Inlägg

Inlägg som Frispel har skrivit i forumet
Av Frispel
Skrivet av sKRUVARN:

Men herregud, tagga ner. Klart en ssd är bättre på mycket, var så klart en överdrift från min sida. Men fortfarande så ligger nya v300 runt 120MB/s vid sekventiella skrivningar i deras uppdaterade test vilket är väl ungefär vad en 7200rpmare har, vilket är allt annat än bra för en ssd. Min poäng var ju knappast att ssd:er är skräp eller att man lika gärna kan köpa mekanisk disk, utan att v300 är ett dåligt val och att till exempel mx100 är ett bättre val som inte kostar så mycket mer.

Skickades från m.sweclockers.com

Skrivet av Paddanx:

"Jag köpte en Porsche... men tyvärr fick jag 1,2l motorn från en VW i den." Är det inte bättre i så fall att Nisse sparar sina pengar och köper det han förväntar sig istället för att köpa den och sedan bli besviken och ha lagt ut alla sina pengar.

Om han accepterar att disken är som den är, och kan få den som vissa har, för rea pris på 399kr, så visst, då är den kanske ett alternativ. Men man bör utan tvekan inte ens jämföra denna med en "äkta" SSD år 2015, då den blir överkörd av "budget" SSD från 2012...

Kort sagt, va medveten VAD du köper är det jag försöker framföra.

Problemet är med denna typ av kommentarer är att det ger en klart missvisande bild. Sekventiella skrivningar i hög fart sker normalt sätt rätt sällan, det krävs då att du har ett media som kan leverera data i denna hastighet för att det ska märkas vilket inträffar väldigt sällan för en normalanvändare. Sedan är detta en sandforcedisk vilket innebär att data komprimeras för ökad prestanda. 170mb/s är då data som inte går att komprimera alls, går datan att komprimera så kommer det att gå snabbare.

Även om skillnaderna ser stora ut i syntetiska testprogram så är skillnaden för en normalanvändare i praktiken ytterst liten mellan en värsting-ssd och en vettig budgetdisk. Det blir så lätt svart/vitt när det gäller prestanda utan att man egentligen funderar på vilken effekt siffrorna i ett syntetiskt test faktiskt ger i praktiken.

Skrivet av roxkz:

Märks rätt lätt när man skyfflar filer om det tar 2 minuter eller närmare 5... Men märker varken du eller 9998 andra av 10000 skillnaden på 2 och 5 minuter blir jag verkligen orolig.

Och hur ofta inträffar detta för en normalanvändare? Tror det är rätt få personer som regelbundet flyttar filer på totalt 50+ GB filer TILL sin ssd...(170mb/s * 300s). Skulle tro att de flesta normalt har program/os mm på sin ssd och fillagringen på en vanlig disk.

Av Frispel
Skrivet av kaya:

Exakt man tänker på pengars värde, man bränner inte sina pengar på vilken skit som helst, vill ett spelbolag ha ens pengar och dom inte ens orkar göra en demo så måste dom acceptera att man laddar ner spelet innan man köper det.

Kolla musikbranschen, jag vet inte hur många nya artister som jag har upptäckt pga nedladdningar. dom feta musikdirektörerna säger att dom svälter men det finns så mycket musik som jag har köpt som jag inte ens funderat på att köpa om det inte varit för p2p.

Men kvalitetsmusiker som Britney spear och lady gaga har ju bara 100 miljoner på sitt konto, dom behöver några hundra miljoner till för att känna sig trygga...

Varför måste dom det? Det är väl upp till dom att släppa en demo om dom vill, det är upp till dig att avstå från att köpa spelet om du inte känner dig trygg utan en demo eller orkar/vill vänta på recensioner? Vad ger dig rätten att bestämma hur ett företag väljer att distribuera ett spel?

Och sedan kommer alltid exempel med "feta musikdirektörer" eller artister med massor med pengar. VAD har det med saken att göra? Vart tog alla musiker/artister med normala inkomster vägen? Alla de som jobbar i bakgrunden med att skapa saker men som du aldrig hör talas om? Dessa är det väldigt sällan folk som rättfärdigar sitt piratande pratar om av någon anledning, kanske inte är lika kul om man tar inkomster från dem?

