Inlägg

Inlägg som Fook har skrivit i forumet
Av Fook

Ah, precis som man gjorde i äldre dar med Celeron 300A etc. Gjorde det själv på bland annat på en 366:a och då blev det några graders förbättring (3-5 kanske, minns inte) så jag kunde pressa upp den runt 600 Mhz

Fast det verkar knepigt med helt torrt papper. Jag använde en fuktad smärgelduk som jag lät klibba fast mot en glasskiva för att få helt plant underlag. Perfekt att hålla till på en diskbänk; bra belysning och nära till vatten.

Av Fook
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Fogel70
Digital överföring tillför ju inget jämfört med analog i de flesta fall (förutom att det blir färre kablar).

Surroundförstärkarens D/A-omvandlare är förhoppningsvis mycket bättre än ljudkortets egna, speciellt i det här fallet. I så fall får man klart bättre ljudkvalitet.

Av Fook

Japp, det går utmärkt.

Av Fook

Man märker tydligt att mer varmluft kommer ut på sidorna hos både bZerk och Hiper, så visst finns en skillnad jämfört med mer konventionellt designade nätdelar.

Matchen bZerk vs Seasonic beror givetvis på priset man betalar (bara riktpriser i artikeln) och vilka prestandaparametrar man prioriterar. Jag har försökt presentera tillräckligt med mätvärden för att man själv ska kunna dra slutsatser om vilken modell som passar bäst.

bZerk har inte samma fästanordning som Cooltek, utan använder vanlig skruv. Det syns på exteriörbilden om du förstorar upp den.

Av Fook

Tim19; jag tycker inte bZerk och Hipers perforerade design är särskillt optimal. Någon speciell 500W-klass att "vinna" fanns dessutom inte.

Kablarna ingår givetvis, det står även under specifikationer. Men de ligger inte inuti kartongen som visas på bilden, utan levereras i plastpåsar.

Av Fook

Betendet är inget jag stötte på i testet, men så använde jag heller ingen riktig dator. Men det är med största sannolikhet effektfaktorkorrigeringen (aktiv PFC) som låter, den arbetar även vid standby. Eftersom de flesta datorer drar väldigt lite ström vid standby jobbar PFC:n egentligen nedanför sitt egentliga arbetsområde och då kan sånna här ljud uppstå.

Av Fook

De gamla med plexiglas, Vigor hette de väll om jag inte minns helt fel, tillverkades i en helt annan ODM-fabrik och är därför inte jämförbar med nuvarande modell(er).

Av Fook

Jag är hyffsat säker på att det är Seasonic som gör dem åt Corsair. Ska bli intressant att se hur priset blir jämfört med Seasonics egna M12 sedan.

Av Fook

dexxamannan; läs sista stycket på sid 10, där har du svaret ang ljudnivå

Av Fook
Citat:

Ursprungligen inskrivet av dexxamannen
Vore därför evigt tacksam om du kunde kora en vinnare alt. en topp-3-lista
i klassen "absolut tystast".

De här tre nätaggen hade generellt lägst ljudnivå: beQuiet, bZerk och Cooltek 500W. Ej någon inbördes ordning eftersom jag inte kunde särskilja dem inom felmarginalen.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av martin gregstedt
hadde funderat på ett hiper 530W och det verkade ju bra men lite varmt,
undrar bara om "lite varmt" är typ 40 grader?

Hiper blev betydligt varmare än 40 grader vid testets 300W-belastning. Lufttemperaturen vid utblåset (som i Hipers fall är lite överallt utanför nätdelen...) låg då på 46 grader, drygt 18 grader över rumstemp.

Av Fook

Att mäta spänningar när ingenting är inkopplad säger ytterst lite om hur nätdelen presterar. Alla nätdelar behöver en viss belastning för att fungera som avsett.

Av Fook
Citat:

Ursprungligen inskrivet av zakris
...med Seasonic:en så är datorn fantastiskt tyst.. om jag byter till en Dark Power Pro, kommer den förbli lika tyst vid normal användning?

Ja, det tror jag.
Dock ska sägas att Seasonic är några decibel tystare vid väldigt lätt load. Av orsaker som finns beskrivna på sida 3 så har jag inga riktigt bra mätupptagningar under tex 300W-lasten, men vid 500W så var beQuiet mätbart tystare (~3dB). Dock är ju det ingen normal-load för ditt system...

Fläkten beQuiet använder, Globe S1202512L-3M, är erkänt bra. Du kan tex läsa om den på SPCR här. Du kan räkna med att den matas med 5-7 volt under normal belastning och temperatur (se tabell på sida 7).

Av Fook
Citat:

Ursprungligen inskrivet av skruvis
Det har inte slagit er/dig att Northq agget kan ha varit behäftat med ett fel?

Det kan inte uteslutas, men jag ser ingenting som tyder på det. Har hört talas om liknande resultat vid test av samma modell och dess LC-Power dito.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av skruvis
En liten parantes: OEM tillverkaren heter LC-power...

