Inlägg

Inlägg som Frispel har skrivit i forumet
Av Frispel
Skrivet av lastninja:

Titta! Nu är du tebax där igen på att privatkopieringsavgiften skulle grundas på egna kopior/säkerhetskopior.
Fel! Tänk om och tänk rätt! Den handlar om en väldigt lågt satt avgift för att dina nära anhöriga ska kunna få en egen kopia av den musik du köper. Från ingenstans tog helt plötsligt djävulen över ditt huvud så du börjar upprepa samma blajj om "egna kopior" igen, istället för det verkliga skälet, "anhörigkopior" ...Det är säkert precis så där bajsigt Copyswede-dokumentären kommer vara uppbyggd. Dom kommer på sin höjd nämna skälet till privatkopieringsavgift i ett kort sammanhang, men sen kommer dom tramsa sej vilse i blajj och bygga stora korthus med mongologik/konspirationer som man kan blåsa omkull med en viskning.

Återigen - Privatkopiering handlar om flera saker, men privatkopieringsavgiften grundar sej i rättigheten att ge kopior av inköpt musik till nära anhöriga - vilket är en väldigt legitim anledning att ta ut avgift.

Ang storlek på avgift efter lagringsmedium så menar man väl att fördelningen anhörigkopieringsdata på en CD eller HDD brukar se olika ut, och därför har dom valt att sätta en förhållandevis låg avgift på hårddiskar så att man just visar hänsyn till att en större mängd lagringsutrymme på HDD i snitt inte används för detta ändamål.
Alla pirater borde vara tacksamma för att Copyswede och politikerna gör mer rätt för sej avgiftsmässigt, och tar mer korrekta beslut medans dom flesta pirater bara är losers med lömska och ruttna värderingar som bottnar i att allt ska vara så gratis och bekvämt som möjligt - utan motkrav på att göra rätt för sej nånstans.

Och jo - Att friska och laglydiga människor måste betala skatt för både sjukhus och polis är precis samma bullshit egentligen.
Det blir som en slags "kollektiv bestraffning" för att vissa människor skapar behovet av detta.
Alla normalt funtade vill betala för att samhället och tillvaron ska fungera. Men elit-kopierare tror sej vara undantagna kravet att göra rätt för sej - allt ska vara gratis. Det är därför en massa pirater står där trotsigt och stampar i vattenpölar så fort rättvisa skipas.

Tack och lov att det fortfarande finns dinosaurier i våra domstolar, men snart kommer en ny generation att ta över och då kommer våran unga generations enorma djävulshorn visa sej inte bara i lagändringar kring kopieringsfrågor utan Sverige kommer bli ett laglöst land i klass med dom värsta uländerna, med ännu större samhällsklyftor där individer kommer få sin välbärgade framtid genom att buffla, förvränga fakta, begära, kräva och stjäla - precis som många piratkopierare försöker göra redan nu.
Om en stor grupp Svenskar inte kommer vilja betala för sej (vilket är så tvärtemot hur Sverige tidigare varit) och allt bara ska vara gratis så kommer andra länder inte heller vilja ta i oss med tång.

Privatkopieringsavgiften är en ersättning för undantag i upphovsmannens rätt till exemplarframställning. Punkt. Om sedan denna exemplarframställning görs för eget bruk eller för att spridas till nära och kära spelar i sammanhanget mindre roll, lagen bryr sig inte om om det är du eller dina syskon som ska använda det nya exemplaret. Vad du anser att den bör gälla är inte samma sak som vad lagen säger.

Av Frispel
Skrivet av Fltoig:

Jag har allvarligt talat inte så mycket emot att det betalas en avgift för att kompensera för ekonomiska förluster hos upphovsmännen.
Men - ett riktigt stort men - då vill jag att copyswede ska behöva presentera alla siffror offentligt, gärna tillsammans med bevis/beslut/motivering kring varför en viss upphovsman får pengarna.

Då är det okej för mig!

(Men som det är nu, bara ta pengar - utan att behöva redovisa vart pengarna går - borde räknas som kriminellt)

Fast dom redovisar ju var pengarna tar vägen? Visserligen inte på individnivå, men posterna finns redovisade i deras eget material. Angående hur man fördelar så finns även det förklarat i deras eget material, bara att gå in på deras hemsida och titta. Finns massa information där för det som faktiskt är intresserade och inte bara vill klaga på saker

Av Frispel
Skrivet av Freezer64Pro:

Nu ja. Men gå tillbaka ett antal (10-15) år och kolla vad privatkopiering innebar. Misstänker att om copyswede får som dom vill, så får du inte flytta exempelvis mp3or från en hårddisk till en annan i din egna dator utan att betala. För copyswede bestämmer själva vad privatkopiering innebär. Vilket jag är väldigt starkt emot, eftersom de är som vilken schackklubb som helst.
Denna utvidgning av vad privatkopiering innebär inledes på allvar när piratkopiering blev tillräckligt enkel att vem som helst kunde deltaga. Så jag håller med de som anser att utvidgningen av privatkopieringen är för att få betalt för piratkopieringen. Vilket av naturliga skäl inte kan erkännas.

Så nej, att rippa en CD innebär inte privatkopiering om det är för eget bruk om man utgår från kassettavgiften. Att så är nu är en helt annan sak, vilket ett antal parter har försökt få bort utan att ha lyckats.

//Freezer

Nu vet jag inte hur lager var formulerad och om/när man ändrade den, men jag skulle tro att konceptet alltid cirkulerat kring just exemplarframställning som upphovsmannens rätt och att undantaget för privat bruk är det som ska ersättas. Lagen som den är utformad nu är tänkt att vara teknikneutral, dvs det spelar ingen roll om det är ett kassettband eller en mp3-spelare som man kopierar till. Det är alltså inte Copyswede som bestämmer vad som klassas som privatkopiering, det regleras i lagen. Däremot så väljer Copyswede vad de anser ska avgiftsbeläggas, tillverkar av dessa produkter har då möjlighet att ta motsätta sig detta och låta det avgöras i domstol, vilket nu hänt och där domstolen gick på Copyswedes linje. I princip kan man nog säga att apparater som används för piratkopiering även lämpar sig för att användas till privatkopiering vilket kan ses som en annan vinkel på ditt resonemang kring piratkopieringens spridning.

Och jo, även kopiering från en egenköpt LP till kassettband klassades tidigare som privatkopiering. Alternativet skulle vara att du tvingas köpa ett till exemplar av samma album på kassettband om du tex vill kunna spela upp den i bilen eller i din walkman då det som sagt är upphovsmannen som har rätten till exemplarframställning.

Skrivet av lastninja:

Privatkopieringen handlar om flera saker, men den biten som legitimerar och gör det skäligt att ta ut avgift är just den biten att man får dela sin inköpta musik med nära anhöriga. Att kopiera/säkerhetskopiera musik för helt eget bruk må falla under privatkopiering, men det är inte anledningen till avgiften.

Om den där dokumentären om Copyswede utelämnar detta och endast tittar på dom ointressanta delarna kring privatkopiering så kommer det mer lukta konspirationsteorier om hela dokumentären. Jag hoppas dom gör en seriös dokumentär kring ämnet och inte myglar med dom relevanta detaljerna som legitimerar privatkopieringsavgiften.

