Inlägg

Inlägg som Xake har skrivit i forumet
Av Xake
Skrivet av Leatherface75:

Det är ju fiber in till huset och det slog ner i nån central i närheten och inte i själva huset.
In till lägenheterna är det nätverkskabel däremot.
Så enligt egen erfaren dra ut allt kopplat till väggen oavsett vilken kabeltyp.

Som påpekat, olika i olika bostadsbestånd.

Av Xake

Trådlöst brukar kunna skena iväg på pingtider. Mest om det är en freqvens/kanal som är välanvänd i ditt område. Dra ner wifi-analyser till din mobil eller liknande, leta upp en kanal som inte är så överdrivet använd och testa där.

Av Xake

Tillbaka till ämnet om lägenhetskomplex, kom på en sak vettig i sammanhanget.

Mycket har att göra med hur statusen på husets el redan är.
Jag har ett par kompisar som bor i ett lägenhetskomplex i centrala Göteborg. Det kan vara lite svajjigt där redan som det är, antagligen för att husägaren inte har lagt så mycket energi på att uppdatera ledningar för de ökade strömkraven vi har nu för tiden.
När blixten går kan saker pajja hos dem. Som nätagget till en xbox360 till exempel. Själv bor jag närmare havet i frölunda, och har aldrig varit med om att något har pajat vid åska, och då har jag haft så att det smällt som fan inte långt från mig, och aldrig ryckt ut någon enhet. Detta även när jag borde tidigare lite mer centrat på en av de högre platserna i Göteborg.

Apropå att rycka ut sladden och det inte skulle göra någon skillnad?
Ja, ibland. Slår det nära nog kan strömmen både hoppa, och induktionen kan bränna kretsar. Men risken att det blir så stark ström att det bränner något är ytterst liten om det inte redan finns en bärspänning.

Och att åskan slår högst är en myt. Åskan följer lättaste vägen ner. Oftast brukar det bli en av de högra punkterna, men det finns exempel från rockkonserter då folk i publiken träffats trots den stora, jordade metallscenen.
Detta har även hänt på stadiums, och finns exempel då folk suttit på bottenläktaren, under andra läktare, men ändå blivit träffade, helt enkelt för lufttäthet och luftfuktighet ledde blixten dit.

Av Xake
Skrivet av Otur:

Fiber i allmänhet har man ju oftast bara till fördelningsswitchen eller en router i källaren på ett hus, och biledaren kopplas aldrig in i något om det finns en. Skulle man mot förmodan ha ett fiberuttag inne i lägenheten så lär inte biledaren vara något att vara rädd för heller, då den inte används och man använder patchkablar. Åska kan inte skada din dator via fiber, det är i så fall via TP-kabel eller om man gjort fel.

Beror på var husägaren/nätbyggaren ville lägga pengarna. Med koppar får man max ha 100m kabel (varav ~90 i hårdkabel som det kallas i väggen). Att bryta mot detta har visat sig ha störra och större problem, framför allt med saker som latenser och IPTV då det har en tendens att bli för mycket störningar.

Nästan hela AB Framtiden (Göteborgs allmänytta) har valt att dra fiber ända ut till lägenhet förutom något ställe i Kortedala, fattade som att de gjorde den installationen som provinstallation. Detta antagligen bland annat för att slippa ha ett nodrum per hus (det kan vara svårt att klara längdkraven även då, så kan behövas till och med ett nodrum per trapphus) och istället har ett nodrum per kvarter (kostnad i fibermodem i stället för i att behöva underhålla fler nodrum).