Nja. Både dessa modellserier från LC-Power och NorthQ tillverkas av Shenzhen Chi Yuan Industrial Co Ltd. Den LC-Power nätdel du har känner jag inte till, men den kan mycket väl vara tillverkad i någon annan fabrik. Att samma märke vänder sig till olika ODM/OEM-tillverkare är inte ovanligt.

Av Fook
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Farbror Grå
Så med andra ord är Fortron Source Epsilon 600W ett kanonköp då OCZ är en ulv i fårakläder!?

För att förtydliga: bara för att de bygger på samma arkitektur är de inte identiska. Epsilon 600W-modellen kommer inte prestera lika bra och ha samma höga uteffekt som OCZ 700W. Som bekant finns både 600W- och 700W modeller av båda fabrikat. Sen finns det andra skillnader, tex tror jag inte FSP har 3 års garanti.

Men som du säger, Epsilon 600W är nog också ett mycket bra köp om jag tvingas gissa.

Av Fook
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Bugg
Jag har lite svårt att placera in vart tyst hamnar i skalen av Låg ljudnivå & Mycket låg ljudnivå

Syftar du på slutsatsen rörande NorthQ? Efter incidenten vid 500W hade den ju extremt låg ljudnivå, den var rent av helt ljudlös (dvs tyst) Har tyvärr inte så mycket mätdata insamlade, men den hade "Mycket låg ljudnivå" medans den fungerade.

Av Fook

Aspire 550W Chameleon finns även med i Sweclockers egna test, som du hittar en länk till under bannern i högerkanten. Man kan ju dra sina egna slutsatser... inget imponerande resultat.

Av Fook
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ackelind
Sitter och jämför Seasonic S12 500W mot SPCRs recension av samma. Ni har liknande effektivitet på ~100W och ~300W medan de får effektiviteten att sjunka vid 500W till strax under 80% istället för att stiga till 86%.

Jag antar att det beror på olikheterna i hur era testriggar lagts upp. ..

Ja, det låter rimligt. Enligt mitt testprotokoll var rumstemperaturen (efter 1h) 26 grader och temperaturen vid utblåset 34 (11 grader lägre än SPCR) när Seasonic 500W testades vid 500W-uteffekt. Deras högre temperatur ledde bevisligen till ett högre spänningsfall vilket medför lägre uteffekt och effektivitet. Det ser man bla på att ineffekten trots avvikelserna stämmer hyffsat bra överens (582W hos dem, 574W i våra tester). Även hur effekten var fördeled mellan spänningarna spelar in en hel del, hittade inga uppgifter om det hos SPCR.

Att de även har annan nätspänning i USA kan påverka en smula, men eftersom resultaten på lägre effekt stämde så bra överens borde det inte vara fallet här.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av zeroqp
Hur är Fortron Source Epsilon 600W jämfört med dessa? Jag har köpt den och ska få den idag och börjar redan ångra mig lite...

Ta en titt på OCZ agget för att få en bra indikation på hur ditt Epsilon presterar. De bygger på samma arkitektur.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av whalle
Det finns ingen möjlighet att testa Antec HE ändå? Skulle vara intressant att se.

Tyvärr har vi redan lämnat tillbaka testutrustningen så det ser mörkt ut på den fronten för en bra tid framöver.

Av Fook
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Cyberhof
Jag kan inte hitta nätagget från OCZ någonstans i sverige, är det någon som vet en butik som säljer agget i sverige?

Netshop bör ha dem.

Av Fook
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ackelind
Jag har en liten invändning.

Ni borde ha fördelad lasten lite skevare för att uppnå realistiska spänningskrav. T.ex. så belastas 3.3V och 5V nästan ingenting idag. När SPCR gjorde ett test för att se hur sex olika PC-system fördelade sin ström så drog inget av systemen mer än 4A från 3.3V resp 5V.

Håller med dig. På sida 3 framgår varför jag trots det belastat 3,3V och 5V såpass mycket vid 300W och 500W, helt enkelt för att kunna hålla mig inom deltagarnas specifikationer. Skriver även där att 500W-belastningen inte är särskillt realistisk pga av ovanstående.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Ackelind
Dock kanske det borde ha nämnts att effektiviteten inte är konstant över hela registret, utan varierar med belastningen. Ett expempel kan vara ett 700W nätagg som har väldigt dålig effektivitet upp till exv. 250W och når sin maximala effektivitet vid 550W.

Även om jag kanske inte tydligt nämde det i klartext framgår det av testresultaten. Finns en sammanställning av effektiviteten vid olika höga belastningar på sida 17. Som kuriosa hade en nätdel med 600W högst effektivitet vid 100W.

Av Fook
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ToPPe
Är fortron source skit eller varför var det inte med?
Hade varit kul o se

De deltar faktiskt indirekt, ta en titt på sida 13.