Även kopiering för eget bruk bör i princip innebära ett inkomstbortfall, om man inte fick/kunde kopiera för eget bruk skulle man behöva köpa flera exemplar av samma verk om man vill ha möjlighet att spela upp den på olika typer av apparater. Men jag tror nog precis som du att det för gemene man är mer acceptabelt att man får betala för att sprida till familj och vänner.

Av Frispel
Skrivet av Freezer64Pro:

Det ingen här verkar koppla är att privatkopieringen kommer från kassettavgiften. Vilken gav oss rätt att kopiera till exempel en LP till en kassett som en i din bekantskapskrets ägde.
Att nu copyswede har utvidgat vad som räknas till privatkopiering är helt fel, men när lagstiftningen ger de rätt, så varför inte utnyttja det.

Att jag köper en CD och rippar den så att jag kan ha det i datorn, telefonen eller bilen har inget med privatkopiering att göra. Däremot att köpa en CD och bränna/rippa en CD till en bekant är privatkopiering.
Med alla dessa kopieringsskydd kommer vi till en annan femma. Varför ska vi vara tvungna att betala för något vi inte kan göra lagligt även att vi har lagligt stöd för det eftersom det är det vi betalar för.

Så jag hoppas på en riktig översyn och nya riktlinjer där ingen privat part bestämmer riktlinjerna.

Mina fem cent
//Freezer

Om du rippar en CD till datorn/telefonen/bilen mm så klassas även det som privatkopiering. Du har skapat en kopia och bytt lagringsformat och lagringsmedie och då privatkopierat. Den som skapar musik äger också rätten till exemplarframställning, privatkopieringsavgiften medger ett undantag från denna rätt vilket du då utnyttjat då du gjort en kopia, även om det är för eget bruk.

Av Frispel
Skrivet av snajk:

För att sammanfatta: Problemet är lagen, inte nödvändigtvis domaren i fråga, och att "särskilt ägnad åt" har en betydelse på svenska och en annan betydelse på juridisk svenska.

Domaren hade dock kunnat tolka lagen snävare än hen gjorde, men valde att inte göra det. Så viss skuld ligger där. Sonys juridiska team gjorde inte heller sin läxa och la fram tillräckligt bra argument för sin sak så viss skuld har förstås de också.

Det stora problemet ligger dock i attityden hos Copyswede/upphovsmännen. De märkte att deras intäkter minskade eftersom folk inte köpte avgiftspliktiga medium i samma utsträckning och istället för att inse att detta beror på att folk inte privatkopierar i samma utsträckning längre så valde de att tolka detta som att privatkopieringen hade flyttat till andra medium utan större belägg för detta. De verkar också helt ha missat streamingtjänsternas framgångar parat med en minskning i försäljning av privatkopierbart material och hur det påverkar mängden privatkopiering som sker i samhället.

De borde vara tvungna att ha någon form av bevis för att privatkopiering faktiskt sker på de saker de vill ha ersättning för och att den sker i så stor utsträckning att nivån på ersättningen är motiverad, något som förstås är omöjligt av bland annat ovan nämnda orsaker. Jag har för mig att de tidigare har hänvisat till någon form av undersökning för att motivera ersättningarna men jag hittar ingen information om det på deras sida nu.

Lösningen är lika enkel som självklar: Ta bort privatkopieringsersättningen på produkter som är "ägnade" åt att möjliggöra privatkopiering och ta istället ut avgiften direkt på produkten som kan privatkopieras då innehav av den är en förutsättning för att kunna privatkopiera. Det är enda sättet att få något liknande rättvisa i denna hantering. Märker rättighetsinnehavarna att folk köper deras produkter i mindre utsträckning på grund av denna merkostnad så är det som det ska vara. De kan justera ner sina priser för att locka tillbaka sina konsumenter eller välja att strunta i att ta ut ersättning från deras kunder för att de gör vad de har laglig rätt att göra (vilket blir ungefär samma sak). En tredje möjlighet är att inte släppa ut sina produkter på marknaden, antingen inte alls eller inte via sådana medium som går att privatkopiera (vilket innefattar radio och TV).

Vill Mange Schmidt ha betalt för att hans fan (-s?) privatkopierar hans låtar så får han ta ut det på priset på skivan eller inte släppa en skiva alls utan exempelvis bara finnas på Spotify. Han bör också välja att inte tillåta att hans låtar spelas på radio eller TV för det är möjligt att privatkopiera från radio och TV. Anser han att detta inte är fördelaktigt för hans inkomst så har han alltid möjligheten att släppa en skiva utan att ta ut någon privatkopieringsavgift på den liksom. Sannolikt kommer han att bedöma att han tjänar mer på att finnas på radio och TV och på att ha en skiva ute till försäljning till ungefär samma pris som andra skivor ute till försäljning än inte och då är alltså inte privatkopieringen ett så stort problem för honom. Vill han ha X i ersättning för sitt arbete får han ta X betalt för det, inte mindre än X och sen kräva in upp till X från alla människor i Sverige liksom.

De bevis som finns angående att folk faktiskt använder dessa apparater för privatkopiering är de undersökningar som gjorts med hjälp av intervjuer med slumpvis utvalda personer (samma typ som man ser om partiernas väljarstöd). Intressant nog så har båda parter i en tidigare dom gjort denna typ av undersökningar och konstaterat att det faktiskt privatkopieras till hårddiskar, usb-minnen, telefoner mm. försvarets ståndpunkt var att det privatkopierades i rätt liten utsträckning medan Copyswede hävdade att även om det var i mindre utsträckning så räckte det för att bevisa att privatkopiering faktiskt ägde rum. Domstolen valde då att gå på Copyswede linje då även om huvudsyftet med apparaterna inte var att privatkopiera så visade undersökningarna att var de lämpliga verktyg om man ville privatkopiera, dvs så som formuleringen "särskilt ägnad för" tolkas i lagsammanhang. I alla fall uppfattade jag det hela.

Rent tekniskt så är privatkopieringsersättningen det man betalar för ett undantag i upphovsmannens rätt att bestämma över exemplarframställning av sina verk, utan den skulle det tex vara olagligt att spela in saker från tv till digitalbox med hårddisk (moderna versionen av VHS). Mp3-spelare skulle per definition i princip vara olagliga då det är mycket svårt att föra över musik dit utan att privatkopiera, osv. Att detta undantag innebär ett faktiskt inkomstbortfall för upphovsmännen utgår jag från att alla inser, sedan kan man naturligtvis diskutera i vilken storleksordning bortfallet är och om det är motiverat att man ersätts för det. Problemet med att ta ut ersättning vid försäljning är precis som du säger att det då blir mycket svårt att ersätta när verken privatkopieras vid vidaresändning från radio eller TV, visserligen är det knappast ett lika stort problem som det var för säg 20 år sedan, men det existerar fortfarande tex i.o.m. digitalboxar med inbyggd hårddisk.

Skrivet av Barren Wuffet:

Jag måste nog ta ett snack med copyswede. Jag har inte fått ett öre från dem för de få vinlyskivorna som jag släppt.

Tror ni att man kan få ett par miljoner retroaktivt av dem?

