Inlägg

Inlägg som AmPz har skrivit i forumet
Av AmPz

Det finns inget i en dator som heter "prolle", så nej, det är nog inget du behöver byta.

Av AmPz

En krokodil på andra sidan av kretskortet, (den sidan där komponenterna sitter) är ett välkänt knep för de som är rädda att värma för mycket. Inget jag själv använder, prova det om ni har problem med att ni värmer sönder komponenter.

Snuffle: Det heter fortfarande "lödningar" och inte "löddddningar"

MadModder: Ser att du kan löda, jag gissar att du gått elprogrammet på gymnasiet? Det är enda stället jag känner till där man verkligen får lära sig hur man gör korrekta mjuklödningar. På högskolor är det rena skämtet... Har sett hur mycket skit som helst här.. Inte ens lärarna fattar vad skillnaden på en kallödning och en korrekt mjuklödning är, folk är nöjda även om det bara funkar när man lägger handen på kortet och trycker lite.

Av AmPz

Många i den här tråden som behöver läsa på lite om ellära.

För hundrafemtielfte gången: En lysdiod behöver _A_L_L_T_I_D_ ha en strömbegränsande resistor i serie, oavsett vilket framspänningsfall lysdioden har.

Av AmPz

Perfekt platta skärmar innebär större problem med moire'...
Det kan nästan vara värt en liten böjning på bilden för att slippa moire'

Av AmPz

huyndai's Q910 eller viewsonic's p90 nånting är nog intressanta för de som har mer normal budget.

Av AmPz

Hey.. Glöm inte bort svenska hemdatornytt.

Av AmPz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av spartacus
Det heter IRC!!!!! IRC!!!!

Jag kan enbart hålla med!
Fatta att mIRC bara är en av hundra olika IRC-klienter (och långt ifrån den bästa). Systemet heter IRC, inget annat.

Av AmPz

Och så är det faktiskt bara ett "d" i "lödning". Lär er svenska.

Av AmPz

Det heter faktiskt "Peltier".

Av AmPz

Jodå, visst går det åt energi för att förånga vatten, men det hjälper inte colaburken eftersom du inte tillför något vatten att förånga. Men även om du bygger en fullfjädrad förångande kylare så har jag ännu inte sett en bong som klarar mer än ett par ynka grader under rumstemperatur.

23 gradig cola på ett 26 gradigt LAN *mums*
Det krävs aktiv kylning för att nå någon intressant temperatur.

En fläkt på en cola ser till att colan så snabbt som möjligt får rumstemperatur

Av AmPz

Ingen vidare bra ide' hörru... megarisk för kortslutning ju.

Av AmPz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Bengan

om du fuktar colan innan så kyls läsken tills det att allt vatten avdunstat, jag kyler mitt rum med en tygbit, vatten och en fläkt

Sorry, det funkar inte på det viset.

Det du åstadkommer med fuktigt tyg etc. är att du höjer luftfuktigheten en smula i rummet och får luften i rörelse, vilket hjälper till att leda av värme från kroppen lite lättare, rumstemperaturen förblir dock oförändrad.

En fläkt på en cola kommer enbart att hjälpa till att värma upp colan snabbare.

Läs några kurser i fysik så förstår du hur det funkar sen.

Av AmPz

Microchip är ena falska rackare.
Det de inte berättar är att en 8MHz PIC faktiskt bara går i 2MHz (!)
Alla PIC-processorer har en intern frekvensdelare som delar ner klockfrekvensen med fyra.

Det betyder att en sk. 33MHz PIC egentligen går i ~8MHz.

En 8MHz AVR däremot går verkligen i 8MHz, och en 16MHz AVR går i 16MHz. (Vilket alltså är dubbelt så snabbt som en 33MHz PIC)
Lägg till det faktum att AVR har kraftfullare instruktioner och arkitektur så ser ni snabbt att AVR är många gånger snabbare.

