Inlägg

Inlägg som Rstu har skrivit i forumet
Av Rstu

I7 950 oklockad. 1st Gt fläkt som max snurrar 900rpm håller 35-40 idle och 58 load. Helt ok med tanke på att fläkten inte ens hörs.
Stockkylaren har tendens att låta lite, speciellt på högre varv. Absolut inget som överöstar en normal dator men bygger man tyst är det ide att byta mot en tystare.

Av Rstu
Skrivet av JonnyRocker:

Förstår inte riktigt hur jag kunde bli the bad guy.;)

Det måste nog bero på att du kommer ifrån borlänge

Som svar till TS.
Jag fick kylpasta när jag beställde 212an ifrån Inet.
mitt tips är att applicera denna är genom att lägga 4 tunna strängar. En på varje heatpipe. sen stoppa igenom armen innan du lägger kylaren över processorn. pressa på kylaren och skruva fast utan att lyfta och släppa in luft.
Det blev bäst för mig när jag gjorde så.

GL

Av Rstu
Skrivet av foppson:

Och du har förstås testat Kjell & Company - 39607 - Avstörningsfilter Audio RCA som jag tipsade om, det är en transformator som inte har någon jordförbindelse mellan in och utgång, den löser problemet med jordströmmarna som ger störningar.

Det är ett bra tips fast i min värld känns det väldigt dumt att generera störningar och sedan ta bort dem längre fram. Lägger hellre 200kr på en tillräckligt stark extern nätdel och löser problemet redan innan störningen. Nu har jag ett batteri som bara ligger och en 12v adapter som är lite klen så fungerar toppen tillsvidare.

Dessutom är jag lite allergisk mot dessa filter då jag hört massor med skit om dem på diverse bilstereoforum.

Tackar ändå för tipset.

Av Rstu
Skrivet av SysGhost:

Det kan hända att detta "missljud" faktiskt kommer från datorn eget nätagg.
När musen används, hårddisken jobbar, processorn belastas, uppstår ett typiskt ljud, ibland påminner om gamla högljudda modem.

Dessa störningar från moderkortets kraftkomponenter och "seriebussar" smittar av sig på datorns strömförsörjning.
Detta påverkar normalt inte digitala komponenter, men dåliga ljudkort och analoga kretsar störs däremot av det.

Filtreringen i nätagget som skall filtrera bort den här typen av "missljud" är oftast klent tilltagen då det i de flesta fallen inte förekommer analoga komponenter i datorer.

Det låter vettigt men hjälper mig ju tyvärr inte så mycket Nu har jag bytt till ett xonar d2 och det blev lite bättre men fortfarande lite bakgrundsstörningar. Blir nog en budgetlönsning å sätta ett 12v batteri smo bas med en 12v acdc omvandlare för laddning.

Av Rstu

Du lär försöka få tag i ett nytt nätaggregat och testa. Har du tur så är det bara nätagget som gått, kan även vara moderkortet som är trasigt. men först...

Har du helt glömt sätta dit processorkylaren??? 100Grader...

över 60 för mycket om det är idle vilket jag misstänker. Kylpastan (kletet mellan processorn och kylaren måste bytas när du tar isär det, annars får du in luftbubblor som ej leder värme, dvs värmen blir ej borttransporterad ifrån kylaren)

Det är nog anledningen till att datorn krashar. Att processorn dödar datorn för att rädda sig själv från att brinna upp.

Av Rstu

Det var min första tanke med, fast då borde jag väll ha störningar även när jag använder vägguttaget för att mata T-ampen. Det är enbart kombinationen ström från datorn, ljud från datorn, som ger störningar. Sitter å läser på lite om ljudkort just nu så det kanske ordnar sig om jag stoppar i ett. Värt att testa innan man börjar grejja eftersom jag ändå ska ha ett.

Av Rstu

Jord-loop med nätagg till förstärkare.

Hejsan. någon som vet ett enkelt sätt att få bort jordloopen jag får i min T-amp?

Jag har en ac-dc adapter men den är för klen så orkar inte ge tillräckligt med ström till T-ampen.
därför har jag har tagit 12v från en utav nätaggets molex kontakter och in i stärkaren.

1. Ac-dc adapter + speaker out på modekortet = störningsfritt men för power
2. molex + speaker out = störnigar i form utav att jag hör muspekaren röra sig osv i högtalarna.
3. molex + extern ljudkälla (mp3 spelare) fungerar klockrent.

