Inlägg

Inlägg som Hìthae har skrivit i forumet
Av Hìthae
Skrivet av Andez:

för att allt flera spel använder flera kärnor och 8320/8350 är mer framtidssäker och är absolut värt att gå upp dem 3-400:- som det skiljer mellan 6300 och 8320. sen som sagt om jag var du skulle jag satsa på 280X eller 7970 istället för 270X

Jag önskar att jag kunde 'bara' lägga lite mer på det här och 'lite' mer på det där, men jag har valt de där komponenterna för att jag inte har råd med bättre, inte för att jag inte behöver den extra prestandan.

Av Hìthae

Men där står det "Ultra CPU settings". Jag har aldrig sett en recension som visar t.ex. high CPU settings, och vad skillnaden i så fall skulle innebära. Jag vet att SC II HotS har flashiga fysiska effekter som kräver CPU-kraft, men jag vet inte om det är det som 'CPU settings' syftar på. Jag jämför det med när man recenserar grafikkort som får långt under 60 FPS på ultra men får en bra FPS på high/ very high, utan att man egentligen ser skillnad mot ultra. Hur vet jag att det inte är samma sak med CPU settings?

Skrivet av DavidtheDoom:

Medveten om prisskillnaden? Eller syftar endast på Single Thread performance?

Nej tror TS har bättre tur på att köra en Intel prolle till detta. Förslagsvis en i3:a/en kraftfull pentium kommer ge prestandan som krävs i SC2 om det är det mest spännande spelet.

i3:an ger bättre prestanda i främst multitrådade applikationer och om du kör flera lite tungare program vid multitasking.
Pentiumen är bra mycket billigare men är betydligt vekare än FX6300 om du ska multi taska (en webbläsare har inte problem att rulla på 2kärnor med Twitch, spotify och allt annat igång).

Jag skulle säga:

  • Pentium Ivy bridge (Haswell har väl inte kommit ut?) för runt 600kr för att köra SC2 främst.

  • Haswell i3 för att få ett fett moderkort om du vill ha lite nyare och kraftigare prestanda i multitasking, spel FPS är det ingen större skillnad på mellan pentium och i3.

  • FX-6300 om du vill ha AMD och offra lite FPS.

Skrivet av kira9204:

Intel är överlägsna när det kommer till prestanda i fåtrådade applikationer, och det är YTTERST få spel och program som använder fler än 4 trådar, vanligtvis så ligger det på 2 (som Starcraft 2). Så Intel är ett självfallet val här.
AMDs prollar presterar "OK" i tungt flertrådade applikationer, om än fortfarande efter Intel.
Jag skulle personligen säga att FX var ett misslyckat försök att få över en server CPU till desktop användare, kompromissen mellan att försöka få den omtimal i båda avseendera gjorde så att den misslyckades på båda sidor.

Jag gillar SC II men det är inte det enda spelet jag kommer att spela. Jag använder det som ett exempel eftersom de flesta andra spel jag har i åtanke (som alltså inte är strategispel, som i regel äter CPU) borde kunna spelas på vilken okej CPU som helst. Jag vill t.ex. spela Skyrim, Fallout, BF3/4, och en massa andra spel, så det blir mycket FPS-spel också.

Skrivet av Lifooz:

AMD är bra på många områden, men i Starcraft så vill du ha en I7 eller liknande från Intel, så här håller jag med resten av gubbarna.
Och skall du ha AMD så är det FX-8350 som gäller.
Ett alternativ vore att skaffa FX-8350 och slå av 4 kärnor så du har 4 kvar som är avstängda, och istället se till att överklocka dessa 4 så mycket det går.
Det gör jag med min Phenom II 1100T BE när jag skall spela.

Skrivet av Andez:

Jag har en phenom 2 1100t och kan spela på high. Skulle dock satsa på en 8320/8350 och jag är ganska säker på att du bör satsa på en r9 280X.
En polare sitter på en i5 3570K och R9 280X och spelar på maxgrafik utan problem.

Hur kommer det sig att ni skulle satsa på en 8350 och inte 6300? Så vitt jag har sett är det bara marginell skillnad i spel mellan dem, och att skillnaden framförallt är i tunga program.

Av Hìthae
Skrivet av Jalle64:

Du lär inte kunna spela just SC2 fullt ut (60FPS) med en AMD, så vill du spela fåkärnorsspel är det INTEL som gäller.

