Inlägg

Inlägg som kaptenperre har skrivit i forumet
Av kaptenperre
Skrivet av Trihxeem:

Ser mig själv som hyfsat tech savvy men det viktigate med en mobil är att den gör mail, kalender och sms/whatsapp riktigt bra. Resterande möjligheter är i princip irrelevanta. De saker jag vill göra på mobil kan jag göra på en iphone.

Min högst personliga bild (ingen som helst belägg för detta ) är att folk som vill ha en öppen plattform vill det för att då kan de mecka på den för meckandes skull (inget ont i det, nördigt och trevligt) men för en brutalt stor del av befolkningen är det inget som lockar. Det är bara en mobiltelefon och så länge den har de apparna som gemene man använder så man köper en sådan.

Jag tror precis så jag med. Däremot en sak jag har upptäckt är att en del som har iPhone inte vet om vad som går att göra med Android telefoner i samma prisklass. Jag har visat min syster flera saker jag kunnat göra med mina Android mobiler genom åren. De har alltid vara i samma prisklass som hennes (eller lite billigare) men alltid haft ett gäng saker som hon ändå skulle dra nytta av. Som snabbladdning, kamerainställningar, slowmotion och diverse annat. Jag kommer inte på allt nu. Jag vet inte vem som varit först med vissa tekniker och var man ska dra gränsen för snabbladdning exempelvis, men då hon ofta köpt mobil för ca 6-9k och jag ofta köpt för ca 4-7k så har vi inte haft det allra senaste någon av oss och i den prisklassen har mycket saknats från de iPhones hon haft jämfört med de Android lurar jag haft. Hon bytte nästan till Android sist, men jag förstår också att är man van ett system är det svårt att byta. Jag tycker om teknik och har testat allt möjligt, även en telefon med Windows när det var i ropet tidigare

Av kaptenperre

Tack, det fungerade oväntat bra med gratisversionen av chatGPT faktiskt. Vi har en betalversion på jobbet men den är bara kopplad till personalen och det jag ordnar med nu behöver personer utanför jobbet komma åt med.

En till fråga, finns det något smidigt sätt att kunna testa på IT support via tal istället för skrift som här? Det behöver vara gratis, men kan exempelvis vara en testversion som man bara får tillgång till en kortare period.

Av kaptenperre

Hemsida/programvara för att testa chatta med AI IT support

Hej!

Finns det någon gratis eller testversion där man kan testa att få agera IT support med något AI verktyg? Alternativt att man själv frågar om hjälp, men det jag skulle vilja hitta är ett verktyg där man agerar support och AI verktyget är den som frågar om hjälp.

Av kaptenperre
Skrivet av Pågenbröd:

AI är 'dött' om 5år. Nej, jag kommer inte att se AI lika stort som Internet blev/är eller toalett inomhus..

Jag ser AI lite som kryptovaluta.. alla ska ha det, sen pooff, borta.

Ja, jag vet.. AI ska ta över hela världens digitalisering och det ena med det andra.. AI är framtiden... osv.. jag har hört sagan.

Så länge AI'n inte är fritänkande så är det inte en AI i mitt tycke, så redan där är den visan död.

Varför skulle det försvinna just om 5 år? AI i någon form har funnits väldigt länge, en fingervisning i bilderna här nedan. Bara för att det råkat bli mer användbart och mer välkänt hos gemene man nu sista året betyder inte att det är en fluga och av någon märklig anledning skulle försvinna sedan helt plötsligt.

Av kaptenperre

Ca 7 år gammal jobblaptop med core i5, 8GB ram:

Det fungerar rätt okej ändå att surfa, men under 10 där på Speedometern verkar inte vara någon höjdare. Det är rätt mycket snabbare hemma på min privata dator, även när man gör enklare saker som att öppna google docs eller youtube.

Av kaptenperre

Själv sitter jag på 240 hz och jag måste säga att det är ett enormt lyft från 60 hz och ett märkbart lyft också från 144 hz. Då i Windows. Men även i spel är det en rätt tydligt skillnad. Däremot kan man se lagget med muspekaren eller om man flyttar ett fönster i windows tydligt, så högre hz hade inte skadat. När jag någon gång byter är 500+ inte omöjligt nu när det börjar finnas

Av kaptenperre
Skrivet av Bussović:

"Tittare föredrar färre men längre pauser när de ser på film och serier"

Nä det gör vi inte!

Jag kör överlag utan reklam, men det låter rimligt att ca 4/5 föredrar längre men färre pauser och att endast 1/5 föredrar fler och kortare pauser. Om man nu bara har de två alternativen att välja på då

Jag har till och med en kompis som föredrar reklam (lite längre varianter) jämfört med helt utan reklam. Jag har frågat varför men får inget bra svar mer än att han då kan passa på att gå på toa, hämta mer snacks eller liknande. Man kan tycka att det går att klicka på paus och göra det ändå, men av någon anledning föredrar han att det kommer automatiska "pauser"

Av kaptenperre
Skrivet av Ozzed:

Äntligen lite kärlek till överklockning. Man blir ganska trött när folk på SweCLOCKERS tycker att överklockning är onödigt. "Vem bryr sig om 10% prestanda hit eller dit?". Jasså? Varför köpte du då inte en modell som presterar 10% sämre för en billigare peng om det "inte spelar någon roll"?