Skrev om detta tidigare, så länge skivorna fått spridning och du då fått ersättning från SAMI då de tex spelats i radio så ska du se att en liten del av den ersättningen består av privatkopieringsersättning. Copyswede låter huvudsakligen sina medlemsorganisationer som redan hanterar utbetalningar sköta om den slutgiltiga fördelningen av privatkopieringsersättningen.

Av Frispel
Skrivet av Kunzite:

Så med andra ord, Sony stämmer sig själva och har förlorat mot sig själva i domstol? Sony Music Entertainment är en av de 4 största skivbolagen i världen och det är väl de själva som finansierar lobbyorganisationer så som copyswede?

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av snajk:

Sony har nog inte så mycket inflytande över hur Copyswede agerar men oavsett så är det inte ovanligt att olika divisioner inom stora bolag hamnar på olika sidor i konflikter av denna typ. Sonys elektronikavdelning är ganska skild från deras skiv- och filmbolag liksom precis som Samsungs mobilavdelning och Apple hamnar i bråk samtidigt som Samsungs avdelning för komponenter är en av Apples största leverantörer och tjänar stora pengar på dem.

Copyswedes ägs och drivs enbart av upphovsmännens intresseorganisationer som SAMI och STIM. Sony (oavsett avdelning) har således inget med driften av Copyswede att göra.

Av Frispel
Skrivet av FiskFisk33:

Copyswede samlar in pengar för att ersätta artister för privatkopiering.

jag är musiker, var är mina pengar?

Spelat in några skivor som fått någon spridning? I så fall ska du kolla på detaljerna för de utbetalningar du får från STIM , troligen finns det med en post för privatkopieringsersättning där.

Av Frispel
Skrivet av Segas:

Det är inte så svårt att förstå dessa besluten. En statlig dom utfärdat av en grupp människor som troligtvis knappt vet hur man startar en dator (läs: ingen teknisk begåvning). Detta i följd av en organisation som tydligen har alla Sveriges instanser i ett järngrepp. Vad det sistnämnda beror på, förbluffar mig.

Begreppet "särskilt ägnad åt" behöver dessutom ses över. En mobiltelefon är inte "särskilt ägnad åt" privatkopiering; vilket även det är ett begrepp som i rättslig mening måste ses över.

Om man tittar på Svensk filmindustri, som förhoppningsvis följer svensk lag om begreppet 'privatkopiering', så borde man få kopiera filmer för eget bruk från just dessa utgivare.

Så är inte fallet.

Filmer från Svensk Filmindustri bemöter tittaren med en stor varningstext att filmen ej får kopieras, ens för privat bruk.

Så vem, eller vad, har rätt stöd enligt lagens långa arm?

Skickades från m.sweclockers.com

Rent tekniskt sett så ska det inte spela någon roll hur datorkunniga domarna är, det är upp till parterna att påvisa relevant teknisk information till domarna.

Begreppet "särskilt ägnad åt" har avhandlats tidigare, formuleringen syftar inte på att det är huvudsyftet med en mobil, det är mer menat som något i stil med "om man vill privatkopiera är det ett lämpligt verktyg". Formuleringen finns även i andra lagar och praxis därifrån ger just den tolkningen. Kan vara värt att påpeka att även de som skrev in den formuleringen i lagen bör varit medvetna om hur den skulle tolkas.

Skrivet av Er1kssoN:

Ojojoj, vilka korrupta domare.

Korrupta? Varför säger du det? För att inte utfallet blev som du tycker att borde blivit?

Skrivet av Thes:

Var tar alla pengar vägen? Delas de ut enligt försäljningsstatistik till upphovsrättsinnehavarna? Hur stor andel går till de som "ska" ha pengarna? Eller försvinner allt ner i copyswedes fickor?

Med tanke på att Copyswede ägs av upphovsrättsinnehavarnas paraplyorganisationer så kan man nog säga att allt försvinner ner i Copyswedes fickor

Skrivet av Viochee:

någon borde tipsa dem om ram minnen och grafikkortsminnen, nog har de några kronor att hämta där också

man behöver ju oftast ett grafikkortsminne som temporärt lagrar det man ser etc

Nu klassas knappast ramminne som permanent lagring, men bra försök!

Skrivet av ArtMan:

Det är rena maffiametoder de använder sig av samt utnyttjar kryphål i lagen. Det har de gjort länge nu!

Skulle vara kul om någon samordnade en laglig protest samtidigt som filmen släpps. Få ihop folk från Swec, FB mm...och ställ alla utanför regeringen, Copyswedes kontor och VD:s hem. En folkmassa på några tusen pers med kraftfulla uttryck på affischer, banderoller och t-shirts skulle skicka ett meddelande till politikerna.

Jag köper inte hårddiskar eller usb-stickor i Sverige sedan ett antal år tillbaks pga Copyswede och nu kommer jag bojkotta allt som har med lagring att göra. Uppmanar alla att göra samma sak.

Kryphål? Vilket kryphål? Lagen är vad jag kan förstå rätt tydlig...sedan att många här på sweclockers har synpunkter på effekten av denna lag är något helt annat.

Skrivet av -=Mr_B=-:

De ska följa lagtexten, men samtidigt ska de även tolka den. Och deras tolkning är helt åt helvete. Telefoner är särskilt ägnade åt tvåvägs-kommunikation, musik är inte en sådan kommunikationsform.
Allt gapandet om att det är korruption på domstols-nivå ser jag dock som närmast löjligt. Sonys stab av advokater har misslyckats å det grövsta med att förklara vad "Särskilt ägnad åt" faktiskt betyder, och vad Sony's telefoner faktiskt gör.
Letar man efter korruption, ska man nog leta längre upp. Bland de som skriver lagarna. Fast där heter det lobby-verksamhet. Och då är tydligen allt möjligt tillåtet. Du gör som jag säger nu, och om 2 år får du ett slappt glidarjobb, med massor av resor, som "konsult" åt oss.
B!

Som sagt, skriver längre upp hur man i andra lagar tolkat formuleringen "särskilt ägnad för" och att man då tolkar formuleringen på samma sätt i denna lag. Det har inte nödvändigtvis något med apparatens huvudsyfte att göra...

Skrivet av Wh1spY:

Det luktar JÄV.

På vilket sätt? Att inte utfallet blev som du tycker att det borde blivit? Eller har du någon annan kunskap/insikt som gör att du kommer med denna typ av påstående?

Av Frispel

Grundtips nr 1 är att göra en secure erase, har för mig att samsung magician klarar av att göra detta. Antar f.ö. att du testat att koppla disken till en port och en satakabel som du vet fungerar, tex helt enkelt bytt port och kabel med m4:an?

Av Frispel
Skrivet av Swedman18:

Säg vad du vill säga med den länken, annars är det ju omöjligt att få ut någonting. Liksom, jaha? CopySwede har uppenbart vridit på lagen och låtit domarna förväxlat Privatkopiering som Piratkopiering, man alltså talar om en "kompensation" för att man privatkopierar, men det är ju fullständigt lagligt att göra så! Om jag har en bil, och vill färga den rosa. Då ska inte tillverkaren betalt för att jag vill göra det. Därför tycker jag att det är ologiskt med att ge CopySwede kopieringsavgifter. Som sagt, domarna måste ha förväxlat mellan privatkopiering och piratkopiering. Och jag tror att det hör med domarens ålder att göra.

