Inlägg

Inlägg som Xake har skrivit i forumet
Av Xake

Nja, lite åt det hållet, fast automount kan hantera så mycket mer än bara NFS, och automounter fungerar lite annorlunda.

Ta exemplet:
liten:/srv /imports/liten.srv auto defaults 0 0
För att denna ska monteras krävs följande:
Någon/något utför kommandot "mount /imports/liten.srv". Om nätverket/servern inte är tillgängligt när den processen utfördes, oh so saaad. /imports/liten.srv kommer vara en tom låda.
Men har du inte nfs-utils liggandes på datorn kommer du få felmeddelande om att mount.nfs inte hittades och misslyckades.

Med automounter behöver du inte ange något i fstab, däremot behöver du ändra i auto.master (vilken ligger i /etc någonstans beroende på din dist).
att montera autofs någonstans spelar ingen roll så länge automounter inte körs, för det är helt enkelt den processen som håller reda på vad det är meningen autofs ska montera där.

Av Xake

Det beror på filsystem. Vissa kan kerneln hantera på egen hand, men det finns vissa processer man av säkerhetsskäl inte vill köra i kernelspace, och userspace dessutom kan utföra bättre.

Så i grund kan man säga att allt lokalt kan autofs hantera, men allt externt krävs en extra demon eller annat. NFS till exempel går ju inte att få att fungera hur som helst utan mount.nfs från NFS-utils.

Av Xake
Skrivet av Repartir:

Jag bor i Göteborg och beställer jag via framtidens bredband så kommer jag alltid att gå via iTUX, som ni verkar klaga på.
Vad är då skillnaden mellan bredbandsoperatörerna om de alla går via Itux?

Detta är eg inte rätt tråd för det, finns en aktiv för Framtidens bredband. Tror också den rett ut de flesta av missuppfattningarna du fortfarande verkar ha.

Av Xake
Skrivet av ingulf:

Nu går jag lite off-topic här, men det här förtjänar ju en egen tråd. De ska alltså släcka ner kabeltv-nätet helt och ta bort servicen med de fria analoga kanalerna. Om jag istället skall kunna få samma utbud, fördelat på två tv-apparater t.ex. Så kommer min månadskostnad hamna på 300-500kr + inköp av två boxar för ca 3k styck (där de finansierar 700kr/lägenhet totalt). Helt sjukt hur de tänker egentligen.
Jag är ju lite tekniskt bevandrad så jag kommer väl lösa det här på något sätt, men blir en enorm kostnadsökning för ingenting för de allra flesta

Ännu sjukare är att de kanaler vi har i grundutbudet betalar vi för just nu genom hyran. Men de kommer inte sänka hyran trots det blir en lägre kostnad mindre...:-P

Av Xake

autofs använder man tillsammans med automount, vilket för NFS kräver sin egna demon, men tillåter trevligheter som on demand-mounting.

NFS är lite så att du kan göra det precis så avancerat som du vill, men också precis så oavancerat på klienten som du vill.
Jag själv har valt att sätta upp så automount hanterar min /net. Detta innebär att det finns en mapp som heter /net, som automount monterar autofs på. Om jag sedan till exempel skriver "cd /net/liten/srv" så tar automount och ser om det finns någon dator som heter "liten" och som har utdelningaar, och isåfall skapar mappen "/net/liten", ser sedan om "liten har någon utdelning som heter "srv", och isåfall skapar /net/liten/srv, och monterar liten:/srv på /net/liten/srv.

Har tre datorer som kör så, funkar fint.

Av Xake
Skrivet av Modellören:

Ett servicearbete kommer att genomföras i Göteborg för öka kvalitén i våra nät. Ort: Göteborg Nät: ABF När: Tisdagen den 28 Maj-2013. Tid: 00.00-05.00 Avbrott: Kortare avbrott för kunder i nätet i samband med omstart av switchar."

