar ca 1800kr (ink. frakt tull och moms), vilket är likvärdigt en HA paj med stöd för z-wave och zigbee.

Sen har homey sin plats med, bland de som faktiskt inte vill knacka tecken utan vill se en enklare struktur på sina regler (flöden).
Och får man tag på en homey för strax under 3k kr så innehåller den ju faktiskt teknik för hela den slanten, så inte skitdyr egentligen.

Av Broberg
Skrivet av moonblase:

https://www.athom.com/en/usecases/oneapp/
En fet disclaimer om att jag ev. har fel, men vad jag förstod så kan man t.ex. använda en lampswitch för ett protokoll för att styra lampor med ett annat protokoll.

Exempel
du kan styra Ikea trådfri lampor och philips hue lampor i samma rum med en nexa fjärrströmbrytare.

Stämmer, fördelen med en styrenhet som kör flera olika protokoll är att du kan få alla att "prata" med styrenheten som tolk.

Nackdelen med att blanda enheter är att de meshar inte mellan protokollen (duhh).
Vilket är en stor styrka hos z-wave och zigbee jämfört med 433 då du kan sprida ut enheterna på en större yta som egentligen inte skulle gå att lösa.

Men tänker man inte på detta utan bara tänker "mesh" och placerar styrenheten i ena änden av huset, sätter en z-wave enhet i andra änden och har bara en zigbee enhet därimellan så kommer allt som oftast (om du inte bor i en liten lägenhet/skitlitet hus) inte z-wave enheten att nå styrenheten.

Skrivet av twk:

Även jag använder Smartthings hub. Riktigt bra att kunna köra med både Z-wave och Zigbee. Det är bara att mixa som man vill.

Med tillägget webcore kan du skapa avancerade automatiseringar.

Webcore är väl en "online tjänst" va? Så saknar du uppkoppling så funkar inte de automationerna?

Av Broberg

Vill du ha inbyggnads med trådlösa enheter, Z-wave rakt av. Zigbee ligger en bit efter på den punkten (det finns, men de är sviiindyra).

Ska du låsa in dig på bara ett protkoll, välj Z-Wave. Men det bästa är givetvis att kombinera både Zigbee och Z-wave, zigbee är en öppnare standard och enheterna blir därav lite billigare då de slipper licensavgifterna (certifieringsavgifter?) som tillverkarna betalar för z-wave.

Styrenheter idag som kör både Z-Wave och Zigbee är t.ex

Animus Heart (dock så är du låst till enheter som fungerar med den HUE bridgen du måste köpa till för att få zigbee stöd. Denna klarar även 433)
Athom Homey (Z-wave, Zigbee och 433)
Smartthings (Z-wave, zigbee, säljs inte i Sverige tror du kan beställa den från Tyskland/England. Viktigt att se till o få en enhet som har EU frekvensen på z-wave)
Hubitat Elevation (Z-wave, zigbee, säljs inte i sverige, bara direkt av hubitat i usa, finns dock EU version att köpa. Fungerar typ lika som smartthings fast med mindre molnberoende)
Vera plus (Z-wave, zigbee)

Och sen givetvis Home Assistent där du själv kan välja vilka protokoll du vill integrera (genom att köpa usb-stickor som klarar de olika protokollen).

Prismässigt för kontrollern så kommer du landa mellan 1500-4500kr (Där Homeyn är dyrast men förmodligen mest lättanvänd för de som inte gillar att koda eller fippla med inställningar.)

De flesta kontroller har stöd direkt (eller indirekt) för att bli styrd av de vanligaste Röstenheterna.

Av Broberg
Skrivet av emilakered:

Just Z-Wave är ju väldigt väldefinerat och väldokumenterat eftersom alla enheter certifieras. Det allra mesta fungerar via "generic"-drivarna, och förutom det är det hyfsat enkelt att påta ihop egna. Jag kör en typ av knappar (Hank One-Button) med egen driver för att få en extrafunktion, även om de rullar utmärkt med inbyggda generic.

Om du tänker på listan i forumet är den ganska dålig, då det baseras på vad folk faktiskt testat. Eftersom 95 % av användarna sitter i USA fattas massor av våra EU-grejer. Om vi vänder på det, har än så länge inte haft en enhet som inte fungerar.

Det låter Skitbra, då vet jag att det finns en vettig ersättare när zipato fuckar upp det totalt .

(Är du nöjd med din hank förresten? jag har en sådan one-button med, men tycker den är lite långsam jämfört med t.ex wallmote från aeotec, misstänker det är för att den måste vänta några ms på om man kör enkel/dubbel/trippel tryck)

Av Broberg
Skrivet av emilakered:

Jag har just nu 88 devices på min hubb, så lite fler. En hög är visserligen virtuella, men 50-60 ungefär är fysiska skulle jag tippa. Salig röra av lampor, brytare, pluggar och annat! Styr dock mycket belysning också, även om det blir lite mer avancerat än för dig kan jag gissa. Olika scheman baserat på tid, status (hemma/inte hemma/natt etc), rörelser och så vidare.

Förutom det har jag magnetkontakter på alla dörrar/fönster, rörelsesensorer i flera rum och utomhus, magnetkontakter på kyl/frys, temperatursensorer inne, ute samt i kyl/frys.. Det bygger på, helt enkelt!