Menar du allvar? Har du källa på det?

Skrivet av trisse23:

Sc2 spelar i princip på 1kärna så rekommenderar att köra en intel cpu.

Fast SC II använder två kärnor... men jag ser din poäng.

Skrivet av MaloW:

http://www.techspot.com/review/305-starcraft2-performance/pag...

Hade definitivt rekomenderat dig att köra på en 4670k. Tror du kommer ångra dig förr eller senare annars. Jag är själv extremt glad över att jag köpte min 2500k, känner att den kommer räcka länge till.

Intels CPUer har 'känts' kraftiga sen Sandy Bridge, men jag vill ändå hålla mig till AMD om jag kan. Varför skulle jag ångra mig förr eller senare om jag inte väljer Intel? AMDs Piledriver CPUer har inte varit helt fy skam, och bra för priset.

Av Hìthae

Starcraft II / 'CPU-tunga spel' med en AMD CPU?

Jag går i uppgraderingstankar och jag funderar starkt på att välja AMD Vishera FX-6300 då den borde klara de flesta spel med råge, och ge okej prestanda i Windows då jag inte kör tunga program (utom spel). Det är en sak som kommer upp gång på gång dock: spel som är optimerade för Intel, och spel som är CPU-tunga. Jag älskar t.ex. Starcraft II men är orolig för att inte kunna spela det med maxad grafik/ high-ish CPU med 60 FPS om jag skaffar en AMD CPU.

Kan någon som har en AMD CPU, helst FX-6300, berätta om sin prestanda i SC II (och andra CPU-tunga spel)? Eller är det kört? Intel gör riktigt fina grejer, men jag har alltid kört AMD och gillar dem, så jag vill hålla mig till dem om det är möjligt.

Grafikkortet kommer att vara en R9 270X eller något därkring.
2 x 4 GB RAM.

Resten av systemet borde alltså vara okej, bara CPUn jag fastnat på...

Av Hìthae
Skrivet av v1p3r_91:

Har det varit så hela tiden sedan du köpte det? Möjligt att den tidigare ägaren flashat något nytt bios som inte är helt bra.
Kan du inte använda t.ex. MSI Afterburner för att skapa en ny fläktkurva?

Jag tankade precis MSI Afterburner och använder manuell fläktstyrning. Det har 'fixat' det tillfälligt (genom att köra på runt 50 % hastighet), men förutom fläkthastigheten är ju kylaren rena skräpet.

Av Hìthae

Grafikkortet överhettas, vad göra?

Jag har ett referens AMD HD 4870 1 GB som går galet varmt och överhettas vid minsta belastning. T.ex. flashspel har överhettat den. Fläkten hakar inte på i temperaturökningen utan stanner nere på ca 25 % (950 RPM). I GPU-Z ser jag följande temperaturer: GPU temperature 81.0 C, GPU TEMP (MEMIO) 85.0 C, GPU TEMP (SHADERCORE) 80.0 C, allt i idle.

Jag köpte kortet begagnat, så jag vet inte om det kan vara överklockat eller trixat med på det sättet. Jag har försökt använda AMDs "AMD Vision Engine Control Center" men det öppnar inte, något fel där. Tar gärna emot tips där jag kan resetta inställningarna. Jag är inte så haj på att överklocka, men i GPU-Z står det att 'VDDC' ligger på 1.2625 V. Är det normalt?

Jag har omapplicerat kylapstan och dammat ur den, så det borde inte vara något problem. Chassit är ganska kasst och har halvdålig kylning, men ovanstående temperaturer är vad jag ser bara minuter efter uppstart, fortfarande i idle. Det börjar på runt 60 C och stiger snabbt. Det är inte heller mjukvaran som ljuger, för den är riktigt het att känna på också.

Av Hìthae

Många kommer nog att borsta av sig det här som barnsligt och tramsigt, men jag tror att det finns en reell risk att förädla och glorifiera krig och vapen till något som gör spelaren till en odödlig actionhjälte som inte gör något fel etiskt sett. Den yngre skaran kommer underskatta vapen, soldater, krig, och effekten den har både på den stridande parten och civilbefolkningen. Det känns som att de går för långt och om de ska insistera på att släppa sånt här borde de åtminstone påminna sin publik om att krig verkligen är helvete och att vapen kräver enorm respekt och att de (egentligen) inte är leksaker.

