Inlägg

Inlägg som Hìthae har skrivit i forumet
Av Hìthae
Skrivet av Ingen:

Fick ut så otroligt mycket mer från filosofin bakom kampsporterna jag höll på med än det rent fysiska. Självkontroll, disciplin, fokus, ansvar och annat sådant viktigt. Tränade huvudsakligen aikido vilket är en riktigt värdelös kampsport i en riktig fight men som man kan få ut mycket annat av.

Att slåss kunde jag redan innan från att ha behövt försvara mig, det är jävligt enkelt egentligen. Det är att kontrollera sig själv som är det svåra.

Gillade för övrigt inte heller hela den japanska grejen men det var lite av ett sätt att tvingas in i ett annat tänk än man är van vid. Kunde kört det på ungerska, hade fan inte spelat någon roll.

Exakt, väldigt fint skrivet. Jag uppskattar också kontrollen man får och den mentala träningen, men språket och bugandet hade man klarat sig utan... men det är ju aldrig frivilligt. De brukar inte förklara (eller antagligen ens själva förstå) varför man ska behöva följa det, från min erfarenhet, men ändå är det så strikt. Jag ser verkligen inte hur det skulle kunna ha att göra med respekt för medstudenter eller för platsen kampsporten kommer från.

Om en tränare/instruktör är seriös borde de ta sin passion, kampsporten, och ändra den för att passa in i Sverige och på svenska, UTAN att tappa någon mental träning.

Av Hìthae
Skrivet av quattro-2.6:

Jo du har nog rätt, när jag var på väg att bli svetsare så såg det inte ljust ut.
Kollade mest i närområdet också, Västmanland.
Knappt några jobb och dom som fanns var inte lockande när jag kollade lönen.
Bara jag som lever efter det gamla tror jag

Skickades från m.sweclockers.com

Hur gammalt är det vi snackar om? Tiderna förändras, och på sistone har det varit väldigt schysst i princip hela landet, framförallt norr om Skåne där det finns mer industrier.

Av Hìthae
Skrivet av Alakai:

Om hon tolkar dina kommentarer som vänligt kritiska så kommer hon att tolka andras kommentarer om samma ämne som kritiska.
"Schysta brön" blir "jävla fetknopp" istället för "woop woop".

Om du istället låter bli att kommentera, eller möjligtvis vänder på det och positivt uppmärksammar hennes bröst, så kommer hon att tolka andras kommentarer som mer gillande.
Tänk dig själv, att du får kritiska kommentarer om ditt klädval. När någon då kommer med en vänligt sinnad kommentar ang dina kläder så kommer du att ha i baktanke att den kan ha menat det sarkastiskt osv.

Det här är ett svar till alla som skrivit angående hennes klädval och min inställning till det.
Jag är inte särskilt kritisk, och vi pratar egentligen aldrig om vad hon klär sig i på det sättet. Det var tidigare i förhållandet när jag tänker efter, och även då försökte jag inte säga till henne vad hon skulle ha på sig, utan det var mer att visa att jag stör mig på det.

Hon har inte 'tolkat' andras kommentarer värre än vad de var. Hon citerade dem.

Till slut vill jag säga att den här tråden inte handlar om vad 'invandrarkillar' säger till henne, så sluta lägga så mycket fokus på det. Hon har blivit verbalt påhoppad av olika sorters etniciteter, mörkhåriga, ljushåriga, och mitt emellan.

Hela problemet kretsar runt att när hon är ute så får hon vidriga kommentarer av män som ibland till och med följer efter henne och fortsätter trakassera henne på vägen. Punkt.

Av Hìthae
Skrivet av Alakai:

Varför är det viktigt för dig hur hon klär sig?
Skulle hennes tillvaro ute med alla dessa kommentarer bli enklare ifall du inte kommenterade hennes klädval?

Det är inte viktigt. Det är bara en detalj, men ändå en detalj som ger henne uppmärksamhet och får mig att känna oss uttittade. Det enda jag påpekar är hennes urringning om jag tycker att den är lite väl för mycket.
Nej, hennes erfarenheter med idioter har inget att göra med mina kommentarer. Jag menar inte att det är ett problem exakt varje gång vi går ut, men det har hänt lite ibland. Dessutom vet jag inte om jag förstår exakt vad du menar när du undrar om hennes tillvaro ute skulle bli enklare utan mina kommentarer.