Sen är det ju en annan aspekt av problemet: CopySwede var finansierat (med förslag) från Alliansen, och om CopySwede har fel, så får detta väldigt stora konsekvenser i samhällsfrågor. Men jag finner det ändå löjligt att försvara CopySwede. Verksamheter finansierat av våra skattepengar ska vara för oss, till oss och det har ju inte riktigt CopySwede övertalat någon med. Jag har dessutom väldigt svårt att hitta en länk där en artist har gynnats av CopySwede (här är min google, aka attempt på att hitta https://www.google.se/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&esp...) . Så där fälls ytterligare en poäng av att CopySwede gynnar Samhället. Och alla dem bidrog till CopySwede, är nu emot dem.

Så om du, eller vem det än är som försvarar CopySwede, inte har en väldigt tydlig poäng till varför vi ska behöva myndigheten i landet, så hoppas jag att du får fundera på saken och faktiskt medverka till att ändra på vårat perspektiv. För, för mig är det väldigt tydligt att CopySwede borde kastas och brännas upp på en bål i jubel.

Bakgrunden till privatkopieringsavgiften är att det är upphovsrättsinnhavarna som äger rätten till exemplarframställning av sina verk. Man har dock gjort ett undantag i denna lag för att privatpersoner ska kunna kopiera för eget bruk men eftersom man räknar med att detta innebär ett inkomstbortfall för upphovsrättsinnehavarna så ger man rätten till dem att få en viss ersättning för detta undantag, dvs privatkopieringsavgift. Domarna blandar faktiskt inte ihop privat- och piratkopierng, vad som är vad är en juridisk fråga och det har domarna oftast bra koll på, det är mest folk här på sweclockers som har svårt att hålla isär begreppen

Copysweden är inte en myndighet och finansieras inte av skattepengar. Copyswede är en ekonomisk förening som ägs av upphovsrättinnehavrnas medlemsorganisationer (bla SAMI och STIM) och är till för att tillvarata medlemmarnas intressen, i detta fall genom att samla in och fördela privatkopierinsersättningen. Pengarna betalas normalt ut via medlemsorganisationerna så det är nog många som får pengar därifrån utan att vara medvetna om det då det klumpas ihop med andra typer av ersättningar.

Av Frispel
Skrivet av anon159643:

Jag håller med dig i den logiken och minnet i en mobiltelefon är särskilt ägnad åt musik vid musiklyssning av mobilen. Men i de fallen då musik ej används på mobilen så minnet inte längre ägnad åt musik. Så det beror helt på omständigheterna, på samma sätt att polisen inte bryr sig om man har en hagelbössa i bagaget om man ska ut på jakt. (inget prat om särskilt ägnat åt rån där)
Och idag köper nästan alla smartphones, men väldigt få privatkopierar musik till den, så det blir lite som att införa straffskatt på stekpannor till brottsofferfonden (200kr/stekpanna).

Copysweden kommer dock inte vara för att sänka sina intäkter, viktiga politiker får se till att få en lagändring.
På mobiltelefoner just nu så får det självklart inte vara någon avgift på standardmodellerna (16GB), då dessa knappast köps för att man ska privatkopiera till dem. Köper någon däremot 128GB med värstinglurar för över 1000kr i ett paket tillsammans med mobilen, ja då kan man säga att minnet är särskilt ägnat åt musik. (nu skulle det kunna vara filmtittande, egenproducerad musik etc)

Men nu ska även avgiftens storlek prövas i detta fall, så vi får se vad som händer då. Skulle tro att användning av strömningstjänster inte påverkar huruvida en iphone anses vara "särskilt ägnad" för privatkopiering då funktionerna finns där, däremot så bör det rimligen påverka avgiftens storlek. Ren spekulation från min sida är att domstolen sänker avgifterna för att spegla hur folk använder sina smartphones.

Skrivet av Micke O:

Det är piratkopiering också - hade vi inte haft "privatkopieringsersättningen" hade det varit piratkopiering. Så det verkar ju helt logiskt att ta bort böterna för fortkörning och istället införa en fortkörningsavgift som betalas av ALLA som använder vägarna (cyklister, mopedister, bilister osv), eller hur?

Utan undantag i upphovsrättslagen skulle all kopiering vara piratkopiering, det har du rätt i. Men lagen är utformad som den är och då haltar jämförelsen med förtkörning rätt rejält. Fortkörning är ett lagbrott medan privatkopiering är ett undantag i upphovsrätten. En dålig men då mindre dålig jämförelse om absolut vill hålla sig till bilar skulle möjligen vara fordonsskatt, den betalar du som bilägare oavsett om/hur mycket du faktiskt kör din bil.

Av Frispel
Skrivet av Segas:

Du vrider och vänder på orden utan att egentligen framföra något vettigt. Nu använder du "smartphone" istället för telefon. Det är fortfarande en telefon med extra funktioner, därav "smart" (phone betyder telefon, för att klargöra den delen...). Du nämner att domare har dömt i andra fall med "andra lagar som stöd". Vad är det för lagar som får en telefon att bli något annat än en telefon? För det är ju just det som är problemet.

Jag försöker förklara hur domarna resonerat i tidigare fall omkring formuleringen "särskilt ägnad för", tydligen gör jag det inte tillräckligt bra då det fortfarande finns plats för missförstånd. Det är inte vad jag personligen tycker utav någon for av referat över vad domare har skrivit i sina motiveringar i tidigare domslut kring privatkopiering.

I andra domslut med andra lagar inblandade där lagen innehåller formuleringen "särskilt ägnad för" har man tolkat den meningen som att om en sak är lämplig för ett visst användningsområde och används till detta i specifika sammanhang så anses saken vara "särskilt ägnad för" oavsett vad saken har för huvudsakligt användningsområde och syfte. Exemepel de tagit upp är prejudicerande domar där man tex kommit fram till att en kofot är "särskilt ägnad för" inbrott i samband med inbrottsligor och att sprutor/kanyler är "särskilt ägnad för" injicering av droger i drogrelaterade fall. Ingen hävdar att det är huvudsyftet för dessa saker, men att de är lämpliga verktyg även vid dessa verksamheter. För att det ska vara rättssäkert och förutsägbart så bör samma formulering tolkas lika oavsett vilken lag den står i, vilket då leder till att en smartphone är lika lämpligt för att privatkopiera som att en kofot är lämplig vid inbrott. Ingen påstår att det är huvudsyftet för dessa verktyg/apparater, men ändå så anses de vara "särskilt ägnad för" även andra verksamheter än huvudsyftet.

Att jag filosoferade kring huvudsyftet kring en smartphone får mer ses som en personlig reflektion än något som är relevant i detta fallet av de anledningar jag skriver här ovan.