Av Hìthae

Tips här också: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?o=1109395 Gigabyte 7970 för 2790 kr inkl frakt. Jag har tittat på både den och Sapphire 7950, både är väldigt bra och prisvärda.

Av Hìthae

Jag har som sagt inte råd just nu med att köpa en dator rakt av, och jag har också betalningsanmärkningar, så jag kan inte köpa på kredit än. Jag får väl fortsätta köpa några delar i taget och uppgradera allt eftersom. tack för svaren.

Av Hìthae
Skrivet av DreinLifeOfYou:

om jag köper ett hd7950 så var jag vipps ca 500kr över min budget. Och vad menar du med os?

Han menar OS, Operating System (Operativsystem).

Av Hìthae

Tips på speldator att hyra hem?

Är sugen på att spela moderna spel men har inte råd att uppgradera. Finns det några bra, relativt billiga alternativ till att hyra en dator (utan skärm?)

Av Hìthae

Kanske vore det enklaste och bästa för konsumenterna att gå ihop (eftersom vi är så många och starka tillsammans) och skriva en namninsamling till regeringen och till elektronikbranschen (eftersom många av oss tänker efter två gånger innan vi köper vissa saker från Sverige, tack vare avgiften, och därmed förlorar de också inkomst)? Jag personligen är inte i ett stadie i mitt liv där jag orkar sätta mig in i att själv skriva ett fint, formellt brev och skicka runt det till politiker, därför kan ovanstående vara ett alternativ... vi måste ju göra något!

Av Hìthae

Jag tycker att ni alla borde lugna ner er en smula. Den här tråden handlar som sagt inte om invandrarfrågor eller om hat mot vissa folkgrupper. Min fru (sluta kalla henne för 'flickvän') är verkligen inte rasist eller överdrivet känslig för den delen heller, utan hon har ett problem med vissa personer. I USA har hon också haft killar som stötte på henne, men inte på det här sättet, och där visste hon i alla fall vad de sa när de pratade på sitt språk. Hon tycker om Sverige och är glad över att vara här, och hon har som sagt inget emot så kallade nysvenskar av något slag, utan det är bara vissa individer som är jobbiga, och som jag har nämnt mer än en gång tidigare så har ovannämnda individer haft olika ursprung, bland andra etniska svenskar.

Det var inte meningen att starta en shitstorm i och med skapandet av den här tråden, och jag tycker verkligen att många av era inlägg inte här hemma här. Det är också skrattretande hur min fru som är offret i frågan blir påhoppad av vissa av er och plötsligt är det synd om förövarna, men jag är inte intresserad av att diskutera vare sig invandrarfrågor eller feminism. För mig är frågan redan löst: hon ska antingen ignorera dem eller flytta skammen till dem. Tack till er som kom med bra råd.

En sak till: jag håller inte med om att man ska behöva stå ut med vissa saker i Sverige, och annars bli stämplad som Sverigehatare och rasist, och antingen gilla läget eller dra tillbaks dit man kom från. Det finns erfarenheter som är dåliga i vissa länder och sämre i andra, och jag anser inte att det är något fel på att belysa problemen och diskutera det resonligt.

Av Hìthae

Jag har faktiskt inte det. Jag testade mig specifikt för det och svaret blev negativt. Jag är helt frisk från personlighetsstörningar och har enligt min psykolog en högre funktionsnivå. Enligt honom kan jag klara av att jobba med vad som helst, inget är utanför min räckvidd rent intelligensmässigt. Därför blir jag frustrerad och lite ångestfylld av känslan av att jag ödslar tid och inte har gjort något bättre med mitt liv. I framtiden hoppas jag kunna må tillräckligt bra för att klara av ett 5-årigt program till civilingenjör. Jag bryr mig inte om jag är i 30-års åldern vid det laget, det handlar om en sorts milsten, ett bevis för mig själv, som alltid har misslyckats i skolan, alltid har kallats dum, ful, och äcklig, alltid har varit fattig, att jag visst KAN. Jag vill kunna ha den titeln och bära den stolt: Picard, civilingenjören.