Av Hìthae

För att förtydliga en sak, hon trakasseras inte bara av mellanösternkillar, utan av etniska svenskar också, både lite yngre och lite äldre. Vi bor i Lund stad, och hon har fått höra skit i hela stan, och på stranden utanför Lund också. Det är inte som att det händer varje vecka, men det är ofta nog för att jag ska bli ordentligt förbannad av det. Hon klär sig inte direkt utmanande. Hon är väldigt 'casual-street', gillar sneakers och jeans. Dock är hon något överviktig, så hennes byxor sitter ofta tajt och hennes bröst är större än de annars skulle vara... dessutom gillar hon som sagt att ha urringat ganska ofta, och det är något som stör mig lite, uppmärksamheten hon får, inte för att jag är svartsjuk, men man vill ju inte att folk ska glo vart man än går. Har pratat med henne om det men hon stör sig bara på mig och på hur jag tjatar om att dra upp linnet hela tiden. Suck.

Av Hìthae
Skrivet av tcntad:

Jo det är ju det som är det jävliga.. Att urbefolkningen lackar ur och hittar på nåt riktigt korkat..
Bra fråga, enda man egentligen kan göra är att polisanmäla för sextrakasserier, tror dock inte att det räcker så långt.

PS. Hur gamla är ni? Är hon väldigt ung (ca 25-30) lär det vara stor bidragande faktor, tillsammans med urringningen

Hon är 22 år, jag är 25 år.

Ser inte poängen att polisanmäla när vi inte vet vilka snubbarna är... jag har dock försökt pusha henne att bara säga till dem att hålla käft på engelska, men jag vet inte om det är lösningen direkt. Jag vill bara inte att de ska tro att det är utan konsekvenser att bete sig som de gör.

Av Hìthae

Tack för svaren. HerrGoreMann, tack för dina ord.

Hon klär sig normalt, aldrig i kjol, men hon gillar att ha urringning. Jag är inte intresserad av att bli feminist direkt, men jag ser verkligen världen annorlunda genom att ha en fru och en ung dotter (1 år), så jag har ju mina värderingar som jag följer och pratar om när det kommer på tal.

compagoffer, varför skulle vi kontakta den lokala motorcykelföreningen? Tänker du typ Hell's Angels? Om det var ett skämt så förstår jag inte. Problemet är inte heller att hon inte vet vad hon ska säga, men hon vågar inte. Hon är rädd att de kan bli aggressiva till exempel...

Av Hìthae

Tjejen trakasseras när hon är ute själv, vad ska jag göra?

Jag är så jävla trött på det här. När frun går ut för att göra ärenden själv ringer hon ibland till mig och är ledsen för att killar (ofta i gäng) trakasserar henne, går efter henne och kommenterar hennes fysiska drag, vilken sexig röv, vilka stora bröst, snackar skit om henne på andra språk och skrattar åt henne. Jag blir självklart förbannad men vet inte vad jag ska göra. Det händer aldrig när jag är ute med henne, men jag vill inte känna att jag måste vakta henne mot andra och deras skitsnackande. Hon är dessutom från USA och kan fortfarande inte särskilt mycket svenska, så hon känner sig ännu osäkrare och maktlös mot de som pratar om henne. Hon vågar inte heller säga ifrån själv. Sist var det idag när hon gick till ICA och fick stå ut med att två stora, vältränade killar snackade om vilka stora bröst hon har och skrattade mellan sig själva och sa saker på arabiska.

Vad är det meningen att man ska göra som en man när ens egen fru behandlas på det sättet? Är det bara upp till henne att våga säga till dem att hålla käften och dra åt helvete? Jag tror inte på könsstereotyper där mannan ska vara en knight in shining armor och kvinnan är en svag prinsessa som behöver skyddas, men hon vågar ju som sagt inte, och jag klandrar inte henne heller... ja, vad göra?

Av Hìthae
Skrivet av quattro-2.6:

Svettsare i sverige är hopplöst, dåligt lön.
Min farbror är svetsare åt en finskt bolag och får ofta åka väldigt långt hemifrån på jobb, längsta var till North Caroline under en halvår, bra lön då han hade halvår semester efter det.
Men hemmaplan är dåligt, måste vara omplacerbar inom kort tid.
Licens fick han genom företaget.