Slutsats: får någon form utav jord-loop.

Vet att det finns avstörningsfilter osv, men får för mig att dessa påverkar ljudkvaliten negativt om dom inte är dyra.

Har planer på ett nytt ljudkort (anv modekortets ljud just nu) skulle detta kunna vara en lösning?

Inte så sugen på att lägga massa pengar utan söker hellst en enkel lösning.

Av Rstu

Jag skulle ha tänkt såhär:
400kr+ så får dom en 24" skärm vilket i min värld är värt 400kr extra, för det är ju trottsallt den man sitter och tittar på. annars 19" skärmen så blir det 3900kr.
Detta kan enkelt uppgraderas med graffikkort, mer minne, ljudkort, fler hårddiskar, utan att någon komponent behöver bytas ut.

http://data.fuskbugg.se/dipdip/billigdator.png

edit: såg att jag missa cd så räkna med 180kr till. Skulle säga att det är rimligt pris för en burk som dem som sagt vill kunna uppgradera, annars får du gå ner i processorsocket till socket 775, och ta t.ex
Intel Dual Core E5500 2,8GHz
Asrock G31M-VS2
A-Data 2048MB 800Mhz ddr2
Men då tappar du främst dvi, hdmi, och lite snabbhet.
Blir ca 600kr billigare då, men i min värd ganska ovärt.

I annat fall får du kolla på begagnat i den där prisklassen.

Av Rstu

Försökte bara förklara hur jag själv tänker. ang 340m/s så har du rätt, bara jag som tänkte fel när jag skrev.(måste ha tänkt att det var ute det var 314m/s för FY va kallt det är!!) Sen är inte exakt 4 och 0,5m tog det bara som ett exempel. ursäkta att jag missuppfattade kompetensen något

Av Rstu

testat byta plats på korten? Vad har du för moderkort?

Av Rstu

Lcipher, tack för snabbt svar
Ja det där med begagnad förstärkare är också en ide jag haft, men blir lite frustrerad för tycker bäst om att sköta saker digitalt och slippa behöva pillra här och pillra där beroende på vad som skall göras. Men eftersom jag har digtal utgång på modekortet så behöver jag kanske inget ljudkort och får pengar över till en förstärkare den vägen? Detta lär nog ändå dra iväg lite på kostnaden

Kalasis tack du också. Delay är oftast inte så svårt, ljud rör sig med 314meter / sekund dvs 0,314meter / millisekund. Sen räknar man utifrån hur långt bort den närmsta högtalaren är. Ex sitter jag 0,5m ifrån b, och 4 meter ifrån A så blir det (4-0,5)x0,314=3,685ms fördröjjning på b högtalaren för att ljudet ska komma fram samtidigt.

Av Rstu

Ljudkort? Inställningar? Drivrutiner? tidskomp?

Hejsan.var lite svårt att hitta på en lämplig rubrik men jag gjorde mitt bästa.
Jag har en del problem med att få det ljudtekniska att fungera. Jag ska försöka förklara allting så gott det går och sen avsluta med lite frågor.

Min lilla datorhörna ser just nu ut såhär.

http://data.fuskbugg.se/dipdip/datorh%F6rna.png

1. När jag lyssnar på musik brukar jag vilja använda enbart A högtalarna, alternativt Alla tidskompade i x3 stereo. (rätt gott att ibland kunna få känslan att man sitter inuti musiken)
2. När jag allmänt surfar, ser klipp på youtube osv vill jag enbart använda mig utav B högtalarna för att slippa föra så mycket oväsen runtom mig.
3. Jag har även ett par hörlurar som används ibland.

A högtalarna är hornhögtalare prisklass 3000-4000 med en T-amp som drivning.
B och C högtalarna är sateliter med inbyggt steg. prisklass: 1000kr
Hörlurar är i prisklass kring 1200kr.
Alla signaler skickas analogt.
Just nu har jag mitt inbyggda ljudkort på modekortet asus sabertooth x58.
Detta klarar ej av att ge x3 ljud(inte x2 heller) det klarar heller inte av att välja ljudutgången B som front och stänga av övriga.