AVR ligger ungefär i samma prisklass som PIC (lite beroende på modell så kan det skilja nån tia), och är faktiskt lättare för nybörjare än PIC.

Av AmPz

Ehe... ni snackar PIC för att få en billigare och snabbare MCU än basic stamp...
Ta en titt på AVR, _mycket_ snabbare än PIC, mycket vettigare instruktionsupsättning i assembly, och dessutom går det fint att skriva kod i C för den.
Det finns till och med en basic-kompilator för AVR... Tydligen ska den inte ge sämre kod än C-kompilatorn. (!)

Men hallå... vilken fjolla skriver kod i basic?!?!?

Av AmPz

Drone: Cisco m.fl. säljer LAN övervaknings-prylar. Lätt gjort med en (befintlig?) liten server också...
Dessutom, vilken trafikmängd är det du vill mäta? om du har ett switchat nät går det (givetvis) inte att mäta totala trafikmängden.

madmodder: visst, det funkar, och en del kör den tekniken, men har du tänkt på vilken otroligt klumpig konstruktion det är? Det går an om man bygger en större sak, men som du ser sitter mitt lilla kort limmat på en vanligt 120mm fläkt. Det finns ingen plats för transformatorlindningar och järnkärnor.
Dessutom vill man hålla ner vikten på den roterande delen för att lättare undvika obalans (obalans = ljud, vibrationer och slitage på grejorna)

Av AmPz

Oj oj, tnx folks!

Hmm, har alltid varit intresserad av elektronik, blev nyligen ingenjör i datorsystemteknik (digital elektronikkonstruktion, hårdvarunära programmering, processorer, etc...) Tyvärr börjar diverse MCU-drivna LED-konstruktioner kännas lite för enkelt nu... Under sommaren har jag jobbat på ett 50MHz ARM7 system (ARM7 är en kraftfull och populär processorserie som används i handdatorer, mp3-spelare, Nintendo Gameboy advance, etc...), åt högskolan i halmstad. Har varit rätt skoj. Kommer nog att drälla omkring på högskolan under hösten också, plugga lite mer, jobba lite, i brist på något bättre att göra helt enkelt

Vet inte riktigt vad jag ska hitta på nu till hösten... Är lite sugen på att titta på ethernet, hårddiskinterface, kamerakretsar, PCI etc... Om nån har nån kul ide' på nån smått avancerad pryl så säg gärna till. Ännu bättre om det är något som det finns en liten marknad för, skulle vara ett trevligt alternativ till studielån.

EDIT:
Ufo: matningsspänning till den roterande delen är mycket riktigt den svåraste biten... just nu sker det via en släpkontakt. Innebär en del extra ljud, och en väldigt instabil matning... :-/
Mönstret styrs av den lilla processorn som sitter på kortet. (IC-kretsen du ser). Den ser till att tända och släcka dioderna med exakt timing för att generera det mönstret man vill ha.

Av AmPz

Det finns en massa olika varianter på ascii-tabellerna.

När det gäller LCDerna så har jag för mig att å och ö inte finns alls.
Däremot kan man definiera upp till 8 helt egna tecken, exempelvis åäö... Men det kräver ju lite programmerande... gissar att en del LCD-program redan kan göra det.

Av AmPz

Blåa (och vita) lysdioder byggs med ett mycket ovanligt och dyrt grundämne. Dessutom är produktionen av blåa lysdioder mycket lägre än de vanliga färgerna.

Av AmPz

Programmerar gör man i C såklart.
Men det går att göra i de flesta språk...

Av AmPz
Citat:

Ursprungligen inskrivet av muerte
hmm.. där rök väl Ampz titel som LED-kungen

Hmm, knappast!

http://www.hh.se/stud/d99tibr/smile.jpg

http://www.hh.se/stud/d99tibr/binary.jpg

http://www.hh.se/stud/d99tibr/8leds.jpg

http://www.hh.se/stud/d99tibr/scan1.jpg

Byggde den i våras, har lite problem med att hålla strömförsörjningen stabil, men annars funkar den bra.