Jag tror snarare detta har att göra med att gamla kabelnätet släcks våren 2014, så nätet behöver vara tipptopp för IPTV inför det. Så om detta påverkar något med din datortrafik är det nog snarare latenserna än bandbredden, då jag har fattat det som om storleken piporna inom framtidens nät är helt ok (med lokala undantag och en och annan dålig fiber).

Edit: Ifall någon missat vad jag pratar om: http://poseidon.goteborg.se/Hyresgastsidor/I-Vara-kvarter/Art...

Av Xake
Skrivet av stoffeboffe:

Kvällens mätningar
gbg 95/13
malmö 94/12
tokholmen 71/11
sundsvall 68/12
ftp.sunet.se 8,2MB/s

Inte helt hundra än känns de som. Skall de verkligen behöva vara sådana här skillnader på bara någon timme?

Inte helt hundra här med heller, jag fick ungefär samma som du på alla utom Sthlm, där jag fick runt 50Mbit i hämtning...
Så går definitivt mot ett bättre håll men ännu inte helt där än....

Av Xake
Skrivet av fagerja:

Delar du ut en mapp i Windows kan vem som helst i nätverket komma åt den. Naturligtvis kan du dela ut en katalog åt alla med eller utan skrivrättighet.

Fast detta stämmer ju inte. I grundkonfiguration delar den ut till alla (precis som NFS), men sedan kan du ju tämligen lätt iallafall i Windows Server/Vista och uppåt limitera till användare/grupper.

Av Xake
Skrivet av fagerja:

När du exporterar en katalog (delar ut) kan du ange vilka som kan komma åt den. En viktig säkerhetsaspekt. Delar du ut en mapp i Windows kan vem som helst i nätverket komma åt den. Naturligtvis kan du dela ut en katalog åt alla med eller utan skrivrättighet.

Själv har jag NFS installerat och konfigurerat men använder oftast scp eller SFTP och rsync. Dessa är inte beroende av utdelningar men fodrar istället att du har rättighet till filerna. Så det går inte att komma åt en filer i en annans hemkatalog om du inte är root eller ingår i en gemensam grupp med erfoderliga rättigheter till just den filen.

Det går att välja. Som det fungerar i linux måste du konfigurera Kerberos för hantera autentisering (samma system som Windows för övrigt använder för nätverksautentisering) och konfigurera Kerberos att bara vissa konton har tillgång till tjänsten NFS. Sedan ställer man in NFS på att bara tillåta konton som Kerboros säger ska ha tillgång.
Hur man sedan konfigurerar kerberos är upp till dig. Det går att få det att använda en mer eller mindre plain textfil som användarnamnsdatabas osv. Själv var jag lite mer avancerad och satte upp FreeIPA som använder LDAP i grunden för användardatabas, men så har jag nästan all autentisering i mitt nätverk (inklusive datorlogin) centraliserat och hanterat där. Vilka tjänster som ska hanteras av kerberos och hur väljer du själv, och svårighetsgraden på att sätta upp beror på din configuration.

Av Xake

Mina värden såg också mycket bättre ut, med värdiga siffror mot Malmö. Sthlm fick jag förvisso bara ~55 ner från, men fortfarande bättre än tidigare siffror, och resten av siffrorna var fina.

Ska testa ikväll igen och se var det landar.

Av Xake

Jag hänger inte med alls riktigt i vad du är intresserad av.

Vill du veta hur NFS fungerar i linux eller är vi i windows världen (som också har rudiment stöd för NFS)?

Vad det gäller linux finns det många fina saker man kan göra med kommandot mount så länge ens kernel stödjer det.
Att tänka C:, D: och liknande är helt fel i linux/unix-världen, utan tänk snarare i datastrukturer/katalogstrukturer.
Allting utgår från root ('/').
Där under har man ett gäng mappar (oftast /usr, /dev, /etc, /home och lite fler tillsammans med /mnt).
Har man ett filsystem kan man montera in detta överrallt i denna stukturen. På detta viset kan du ha en partition på en hårddisk som motsvarar '/', medans du kan montera in en annan partition på /home (och därmed kan du formatera den ena hårddisken utan att din användarprofil ändras, men du behöver inte tala om för linux/unix att din hemmapp ligger på något annat ställe än det förvarlda).