Skrivet av N!klas:

Jag har S5 med ett minneskort på 64GB. Finns inte en enda pirat- eller privatkopia över huvud taget på min telefon. Jag streamar och har oftast tillgång till wifi vilket inte påverkar min dataförbrukning. De få gånger det tar av min förbrukning så är det i bilen eftersom att radio(!) inte spelar det jag vill höra. Varför ska jag lägga musik i mitt lagringsutrymme på nätet för när jag kan streama den från Googles moln?! (Google Play Music). Skivor har jag inte köpt på måååånga år. Jag har mycket bilder och egenfilmat på minnekortet. S5 kan spela in i 4K. Det tar en hel del plats.
Inga konstigheter. Mitt val av mobil har inte ett skit med utrymme att göra. Jag skickar upp allt i molnet automatiskt på wifi och fortfarande, inte en enda förbannad privatkopierad musikfil. Detsamma gäller min dator. Jag varken piratkopierar eller privatkopierar. Ändå så ska jag sitta och betala stålar till en privat organisation som fördelar mina pengar till artister som jag inte ens lyssnar på?! Det är helt sjukt. Musik- och filmindustrin förväntar sig pengar för allt de producerar men det funkar inte riktigt så.

Att en telefon är "särskilt ägnade för kopiering av verk för privat bruk" är något av det dummaste jag har hört. Att telefonen kan ha andra användningsområden... eh, att anse att kopiering av musik är det primära och att eventuella andra användningsområden för en TELEFON är sekundära är häpnadsväckande idiotiskt. Radiotjänst försökte ju också men det gick inte hem riktigt för att en dator eller mobil inte var särskilt avsedd för att ta emot tv-sändningar. Gamla gubbar som inte förstår teknik bör inte döma i liknande mål. Som tur är så dör ju generationer ut allt eftersom. Vad tråkigt det blir när musikindustrin går under på samma sätt som den gjorde när man kunde spela in på kassettband... eller vänta nu.

Angående formuleringen "särskilt ägnad för" så hänvisar jag till mitt svar här ovan. Huvudsyftet med en smartphone är det inget som spelar någon roll i detta sammanhang, med tanke på hur lagen appliceras i denna typ av fall kan man hävda att en smartphone är "särskilt ägnad för" streaming, surfning, fotografering mm, vilket då även inkluderar verksamheter som innefattar privatkopiering.

Angående "Gamla gubbar som inte förstår teknik bör inte döma i liknande mål". Om det är något tekniskt som bör påverka domslutet så är det upp till försvaret att ta upp och bevisa detta. Domarna ska inte själva sitta och spekulera kring sakers lämplighet utan döma efter de bevis som framställs av båda sidor. Och problemet med radiotjänst och tv-avgift var inte apparaters lämplighet utan jag har för mig att det mer handlade om vad som menas och omfattas av begreppet utsändning. Det går alltså inte att jämföra dessa fall då det i grunden var olika saker det handlade om.

Skrivet av mackanj:

Det är förbjudet att kollektivbestraffa alla som köper hårddiskar bara för att vissa använder dem till illegal nedladdning.
Tycker att Copyswede kan få ta ut avgifter om de hamnar på en rimlig nivå. Om man räknar på hur stor del av all hårddiskkapacitet som verkligen används för PRIVATkopiering så är det förmodligen en försvinnande liten del. Så deras avgift skulle i så fall hamna på några få ören per hårddisk/mobil.

Om jag förstod det rätt så är inte detta fallet helt avslutat ännu, bla ska man avgöra om avgiftens storlek är vettig...ska man spekulera så tror jag att man kommer att sänka avgiften, även om fallet gäller 2009 så har jag svårt att se varför man skulle fastna på en så pass hög avgift när det nu finns vettiga streamingalternativ och mängden privatkopiering troligen sjunker gradvis och man ställer det mot att copyswedes intäkter för privatkopiering ökat dramatiskt under senare år.

Av Frispel
Skrivet av Alpha77:

De som brukar syssla med sådant, Advokater tror jag dom heter, sedan finns det Domare som dömmer om det är rätt eller ej.

Och det är väl precis det som har hänt i detta fall? Borde inte det innebära att utfallet följer lagens andemening?

Av Frispel
Skrivet av Alpha77:

1 kilogram är alltid 1000 gram. En kilobyte är alltid 1024 byte.

Hårddiskar är ibland 1000GB och ibland 1TB (1024GB) antar att det varierar från olika tillverkare.
Det försvinner alltid något utrymme vid formattering.
Sedan är det inte helt omöjligt att hårddisk tillverkare räknar annorlunda.

Rent tekniskt så betyder kilo tusen, sedan att man i forntiden valde att basera kilobyte på binära värden är en annan sak. Det finns spaltkilometer (pun intended...) skrivet om detta, tex kan man titta här:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kibibyte

Det som försvinner vid formatering är försvinnande lite, skillnaderna består som sagt i om man tänker kilobyte som 1024 eller som 1000 byte.

Av Frispel
Skrivet av Silcan:

Det där med att Iphones är "särskilt ägnande för privatkopiering" är ju helt absurt. Visst det går nog på nåt vis men dom är inte särskilt ägnande för det. Problem med svenskan i hovrätten???

Har tagit upp det tidigare, men vi kan ta det en gång till. I tidigare domar i helt andra typer av mål har domare tolkat lagar med formuleringen "särskilt ägnand för" som att om en sak är lämplig för ett visst användningsområde och faktiskt används till det så anses den som "särskilt ägnad för" även om inte det är huvudsyftet med apparaten/verktyget mm. Man har ansett att en kofot är särskilt ägnad för inbrott och att sprutor är särskilt ägnade för narkotikamissbruk. För att få det så rättssäkert som möjligt så vill man tolka samma formulering lika oavsett vilken lag den står i vilket då får till effekt att man anser att en iphone är särskilt ägnad för privatkopiering.

Skrivet av evil penguin:

Jag tycker inte att det är vettigt att separera Copyswede från mediaindustrin, som jag ser det är de en del av mediaindustrin.

Det är där min åsikt bottnar, det är hopplöst att argumentera att mediaindustrin inte ska dra nytta av de rättigheter som lagen givit dem.

Om det hade varit meningen att Copyswede skulle vara opartiskt eller om det hade varit en statlig verksamhet så hade jag sett det annorlunda. Nu är ju dock Copyswede mediaindustrins egen organisation som utsetts att företräda deras intressen.

Nu vet jag inte vad du menar med mediaindustrin, men copyswede ägs och drivs av kulturskaparnas medlemsorganisationer som tex SAMI och STIM för att tillvarata deras intressen.

Skrivet av Alpha77:

Borde inte staten eller någon annan laglig instans kunna stänga ned ett företag som är emot lagens andemening.

Och vem ska bestämma vad som är emot lagens andemening?

Skrivet av Segas:

Samma korkade liknelse kan göras med te.x en bil eller en kökskniv. Bil är ett fordon ämnad för körning, men särskilt ämnad för att orsaka dödsfall och trafficking. Kökskniv är framtagen för att hacka lök men absolut särskilt ämnad för att hugga någon i bröstet.

Nej, en telefon är en telefon. Punkt.

Skickades från m.sweclockers.com

Man kan tycka vad man vill, men det är så som domare dömt i andra fall med andra lagar som stöd. Att man i möjligaste mån vill att samma formulering tolkas lika oavsett vilken lag den står i antar jag att du kan hålla med om är rätt vettigt? Om någon aktivt planerar att mörda någon med en kniv så kan man nog anse att denna kniv så länge den är lämplig för ändamålet är "särskilt ägnad" för mord i just det fallet, oavsett om den är tänkt som lökkniv. I alla fall är det så jag tolkar det som domarna skrivit i tidigare utlåtanden i denna typ av mål.