Jag tror detta är rätt val då:
1. fiber är tåligare när det kommer till störningar, Det är dessutom lättare att vid behov få en skarvad fiber att fungera felfritt än en skarvad koppar.
2. fibermodemen är oftast tåligare för slitage än RJ-45 uttag, vilket skapar mindre problem med glapp osv
3. fiber klarar högre hastigheter, och är inte lika känslig för störningar när du försöker komma upp i de högre hastigheterna

Enda nackdelen i praktiken med fiber är just att fibermodemen kostar. Men å andra sidan behöver oftast ändå någon installera en enhet hos kund nu för tiden för att samtidigt klara Internet/IPTV/VoIP och de mättjänster många husägare vill ha för att kunna till exempel finjustera energiåtgångberoende på värmen i lägenheterna/porttelefon. Så då blir det lika bra att sätta fiber ändå.

Om det är fibern med ståltråd brukar dock fibermodemet rasa före datorn vid åska...
Och ännu oftare strömadaptern till fibermodemet.

Av Xake
Skrivet av Sir. Haxalot:

Vänta nu, vad hände med vi loggar absolut ingenting? Jag hoppas att du inser att om ni faktiskt loggar det så är ni numera skyldiga att presentera den informationen vid en eventuell rättegång?

Måste det inte loggas sex månader enligt lag? Men det enda de behöver logga är vilken kund som hade vilken IP vid exakt vilket tillfälle. Annars skulle Ekobrottsmyndigheten vara grymt griniga när de ska fånga vem som använde ditt CC-nummer. Vissa tjänsteleverantörer har det dock ifrågasatts om inte de har loggat mer och sparat loggarna längre IIRC. Och vad som är viktigt är också till vilka och under vilka omständigheter de tillåter sig visa upp dessa loggar. Ponten med skara kan inte kräva dessa uppgifter hur som helst, och kan därmed inte påbörja rättegång hur som helst. Så där kommer vem som tjänsteleverantören väljer att samarbetar med.

Av Xake

Själva stadsnätsdelen är nästan alltid skit samma vem som är din operatör när det kommer till stabilitet och sådär. Men alla stadsnät har någonstans termineringar mot tjänsteleverantörerna, där de lämnar över trafiken till SP. Men vad SP sen hittar på kan ha stora konsekvenser.

Jag skulle säga så här: kolla upp vilka som är sina egna ISPer och vilka som köper bandbredd av andra, för min erfarenhet är att de som köper bandbredd av andra kan lätt få kapacitetsproblem (de köper för lite, eller så tar deras ISP och prioriterar sin egna trafik före de som hyr in sig vid högtrafik), medans de som är sina egna ISPer oftast har byggt linor nog för att klara det hela själva.

Av Xake
Skrivet av hankypanky69er:

Fick svar igår också från deras support via mail att dom måste vänta på teknikerns svar innan dom kan gå vidare med ärendet. Öh, det va ordnat för drygt 2 veckor sedan? Va fan, pratar inte iTUX och bredband2 med varandra?

Skickades från m.sweclockers.com

Problemet kan också vara att iTUX inte fått svar från husägaren på att det varit löst, så därför kan inte iTUX ge svar till Bredband2 att de har fått det verifierat att ärendet är löst osv...
Stadsnät är ärligt talat ett virrvarr av folk som äger olika delar och har ansvar för olika delar, och sedan kanske ena har lagt ut en sak på entreprenad till någon annan som projekterar det hela, som sedan i sin tur lägger ut på entreprenad att bygga nätet. Och helt plötsligt har du en kedja som ser ut ungefär:

Nätbyggare/Reparatör -> Projekteringsfirma -> Husägare -> KommunicationsOperatör-> Tjänsteleverantör -> Kund

Sedan kan det bli ännu mer avancerat. För husägaren/projekteringsfirma kanske har kommit fram till att allting som har med själva fibern att göra ska tas av en underleverantör, medans allting som har med CPEn att göra ska tas av en annan. Och ett visst kvarter ska tas av en tredje. Och ibland kan det till och med bli att Nätbyggaren har i sin tur en underentreprenör för vissa problem som de inte vill/har tid/kompetensen att ta i själva.
Och då måste rutinerna för återrapportering fungera för alla parter, och alla måste både vara överrens men också följa uppsattat policier.