Nu kommer vi till NFS. Där kan man på PC1 välja att "exportera" (dela ut) en mapp från ens filsystem.
Sedan kan vilken dator som helst (inklusive PC1) som har tillgång till den välja att montera denna var den vill.
På detta sättet monterar du in katalogen från den andre datorn direkt i ditt filsystemsträd.
Så med andra ord, så snart du letar efter något i en av de mapparna som du just monterats in skickas förfrågningarna direkt över nätverket till PC1, så du jobbar som om du jobbade direkt mot den datorns hårddisk.

Sedan kan du själv välja om du ska använda cachar, om du ska köra syncront eller inte, men om vi ska gå tillbaka till windows-världen är detta mest jämförbart med att montera Z: från en server och hur du kan använda den så länge du inte aktiverar "offlinefiler".

Av Xake

Haha, jag tror ärligt talat jag ska lägga ner och läsa trådar på swec som på något sätt handlar om energi och miljö. Så många fördomar och felaktig information så man vet inte om man ska skratta eller gömma sig under täcket.

Vad som drivit dessa nya standarder är framför allt FÖRETAG som är KUNDER till Intel.
Om ett företag säger "välj våra produkter och vi kan visa dig hur du sänker din elräkning så du under en treårsperiod tjänar in vad de kostar mer just nu" så vem tror du vinner det anbudet från en kund på så si sådär 100-200 datorer som står igång 24/7 av olika anledningar (som att personalen är "för lat" för att stänga av den över helgen)?
Att spara ström kommer från KUNDER till Intel (Dell, HP) som helt enkelt insett att det finns två saker som drar mycket energi i kontorsmiljöer: datorer som står igång och pumpar för fullt medan användaren är vid skrivaren/kaffeautomaten/fikarummet och kylanläggningen som krävs för att kyla ner elektroniken (kanske inte så mycket svensk vintertid, men vi är en liten marknad). Att kontorslandskapet sedan bli tystare eftersom fläktar i datorerna jobbar mindre är bara plus.

Så detta är inte ett påhitt från Intel där de utnyttjar sin monopolsituation. Detta är ett påhitt från deras kunder som Intel har svarat på för att inte bland annat inköpspersonerna på företagen ska börja titta närmare på AMD/ARM-lösningar....

Och det är för dyrt att utveckla en specifik plattform för de ej upplysta "entusiaster" som gillar sitta i forum och annonserar sin allmänna okunskap, så varför ska de ge dem andra kretsar än grafikerna på arkitektbyrån runt hörnet som också behöver varenda hästkraft till modelleringar och 3D-renderingar?

Av Xake
Skrivet av pgbg:

Det hela ger intryck av att problemlösningen förhalas och att det fortfarande pågår "pajkastning" i kulisserna mellan iTUX/Framtiden respektive Bahnhof.

Dumt att kasta pajen, jag vill hellre äta den. Om det inte är leverpaj, den kan behållas.

Väntar fortfarande på svar från min senaste förfrågan. Med tanke på första besked var i början på förra veckan......:-P

Av Xake
Skrivet av frostfield:

Wut? Menar de inte bara att policyn som hanterar att hastigheten stryps till den hastighet som kunden har betalat för har fuckat sönder? Det där låter ju lite konspiratoriskt.

Jag undrar fortfarane bara hur den skulle att fuckat sönder på ett sådant sätt att mönstret mer är jämförbart med ett kapacitetsproblem i Bahnhofs nät än med ett policy-problem.