Och ja, en telefon är en telefon...om den inte är en smartphone som är så mycket mer än en telefon. Skulle tro telefonerande inte ens är det huvudsakliga användningsområdet för många smartphoneanvändare i dagsläget...

Av Frispel
Skrivet av Micke O:

Jag har som sagt en bekant som är musiker och hans band är/var på något sätt "medlemmar" eller vad man ska kalla det i STIM. Enligt honom fick dom inte ett ruttet öre och fick heller inte yppa något om hur mycket etc etc. Avtalet var tydligen riktigt smutsigt men dom var tvungna att vara med pga vad det nu var eftersom det var enda sättet att få musiken spelad (typ).

Då kanske du kan förklara varför ingen mottagare vill berätta något om hur mycket intäkter dem får via CS och medlemsorganistationerna? Jag har inte sett en enda trots en del efterforskningar genom åren. Eller menar du att ersättningen kommer i ett anonymt brunt kuvert i brevlådan? Verkar ju legit...

Om han var musiker bör han ha varit medlem i SAMI, STIM är organisationen för tonsättare, "Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå". Var han med och skrev låtarna, eller spelade han bara?

STIM är f.ö. en medlemsorganisation, som jag förstått det så blir du medlem, du skriver inga specifika avtal med dom. Som medlem så får du utbetalat de ersättningar som STIM samlar in när ens musik spelas i radio, tv mm. Ersättningen är standardiserad och samlas in lika oavsett vem som skapat verket, så avtal med munkavel har möjligen skrivit med någon annan organisation/företag, men knappast med STIM. Det han möjligen kan syfta på är något i stil med detta: https://www.stim.se/sv/fri-fordelning dvs att man inom bandet/gruppen bestämmer hur mycket varje medskapare ska få av insamlade pengar, men det är inget som STIM reglerar, det är internt för bandet.

Om han nu är/var medlem och bandet var någorlunda känt så skulle jag rekommendera ett medlemskap i SAMI då det är den organisation som samlar in och fördelar pengar till artister, är/var det ett hyffsat stort band han spelade i och som då som spelades i radio mm så har han troligen en pott pengar liggande i SAMI som väntar på honom. En del av dessa pengar kommer då att komma från privatkopieringsavgifter.

Pengar från sami/stim kommer vad jag vet i en klumpsumma med flera olika poster, tror inte det är speciellt många som faktiskt kollar upp vad denna klumpsumma består i.

Av Frispel
Skrivet av Segas:

Särskilt ämnad för är telefoni, hur finner du ens en möjlighet till diskussion kring det? Jag förstår inte hur man ens kan få en telefon att agera som verktyg för specifikt "privatkopiering". Man kopierar ingenting, man skapar ett media; bild, video...det är ingen kopiering överhuvudtaget.

Det FINNS ingen fri tolkning när det gäller "särskilt ämnad för" när det handlar om en telefon. Bara ordet TELEFON talar för sig själv. Hur en domstol inte ens kan läsa innantill med den höga utbildning som krävs för att klubba ett beslut som detta, är inget annat än sorgligt.

Jag har en telefon...men jag använder inte den till att ringa med, jag använder den som backup för alla mina bilder.

.....nej.

Som sagt, formuleringen "särskilt ämnad för" används i andra lagar ungefär som att om man vill använda den till ett specifikt område och det är ett lämpligt användningsområde för apparaten/verktyget så anses den vara "särskilt ämnad för", även om inte det är huvudsyftet. Nu hittar jag inte utlåtandet från skiljedomen som gällde avgift på usb-minnen och externa hårddiskar, men ett exempel de tog upp var att i en annan dom ansågs en kofot vara "särskilt ämnad för" inbrott (om jag inte minns fel så gällde det något i stil med en inbrottstjuv som hävdade sin oskuld fast han ertappades med stöldgods och verktyg för inbrott). Man menar då inte att kofotens huvudsakliga användningsområde är inbrott utan bara att den är ett praktiskt verktyg vid den typen av verksamhet. Rent allmänt är det lämpligt att samma formulering tolkas på samma sätt oavsett vilken lag den står i, det blir men förutsägbart vilka effekter den då får och i slutändan det blir mer rättssäkert. För man över det resonemanget till en iphone så får det bli något i stil med att man kan bevisa att den används till privatkopiering och att en iphone är ett lämpligt verktyg för att göra detta. Huvudsyftet spelar i sig ingen roll. Sedan kan man tycka vad man vill om utfallet, men att det blir så är egentligen inte speciellt underligt om man faktiskt tar sig tid att sätta sig in i hur domstolen resonerar.

Man läser ofta om att domarna är tekniskt inkompetenta och inte vet hur en smartphone fungerar, men i detta sammanhang är det i så fall FÖRSVARETS uppgift att visa att en iphone är olämplig för privatkopiering, och de har de uppenbarligen misslyckats med, alternativt inte ens försökt. Det är svårt att komma ifrån att smartphones har funktioner för att spela upp musik/film från flera olika källor varav en del innebär privatkopiering.

...och vad jag menade med att man kan diskutera om huvudsyftet med en smartphone är att ringa är helt enkelt att jag tror att de flesta använder den huvudsakligen som mediaspelare/surfplatta/spelmaskin mm snarare än att ringa med

Skrivet av voidkahn:

Vad spelar det för roll om en mobiltelefon kan användas för privatkopiering?
Tycker inte att det borde spela någon roll om man köpte en privatkopieringshårddisk, den ska man inte betala extra för iaf då själva avgiften för privatkopiering är idiotisk. Betalar jag för en film så ska det fan inte spela roll om jag flyttar över den till en platta för att kolla på den på flygplanet. Jag har betalat för filmen och då ska jag kunna se den varsomhelst, framförallt eftersom jag inte fick någon filmspelare med på köpet.......

Du har betalat för filmen/låten, men som lagen är utformad så är det skaparen som har rätten till exemplarframställning. Privatkopiering innebär ett undantag från den rätt man då anser ge rätt till viss ersättning. Utan detta undantag skulle det i dagsläget vara olagligt att öht flytta film/musik från ett lagringsmedia till ett annat.

Skrivet av killawife:

Vad jag förstår dök ju copyswede upp då branschen tyckte att det var ett stort problem med att folk spelade av låtar från radio, skivor och band, när det begav sig. Musikbranschen skulle gå under! Lät det, men det gjorde den inte. Sen var det samma visa igen med videobanden när de kom, cd-skivorna när de dök upp, dvd och hårddiskar och nu detta. Trots all denna kopiering som förekommit och musik och filmbranschens högljudda skrin om förlorade inkomster så lever och frodas branschen. Visst har gamla format dött ut och ersatts med andra men det är ju helt naturligt. I andra branscher utgår ingen ersättning för detta.
Det känns nästan som om Copyswede endast existerar för att suga ur några extra slantar ur varje döende lagrings format så länge de kan. Snart är det väl "molnets" tur.

