Inlägg

Inlägg som Hìthae har skrivit i forumet
Av Hìthae

Det moderkortet verkar vara poppis...

Själv körde jag på 262 FSB x 9 och 4 i HTT mutlipliern. Volten pillade jag inte på.

Förresten gjorde jag inget med mina minnen heller, jag lät inställningarna vara... har NoName 3200 2x512Mb.

Av Hìthae

Finns det inte ett forum för just sånt här? Längst ner på listan har jag för mig att det är... sök på den.

Av Hìthae

Som jag har förståt det så behöver du en sladd för att öka motståndet (för elen) för att få ner den i 5 volt...

Men det visste du kanske redan.

Av Hìthae

Men du ska inte glömma att tack vare den "öppna designen" så har grafikkortet möjlighet att kylas av fläktar runtom, och du kan ställa ner själva grafikkortsfläkten. Att få den lilla extra värmen runtvispad i datorn väger mindre än att få den utblåst... du får ju en bonus, som sagt. Silencer är nog för lite mindre chassin med mindre chassifläktar, skulle jag gissa.

Fördelar:

Zalman:

(Antagligen) lättviktig.
Kan kylas av större CPU-fläktar, chassifläktar osv.
Är tyst (och kan tillåtas gå ännu tystare tack vare faktumet att själva grafikkortsfläkten inte behöver gå så snabbt för att kyla - den får hjälp).

Silencer:
(Antagligen) tyst.
(Kanske) lättviktig....
Blåser ut varmluften ur datorn

Nackdelar:

Zalman: Varmluften blåses inte ut ur datorn.

Silencer: Kan inte få hjälp med kylning av andra fläktar (utom när de bidrar med sval luft till insugningen).

Jag skriver kanske och antagligen för att jag inte vet riktigt, utan antar, som sagt.

Av Hìthae

Svamla kan du själv göra. Jag har läst på db att om du bygger ihop datorn själv kan du inte utnyttja garantin om du själv har sönder sakerna, vilket dom nog kommer säga eftersom du redan har klockat osv. fritt. Om du är utbildad elektriker/data ingenjör osv. hade det varit okej (enligt lag)...

Jag tar illa upp när du säger att jag svamlar. Du borde vara tacksam för att folk tar sig tiden och försöker hjälpa dig med DIN dator när DU har problem. Jag har gjort mitt, hursomhelst. Ursäkta om jag överreagerar, jag blir sån ibland. Tack och hej.

Av Hìthae

Vad jag skäms... vart fick jag det från?

"We maximized the airflow by reconstructing the motherboard tray to support two 120mm super silent exhaust fans."

Där kanske?

Av Hìthae

Inte om han har byggt den själv.

Men du, jag tycker det låter som ett självklart fall av överhettning.

Har du kollat kylpastan och dammat? Hur bra chassikylning har du? Du kanske borde flytta datorn om den står i ett hörn eller så. Ställ den på golvet.

Av Hìthae

Vart sitter de dubbla 120mm fläktarna? Precis "bakom" cpu-platsen, eller där det sitter två stycken 80mm annars?

Av Hìthae

Inte att förglömma att fläktarna får lite avstånd från chassit (liiitet), och därmed slipper man det vinande ljudet som uppstår när luft passerar galler...

Av Hìthae

Jo, jag vet, men jag testade aldrig hur stabil den var heller eller något. Jag visste inte vad jag egentligen gjorde. Nu, dock...

Mina resultat med CPU:n:

2800+ 1800MHz > 2360MHz (560MHz clock)

Jag körde Prime95 över natten (i ca 7+ timmar) utan ett enda fel, alltså helt stabilt! Den klarar dessutom SuperPi 1m på 48 sekunder. Är inte superbra, men är nöjd jämfört med innan. När jag höll på att hitta max FSB så ställde jag ner min multiplier till minsta och fick ett resultat på ca 1050MHz totalt. I superPi gick 1m då på ca 1m 24sek.

Nu behöver jag hjälp. Det har snackats om HTT och jag har förståt funktionen. I mina BIOS har jag hittat något som gör att den går 4 och någon annanstans stog det något om 300. Problemet är att jag kollade CPU-Z innan och där stog det att den låg på totalt 262 MHz!

Jag vet att den ska multipliceras med något, men är inte säker. Är det 4:an jag hittade förr, eller är det multipliern i CPU:n? Om det är 4:an blir min HTT 4x262, alltså 2048. Jag vet inte om det är normalt/bra för en AMD 64 cpu att ligga på det, men enligt en guide ska det vara mellan 1200-1800. Nu undrar jag, vilka nummer är det som faktiskt påverkar varandra och hur ska jag ställa om dom så att det blir "bättre"?

EDIT:

Ok, jag läste (ännu) mera. Jag (tror att jag) har förståt att HTT är effektivt FSB, att den räknas ut på samma ställe fast med sin egen multiplier. Min FSB är på 262 och multipliern är på 4. Då blir HTT som sagt 1024MHz. MEN, jag vet fortfarande inte om det är optimalt för AMD 64! Jag har försökt kolla upp hur det är för just min CPU men utan resultat. Någon idé?

Av Hìthae
Citat:

Ursprungligen inskrivet av farmboy
alla komponenter i en dator påverkar ju varandra på ett lr annat sätt så de e ju lite olika från system till system va man kan komma upp i som max
...sj tycker ja att du lyckats väldit bra;)

Tack, men det var innan! Dessutom var nog inte resultaten riktiga. Allt jag gjorde då var att ställa in och bli färdig med det, jag tog inte hänsyn till HTT eller minnena (visste inte hur heller).

Jag är fortfarande osäker på minnena. Mina latencies verkar vara jättehöga (4.4.7.11) och CAS 3.0 (kan ställas till 2.5).

