Inlägg

Inlägg som AmPz har skrivit i forumet
Av AmPz

Regeln med långt ben = anod, kort ben = katod stämmer inte riktigt alltid.

Av AmPz

FAQ

Av AmPz

AzidZpiFf: Spelar ingen roll vart du ställer din kyl, din kyl måste fortfarande inehålla någon form av KYLANORDNING, annars blir det bara en vacker box att titta på.
Peltiers är det enda rimliga alternativet för minikylar.

Fläktar kyler inte(!!) De finns bara till för att öka luftflödet, inget annat.

Av AmPz

Jo, enklast vore nog en mikroprocessor, även om det vore möjligt att bygga sig en nivåadapter mot paralellporten. Den skulle ändå bli "non-standard" och kräva 'custom software'.
Displayen har inga lödanslutningar, utan det sitter en fast monterad flexkabel på den, flexkablar innebär ytmontering.

Det jag tänker mig är att jag t.ex. skulle kunna ta fram ett litet ytmonterat adapterkort som passar bakpå displayen så att den blir en seriell standarddisplay. Så att folk lättare skulle kunna använda den.

Att montera den i tangentbordet är ingen dum ide'.. Så liten som den är borde den gå in varsomhelst..

EDIT

Ser att displayen drar typ ingen ström alls... Jag skulle kunna göra en mycket liten seriell enhet av den som klarar sig på den ström den kan få från serieporten.

Av AmPz

Alltså... Läs lite nogrannare... Du har ju inte ens greppat vad det handlar om.
Jag vet precis hur displayen fungerar och hur den ska styras, det jag undrar är om någon har nån kul ide' på vad man kan tänkas använda dom till, och om de ens är intressanta.

Om intresse finns kanske jag kan ordna något. Men det förutsätter att jag vet vad folk är intresserade av.

Tre displayer monterade i bredd, lagom stort för en 5.25" plats, och att de ser ut som en enda stor seriell standarddisplay från mjukvarans synvinkel. Kan det vara något? Eller kanske inte..

Av AmPz

erixon: Ett parallellt interface som påminner lite om det som vanliga LCDer har, men kommandouppsättningen är annorlunda, och displayerna arbetar på 2.8V, paralellporten arbetar på 5V. Enklast är nog att låta en 2.8V eller kanske 3.3V enchipsdator styra den, och sen i sin tur kommunicera seriellt (eller USB) med PCn, alternativt bygga en mer eller mindre fristående enet för övervakning, eller något annat.

Kan man kanske hitta på något kul med flera displayer sammankopplade?

pela: Ja det är jag. Nej, jag har ingen ritning, byggde den rakt ur huvudet. Och det spelar väl ingen roll iaf. eftersom du kanske inte kan programmera enchipsdatorer och löda ytmonterad elektronik? Designen har för övrigt ett problem: Det är svårt att få matningsspänningen tillräckligt stabil. Matningen kommer från en släpkontakt som ligger mot fläktens magnet, det blir ganska dålig kontakt.

EDIT

Groover: Vet ej, vet bara hur de ser ut och hur de funkar. Ser ut att vara någon äldre modell, kanske inte till en mobil utan snarare en trådlös telefon. På vilket sätt är det ett avgörande faktum??

Av AmPz

Av vad?
Man måste göra något med dom.. Går inte att bara plugga in i paralellporten...

Av AmPz

LCD önskelista någon?

Jag kan få tag på LCDer med LED bakgrundsbelysning avsedda för äldre mobiltelefoner till ett rimligt pris.
De har 4*12 tecken samt de vanliga symbolerna som brukar finnas på mobiltelefoner. (batteristapel, sändarstapel, brev-symbol, etc...)
De är väldigt små, borde utan problem gå att klämma in var som helst.
De följer dock inte samma standard som vanliga LCDer och kräver en hel del adapterelektronik för att kopplas till datorn. (läs: en enchipsdator)
Skulle kunna sätta ihop en krets med programvara som gör den till en seriell LCD med standard-interface.. Men vanliga LCD-program har ju iaf. inte stöd för mobiltelefon-symbolerna, etc..

En annan tanke vore att göra någon form av övervaknings historia av den... fläktars varvtal, temperaturer, etc.. kanske kombinera med ett par knappar..
Batterimätaren och sändarmätaren ger ju t.ex. en del möjligheter.

De har en lite irrierande begränsning.. De stödjer bara fyra programmerbara tecken, istället för åtta som är det vanligaste.

De är ganska så billiga i kvantitet, så någonting med två eller tre displayer vore inte alls omöjligt.

Tänkte bara kolla om intresse finns för något kul baserat på de där LCDerna, eller om de verkar tråkiga.