Jag kommer alltid försöka överklocka det som går. Att folk tycker det inte är värt det längre bara för att det inte går få 50% mer prestanda med några klick längre visar bara att folk är lata och bekväma av sig, snarare än att överklockning spelat ut sin roll.

Jag håller med, däremot försöker jag inte att kräma ur det sista längre. Dels för att det tar mycket tid i anspråk, samt kanske framförallt eftersom att det då snabbare degraderar CPU eller det man nu klockar. Det har varit problem med min nuvarande dator som blev ostabil efter att jag använt den kanske ett år. Den började hänga sig ca en gång/månad och jag klockade ner lite men då problemet kvarstod tog jag bort klockningen helt och nu fungerar det fint. Klockar man lite lätt och knappt behöver öka spänningen tänker jag att det är liten risk för att det ska degraderas så snabbt att det blir ostabilt innan man ändå byter hårdvaran igen.

Av kaptenperre
Skrivet av Rouge of Darkness:

Kan inte göra mer än anmäla till facebook.

Men om bilderna är av naken natur kan du ju även anmäla för olämpligt innehåll.

Möjligen kan du ju vifta med polisanmälan på kontot som indentitetsstöld eller nått.

Om alternativet identitetstöld finns på anmälan gör en sån. Också

Det står på engelska hos mig, då finns "Pretending to be someone" som alternativ samt "Fake account" och jag har testat båda dem. Det är inte helt nakna bilder, men inte lämpliga att ha som profilbild och som andra då ser när de söker på henne. Jag ska kolla in om det går att göra något mer som polisanmälan, men då stalkern inte är från Sverige är det nog svårare.

Av kaptenperre

Stalker skapat fake konto på Facebook, hur få bort det?

Hej!

Min fru har lite utav en stalker tyvärr. Han har inte gjort något nu på ett bra tag så jag hoppas att det är slut på otrevligheter nu. Däremot finns ett Facebook konto kvar som han skapade tidigare. Tyvärr har han ett par lättklädda bilder på min fru sen många år tillbaka från innan vi träffades. Det är de bilderna han visar i fake profilen och då den har hennes namn så kan andra personer då se fake profilen om de söker på henne. Det ställer till det då en del kan tro att det är hennes riktiga profil.. Det ser inte så bra ut och vi har båda testat anmäla via FB's fuktion om fake konton, men varje gång blir det avslag. Vi har anmält säkert 30 gånger och det är tydligt att det är ett fake konto, så jag förstår inte varför de inte tar bort det. Tips?

Av kaptenperre

Det var oväntat litet intresse här, jag såg tråden nu igen. Däremot har jag inte testat demot så jag har inte så mycket att tillföra. När spelet släpps åtminstone som någon sorts beta eller liknande kommer jag nog att testa. Jag är riktigt taggad, men just nu är det andra spel som hägrar

Av kaptenperre

Det ser väldigt lovande ut! Är det sagt något mer om när det kan tänkas släppas?

Av kaptenperre

Det kan vara bra att kolla på exempelvis prisjakt och se om det blir mycket billigare att beställa från 2-3 ställen via deras verktyg. Har du en W10 eller tidigare (giltig nyckel) kan du uppgradera till W11 som jag förstått det. Det fungerade för mig tidigare åtminstone och jag har nu W11.

7700 XT för 6600 kr låter i högsta laget. För 600 kr till får man ett 7800 XT på Inet. Men är det tyst och det är viktigt kan det förstås vara värt ett lite sämre kort ändå.

Snabbare minnen möjligen för +150 kr.

Kanske det går att hitta ett billigare moderkort istället för att kompensera för de här extra hundralapparna.

Av kaptenperre

3060 kort verkar dra ca 175W och Ryzen 7 5800X 110W och säg att resten av datorns delar drar 65W så är totalen uppe i 350W vid spelande eller annat krävande. Alltså en bra bit från 650W. Nu gjorde jag en snabbgoogling och la inte många sekunder på detta, så ta siffrorna med en nypa salt. Med så god marginal behöver du inte kolla mer i detalj utan nätagget ska palla med utan problem.

https://www.tomshardware.com/features/graphics-card-power-con...
https://www.tomshardware.com/reviews/amd-ryzen-7-5800x-zen-3-...

Av kaptenperre

Jag skulle tänka så här, vad är det som stör att mejl passerar skräpposten? Jag personligen kollar i princip aldrig in i min skräppost så får jag 1 eller 100 per dag där gör ingen skillnad. Om jag börjar få mejl till vanliga inkorgen från en källa jag inte vill få mejl då klickar jag in och väljer att avsluta prenumerationen. Alternativt ställer in i mejlen att mejl från den källan ska tas bort framåt. Så att jag enbart får mejl jag vill ta emot och läsa till min inkorg.