DU har ingen rätt att bestämma om du vill betala eller inte, det är helt och hållet upp till de som skapar musiken att bestämma hur/var/när och vad den ska kosta. Det verkar som folk inte förstår att det kostar att producera musik/film/spel, det som lägger pengar på att skapa bör också ha rätt att bestämma vad det ska kosta. Vad är det som är så svårt att förstå med det? Det kanske finns snabbare/enklare/smidigare piratade lösningar, men det är fortfarande upp till skaparna att bestämma var/när/hur film/musik/spel distribueras. DU har väldigt få rättigheter på detta området.

Av Frispel
Skrivet av CynXen:

Här är polkals bidrag, var så glad över att vinna att jag inte reflekterade över att inte alla var med. Grattis till ni andra som också vann och tack för en god match!

http://i.imgur.com/WfFlFm1.png?1

Edit: Tack TobX

Oohh...en gammal tjockskärm, det var inte igår man såg en sådan

Grattis alla som vann!

Av Frispel
Skrivet av lilu:

Jag har en ca 2 år gammal Corsair Force GT 120GB som senaste tiden känts lite seg. Körde lite benchmarks (CrystalDiskMark och AS SSD) och märkte att prestandan är sådär, speciellt när det gäller skrivhastigheterna.

http://i.imgur.com/288GvkL.png

Då jag körde testet hade jag default drivers för sata. Jag har under min felsökning installerat Intel RST och fått Intels sata drivers, men detta gjorde ingen skillnad i performance. Jag köpte nyligen en ny SSD (Crucial MX100) som Windows 8.1 nu ligger på, och testerna på Corsair Force GT har gjorts med helt tom disk.

Det jag har testat/kontrollerat hittills är:

* Installerat Intels SATA drivers och kört benchmark (samma resultat)
* Secure Erase på disken via Corsair SSD toolbox
* Uppdaterat disken till senaste firmware
* BIOS är inställt på AHCI
* Marvell Controller disablad och disken är inkopplad i Intel port
* Testat samma port och kabel med annan SSD utan prestandaproblem
* Write caching är enablat

Se övrig hårdvara i signatur. Är det möjligt att disken blivit degraderad permanent, eller finns det något annat som kan orsaka det här? Några idéer?

Tack på förhand!

Gammalt missförstånd, läs min sign...om jag inte minns fel så är det vettiga resultat i as-ssd med den typen av disk.

Av Frispel
Skrivet av FatherOfThree:

Enligt Intel själva, så klarar diskarna 20GB per dag i 5 år.
(Säkert tilltaget med viss marginal.)

Den 1:a källa jag hittade :
http://www.anandtech.com/show/7438/intel-ssd-530-240gb-review

Fo3

Detta gäller då rimligen host writes, diskarna verkar ju skriva betydligt mer till nand vilket jag då räknat på i exemplet ovan.

Av Frispel

Och så är vi återigen inne på avdelningen skrivningar och hur det påverkar livslängden...om man tar det nedersta exemplet med 360GB host writes, 3180GB nand writes och drifttid på 209 timmar och räknar på 3k p/e cyker så kommer cellerna att hålla i drygt 5 år konstant drift med den belastningen.

3180GB / 209 timmar = 15,2 GB/timme.

240GB * 3000 p/e cykler = 720TB

720TB / 15,2GB/h = 47368h = 1974 dagar = 5,4 år med datorn igång dygnet runt...

Räknar man med 10h drift per dag så blir det ca 13 år innan cellerna tar slut.

Såklart inte speciellt lyckat om dessa siffror stämmer, men att inte använda diskarna för att det skrivs mycket på dom känns lite som en överdrift. I väntan på en uppdaterad firmware som löser dessa problem så ser jag ingen anledning att inte använda diskarna. De klarar normalt sett mycket mer än vad folk tror.

Av Frispel
Skrivet av pa1983:

läsning av SSD ska inte påverka prestanda. Benchmarks som skriver kanske gör det i viss mån.

Om inte disken är full, hur mäter man då läsprestanda över hela disken?

Av Frispel
Skrivet av Behöverhjälp:

Testade ännu en gång utan att bocka i rutan och det funkade. Tack så mycket för all hjälp med detta enkla problem!

EDIT: Detta verkar vara hopplöst, jag avinstallerade men ändå så installerades samma AMD driver ännu en gång vilket inte låter mig köra performance restore?

Avinstallera inte, byt till microsofts drivrutin istället...

http://www.sevenforums.com/drivers/126230-reverting-ms-ahci-d...

