Inlägg

Inlägg som Hìthae har skrivit i forumet
Av Hìthae

Creative Aurvana Live! med Asus Xonar DG -> Xonar Essence STX?

Jag har ett par Creative Aurvana Live! som jag trodde skulle få ett stort lyft av ett ljudkort med en hörlursförstärkare (i min Asus Xonar DG), men det känns som att resultatet blev mediokert. Jag kopplade in sladden internt (AC 97) för att använda frontpanelen om det gör någon skillnad. Jag funderar på att köpa en Asus Xonar Essence STX istället och ge mitt Xonar DG till frun, men innan dess har jag några frågor.

Finns det några "tricks" för att få bättre ljudkvalité som jag har missat?
Om jag köper Xonar Essence STX, behöver jag skaffa mer "tungdrivna" lurar för att fullt utnyttja ljudkortet? Jag tittade t.ex. på Sennheiser PC360.

Uppskattar svar då ljud inte är min starka sida. gott nytt 2013 på er.

Av Hìthae
Skrivet av vikham:

Rent spontant låter det som det är grafikkortet som bråkar om du ser artefakter innan det händer.

Har du ett annat grafikkort tillgängligt att testa med?

Ja, jag har ett helt nytt HD4550 som jag testade i några dagar (tog bort drivrutinerna och rensade i felsäkert läge, ominstallerade sen). Det funkade helt perfekt och utan strul... men mitt HD4870 fungerade ju i flera månader, så varför skulle den helt plötsligt strula? Har jag bara sån otur att den råkar vara döende nu? Jag köpte den i och för sig begagnad, men ändå.

Artefekter kan ju som bekant också orsakas av överhettning, och om ens nätagg är dåligt kan det definitivt påverka grafikprestandan med, inklusive avstängning/omstart av systemet. Jag menar att det kanske helt enkelt är så att den inte klarar av att driva systemet kraftmässigt? HD4550 drar ju mycket mindre än HD4870.

Jag har kört med chassisidan öppen nu, och det verkar som att det rullar på som det ska. Men man kan ju fråga sig vad det innebär om mitt HD4550 fungerade perfekt och systemet inte var lika stabilt med mitt HD4870... suck.

EDIT: om det hypotetiskt sett är mitt grafikkort som är problemet, vad är det som troligen är fel? Finns det något sätt att med säkerhet bestämma att den är defekt? Det känns surt, för det här problemet kan komma och gå. Ibland är det helt perfekt i dagar eller veckor. Det känns som att det kommer med överhettningen.

Av Hìthae

Datorn dör då och då...

Datorn dör då och då, spelar ingen roll vad jag gör. Kan vara idle på skrivbordet, när jag spelar ett spel, eller till och med i BIOS. Det som händer är att skärmen helt dör. Efter några sekunder fryser resten av datorn, och skärmen blinkar grönt långsamt. Är det grafikkortet eller nätagget som är boven? För övrigt känns datorn väldigt varm inuti hela chassit (luften), samt nätagget och grafikkortet är båda väldigt varma, speciellt grafikkortet.

Måste fatta mig kort, eftersom jag inte vill att den dör och jag förlorar det som jag skrivit.

EDIT: de temperaturerna jag kunnat se hade normala värden, runt 43 grader C. Kan man mäta nätagget på något sätt?
Jag ser också artefekter i form av störningar horisontellt på skärmen när den är på väg att dö.

EDIT2: lägger till lite info i taget, allt eftersom jag kommer på det.
Nätagget köptes begagnat av en person genom SWEC och funkade perfekt fram tills nu. Det är en Corsair HX 620 W (modulär). Jag har en HDD och en DVD-läsare, förutom det i signaturen. Kylaren på grafikkortet är utbytt till en Accerlero Twin Turbo II, och på CPUn sitter en Scythe Ninja. Båda kylarnas fläktar körs på lågvarv. När datorn dör och jag känner på CPUns kylare är den sval, och likaså är grafikkortets (bara lite varmare), men baksidan av grafikkortet är så varmt att jag inte kan hålla kvar fingrarna på det. Nätagget sitter i toppen i chassit, och hela taket på chassit är varmt (från utsidan). Nätaggets väggar är ganska varma, och det är luften den flyttar också.

Av Hìthae

Oj, det fanns visst flera som kände som jag.

Jag håller med bud_bundy i att man inte ska försöka tvinga fram ett behov som inte finns. Det är på något sätt främmande och nästan skrämmande, att man brukade identifiera sig som en "hardcore gamer" och att man älskar spel, och ändå dör spellusten med åren som går, och det känns som att man förändras, att man inte känner sig själv längre.