Skickades från m.sweclockers.com

Är det så illa? Det låter som en extremt pessimistisk syn. Lönen är väl okej för en så pass kort utbildning och relativt enkelt jobb. Jag har annars bara hört gott om att jobba som svetsare i Sverige, utom i vissa undantagsfall när svetsaren är ung och tycker han förtjänar högre lön, eller om han tycker att han är för duktig för att fortsätta jobba för samma lön i samma företag, och vill ha tips på hur han kan få löneförhöjning alt. hitta en annan arbetsgivare.

Av Hìthae
Skrivet av Albinfiskare:

Gammal tråd men kan för er alla berätta att det antagligen rör sig om trips . En liten insekt som är vanlig vid slutet av sommarn.

Anledningen till att jag drar upp tråden är för att den var den första som kom upp vid googling. Har nämligen 3st trips i min tv som troligen försmäktat av värmen... Får se om jag kan blåsa ut dom eller sära på skärmen :/

holy shit, jag tänkte precis på den här tråden häromdagen, var det redan 2009 det skrevs? Tack för att du fiskade upp den i alla fall.

Av Hìthae
Skrivet av Crippa90:

Skulle inte du bli civilingenjör eller spelutvecklare nyss?

Den tråden du pratar om handlade om ett generellt val mellan två av mina drömmar för framtiden. Jag gjorde den tråden för att få klarhet över mina val. Det är aldrig för tidigt för sånt, eller hur? Svetsning är något som är enklare att utbilda sig på kort tid och tjäna en duglig inkomst genom, vilket vi desperat behöver här och nu. När saker och ting har lugnat sig och vi har ett bra pengakapital kan jag börja tänka på längre utbildningar som ovannämnda.

Av Hìthae

Svetsare på Sweclockers?

Jag ska gå i skolan för att bli en svetsare igen, efter att ha hoppat av sist på grund av personliga problem, och jag ser verkligen fram emot det. Många tankar om arbetet och lönen i Sverige och utanför, framförallt i Norge. Nu är jag inte säker på hur det ligger till, men brukar man inte kunna få ta åtminstone en licens genom skolan (Lernia - Arbetsförmedlingen)? Om jag skulle få en licens i MMA, hur skulle jobben se ut i Skåne, och framöver i Norge? Skiljer sig lönen mellan MMA och t.ex. TIG?

Egentligen är all erfarenhet ni har av svetsning intressant, så skriv gärna på.
Särskilt intressant hade väl varit om vägen till jobb i Norge, speciellt ni som har familj och barn. Hur funkar det egentligen? Kan man pendla eller är det bäst att flytta till Norge?

Av Hìthae
Skrivet av phz:

Grundtanken är att dessa element är en del av den mentala träningen i sig. Det handlar om att visa respekt för andras förmåga genom att uppvisa disciplin, samt att när man själv kommer i en liknande position kunna visa respekt gentemot de som vill lära av dig.

Målet är väl mindre att kroppen ska bli ett vapen, och mer att man ska få kontroll över kroppen genom hård träning, och att sinnesron ska komma genom att ha dedikerat disciplin och systematisk träning till en aspekt, samtidigt som man sett sin utveckling i densamma. Om man gör detta i ett visst område (kampsport/drejning/fiolspelande/matematik/Counterstrike/matlagning/vad som helst) så kan man applicera detta tillvägagångssätt på alla saker i livet, vilket ger en ödmjukhet inför ämnens komplexitet och andras förmåga. Det är alltså inte bara den mentala styrkan som ska komma genom fysisk styrka, utan även (egentligen främst) det omvända.

Det må låta precis som sådant flum som du tycker är en onödig del av kampsporten, och västerländsk kampsport (t ex boxning, brottning) accentuerar inte dessa delar explicit i sin historia. Dock är det grundtanken med de flesta traditionella japanska kampsporter. Om man inte uppskattar dessa delar så kanske man helt enkelt tränar fel sorts kampsport.

Det känns som att du använda många stora ord, men du har nog missat att ha en poäng med det du skriver. Jag förstår verkligen inte vad du menar överhuvudtaget. Har du lust att förklara "Grundtanken är att dessa element är en del av den mentala träningen i sig. Det handlar om att visa respekt för andras förmåga genom att uppvisa disciplin, samt att när man själv kommer i en liknande position kunna visa respekt gentemot de som vill lära av dig."

Hur är de "elementen" en del av den mentala träningen? Varför ska man t.ex. kunna räkna till tio på thailändska, koreanska, eller japanska? Hur blir min mentala träning bättre av att jag måste buga mot "huvudväggen" i "dojon"? Jag förstår grundtanken av respekt för lokalen och sina medstudenter, men de verkar bara ha anammat det utan att översätta det.