Jag har försökt trixxa lite genom att skapa ett virtuellt ljudkort i datorn och ta informationen från detta och skicka det genom audiomulch där varje kanal får sin egen EQ och tidskomp vilket gjort att jag kan göra olika saves på skrivbordet som t.ex väljer enbart B kanalerna. enbart hörlurarna, liggandes i soffan (2) eller sittandes i soffan (1) Här är ett exempel på hur sittandes (1) ser ut.

http://data.fuskbugg.se/dipdip/audiomulch.png

Detta fungerar, men problemet är att ljudet får för hög delay, samt att det hackar ibland och jag kan inte använda tangentbordet för att justera volymen när jag har det virtuella ljudkortet som standard.(dvs vill jag höja eller sänka måste jag trycka på volymknappen i systemfältet och ändra där)

Nu till frågorna:
-Är ganska svårt att ställa konkreta frågor men om man läser det jag skrivit så förstår man kanske lite utav problematiken.
- Vet att att ett ljudkort gör mycket på ljud men vet inte vad jag ska välja. Eftersom jag inte har några värsting prylar så kanske 500-1000 är lämplig prisklass för ett ljudkort? vad tycker ni?
Jag har kollat lite på Kx drivrutinerna som jag förstått ska ha väldigt mycket olika inställningar men får för mig att de ljudkort dessa fungerar med är väldigt gamla och därför inte kan mäta sig med dagens teknologi?

Hoppas det finns några härliga snillen här som orkar ta sig tid att hjälpa till

Mvh Martin

Av Rstu
Skrivet av SVP:

hur tänkte du att han skulle kunna köra 3st 5970?? man kan bara köra 2st i crossfire och det kommer ändå räknas som 4st kort eftersom att det är 4st grafikprocessorer... sen varför köra Asus Xonar essence STX då det faktiskt finns ett gaming Ljudkort från Asus? det är ju ändå frågan om en speldator och inte en filmdator

oh, missade att det ej går med 3st 5970. Tack för att du rättade.

Det jag gjorde var egentligen att ändra lite på de han själv hade valt till sånt jag tyckte var mer prisvärt i en speldator. Ljudkortet hade han valt själv så jag lät det ligga kvar.

Av Rstu

1000kr mer så har du duktigt mycket bättre prestanda i spel.

Köper du enbart 1 graffikkort så ligger du på 23k och antagligen bara någon enstaka procent sämre än din dator för 27000+, Vid behov kan du ju även uppgradera senare med både ett och 2 till graffikkortkort.

http://data.fuskbugg.se/dipdip/tjockdator.png

Av Rstu

Du kan sänka Vcore, Det värsta som kan hända är att datorn inte blir stabil och hänger sig / bsod. Då är det bara att höjja vcore lite och köra vidare tills den funka. Min blev stabil i prime95 osv runt 1,084volt men alla processorer är olika så bara att testa dig fram. Sen om du vill överklocka när du fått en ordentlig kylare så kan du behöva öka vcore lite igen för att det ska fungera.

Av Rstu

9st
Fractal Design 3

Chassi 2x120, 1x140
nätagg 1x135
processorkylare 2x120
Gtx 470 soc 3x80

Datorn är istortsett knäpptyst förutom ett svagt sus från gtx 470.

Av Rstu
Skrivet av Apmonster:

jovisst känns det ju lite varmt, men det finns inte så mycket mer jag kan göra atm här i jönköping.
Väntar hellre tills jag kommit hem och kan fixa en bra och hyfsat billig ny kylare. Har processorn överlevt en vecka i 100grader så överlever den nog 3 dagar i 65... förhoppningsvis

Gå in i bios och ställ vcore runt 1,1volt så får du nog ner tempen 10grader till.

Av Rstu

Håller med, Köp 1tb istället .kostar 130kr mer om du tar samsung F3 som har fina omdömmen, sen fraktfritt. Och så kanske det kan vara värt 230kr att få datorn tystare. Cooler Master Hyper 212 Plus - Inet.se

Av Rstu

Vet att du säger att du inte är redo för ssd men du kan ju fundera på att det finns ssd för 1100kr 60gb. Jag var rätt emot ssd men ändrade mig när jag läste påå lite och nu ångrar jag mig inte en sekund. Det är skönt när allting startar upp snabbt och knäpptyst.

Av Rstu

Kan tyvärr inte hjälpa dig speciellt mycket men jag hittar ingen "spara" knapp eller liknande och jag vill hitta tillbaka hit sen så skriver ändå.

OC Guru fungerar helt ok och tom jag som aldrig klockat tidigare förstod mig på det direkt. Har inte testat med något annat.