Av AmPz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Clan-DVD.cjb.net

När man använder en diod som inte är en lysdiod. Det finns ju tex. dioder som man använder i bilar. De lyser inte. (iaf. inte så man ser det)

Du menar alltså att det är mer rätt att kalla en germaniumdiod för bara "diod"?? Eller en shottkydiod kanske är lämpad att bara kalla för "diod"?

Fatta att det finns en uppsjö av olika typer av dioder, alla med helt olika egenskaper, lysdioder är bara en av dom.

Nästa gång nån använder ordet fläkt ska jag irriterat fräsa att det minnsann inte heter "fläkt", det heter faktiskt "80*80mm 12V DC fläkt"

Av AmPz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Clan-DVD.cjb.net

Ja, Lysdioder är en typ diod. Annars det namnet
Men en DIOD och en LYSDIOD är inte samma sak. Det var det jag menade!

Det kan det visst vara.

Säg mig, när är det då (enligt dig) rätt att använda ordet dioder?

Av AmPz

Ludvig: Jo. Eller, alltså.. Alla dioder släpper igenom ström även åt andra hållet, bara spänningen blir tillräckligt hög (väldigt hög). De brukar dock gå sönder om man gör så, MEN, det finns en typ av dioder som är byggda för att arbeta "baklänges", nämligen zenerdioderna. De leder åt båda hållen, men spänningsfallet i backriktningen är högre.
Man skulle kanske kunna säga att zenerdioderna är undantaget som bekräftar reglen.

Av AmPz

Exakt!
Och det som itne står i FAQ står i LCDn's datablad. (dock inget som du troligtvis är så intresserad av)

Av AmPz

Clan: lysdioder är visst dioder!!
Det finns en massa olika typer av dioder, lysdioder är en typ. Andra typer inkluderar schottkydioder, zenerdioder, kiseldioder, germaniumdioder, etc...
Det finns däremot ingen typ som heter enbart "diod".
Det är alltså inte alls fel att kalla lydioder för bara "dioder", om det av omständigheterna är givet vilken typ av dioder det rör sig om, eller om typen av diod är irrelevant.
Ser förresten lite konstigt ut att du hävdar en sak, och så i meningen efter säger du att du inte vet vad du pratar om.

Av AmPz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Plogen2002
Men borde inte den lilla fuft som är i pinnhålen i socketen bli lika kall som kringliggande komponenter t.ex pinnarna på prollen och socketen om man har en helt fullständigt tät isolering runt?

Exakt! Och om ni ännu inte fattat det så är det när varm luft kyls ner som det bildas kondens. Duh!

Av AmPz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Cruise
Jo jag behöver inte tippa för att inse att det är en betäckning för hur mycket fläkten förflyttar (blåser...). Men ifall du vet exakt hur står en cubic feet meter är, eller i gemförelse till t.ex. liter...

*lol* "betäckning" det ordet blev inte vad det var menat att vara :D:D:D
Och som de nyss skrev, det heter Cubic Feet per Minute, inte Meter. Klarar du förresten inte att översätta kubikfot till kubikmeter (eller liter) själv? Är inte så värst svårt, slå upp hur stor en fot är bara.

Av AmPz

Ok, ungefär som jag misstänkte alltså (fast fyra pulser istället för en puls per varv).. Men då bör inte RPM-monitoring funka vid 7V.

Av AmPz

Sparven... Jag har aldrig kollat så noga på hur RPM-utgången funkar, Men det en en pulsutgång som ger en puls per varv, rimligtvis rör det sig om en öppen kollektor eller något i den stilen.. Det faktum att det kan gå en ström ut den vägen motsäger dock det...
Funkar verkligen RPM-monitoring vid 7V??

Power_slave: *tnx* Jo, det är min design från scratch.. "Dual matrix" är helt enkelt två stycken enkla matriser monterade i två intilliggande 5.25" platser. Dock lite fel tråd att diskutera det i, som sagt.

Av AmPz

Köp en gammal begagnad video med SCART utgång... det är billigaste sättet att få tag på en composit -> scart.
Men en hyffsat mordern TV ger säkert bättre bildkvalitet än den monitorn...

Av AmPz

Okej... alltså... VGA och RGB avsett för en TV är INTE kompatibla!
Uppdateringsfrekvensen som TV använder är på tok för låg för att skärmen alls ska funka.
Dessutom så är inte sync-signalerna som VGA resp TV SCART använder kompatibla heller, utan måste konverteras med hjälp av en del elektronik.

Om du från början säger vad du tänker göra så kanske någon kunnig person kan berätta om det går att göra, eller om det finns ett bättre sätt att göra det på.

Av AmPz

Funkar verkligen RPM monitoring på en 7V matad fläkt?