Hur visar man respekt för andras förmåga genom att uppvisa disciplin? Vad har respekt med disciplin att göra? Om man vill vara en bra medstudent finns det massor av bättre sätt att göra det på än att bara buga åt deras håll, en gest som inte har något värde i Sverige.

Hur tänker du när du skriver "Det är alltså inte bara den mentala styrkan som ska komma genom fysisk styrka, utan även (egentligen främst) det omvända."? Menar du att fysisk styrka kommer från mental styrka? Det låter tokigt.

Citat:

Det må låta precis som sådant flum som du tycker är en onödig del av kampsporten, och västerländsk kampsport (t ex boxning, brottning) accentuerar inte dessa delar explicit i sin historia. Dock är det grundtanken med de flesta traditionella japanska kampsporter. Om man inte uppskattar dessa delar så kanske man helt enkelt tränar fel sorts kampsport.

Den här delen uppskattade jag inte alls. Jag tycker inte alls att det är flum som de gör. Det är jättebra och det funkar där kampsporten ursprungligen kommer från, men den behöver anpassas mer när den exporteras till en helt annan plats med annan kultur och språk. Du fortsätter att skriva att västerländsk kampsport inte har de delarna i sin historia, medan de flesta traditionella japanska dito har det, som om västerländska kampsporter bara handlar om barbarisk fysik och inte har sin del av mental och själslig träning. Prata med vem som helst som har sysslat med det i ett tag så får du se vad de har att säga. Slutligen skriver du att man "helt enkelt tränar fel sorts kampsport" om man inte uppskattar de delarna, som att det bara är att svälja vad man matas, annars är det ens eget fel att man inte trivs och man får snällt leta vidare efter något annat som man bara kan tryckas in i.

Jag tycker att det behövs eldsjälar för kampsporter, oavsett var de kommer från, som vågar anpassa dem till landet de utförs i, utan att de blir mindre värda. Karate t.ex. är inte mindre karate bara för att det är modifierat för Sveriges kultur och språk. Man behöver bara skala av allt onödigt BS och fokusera på det som faktiskt spelar roll, och vara originella och kreativa. Jag älskar japanska kampsporter, framförallt karate och juu-jutsu, men jag står inte ut med allt onödigt som de trycker på en. Bruce Lee har sagt, skrivit, och gjort mycket när det kommer till att skala av onödigt och fokusera på kärnan av kampsport. Han var inte heller rädd för att de bra delar från olika kampsporter och lappa ihop dem till en kampsport (inte att blanda ihop med "stil").

Av Hìthae
Skrivet av QL:

Skaffa ett jobb om du inte redan har det. Då får du arbetskamrater och social gemenskap varje vardag. Du får dessutom betalt för det. Idealet för dig verkar vara att jobba med datorer eller IT. Frugan blir glad om du drar hem pengar. Sen är det självspelande piano.

Jag klarar inte av att hålla jobb. Alla jobb jag har haft har jag varit tvungen att sluta, eftersom jag inte orkat gå dit. Frånvaron blir större och större tills jag börjar missa dagar, och sen är det kört. Jag kan inte förklara det riktigt, men jag antar att det beror på att jag i hela mitt liv har varit ansvarslös, inte behövt göra mycket hemma eller ute, utan bara kunnat sitta på datorn och "lira" efter mitt behag. Om en sån person plötsligt ska vänja sig vid vad det innebär att ha ett jobb kan det inte sluta bra. Det är därför jag är försiktig nu och inte skyndar in i ett jobb eller skolla, utan jag fokuserar på mig själv och att bryta gamla vanor.

Av Hìthae

Ursäkta om jag har varit otydlig. Jag menade bara att jag helst ville bestämma mig i förhand och sen fokusera studierna mot mitt mål specifkt, alternativt ha en utbildning som ger mig bred kompetens, både inom spel och inom datorer. Jag lutar åt att utbilda mig till civilingenjör i datateknik eftersom den ger tryggare, mer variernade jobb, men jag kan ändå jobba inom spelbranschen om jag så vill.

Av Hìthae

Tack för alla fina tipsen. Jag läser allt men känner att det är svårt att svara eftersom jag inte vet riktigt vad jag ska säga. Det vi gör just nu (jag och frun) för att hjälpa mig är att begränsa datoranvändandet, och det i sin tur leder till att jag gör mer hemma. När jag utför hushållssysslor mår jag mycket bättre och får självförtroende. Det kommer fortsätta så, med <2 h dator per dag och sysslor varje dag, tills jag känner att jag mår bra nog att börja i skola igen. Jag har provat svetsskola innan och älskar verkligen det.