Ingen: väldigt intressanta punkter åter igen. Du är verkligen en fascinerande person. Jag tycker att det är beundransvärt att du klarar av att anpassa lärosättet till något som passar dig utan att skolan för den delen har erbjudit olika instuderingsmetoder.

Av Hìthae
Skrivet av Ingen:

Inga problem alls.

Några av de mer konstruktiva grejerna jag gör är att jag helt enkelt ställer upp och hjälper eller är med vänner och familj mycket mer. Jag ser till att ha något för mig varje helg och om jag inte har något på gång fixar jag något typ bjuder över någon eller några på att laga middag eller drar och hälsar på någon ensam släkting. Det har alltid varit otroligt uppskattat att komma på besök och har gett mycket bättre relationer med dem. Var hos min moster ett par helger sedan och hjälpte henne med massor med datorgrejer samtidigt som vi snackade skit och drack vin typ. Var mycket mer givande än någon helg jag spenderat vid datorn.

Jobbar ofta längre också eftersom jag inte känner något behöv av att ta mig hem till något spel eller sådant, så saker blir klara istället för hophafsade.

Jag lägger mig tidigare. Försöker börja avsluta vid 23 oavsett om jag har något dagen efter och datorn ska vara av vid midnatt som senast. När det blir för sent är man ändå för trött i huvudet för att göra annat än att slösurfa, spela halvhjärtat och surfa på porr. I och med att jag lägger mig tidigt kan jag också komma upp tidigare och kunna gå till jobbet. Att kunna ta det lugnt och göra vad jag vill på morgonen är grymt skönt och ger en väldigt avstressad start på dagen jämfört med att hetsa genom samma rutin varje dag. Har kanske en halvtimme mer än vad som behövs så jag brukar laga något ordentligt till frukost istället för fil och flingor. Idag värmde jag panerad torsk från igår kväll och stekte champinjoner och tomatskivor. Lade allt i en baguette med sallad och tog med mig ut att äta. Lite bättre än att skeda i sig en fil och kaffe på tio minuter...

Mer fysisk aktivitet såklart, gång och simning mest. Det är väldigt hypnotiserande och det är kul att bli bättre på det. Är som att levla bara att levlarna syns på bröst och axlar istället för character sheet...

Frivilligarbete på diverse events man tycker är kul kan vara sjukt givande. Vissa lan och sådant söker ofta frivilligt eventcrew för att hjälpa till att rigga allt. Man träffar folk som är intresserade av samma grejer och folk brukar vara väldigt snälla och trevliga även om man är blyg av sig.

Fixa till hemmet. Organisera allt på ett bra sätt, reparera saker, förnya. Att ha en trivsam omgivning hemma gör jättemycket för att må bättre. För ett eller två år sedan kunde min lägenhet se ut som helvete mellan städningarna en eller två gånger i månaden, nu för tiden blir det aldrig speciellt stökigt och lägenheten är otroligt mycket trevligare att vara i. Trots att jag har en etta på 24 kvm får jag utan problem in allt jag behöver inklusive verktyg och sådant med massor med luft över tack vara att utrymmet nyttjas effektivt och bara nödvändiga grejer är kvar. Skit som spelplanscher och annat bös är bortplockat och stilen är väldigt mycket smakfullare. Min moster tyckte att det var bra feng shui i lägenheten

Kurser i whatever du tycker är kul, jag läste 30hp astronomi på sidan av för att det var kul och träffade massor med skoj folk samtidigt som jag fördjupade mig i ett intressant ämne. Universitetskurser är gratis men kräver ju behörighet, sen finns det ju massor med andra typer av kurser av alla de slag.

Försöker se till att all tid vid datorn är målinriktad och/eller konstruktiv, t.ex att skapa något konkret, att diskutera intressanta saker eller att försöka göra folks dag bättre på något sätt. När jag spelar brukar jag se till att alltid spela med någon kompis (och jag menar inte online"kompisar") så att det inte bara blir att jag sätter mig för att jag inte har något för mig och sedan har tio timmar passerat...

Höll på med aikido när jag var mindre och det var alla sorters människor där, atmosfären är väldigt trevlig och välkomnande. Säkert samma med många andra sporter.