Av kaptenperre
  1. Absolut, du kan koppla laptop direkt till en vanlig skärm. Alternativt använda en dockningsstation där du kopplar in allting, mus, tangentbord, skärm osv. Så kan du med en enda kabel koppla in bärbara till dockningsstationen.

  2. Det beror helt på vad du vill köra för grafikinställningar. 15k bör räcka för att få BG3 spelbart utan problem.

  3. Det jag personligen inte tycker om med bärbara är att de generellt sett lever om väldigt mycket mer vid spel, de kostar också väldigt mycket mer om man vill ha bra spelprestanda. Ett visst grafikkort i en bärbar kan vara långsammare än ett grafikkort med samma namn till en stationär. Samt att om man ändå använder separat tangentbord, mus, skärm och kanske högtalare, ja då tar det mycket plats oavsett. Jag tycker mer om att ha en bra stationär dator och sen en billig laptop som går att flytta och ta med var som, men som är av lite enklare modell och inte klarar spel så bra. Gärna med touch skärm och vikbar skärm så att den är smidig i flygplan och överallt och även då kan användas som surfplatta. Att köpa en begagnad sådan laptop kan kosta någon enstaka tusenlapp, och för de ca 12k du har över får du då en bättre stationär speldator ändå än 15k för en bärbar speldator. Den behöver inte blir särskilt stor och kan ändå vara "bärbar" inom hemmet om du har ett mindre chassi med handtag.

Av kaptenperre
Skrivet av Pepsin:

Då bör väl kriterierna för Captcha göras om för att ta hänsyn till detta. Meningen är ju inte att man ska "lösa" en captcha utan bevisa att man är en människa. D.v.s. löser man dem för snabbt och exakt är man troligen en bot.

Det är lättare sagt än gjort. Det är förstås väldigt enkelt att låta en AI lösa captchas i ett lite slumpmässigt tempo som är lika långsamt som människor. Att skapa något nytt system som inte kräver att man bevisar vem man är utan endast att man är människa verkar vara svårt i dagens läge.

Av kaptenperre
Skrivet av Sidde:

...
Så en flytt till USB-C på telefonerna innebär faktiskt en investering av kablar för oss som faktiskt kör Apples grejer redan.
Så ni som ger kritik mot att de kör lightning kanske tycker att det bara är fel att de kör en egen standard, problemet är om man redan är investerad i lightning och lagt ut 1-2k i kablar så blir man istället "straffad" för Apple begav sig in Lightning innan USB-C var the shit.
...

1-2k i kablar låter mindre kul, men det kan förstås bli en extra kostnad nu vid migrationen. Annars att tillverkare (t.ex. Apple) tvingas köra på samma standars känns som en bra väg att gå. Själv har jag främst 2st typer av kablar för USB C och för Micro USB. Båda till vanlig USB storlek. De har följt med diverse kameror, mobiler och annan utrustning som alla kör de två typerna av kablar. För laddare till mobil så är det originalet när jag köpte senaste mobilen som gäller, så att den stödjer snabbladdningen på 40W från 2020 mobil. För Apple så verkar många vara 10-20W eller vissa snabbare för de som stödjer ordentlig snabbladdning men väldigt få snabbare än de 40W från 2020 om jag tolkar deras siffror rätt. Jag tänkte när jag köpte mobilen att snabbladdning inte spelar någon roll då man ändå kan ladda under natten, men jag har vid många tillfällen utnyttjat det faktiskt. Oavsett snabbladdning är det bra att det blir en tydligare standard, sen vilket det blir spelar mindre roll. Så länge jag slipper ha massor av olika kablar.

Av kaptenperre

Jag har testat "rullmus" inbyggt i tangentbord, vad de nu kallas. Det fungerade sådär för mig och man blir så mycket segare. Även testat att byta hand, att ha ett stöd under armbågen och att justera höjd på skrivbord samt lite annat. Det som hjälpte bäst för mig var att köra > knappen som musklick. Då det var allt klickade främst som gjorde att jag fick ont. Nu har jag inga problem längre och jag körde det i någon enstaka månad endast.

Av kaptenperre

Överlag är det bra med fler pixlar, så länge de kan binnas vid behov för att hålla nere filstorleken som går att göra där. Det jag tänker kan vara en nackdel är att mellan varje pixel behöver något finnas som som vägg mellan till nästa pixel, vilket tar plats. När det är så här pass små storlekar bör väggarna mellan pixlarna ta upp en inte helt osignifikant del av ytan. Någon som är mer insatt får gärna fortsätta skriva på detta tema.

200MP på en så pass liten yta är extremt, här är en liten jämförelse. Sony's nya A7R V är en riktigt fin fullformatskamera som går lös på 50 000 kr. Med sina ca 60 Mpixel ryms det omkring 36st pixlar från denna telefonsensor i 1 pixel från denna ändå väldigt högupplösta systemkameras sensor. Flera fullformatskameror använder en lägre upplösning och då skulle ändå många fler pixlar från telefonen få plats på 1 pixel från kameror som används professionellt.