Jag vet inte hur jag ska göra med föreningar och liknande. Kanske går med i en schackklubb eller för kör då jag gillar att sjunga, men annars så föredrar jag att träffa personer genom jobbet/skolan eller när jag är ute på saker som jag i första hand gör för mig själv eller för dottern, t.ex. barn/föräldraaktiviteter eller om jag gymmar, simmar etc. Det är planen i alla fall.

Jag är ganska sugen på att vara social lite här och nu, men frun klagar på att jag har suttit på datorn så mycket att hon aldrig får uppmärksamhet. Hon känner sig ignorerad och värdelös, så hon vill att jag jobbar på vårt förhållande i första hand, så hon är verkligen inte sugen på att jag bara sticker iväg och "är social" efter att ha ignorerat henne så länge.

Så för tillfället har jag en plan och vet vad jag behöver göra och inte göra.

Av Hìthae

Tack för alla intressanta svar. Jag antar att jag kommer vara nöjd så länge jag inte spelar för mycket krävande, entrådade spel.

Av Hìthae
Skrivet av Willhelm:

Varför inte ingenjör i datorspelsutveckling? http://www.ltu.se/edu/program/TIDUG

Dock "bara" högskoleingenjör, dvs treårig utbildning istället för civilingenjörens fem år.

Om jag går i en flerårig utbildning för spelskapande vill jag att det ska vara värt investeringen... något som spel ser jag inte bara som ett jobb, utan ett sätt att uttrycka sin själ. Jag vet inte, jag är väl ganska pessimistisk av mig, men jag är orolig för att efter att ha spenderat flera år i skolan för att lära mig göra spel så kommer jag bara vara någon som gör som han blir tillsagd utan att kunna tillföra egen kreativitet. Jag vill verkligen SKAPA när jag gör spel, inte bara lägga till personlighetslösa byggdelar. Men å andra sidan kanske det hade kunnat kännas bra att jobba i ett lag och veta att alla har sin roll, och att det i slutändan blir ett häftigt resultat när man ser hur det kommer ihop. Jag får läsa på mer och se vad jag förstår, jaja.

Av Hìthae

Jobba i datorbranschen eller spelbranschen?

Det här är en fråga som håller mig uppe på nätterna, för jag finner inget svar... det finns två utbildningar som jag vill välja mellan i framtiden, antingen civilingenjör i datateknik, eller gå i någon skola för speltillverkning, t.ex. som speldesigner, och antingen jobba som indie-utvecklare eller för ett litet företag. Men jag kan inte bestämma mig för vilken! Jag älskar både datorer och spel väldigt mycket, och är passionerad för båda.

Jag har många idéer som jag vill göra spel av, och tanken av att se var gränsen går för ens kreativitet inom spelskapande är facinerande. För mig är spel den ultimata konstformen, och det hade varit fantastiskt att "skapa" en värld att dela med omvärlden och kanske få dem att känna någonting. Problemet är att om man jobbar som indie-utvecklare så är det riskfyllt. Tänk om man fastnar i utvecklingen. Tänk om ingen gillar spelet. Då har man slösat bort år av sitt liv, för att inte tala om pengarna. Är det värt riskerna för att kunna bli en konstnär, få utlopp för mina idéer och förhoppningsvis inspirera och roa andra?

Att jobba som en civilingenjör däremot är mycket säkrare. De är vördade och eftertraktade i hela världen, och en duktig arbetare tjänar inte fy skam heller. Jag får en chans att jobba med hårdvara och mjukvara, t.ex. programmering, med många möjligheter för inriktning och specialisering. Men jag är orolig för att det kommer kännas för mycket som att jag jobbar "för" någon annan, och att jag inte kommer att ha tid för personligt skapande. Jag hade fortfarande velat göra spel om jag jobbade inom datorbranschen, men på mycket mindre skala.

Jag kanske borde utbilda mig till civilingejör och göra spel vid sidan om, när jag har tid?
Är det värt det överhuvudtaget att jobba inom spelbranschen? Jag har hört att det är väldigt turbulent och kasst betalt och hårt jobb.

Av Hìthae

Tusen tack för hjälpen! Min blogg är up and running på pcswe.wordpress.com.