Bara för att nyansera bilden av varför copyswede existerar så kan man konstatera att de sysslar med en hel del annat också, saker som jag tror att de flesta här tycker är rätt vettiga med dagens lagar. Saxat från copyswedes hemsida:

Citat:

Upphovsrätten är en individuell rättighet – som kulturskapare har man upphovsrätt till sitt verk. Men ett verk kan även vara resultatet av flera upphovsmäns gemensamma arbete. Till exempel ligger ofta ett stort antal upphovsmän bakom ett tv-program: som sångare, musiker, kompositörer, skådespelare, författare, regissörer och fotografer.

Både enskilda medverkande och producenter kan ha rättigheter i de program som görs. För att underlätta för aktörer som vill vidareanvända tv och radio i olika sammanhang, som vidaresändning i kabel-tv och utgivning av tv- och radioprogram på dvd och cd, kan Copyswede, som företrädare för upphovsmän och konstnärer via deras egna organisationer, samordna licensieringen för användning av tv- och radioprogram inom olika områden.

Kort sagt, vill du vidaresända ett tv/radioprogram så behöver du inte kontakta alla enskilda upphovsmän utan det räcker med att du kontaktar copyswede...aningen mindre krångligt kan man tycka.

Av Frispel
Skrivet av Micke O:

Dessutom är CopySwede en ekonomisk förening, och inget som har med staten att göra. Så det saknas nog motstycke i andra branscher där en ekonomisk förening har rätt att straffbeskatta varor. Bedrägeri eller beskyddarverksamhet skulle jag kalla det.

Kikar man i deras årsredovisning så ser man också att de sitter på ett kapital i storleksklassen 560.000.000:- och utbetalningarna 2013 året var i storleksklassen 200.000.000. Det kan inte kosta 360.000.000 att driva den ekonomiska föreningen. Alltså samlar man pengar på hög = man betalar ut mycket mindre än man får in eftersom man inte hittar mottagare för dessa pengar.

Ersättningen utbetalas baserat på "undersökningar" från SIFO bl a (har fått olika uppgifter när jag haft mailväxling med CS och när jag läser på deras hemsida) som ska visa VAD som privatkopieras. Jomenvisst, de blir säkert väldigt rättvisande...

Intressant också är att jag INGENSTANS sett någon mottagare av denna ersättning uttala sig. Antagligen förbinder man sig att inte yppa något om detta likt STIMs medlemmar (ren skit enligt en medlem (musiker) som jag pratat med, vill minnas att han använde ordet "slavkontrakt" eller något sånt).

Man förbinder sig knappast att inte yppa något, pengarna går normalt ut till mottagarna via de olika ägarorganisationerna som SAMI, STIM mm, många är nog inte ens medvetna om att en del av dessa pengar kommer från copyswede.

Angående utbetalningar så vet jag att åtminstone en del av pengarna saknar tydlig mottagare, man vet helt enkelt inte i dagsläget vem/vilka personer som ligger bakom ett verk, plus att det naturligt blir en viss eftersläpning i utbetalningarna. Vill man veta mer exakt varför det ligger och skvalpar pengar hos dom så går det att kontakta dom och fråga. Sedan ska man också vara medveten om att dessa pengar inte enbart kommer från privatkopieringsavgifter, det finns flera andra intäktskällor för copyswede.

Och vad jag läst om vem som ska få pengarna så är undersökningarna bara en del av det, man tittar även på säljstatistik och vad som spelas på radio och liknande. Bör ge en hyfsad bild om vad som är mest populärt och då även mest troligt att bli privatkopierat.

Skrivet av Sebbepojken:

Det jag läst tidigare i andra källor är att det inte i detalj framgår vilken person i ex. musikbranchen som får vilket belopp. Eller menar du att de redovisar det i sin årsredovisning? Jag har en kompis som spelar i ett relativt stort svenskt rockband. Jag har frågat honom och han har inte sett röken av privatkopieringsersättning från Copyswede.

Be din vän kolla i detalj på de utbetalningar han får från SAMI/STIM eller liknande, copyswde betalar i många fall ut pengarna till sina ägarorganisationer som får sköta utbetalningarna till sina medlemmar.

Skrivet av anon159643:

Är en stekpanna särskilt ägnad för att slå folk i huvudet med? Hela konstruktionen är ju byggd för detta speciellt de av gjutjärn, visst det går att använda en stekpannan till annat än att klubba ner folk med, men vem tusan lagar mat hemma och inte köper ute år 2015?
Antalet stekpannor som används till detta är nog fler än antalet mobiltelefoner som används för privatkopiering av musik.

En mobiltelefon är dessutom väldigt omständligt att privatkopiera musik till och ytterst få orkar speciellt nu när det är så lätt att köpa musik eller piratkopiera där man får en stor del av jobbet redan klart.

Har de ens gjort en undersökning om hur stor del av alla som äger en Iphone som har den tekniska kompetensen som krävs för att kunna privatkopiera? Detta p.g.a. av att iphonen inte precis är byggd för detta utan att man ska använda betaltjänsterna istället.
Problemet är att när de i våra domstolar inte har kompetensen som krävs att kunna sätta på och stänga av en Iphone, så är det svårt att förklara för dem att alla användare som kan detta inte nödvändigtvis behöver vara så tekniska på allt.

Domare har tidigare refererat till att formuleringen "särskilt ägnad" bör tolkas lika oavsett vilken lag den står i. Man ha då hänvisat till andra fall/lagar där man bla i andra prejudicerande domar konstaterat att en kofot är särskilt ägnad för inbrott om man är ute på inbrottsturné. Inte så att man menar att det är det huvudsakliga syftet med verktyget, men att det i det sammanhanget är lämpligt för den typen av verksamhet. F.ö. är det mycket lätt att privatkopiera via iTunes, köp en musikfil, ladda ner den till datorn och synka till telefonen och vips så har du privatkopierat då filen både kopierats och bytt lagringmedia.

Skrivet av Fjaman:

För det mesta brukar det finnas åtminstone en svag koppling mellan allmänvett och lagtexter, i det här fallet verkar det som det helt enkelt struntar i det. "Särskilld ägnad för" betyder inte samma sak i lagens mening som i menigen för en random invånare, känns bara tragiskt.

Se svar ovan...

Skrivet av nathan:

Kompetensbrist i tingsrätten förvånar föga. Kompetensbrist i hovrätten = skrämmande.

Vad exakt är det du menar är kompetensbrist?

Skrivet av Segas:

Så fungerar det i Sverige. En jävla lobbyorganisation utan ordentlig ekonomisk insyn ska tydligen få ställa och styra som de behagar.

Svenskt rättsväsende saknar dessutom ordentlig teknisk kompetens. Vilket avgörs med följande påstående.

"Särskilt ägnad för".

Ämnet rör en telefon. Är det någon vettig människa som ser det särskilt ägnade användandet annat än att ringa med?

Lagringsutrymme används för telefonens egna ämnande. Appar, operativsystem och liknande punkter.

Privatkopiering är även ett begrepp som har spårat ut. Om jag tar en bild, vare sig med en gammal Kodak kamera har ingenting med "privatkopiering" att göra. Det är personliga bilder som staten och dessa vidriga lobbyaktivister inte har ett dugg att göra med.