Kör du några z-wave prylar som inte står med i listan över supported devices?
Tänkte mest om de dyker upp men är odefinerade eller hur det hanteras.

Är intresserad av en hubitat som eventuell ersättare om jag tröttnar på min Zipabox, men en hel del av mina enheter finns inte med i listan ^_^

Av Broberg

Smartthings och Homey behöver du inte Hue bridge till, de har inbyggd hårdvara för zigbee. (Och z-wave också).

Det är det som är fördelen med att köpa en Hub/styrenhet med stöd för fler än ett protokoll, du kan välja bland flera olika produkter och få den ena att styra den andra.

Av Broberg

Zigbee och z-wave behöver alltid en kontrollenhet för att kunna styras med t.ex telefon (vissa fjärrkontroller kan direktparas med enheter utan en central kontrollenhet, men då kan du inte schemalägga eller fjärrstyra).

Wifi enheter använder sällan en separat kontrollenhet, utan de brukar vara mer beroende av antingen mobilapp eller mjukvara på pc för styrning.

Börja med en philips hue bridge och lite philps/ikea sensorer/lampor så kan du bygga ut efterhand du känner att du behöver det. Eller om du vill lägga lite mindre pengar och kan leva med lite mer begränsningar välj ikeas trådfrisystem.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg

@RobinJacobsson: Med HA/HAss.io så måste du själva öppna upp utåt, De andra färdiga enheterna brukar erbjuda länkning via deras webbservrar, krävs ju dock ett konto hos dom såklart, men det är absolut enklast.

Av Broberg

@RobinJacobsson: Japp, inga bekymmer.

Av Broberg

@RobinJacobsson:

Lätt o lätt, det är ju inte lika lätt som t.ex en Athom Homey (som dessutom kommer färdig för de flesta protokoll).
Men med lite vilja och tålamod så går det ju, finns mängder av guider på hur man ska göra och ett stort community som löser det mesta.

Du kan välja vilken NUC du vill, de flesta är ju oftast snabbare än en Raspberry Pi. Det enda är väl att se till så NUCen har mer än två usb utgångar.

När det gäller zigbee finns det i stort bara en sticka och det är Conbee.

Conbee ca 400kr
Aeotec Z-Stick ca 450kr
Sen en NUC på det för kanske tusenlappen beggad?

Så strax under 2000kr bör du landa på för styrenheten

Vill du ha ett riktigt lätt system skulle jag kolla på Animus Heart, den är aningens begränsad och förlitar sig på en Pihilips Hue Hub för zigbee (och är således begränsad till enheter som Hue Huben klarar) men utvecklas fortfarande så är lovande.
Bonus att det är ett Svenskt företag och att enheten är helt oberoende av onlinetjänster (lokalt gränssnitt).

Av Broberg

@RobinJacobsson: Home Automation (HA) är i grunden samma som HAss.io
(skillnaden är att HA är det fristående programmet medans HAss.io är ett allt-i-ett paket : https://www.home-assistant.io/faq/ha-vs-hassio/)

Lättast att få ihop är nog HAss.io pga att du får ett mer användarvänligt gränssnitt med samlade plugins etc etc.

Skulle jag välja att köra HA/HAss.io skulle jag nog välja något mer potent än Raspberry, mest för att SD-kortet i pajerna är känsliga för plötsligt strömbortfall. En billigare NUC skulle nog göra jobbet bättre, dock aningens dyrare.

När det kommer till Z-Wave sticka så är väl Aeotec stickan vanligast tror jag.

Av Broberg

Liten pc som kör Home Automation är nog det som skulle täcka upp allt vettigt, sen får du köpa enheter för de protokoll du vill köra (USB stickor för zigbee, z-wave etc etc).

Oftast när det kommer till SmartaHem-styrenheter i dagsläget så är kamera-delen oftast inte inbakad och när den väl är det så behövs det oftast en tredje enhet eller tjänst för att få ihop det.

Skippar du kamera-kravet så öppnar du upp för en hel del kompetenta styrenheter som klarar olika protokoll. (Athom Homey, Hubitat, Smartthings etc)

Av Broberg

W2812B heter de vanligaste leds som har 3 kablar (minus, data, plus). Sök på det eller neopixel. Finns kontakstycken för lödning .

Skickades från m.sweclockers.com

Av Broberg

Slippa springa runt med nyklar är döskönt. Och kollar man ur inbrotts synpunkt så skulle jag tro det är lättare för tjuven att bara panga en ruta o gå in där jämfört med att försöka ta sig in igenom ytterdörren, oavsett nyckel eller kodlås. (Låskistan är ju fortfarande densamma)

Har ett IDlock150 själv, helnöjd med det. 4st A4 har hållt i ett år nu (finns plats för 8).
Nämvärt är väl att så fort du sätter dit z-wave modul (verisure modulen på doorman) så suger det ju mer batteri. (dvs jag har ingen sådan).

Av Broberg

Roborock S50, grym maskin. Kartan är trevlig, schemaläggning, zone cleanup, underhålltimers etc är trevliga funktioner.
är väl inte störtförtjust i IOT säkerheten för maskinen, men du kan ju köra den utan uppkoppling.