Så det är fullt möjligt Bredband2 och iTUX pratar med varandra, men att det är något annat i kedjan som bråkar.

Som sagt. Röra.

Av Xake
Skrivet av donnex:

Ouch, det där är ju ganska illa. Varför gör de så tro? Kan väl inte vara sådan brist på adresser? De kommer alltså sätta alla sina kunder bakom NAT nu?

Skulle tippa på brist på adresser. De börjar bli dyra.

Av Xake
Skrivet av anon76929:

koppla ut allttvå timmar. sedan anslut igen och när jag säger koppla ur så menar jag även mediaboxen. bryt strömmen till den.

Som jag fattat det gör inte det mer än motsvarande en "ipconfig /release && ipconfig /renew" eftersom det enda du gör är att vänta på att sessionen ska timeouta. medans kör du ovan kommando säger du åt systemet att terminera och sätta upp ny utan att behöva vänta 2 timmar.

Av Xake
Skrivet av ZaInT:

Dessa LAN2, 3 & 4, vart sitter dessa?

Jag antar att eftersom han säger han bor i göteborg så tillhör han framtidens bredband. Jag själv har ett fibermodem som har fyra utgångar som jag kan använda fritt. Har fattat som om att ifall jag vill ha IPTV så sätts vlan efter MAC på min STB istället för att ha det beroende på port.
Om han bara får internet på Lan1 är det antagligen den sortens fibermodem mina kompisar har (ser NÄSTAN likadana ut, förutom att min har ett svart "fönster", hans är helvit, men står RayCore på båda), där port 1 tar honom till internet, men port 2 tar honom till portalen, och han fick förklaringen från sin ISP att det berodde på att portarna är taggade efter vlan, så där är en port låst till ett visst vlan.

Av Xake
Skrivet av hankypanky69er:

Ännu inget nät. Då jag kommer in i portalen känns det mer som det handlar om starta upp bredbandet för mig. Hur som haver så hör jag inte ett skit från bredband2. Vill ju givetvis ha en läges uppdatering om hur det går. Kräver dom mig på flyttavgiften så blir jag sne. Hur gör jag en reklamation? Om det ens går?
Har alltid haft Telias lina innan i många år, ända sen 0.5mbit va det snabbaste man kunde få och har ALDRIG varit utan internet mer än ett dygn och då har jag bott i flera olika städer.
Jag får 192.168.17.17 som IP nummer när jag kopplar in sladden i dosan. Någon som vet om dosan delar ut router nummer? Eller bör jag ha ett annat IP nummer.

Har för mig jag hade nått liknande IP innan min tjänst kom igång. Detta betyder med andra ord antagligen att Bredband2 inte får igång dig på itux nät. Vad det sedan beror på kan vara lite olika, som att de inte aktiverat dig på rätt lägenhet, de har aktiverat dig på rätt lägenhet men din lägenhet är kopplad till fel switchport (lätt att se om ituxportalen visar korrekt adress/lägenhetsnummer) och det påminner mig om att jag inte kom igång förrän jag kryssat i att portalen visade rätt adress/lägenhet för mig (itux system tillåter uppenbarligen inte folk att nå nätet förrän det verifierats att du är rättkopplad). Har du otur är du felkopplad och då måste itux få ett ärende från Bredband2 som sedan skickas vidare till nätägaren.

Men jag skulle börja med att kolla om portalen säger att du sitter i rätt lägenhet, och att den säger du verifierat det (måste göras från din hemanslutning). Efter du verifierat kan du testa att köra "ipconfig /release && ipconfig /renew" på vad du nu har kopplat till fiber-modemet vilket tvingar din dator att sätta upp en ny session, och har du tur hoppar allting igång.