Jag ser det snarare som att alla människor ständigt förändras. Jag till exempel hade en period där jag älskade spel, jag växte upp med dem, det kändes kul och stimulerande och till och med socialt (mmo, squad-play spel, tänk BF2). Men det blir "old" med åren, allt är likadant, och man stimuleras inte längre av samma gamla.

Leta därför efter nya sätt att stimulera din hjärna. Om du tänker på det är din hjärna, som efter miljoner år av utveckling och evolution, världens mest komplicerade och avancerade maskin som vi känner till i universum. I ditt huvud. Varför då begränsa sig till att sitta och glo på en dator? Vi bor på en planet med nära 7 miljarder andra människor, miljoner olika kulturer, tusentals språk, traditioner, etc. Det måste finnas mer att göra och se utanför datorn.

Det kanske är lite off topic, för ni säger trots allt inte att ert liv kretsar runt datorn. Mitt gör det, för ärligt talat har jag inte råd med särskilt mycket annat. Det är lätt att få så mycket från en dator, för relativt lite pengar (och internetuppkoppling). Därför utgår jag från mig själv. Det jag själv vill göra är att läsa mer, skriva mer, lära mig att använda mina händer och utveckla skickligheter, t.ex. att måla och "crafta" (bygga saker av papper och kartong, med lim, tejp, sax). I framtiden planerar jag att vara ute mer i naturen och vandra, cykla, kanske klättra osv. Dessutom vill jag kunna äta och leva väldigt hälsosamt och känna mig väldigt levande på så sätt.

Jag kan skriva i en evighet om det här, men då kommer ju ingen läsa det. hoppas det har gett lite inspiration i alla fall.

Av Hìthae

Tips på hybridcyklar?

Har någon tips på schyssta hybridcyklar för ett okej pris? Det är svårt att hitta bra forum i Sverige som dessutom är uppdaterade. Jag bor i Lund, som är en stor cykelstad, men det känns som att de större butikerna ändå inte satsar på just hybridcyklar, så det är inte jättelätt att hitta där heller. Jag vill ha en funktionell cykel för runt 5 000 - 7 000 kr att cykla korta och längre sträckor med i stan, men ingenting off-road. Någon som har bra tips? De enda jag har tittat lite på är Scott SUB och Trek FX, och de verkar väl okej, men kanske finns det ännu bättre?

Av Hìthae

moderkort för Phenom II 965 BE, vad behöver jag?

Jag undrar vilka funktioner, chipset, och liknande jag borde titta efter på ett AM3/+ moderkort för en AMD Phenom II 965 BE. Det jag vill är att det ska överklocka bra och stödja senaste generation av GPU (HD 7850) så att den kan köras i full hastighet. Får gärna ha stöd för crossfire i minst 8/8 och plats för towerkylare. Rekommendera gärna specifika modeller. Tack på förhand.

Av Hìthae
Skrivet av Pantsoff:

Ja testa en annan port till kortet! Det kanske finns någon clockare ifrån Lund som kan hjälpa till att felsöka?

Mm, man kan alltid hoppas. Frustrerande som sagt. Jag har inte mycket, men det här grafikkortet är jag i alla fall stolt över. Snabbt och knäpptyst.

Av Hìthae

tack för svaren.

Kortet är spikrakt, men kylaren sitter lite snett på den, men jag tror att den ska vara så.

Nätagget är helt klart en möjlig bov. Om det är defekt, vilka sorters symptom skulle jag i så fall få? Systemet rullar på 100 % perfekt nu, med mitt tillfälliga grafikkort i.

Anledningen till att det talar emot att nätagget är defekt är att det har funkat perfekt fram till nu, och det fortsätter funka bara jag byter ut grafikkortet. Även om det hade haft problem att driva grafikkortet känns det inte som att det borde hända något när man stöter till bordet eller liknande. I så fall hade det hänt så fort jag slog på datorn, eller kort därefter.

Kortet är ganska rent. Kylaren är lite dammig, men det är nog inte så farligt. Hur skulle jag gå till väga för att tvätta kortet? Eller syftar du på kylaren? Det var *lite* damm i PCI-e porten, men jag tog bort det när jag installerade HD 4550. Om det hade orsakat nån sorts kortslutning hade kortet väl inte funkat till att börja med, och jag hade fått problem så fort jag satte på datorn.

Jag misstänker allt mer och mer själva fysiska kontakten. Allt pekar på det. Om det hade varit något sorts problem med RAM, PSU etc hade jag fortfarande haft det med det nya grafikkortet. Dessutom hade jag fått tydligare fel så fort jag försökte använda det. Alltså liten chans att det inte är själva grafikkortet. Något som pekar på att det är kontakten som är problemet är att signalen försvinner titt som tätt, men i så fall borde väl inte resten av datorn stängas ner med den? Dock gör datorer så för att skydda systemet...