Jag tror mer detta är att Bahnhof har fått preliminära resultat som någon på deras support tolkat och börjar försöka skylla ifrån sig med. Skulle också förklara varför jag fick ett mycket mer försiktigt svar, antagligen från någon som tolkade resultaten annorlunda eller fick mer info än den första.

Av Xake

Svaret jag fick var lite annorlunda:

Citat:

Våra tekniker tror sig nu ha isolerat problemet och hoppas kunna nå fram till en
lösning den här veckan.
Jag beklagar innerligt att det tar sådan tid att lösa problemet, det har visat sig
vara mycket mer
komplicerat än vi först trodde.
Så snart vi vet någonting mer så kontaktar vi dig.

Så hos mig skyller de inte på iTUX, utan säger bara det var komplicerat?

Av Xake
Skrivet av pgbg:

Det kan vara en lösning på gång. Bahnhof har skickat ett mail till mig där de skriver:

Nu har, efter många timmar felsökning och övertalning, problemet blivit isolerat och en lösning funnen. Felet låg mycket riktigt inte i Bahnhofs nät, utan i Itux policy som stryper trafiken till rätt hastigheter. Detta har Bahnhof fått bevisa själva för stadsnätet genom att skicka en mätserver till dem och sedan
utföra extensiva tester.

Vi får se vad som nu händer. Felet bör ju få en snar lösning när det nu är konstaterat i vilken del av näten det ligger.

Så med andra ord påstår de att iTUX QoS stryper trafiken för deras och bara deras kunder mot .SEs mätservrar på alla andra orter än i göteborg? Och det bara under primetime så det ska se ut som ett kapacitetsproblem? Hur fan lyckas iTUX med det?

Av Xake

Min fråga är vad det är för router. Låter snarare som den har problem än själva uppkopplingen, och isåfall hjälper det inte att slå på QoS eftersom det bara belastar routern ännu mer (har varit med om routrar där pingtiden tiodubblats av att dra igång QoS och CPU-användningen ligger på 100% konstant efteråt).

Av Xake
Skrivet av DonneX:

Ska bli intressant ja, men känns som man hört den förut. Så får väl se. Själv lutar det åt byte till Alltele men kanske ger det en vecka till då. Hittade något om service-arbete på Itux hemsida den 14:e men den har man också sett otaliga gånger förut utan förbättringar.

Göteborg 14/5-2013
Ett servicearbete kommer att genomföras i Göteborg Tisdagen den 14/5-2013 som påverkar kunder i iTUX Göteborg nätet. Nät: iTUX Göteborg Ort: Göteborg När: Tisdagen den 14/5-2013 Tid: 00.00-06.00 Avbrott: Ett kortare avbrott kommer att drabba samtliga kunder i samband med utbytte av utrustning. Mvh iTUX

http://itux.se/support/

Jag har fattat som om de flesta av dessa arbeten är för att minimera problem relaterade till IPTV så den delen av nätet ska vara i topptrim när coaxen släcks.
Det förbättrar ju även för andra kunder, men för att det ska göra någon större skillnad krävs det ju att ens problem är relaterade till Framtidens nät. Och jag har ännu inte sett något som övertygat mig om att felet inte ligger hos Bahnhof och underkapacitet i anslutningarna mellan städer.

Av Xake

Min erfarenhet är att det brukar hända då "flash" (och i mindre utsträckning java) hänger sig, och inte tillåter firefox att stänga ner det ordentligt. Då ligger Firefx och väntar på att det ska dö, vilket gör att firefox lltså är igång i bakgrunden....

Så kolla över vilka sidor du hänger på, och vad för flash-saker de försöker göra på din dator. Kan vara värt att kolla om alla plugins är uppdaterade med.

Av Xake

Just nu får jag både mot Göteborg, Malmö och Stockholm ~90 ner. Upp gå mellan ~75-85.

Ska bli intressant att se vad som händer ikväll.