Av Hìthae

Hursomhelst, nu när killen har gått någon annanstans, vad sägs om att hjälpa mig i min tråd? Gå till http://forum.sweclockers.com/showthread.php?s=&threadid=47960... tack.

Av Hìthae
Citat:

Ursprungligen inskrivet av farmboy
men ja tror ju bestämt att det fungerar om han bara hade trixat lite me minnena;)

Tvärtom, det hade nog skadat dom. Minnen gillar inte för mycket kräm.

Av Hìthae

Grafikkortet är inte svagt, det räcker faktiskt till alla spel på marknaden om man inte har löjligt hög upplösning, det funkar t.o.m. på high och extreme utan problem, kan jag tänka mig.

Har själv motsvarigheten till den, 6800LE.

Av Hìthae

Varför inte köpa samma fast från webhallen? Du får ett par (4st) för 25kr.

Av Hìthae
Citat:

Ursprungligen inskrivet av SCORPIUS
Wow.. Du är inte rädd om dina grejer du
Klockar hejvilt utan att veta vad du gör.. ajajaj..

Gör dig själv en stoor tjänst och läs läs läs allt om hur det går till att klocka och vad allt betyder.
Det blir mycket lättare att ställa frågor då om det är något som du inte riktigt förstår eller om något går fel.

Har du ingen kompis eller så som kan visa dig?

Jag vet! Det är ett beroende! Jag har lovat mig själv många gånger att inte göra om det föränn jag lär mig mer och kanske också skaffar bättre minnen.

Jag försökte läsa en guide som en kille länkade till här, men jag förstod inte riktigt vad han menade när han snackade om att överklocka en sak i taget och att sänka prestandan på minnena för att överklocka CPU:n och sen höja. Nej, ingen som bor i närheten kan något om datorer (som jag känner iallafall). Ska vi boka träff? Hehe.

Har du några tips på vad jag behöver tänka på?

EDIT:

Okej, jag har äntligen förstått (av en annan tutorial som den tutorialen länkade till) vad jag ska göra. Nu undrar jag: Vad är max för en AMD 64 Athlon bus? Alltså, är det 800, 1200 osv.?

Av Hìthae

Du borde ta loss flänsen och kylningen på grafikkortet för att se om pastan är applicerad rätt, åtminstone. Sättet du skriver på får mig att tro att du är lite av en nybörjare på sånt, rätta mig om jag har fel.

Fixa till sladdarna med, jag har svårt att tro att den kalla luften från fronten verkligen når moderkortet ordentligt genom härvan.

Speedfan är inte helt att lita på, precis som de allra flesta programmen som löser av de inbyggda sensorerna.

Till sist vill jag säga att ADDA-fläktar inte är av starkaste sort... 2 st 92mm (en bit större än dina) har sammanlagt ca 40-50cfm, vilket är lika mycket som EN lite starkare fläkt av samma storlek. Jag rekommenderar att du byter fläktarna om inte problemet löser sig.

Av Hìthae

Ja, Cool 'n' Quiet var faktiskt på. Trodde dock det var något bra i alla lägen...

Jag var tvungen att ställa om allt till default när datorn vägrade starta till slut (kan bero på att jag höjde CPU volten ), så jag fick ställa om till default!

Nu ligger mina värden (konstigt nog) på:

Frequency: 100.5MHz (minnena)
FSB : DRAM CPU/18
CAS Latency 2.5
RAS# to CAS# delay: 4 clocks,
RAS# Precharge: 4 clocks,
Cycle Time (tras): 7 clocks,
Bank Cycle Time: 11 clocks,
DRAM Idle Timer: 16 clocks.

Inte nog med det, minnena är fortfarande single channel.

Nu undrar jag två saker:

Minnena, som är DDR-stickor borde vara i 200MHz default (400MHz DDR), men är bara hälften. Varför?

Minnena är single channel trots att de är DDR-minnen. Måste jag ställa in det i BIOS?

Förresten är min CPU på normala värden nu. Antagligen för att jag stänge av det hemska Cool 'n' Quiet. :/

Symetric, minnena SKA vara på 200MHz orginal. Dessutom var timingsen helt okända för mig, jag sa aldrig att dom var bra.

Friamannen, tack för länkarna och tipsen!

Av Hìthae

Okej, något blev fel. Enligt min (fullt normala) beräkningnar skulle min CPU har varit uppe i ca 2400MHz, men när jag kollade med CPU-Z visade den ungefär 1300! Minnena såg jag ingen latency där på, fast det stog något om en massa clocks. ATItool har gått ett tag nu utan fel (den gick fel och startade om efter 2 minuter först!). Jag ska nog låta min CPU vara oklockad tills vidare eftersom den inte verkar vilja funka för det bättre.

Jag blev dessutom osäker på grafikkortet... tänk om det inte är klockat rätt heller? Jag fick trots allt bara 5100 poäng efter två tester, en med full AA/AF och en helt utan.

EDIT: Finns det ingen motsvarighet till ATItool hos nVIDIA? Det verkar vara ett enkelt sätt att klocka säkert. Och så en fråga: Om jag köper minnen som redan är överklockade (4400-4000) och sätter dom i mitt moderkort, kommer dom klockas ner automatiskt eller vad händer? Jag hade läst på en sida att man kunde köpa minnen som redan var uppe i dom hastigheterna för enkelhetens skull. Kan ni också tipsa om minnen som funkar bra med A64 och är klockvänliga? Helst inte löjligt högt pris då jag är en student...

Av Hìthae

Okej, fair enough.

Vilka tester ska jag köra då, förrutom 3Dmark och Prime 95?

Och vart kollar jag mina timings?