Sen så är det helt enkelt så att det är en långsam process att gå mot en mer social tillvaro. Det handlar trots allt om väldigt djupa hjulspår som man behöver gå ur och det behöver få ta den tid det tar. Precis som med viktnedgång är det frestande att ta till väldigt extrema åtgärder ofta för att man blir otålig, frustrerad och desperat, men det går ofta inte jättebra.

Jag är glad att jag är en av personerna som haft tur nog att ta upp den lilla tid du spenderar vid datorn. Jag är otroligt tacksam för dina tips, och känner att jag kan implementera de flesta av dem i mitt eget liv. Den största skillnaden är att du verkar vara singel medan jag har fru och ett barn, och jag hoppade bokstavligt talat från att vara ensam nörd till att vara permanent fast. Så nu måste jag lära mig också hur jag kan ge dem så mycket av min tid som de förtjänar.

Av Hìthae
Skrivet av Xaanin:

Ring din lokala falang av AFA och be dem lära din flickvän att vi inte tolererar sådant rasistiskt beteende, och kanske samtidigt utbilda henne och dig i alla fördelar med den mångkultur ni tycks avfärda.

Alternativt flytta ifrån vilket blivande ghetto ni nu råkar bo i.

Vad menar du? AFA? Rasistiskt beteende? Vilken mångkultur är det 'vi tycks avfärda'? Jag fattar inget.
Dessutom bor vi inte i något blivande ghetto.

Ditt inägg är så fullt av "what". Tror du att vi är rasister för att jag nämnde en eller två gånger att det just i det fallet var män från mellanöstern, eller?

Av Hìthae
Skrivet av soulis:

Funderade på om jag skulle svara eller ej, jag känner ju inte dig och din bakgrund och vill ej vara elak/hård mot dig.
Men att jobba med sig själv och sina ovanor gör vi ju alla men man måste ju samtidigt kunna arbeta, det är massor med dagar när inte jag heller vill gå å jobba men jag gör det ändå. Det känns inte ens som en möjlighet för mig att leva på andras hårda dagliga slit, det är bara att bita ihop och vara vuxen å bidra till samhället vi lever i.
Hoppas du inte tar illa upp av mitt inlägg, om du gör det så ber jag om ursäkt för det. Känns bara ibland som att det daltas så jäkla mycket med folk, kanske inte är så dumt att bara få höra vad folk egentligen tycker.

Jag tar inte illa upp. Jag hade också känt som dig om jag hade varit en skattebetalare.

Jag kan förstå att det låter som att jag bara är lat eller svag, men jag vill inget annat än att förändra min tillvaro. Anledningen till att det är så svårt är väldigt komplicerat, då det egentligen började när jag var runt fyra-fem. Det var då vi kom till Sverige, efter att ha levt i flyktingläger i en öken i över två år. Familjesituationen var helt sjuk, föräldrarna separerades när jag var nio, morsan som hade vårdnaden uppfostrade inte sina fyra barn särskilt bra utan lät oss göra lite vad vi ville, så jag lärde mig själv att bara sitta vid tv-spel och senare datorn för att må bra. Jag träffade aldrig människor utanför skolan och gick knappt utanför min egen dörr. Därför var det väldigt svårt att vara runt människor för mig, folk tycker att jag är konstig och awkward ibland, jag hatade att ta ansvar eftersom jag ju aldrig har behövt göra det, så allt i mig protesterade. Min hjärna vill bara fortsätta ha kul, inte göra tråkiga sysslor. Inte konstigt, eftersom jag sysslat med det så mycket jag kan (vissa dagar lätt över 12h i rad vid spel/datorn). Det var alltså väldigt svårt att bryta gamla banor och bli en ansvarsfull, mogen, vuxen person.

Dessutom var det jättesvårt att förstå mig själv, vad som hindrade mig från att klara av att hålla jobb och gå i skolan, men jag lär känna mig själv lite i taget. Idag är det bättre, och jag ska börja plugga till svetsare igen den här månaden. Jag säger igen, för jag hoppade av i april.

Skrivet av Ingen:

Jag har gått genom väldigt mycket med det där, både socialt och depressions/ångestmässigt. Något rent praktiskt som hjälpt mig var att lämna tillbaka busskortet och gå de sex-sju kilometrarna till jobbet varje dag, och sedan hem igen. Det tar inte mycket längre än bussen och ger tid att samla tankarna inför och efter dagen. Det blir en form av meditation helt enkelt. Samtidigt är det gratismotion och man sparar pengar.