Slutsats
Jag ska undersöka PCI-e-porten lite grundligare, och titta lite på strömförsörjningskontakterna. Kan prova att byta till min andra PCI-E port och se vad som händer. Tur att det bara rör sig om ett så pass gammalt kort, inte hela världen om jag måste byta framöver, men om jag kan fixa det gör jag ju mycket hellre det.

Av Hìthae
Skrivet av Malawie:

Jag tror inte det, det är nog hårdvare relaterat. har du många hårddiskar?

Bara en HDD, som alltid. Inget har förändrats som jag kommer på.

Skrivet av swesen:

Glapp? Kolla alla kontakter i datorn och testa att ta ur och sätta tillbaka grafikkortet.

Jag tror inte att några kontakter glappar. Det är svårt att veta helt säkert, men om något hade glappat hade datorn väl inte startat till att börja med? Med mitt HD 4870 kommer jag in till Windows och kan till och med spela. Det känns helt slumpmässigt när den vill krascha, det behöver inte ens vara under load, det räcker med vanligt surf. Självklart har jag tagit ut och ominstallerat kortet.

En sak som är intressant är som sagt att hela datorn "dör" när bordet som det står på får en stöt ("bump"), men det gör det inte med mitt nya grafikkort. Känns som att det borde tyda på något sorts glapp. Jag misstänkte först min skärm och dess sladd, att den började glappa med åldern, men den funkar alltså perfekt med mitt tillfälliga grafikkort. Kan det bero på vikten av HD4870 som den är så känslig för stötar i bordet? Så många frågor, men inte tillräckligt med svar.

Om jag nu vill testa teorin med nätagget, finns det något sätt att se om den är dålig eller har dåliga (modulära) sladdar utan att byta ut den? Något sorts test?

Av Hìthae

Galant bord? Byte från hörn till rak

Hej!

Jag har ett Galant skrivbord, men jag stör mig på hur det känns som att det är svårt att utnyttja hörndelen, och därför funderar jag starkt på att byta till en rak modell. Innan jag gör det vill jag fråga om tips och funderingar på hur jag skulle kunna utnyttja arean jag har idag, t.ex. om jag skulle ställa bordet på ett annat sätt än i hörnet? Det enda jag egentligen ska ha på bordet är mus, tangentbord, skärm, stereohögtalare, hörlurar, och kanske datorn.

Jag undrar också om någon vet vilka bordsskivor (förutom Galant-bordsskivorna) som Galant T-benen passar till?

Bilder kommer sen på min nuvarande setup, men för tillfället ska jag visa mina inspirationskällor. Bilderna är lånade från diverse Gallerier från Sweclockers, och tillhör respektive ägare. http://zeroqp.imgur.com/all/

Av Hìthae
Skrivet av Malawie:

4550:t drar betydligt mindre ström, kan vara nätagget.
Kan du byta det och prova?

Jag har bara tillgång till ett nätagg, så nej... men om det var så enkelt hade den väl gjort det för länge sen? Kan lägga till att problemet började efter att jag formaterade om datorn och gick från XP Pro till 64bit W7. Kan det ha något med saken att göra?

Av Hìthae

Är mitt HD4870 döende?

Köpte ett XFX HD4870 begagnat för runt ett halvår sen, köpte till Arctic Accelero TWIN TURBO II någon dag efter och har använt det sen dess. Nu har jag börjat få problem som jag misstänker beror på grafikkortet, men jag är inte helt säker. För att få en hint om vad det kan bero på bytte jag till ett HD4550. Avinstallerade och rensade bort de gamla drivrutinerna, installerade nya, och det funkar perfekt för tillfället.

Det som händer när jag får problem är att datorn helt plötsligt går i standby, och sen stängs av, efter bara någon sekund. Först blir skärmen mörk, och efter några sekunder stängs datorn av. Kan det bero på nätagget? Det är ett Corsair HX 620 W, också begagnat. Kan nämna att båda är köpta på SWEC marknad.

Jag har datorn uppe på bordet för tillfället, och ibland när jag stöter till bordet, eller bara snuddar vid det så att en svag stöt går genom bordet, kan liknande problem hända: skärmen går i standby (blinkar långsamt grönt), och datorn svarar inte. Om jag t.ex. spelar musik hör jag hur musiken fortsätter spela i någon sekund, sen "hänger" allt sig och musiken fastnar på snutten den är på. Och jag måste göra en hard-reboot.

Så vitt jag vet är temperaturerna okej. Har som sagt inte haft problem med den fram tills nu. All hjälp uppskattas. Tack.

Av Hìthae

Upp till 1 500 kr.