Har du otur måste du vänta på itux/nätägare. Hur lång tid det tar vet jag inte. Jag har hört min kompis klaga på att vissa ISPer är väldigt snabba, medans vissa är väldigt sega med att ens eskalera till dem, men han brukar vara noga med att inte nämna dem vid namn, så jag vet inte var Bredband2 hör hemma där. Men jag har fattat som att när de väl når itux är det fixat helt inom ett par dagar om nätägaren får tag på dig snabbt (vilket då också bygger på att Bredband2 ger itux/nätägaren alla och korrekta uppgifter).

Efter det väl är igång brukar det vara relativt stabilt. Jag har inte haft särskilt mycket nertid jag märkt av sedan jag fick mitt igångsparkat, och det var hösten 2011.

Av Xake
Skrivet av hankypanky69er:

Man kan inte heller kontakta itux, ingen support. Har aldrig hänt med Telia, dom löser ju allt direkt, vad jag har fått erfara. Varför låser sig bostadsbolag till sånt här skräp?

Det är inte meningen man ska behöva kontakta en KO, utan all kontakt ska ske aningen genom nätägaren (din fastighetsägare) eller din ISP. Jag skulle gissa på att det är därför det inte finns någon support utåt på itux.

Med telia kommer andra nackdelar som att kolla till exempel på hur många av deras öppna nät där det faktiskt finns mer än en leverantör och där det utvecklas något de efterkommande femton åren som är de kontrakten Telia tvingar upp husägarna på eftersom de väljer att bygga nätet åt dem.

Av Xake

Slutsupporten på iTUX jobbar IIRC bara vardagar. Dock segheten ligger i ifall de måste skicka ut en tekniker på grund av felkoppling eller trasig fiber, då det för det mesta hanteras av olika underleverantörer, vilket förlänger handläggningstiden. Och om du bor i tex Framtidens nät an det ta längre tid eftersom det är fler slevar involverade. Dock har jag fattat som om målet är att det ska vara löst inom tre arbetsdaga, och som om det också funkar för det mesta när itux får all infon de behöver, och underleverantör får tag på kund utan problem.

Hastighetsproblem sedan är mycket rörigare och svårare att felsöka, så det kan ta längre tid.

Av Xake
Skrivet av Pan.Pan:

Rimliga mått är runt 75% av avtalad kapacitet (stundvis runt 50% men inte längre än några få timmar). Kan dem inte leverera till dig så har du tex rätt att bryta kontraktet utan uppsägningstid eller någon kostnad.

De flesta ISPer jag vet brukar för fiber/koppar-bredband utgå från 80%/70%. Dvs, har du 100/100 anses smärtgränsen vara 80/70.

Men med ADSL/WWLAN, YMMV så där är svårt att lova nått alls.
Det händer förvisso ibland att det kan uppstå andra problem, som att husägaren/nätbyggaren tummade på 90-meters-regeln för kopparn vilket kan skapa problem med hastighet, stabilitet och 3-play. Vissa tänkte helt enkelt på plånbok före framtidssäkring. Det kan vara därför de enbart har koppar i några få hus i framtiden, det blir en avvägning över hur många nodrum man vill ha jämfört med hur dyr utrustningen är. Dock tror jag koppar bara finns ute i Kortedala i Framtidens nät, och eftersom jag har fattat som om det var ett pilotområde är frågan om de "vågade" chansa på längderna där.

Av Xake
Skrivet av Systix:

Prova att köra en tracert mot tex. deras hemsida och kolla vart det är problem. Jag fick göra detta när jag bodde ute på landet. Viktigt är att du sparar ner resultaten i en .txt fil som du kan skicka vidare till din ISP. De skickade en tekniker till den routern och vipps så hade jag inte mera problem.

Eller ännu bättre, mot deras DNS-server. Då är du säker på att du kommer åt något som till 99,9% ligger "på vägen" ut till internet, och inte på nån co-loc halvvägs över sverige.