Beror såklart helt på hur man bor och så vidare men just att gå långt utan musik eller annan skit har fungerat väldigt bra för mig när jag har perioder med massor som händer.

För att komma från mycket av det som höll mig vid datorn var det två grejer som krävdes för att det skulle funka. För det första behövde jag ersätta det med något, för du kommer behöva göra något med den tiden. Ha en konkret plan för vad du ska göra med tiden då du inte spelar eller slösurfar.

För det andra bränner jag broar skoningslöst. När jag slutade spela WoW för några år sedan lämnade jag min guild och mitt raidteam på ett så dramatiskt sätt att det var omöjligt för mig att komma tillbaka. Då de var hela min anledning att spela har jag inget att gå tillbaka till. Samma sak på ett annat diskussionsforum som jag var rätt insnöad på, gjorde helt enkelt bort mig som fan med flit för att bli permanent bannad och inte kunna gå tillbaka.

Sen gäller det mycket att våga konfrontera jävligt svåra saker och att träna träna träna på det. Det blir lättare varje gång även fast det gör sjuhelvetes ont i början. Kan vara allt från att säga att nu fan slutar du käka pizza tre gånger i veckan till att göra något stort avslöjande eller träffa nya människor. Blir så sjukt mycket lättare när man gjort det många gånger.

Utöver det äger jag ingen TV eller smartphone och har gett mina spelkonsoler till yngre kusiner.

Väldigt inspirerande. Jag är tacksam för att du tog dig tiden att skriva det här. Jag håller med om att det till stor del är det jag också behöver göra. Problemet med att träffa personer för mig är att ha bra sätt att träffa folk. Jag har fått rådet att fokusera på skola, eftersom jag kommer att få vänner genom andra elever och i framtiden kollegor.

Det andra problemet är att hitta saker att sysselsätta sig med. Får jag fråga hur du löste det, om det inte är för personligt? Jag är gärna mindre vid datorn men vågar inte, men jag och frun jobbar på det tillsammans nu för tiden, men det går långsamt.

Av Hìthae
Skrivet av Itchago:

Känner du någon polis så kan du fråga denne om frugan skulle kunna få en burk pepparsprej. Ifall att. Dom har en riktigt bra liten en med färg i om jag kommer ihåg rätt. Ärligt talat så skulle jag som kille även vilja ha en burk pepparsprej eller elpistol, finns mycket skumt folk...

Synd att folk inte kan uppfostra sina ungar till att bli vänliga, respektabla, sammarbetsvilliga medborgare.

Ja, det skulle kanske kunna vara något. Vi får kolla upp hur det funkar rent lagligt.

Av Hìthae
Skrivet av Juggernawt:

Man får fan skämmas att nått sånt här förekommer i Sverige år 2013 - är det inte dags att vi normala och vettiga människor säger ifrån?

Det hade kunnat vara mycket värre ändå. Jag tror att sånt här är på gränsen till minimifall i en stad så stor som Lund. Man kan nog aldrig utrota sånt här helt, tyvärr.

Av Hìthae
Skrivet av Willhelm:

Jag skulle rekommendera en självförsvarskurs, inte för att hon ska slå ner folk eller bruka våld utan för att hon ska känna sig säkrare.

Min syster hade problem med mobbing när hon var liten (vilket jag förstår kanske inte är helt jämförbart) men efter en krav maga kurs så blev hon mycket bättre på att stå på sig och fick bättre självförtroende att ge svar på tal.

Hade ett ex som hade liknande problem och där funkade "public shaming" ganska bra. Dvs när någon höll på så sa hon högt och tydligt vad det gjorde och bad dem sluta vilket förflyttade "skammen" i situationen från henne till de som snackade skit. Funkar ju dock bara på ställen där det finns folk runtikring men det verkar ju inträffa i sådana situationer också för din tjej?

Det var bra tips, jag ska diskutera själförsvar med henne.
Ja, ibland är det runt andra, men ofta är det när hon är i rörelse, på väg någonstans. Jag har sagt till henne att stå still och låta dem gå iväg om de är på väg åt samma håll som henne, hellre än att låta dem fortsätta gå bakom henne och kommentera så länge de delar samma väg. Jag ska prata om det här med henne också.