Av Hìthae

Nope, fortfarande problem! Det verkar som att när bordet får sig en stöt stängs skärmen av. Alla sladdar är inkopplade som de ska, så det känns som att borde vara något signalproblem mellan skärmen och grafikkortet. När skärmen stängs av (och blinkar långsamt i grönt) kan jag inte fixa det utan att starta om datorn. Vad kan det vara för problem?

Av Hìthae

Varför är just den IPS-skärmen bäst för dig? Hur kom du fram till det?

Både TN och IPS har sina fördelar, som du förstår. Dyrare TN-skärmar är visserligen bättre, men i slutändan kommer man inte ifrån bl.a. de dåliga betraktningsvinklarna. Fördelen däremot är att bilden flyter på mycket bättre, så frågan är:

Vill du ha en bild som flyter på bättre, med möjlighet till 3D?
Vill du ha en bild med mycket bättre färg och betraktningsvinkel?

Jag har tänkt på det själv tidigare, och för mig personligen bestämde jag mig för att IPS var rätt väg för mig att gå, eftersom det du ger upp (bildkvalitet) inte alltid övervägs av 120 Hz och 3D, för hur ofta kommer du egentligen använda de funktionerna, och hur nödvändiga är de? För att inte tala om att din hårdvara pressas mer. Däremot kan du alltid använda den bättre kvalitén du får från en IPS-skärm, oavsett om du bara surfar, kollar på film, eller spelar.

För att sammanfatta:
Jag hade valt IPS, för att du alltid kommer ha den där knivskarpa och mer verklighetstrogna bilden med bättre färg och svärta, oavsett vad du håller på med på datorn. Du får helt enkelt en trevligare upplevelse från ögonblicket du börjar använda datorn.

Med det sagt talar jag inte från personlig upplevelse, då jag aldrig har ägt en TFT-skärm. Men jag har själv undersökt en del för att veta vad jag vill ha när det äntligen är dags (jag tycker att Dells U2312HM är den mest prisvärda skärmen för mina behov).

Av Hìthae

Vad är säkrast och billigast av Payson och PayPal i privata köp?

Hej,

som beskrivningen lyder, vilket alternativ är säkrast (och billigast) av Payson och PayPal om man köper av en privatperson? Jag vet att Payson har sin paysongaranti, där de fungerar som en mellanhand och köparen får kontrollera produkten innan pengarna skickas vidare, men jag hittar inget liknande på PayPal, fast det känns som att de borde ha något sånt.

Av Hìthae

Undrar dock fortfarande hur man kan se på specs hur bra en skärm är. Jag vet lite om hur TN/IPS/VA är, men jag tänker mer på kryptiska saker som ms och dessa nya teknologier de börjar komma ut med på sistone. Jag vill inte känna mig helt handikappad om det inte finns recensioner om just den skärmen ute. Jag lärde mig t.ex. för länge sen att låg ms inte alltid betyder låg ms, så därför vill jag kunna förstå det på riktigt.

Av Hìthae
Skrivet av Yrch:

Att byta från en CRT (om än gammal men det har egentligen ingen betydelse i detta fallet) till en riktigt billig plattskärm kan bli en otrevlig upplevelse gällande bildkvalitén

23" är väl lite sweetspoten för 16:9 skärmar idag (och 24" för 16:10) både storleksmässigt och prismässig. Hade nog åtminstone siktat på att lägga 2000 kr eller strax därunder

Dells U2312HM för strax under 1900 kr är ju ständigt rekommenderad (om man tål anti-glaren). Annars har ju Dell släppt en ännu billigare IPS, S2340L http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1424689 som verkar lovande till det priset (men jag har inte sett någon recension så vågar inte rekommendera den fullt ut. TROR att den har mildare antiglare (eller till och med är lite glossy, borde vara rätt lätt att kolla upp)).

Asus har vettiga IPSer i ungefär samma prisklass med

Annars får du ju vara beredd på de vanliga "problemen" när du går från en CRT till plattskärm, jag hade nog som sagt minimerat de lite genom att åtminstone lägga en 1800-2000kr.

Underbart svar, tack så mycket. Precis vad jag var ute efter. Ska göra mer research.

Av Hìthae

Okej, men jag föredrar 16:9, eftersom det verkar som att fler saker stödjer det (är gjorda för den ration). Dessutom betalar man extra för de extra 120 pixlarna. Om jag är uppe och sniffar i den prisklassen skaffar jag hellre U2312HM.

Av Hìthae
Skrivet av rallyreavan91:

Den här tycker jag verkar vara intressant. http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=974361 av andledningen att det är en IPS-panel

Okej, cool. Vad är det jag ska titta efter på specsen för att kunna avgöra hur bra den är?