Ta svensk filmindustri som ett exempel. Det första man möts av är att filmen ej får kopieras ens för privat bruk. Varför inte? Det medium jag isåfall lagrar kopian på har jag betalt för, flera gånger om, i det här fallet.

Men, dessa extra avgifter ska ju gå till främjandet för artister, en extra inkomst för deras "verk". Det är självklart inte skattebefriat och staten får en del av dess pengar. Klart att staten gärna ser att förslaget går igenom.

Vad sen den här dokumentären ska göra för nytta, förstår jag inte. Ska dem på magiskt sätt få en full insyn i den här organsationen? Tror inte det...

Skickades från m.sweclockers.com

Som sagts tidigare, "särskilt ägnad för" tolkas i detta sammanhang som att om man vill privatkopiera så är en iphone ett lämpligt verktyg. Det har mycket lite med huvudsyftet för apparaten att göra. Sedan kan man diskutera om huvudsyftet med en iphone är att ringa med, men det är en bifråga i detta sammanhang

Skrivet av Swedman18:

Okej, enligt http://viewer.zmags.com/publication/31b940a7#/31b940a7/22 (2013) så har man 15 anställda , med en lokalkostnad på 7.5 miljoner kronor, de har en budget på systemutveckling för 4 miljoner kronor och "inköpet" ligger på 80 000 kronor.

Kortsagt det hela ser väldigt skumt ut! Kom ihåg att det här är en kopieringsavgift, vad gör dem med denna avgift? Jo de anser att deras byggnad (med 15 anställda) ska kosta 7 500 000/15= 500 000 kronor per anställd är det verkligen rimligt? Eller är det i nån slags dyrt vårdningshem, per år.

Och enligt länken, så verkar de spendera mycket att pengarna som skulle gå till de "behövda" för att användas till rättsalen!

Ja, var snäll och säg mig vad dem gör med pengarna för årsredovisningen, jag får inte det tydligt för mig vad dem gör med avgiften. Det är trots allt bara en som sitter i deras styrelse, med 15 anställda. Ska verkligen Copyswede ha lika stor makt som skattemyndigheten? För det är ju liksom vad dem gör, kontrollerar att alla varor som tar emot elektroniskt information ska ha en kopieringsavgift.

Har för mig att de specificerar hur stor del av privatkopieringsavgiften som försvinner i administrativa kostnader och hur mycket som betalas ut via ägarorganisationerna. Sedan ska man återigen vara medveten om att privatkopieringsavgift bara är en del av copyswedes verksamhet, de sysslar även med en hel del annat. Tycker du att någon post är underligt hög så förslår jag att du hör av dig till dom och frågar.

Edit: Lokalkostnaden är INTE på 7,5 miljoner, tittar på man på den sida du länkar till så är det specat till 1,7 miljoner.

Av Frispel
Skrivet av Swedman18:

Jag hoppas att Apple dras med i smeten så att Copyswede läggs ner en gång för alltid! Vad gör ens Copyswede med den kopieringsavgiften som de behöver? Ingen vet- men ändå tycker domstolen att de ska ha rätt. Copyswede måste väl få hela slanten av allt med tanke på hur domarna valde att svälja alltihoppa.

Finns det ingen moralisk punkt på att Copyswede är helt övertygade om att alla som använder Iphone är piratkopierare? Det är inte olagligt att privatkopiera så det faller ju lite på att man har en kopieringsavgift när det är till för att kompensera för piratkopieringen.

Vart pengarna tar vägen finns redovisat i Copyswedes årsredovisningar, det är bara att gå in på deras hemsida och läsa om man faktiskt är intresserad

Skrivet av Ozzed:

Ja så som lagen är utformad så är det en korrekt bedömning. Se'n tycker jag och många andra med mig såklart att lagen är tokigt utformad.

Se'n hur de kunnat "bevisa" att folk privatkopierar musiken fattar jag inte heller. Folk streamar väl bara. Är det Privatkopiering verkligen?

I tidigare fall har man låtit göra undersökningar där man frågar folk om/när/hur man privatkopierar, antar att man gjort så även här. Följer det tidigare mönster så har båda sidor gjort undersökningar men försvaret har inte lyckats bevisa att man INTE privatkopierar.

Skrivet av KAN1N:

Men om jag lägger in min mobil på en vän eller familjemedlems Itunes och ska dela vissa låtar måste jag acceptera att skrota alla låtar jag själv har i mobilen?
Jag kan alltså inte privatkopiera utan jag kan endast spela upp skivan i min mobil?

Om du spelar upp låtar från en fysisk skiva i din mobil har du privatkopierat, även om du själv äger skivan.

Skrivet av Miska:

"Copyswede kräver 73 miljoner kronor för den uteblivna kopieringsavgiften." -varav 70 miljoner av dessa hamnar i ledningens egna fickor och inte i företagets verksamhet.

Jävla BULLSHIT hela Copyswede!

Som sagt tidigare, copyswede redovisar rätt tydligt var pengarna tar vägen, bara att titta i deras årsredovisning som finns på deras hemsida.

Skrivet av Sebbepojken:

Egentligen klandrar jag inte Copyswede - de har en briljant affärsidé där de kan kassera in pengar på sånt här utan att behöva redovisa exakt var alla pengar tar vägen. Den man bör klandra är lagboken, som möjliggör den här verksamheten.

Som sagt tidigare, copyswede redovisar rätt tydligt var pengarna tar vägen, bara att titta i deras årsredovisning som finns på deras hemsida.

Skrivet av whisky:

Min telefon är särskilt avsedd för kommunikation, inte musik- och filmlagring. Lagen är skev, men så är även tolkningen av lagen. Skevast av allt måste ändå Copyswede vara...

Domarna har tidigare tolkat formuleringen "särskilt lämpad" som att om att om man vill privatkopiera så är telefonen lämplig för det. Vad det huvudsakliga användningsområdet är är i sammanhanget mindre relevant.

Skrivet av Tguk:

Tycker det är mycket intressant att de har "bevisat" att telefoner används i tillräckligt stor utsträckning för att anses vara särskilt enade för privatkopiering. Själv vet jag inte någon som någonsin har gjort det med sin telefon. Nästan värt att läsa hela domen för att se vart de har hittat detta bevis.

Som sagt, troligen handlar det om undersökningar, har för man att man tidigare använt SIFO för att göra telefonintervjuer med folk. Sedan bör man vara medveten om att detta målet gäller för 2009 då det troligen var betydligt vanligare med privatkopiering i mobiler.

Av Frispel
Skrivet av Snusmumrikens:

Är det någon som har upplevt att fixen inte fungerat? Jag har nya Magician + nya firmware men prestandan är lika illa som alltid (min värden på 0.1 MB/s och median under 200 MB/s).. Har även kört DiskFresh samt Samsung egna återställning utan att det blivit bättre.

Kollar ag Health med HD Tune så har jag Attention status på CRC Error count med ca 122000 errors, och i Magician så går det inte att aktivera "RAPID" pågrund av "system internal errors".

Någon som upplevt detta med sin 840EVO?

Mvh

Max

CRC errors brukar väl normalt bero på glappande kabel eller liknande och inte disken i sig...pröva att byta kabel och/eller port på moderkortet? Disken i sig bör ha blivit återställd av både firmware och diskfresh.