Av Xake
Skrivet av zatheer:

Sedan är det även så att många som har kunskap ifrågasätter varför dessa tester ska göras och supporten har helt enkelt inget val, är inte det gjort, ex hastighets tester med två datorer och minst två nätverkskablar så kommer ärendet stängas med motiveringen "gör om, gör rätt". Det räcker med att vi missar att ta mac på en dator så tar det år och dag, som vissa vittnar om att det tar upp emot 6 månader.

Och som en vän till mig sa, ibland är det de utan kunskap som ifrågasätter med. Som att tala om hur de har lyckats utesluta att det inte är kundens virusprogram/webläsare som är bottelnecken (jag har hjälpt vänner med datorproblem som berott på att de inte avinstallerat det gamla virusprogrammet när de började med ett nytt, och på min dator får min flikhord/extensions firefox att krypa på bredbandskollen jämfört med internet explorer, och tänk sedan en kund som kanske har några toolbars också...) och därför varför det borde räcka med en dator. Och i stort sett kan man inte i ett större nät göra all felsökning om man inte vet vilken enhet som upplever problemen. På företagsnät kontrollerar vi själva vilka datorer, och ADt är också indirekt en förteckning över alla MAC vi har. På ett stadsnät vet jag inte hur jag hade hanterat om inte jag fått tillgång till MAC.
Om man inte har sniffning igång, men det tror jag inte ens de får ha av etiska skäl.

Av Xake
Skrivet av stoffeboffe:

Låter ju inte riktigt bra att dom under en tid kommer att öka kapaciteten på en centralsite, vadå under en tid. Va händer när dom drar ner den till normal igen?

Vad fick du "under en tid" ifrån? Står i ditt egna citat att de "i närtid" kommer öka kapaciteten. Enligt min svenskabok innebär det att de kommer så snart som möjligt öka kapaciteten, men inget om någon tidsbegränsing på att de skulle dra ner den igen.

Av Xake

Det jag har mest roligt åt är väl detta att om ditt nät går ner på grund av hårdvaru problem (åskan slår sönder ditt ADSL-modem eller vad fan du nu använder), hur lång tid tar det att få ett nytt? Och jag vet att jag skulle spela mer om det inte fanns chans till slösurf....

När det gäller stadsnät kan det ta ännu längre tid, vad gör du om något skulle döda fibern och det tar din fastighetsvärd en vecka att få tag på någon som kan blåsa ny? Hoppas på att din xbox one kan ansluta sig genom din mobils trådlösa nätverk? Och vill du verkligen ansluta hur som helst på det viset utan brandvägg?

Edit: kan komma på en till.
Känner folk som tappar sin telefon (och därmed ADSL) minst en gång per år på grund av att bävrar gillar att fälla träd över deras luftledning. Kan ta ett tag innan någon kommer ut och fixar. Och de bor så långt ut på vishan att det är väldigt svårt att ens få täckning ibland (detta är några mil norr om örebro).
Ingen ide med xbox one där. Eller för deras grannar heller varav en jag fått indikationerna är grymt teknik och spelintresserad.

Av Xake
Skrivet av -8-DEAMON-8-:

Men jag tänkte då på något:
Om man då har mountat testuser_one och testuser_two i /home/ på en klient. Om man då skapar en fil direkt i /home/ . Var kommer den filen hamna då? Kommer den hamna på home1 eller home2 på servern?

Du får specifiera lite tydligare.
Har du monterat båda mapparna direkt i /home? Eller har du skapat /home/testuser_one och /home/testuser_two och monterat filsystemen i varsin mapp?

För i första fallet så hamnar filen i det filsystem du senast monterade på /home, i de andra fallen hamnar filen på den lokala hårddisken.

Av Xake
Skrivet av evil penguin:

tryck på windows-knappen på tangentbordet, skriv cmd... borde söka fram cmd, högerklicka på sökresultatet, välj "run as administrator" / "starta som administratör" / vad det nu kan tänkas stå.

...eller håll in shift och ctrl samtidigt som du trycker enter. Mycket snabbare än menyn.