Av Frispel
Skrivet av Flexiblus:

Siffrorna var bättre första 2 dagarna och jag låg över 400mb/sec. Som du kan se har prestandan redan börjar bli sämre.

17-10-14

http://i.imgur.com/MCHicXw.png

19-10-14

http://i.imgur.com/mxSMrCm.png

Det är så små skillnader att jag skulle säga att det definitivt är inom felmarginalen. Det räcker med att något program i bakgrunden vill åt disken då och då för att ge dessa i sammanhanget mikroskopiska skillnader. Felet som åtgärdades med denna fix var de djupa dippar som uppstod när data legat statisk på disken ett tag, vad jag kan se så finns det inga sådana tendenser öht på din disk. Vad jag läst så ska det ta upp emot en månad innan dessa dippar manifesterar sig.

Av Frispel
Skrivet av Flexiblus:

Funkade jättebra första dagen men nu verkar prestandan degraderas igen. Har redan en performance nedgång varje gång jag benchmarkar.

Finns ingen poäng att köra konstanta tester, vänta åtminstone ett par veckor innan du gör ett test, prestandatappet ska inte börja märkas förrän efter ett tag. Vilket program kör du med?'

Edit: Och exakt vad är det som sjunker/stiger i värde när du kör dina tester?

Av Frispel
Skrivet av Sjodda:

Jag har testat chkdsk men den verkar fastna på 13% sen efter ett tag där så går den in till inloggning av Windows vars kan man läsa om vad som hände under chkdsk, jag har win8

Skickades från m.sweclockers.com

Antagligen på samma ställe som i win 7:

http://www.tomshardware.co.uk/forum/2172-63-win7-chkdsk-file-...

Av Frispel
Skrivet av Behöverhjälp:

Detta moderkort http://www.inet.se/produkt/1902604/gigabyte-ga-f2a88xm-ds2-ma... och Windows 7 utan inköpt licensnyckel kan det vara anledningen..?

Testade ett performance test och detta kan väl omöjligen vara rätt?
Försök 1: http://gyazo.com/1f43c1e568cde280eed0ff0feb1a5361
Försök 2: http://gyazo.com/8db13c4b5680ae88b9cd484160179f36

Prestandan beror på att du har rapid mode igång vilket använder en del av ram-minnet som cache. Tester visar i princip hus snabbt dit ram-minne är och har inget med diskens prestanda att göra.

Antagligen använder du en äldre drivrutin för diskkontrollern från amd, byt tillbaka till microsofts egen så bör det gå bättre.

Av Frispel
Skrivet av mysman:

Jag tyckte mig utläsa från en graf från HDTune där att precis på detta ställe där det uppstod fel, så var läshastigheten nere på 0 mb/s. Det kan betyda att controllern helt misslyckats med läsningen och helt enkelt felmarkerat cellerna(såsom varandes uttjänta).
Jag tror Samsung fått klart för sig att fler & fler skulle få läsfel tillslut eftersom städningsrutinerna inte utförs ordentligt = mjukvarufel, därav att de ändå var rätt snabba på bollen här.

Skickades från m.sweclockers.com

Om du tittar på de grafer där man får felmeddelande så är det inte så konstigt då det inte går att läsa = 0 MB/s.

Mig veterligen har ingen har rapporterat om dataförlust på en EVO disk innan uppdateringen, känns rätt långsökt att spekulera att det var nära förestående i ett sådant läge.

Av Frispel
Skrivet av pompa_kumla:

Okey hittade 2 st så inget ska vara i kryssat om jag fattat det rätt ?

Så drar jag strömmen ska det komma upp i windows nu ?

Data som finns i diskens cache kommer att skrivas klart så data inte blir korrupt (tex vix strömavbrott halvvägs i en skrivning), det som finns i datorns ram kommer aldrig att sparas.

Av Frispel
Skrivet av Ozzed:

Naturligtvis "kan" det vara tillfälliga och isolerade händelser, men var är bevisen för det? Jag har sökt och försökt hitta andra exempel på SSD's som fått skadade block efter firmware-uppgradering men misslyckats.

Man blir ju lite lätt luttrad när TLC-minnena uppvisar fel på fel på fel och ändå finns det folk som hävdar att de är lika bra som MLC vid samma nanometer. Men hur som ska man naturligtvis alltid ta backup. Det är dyrt att anlita företag som (förhoppningsvis) kan återställa data om det skiter sig, och det är ju än knepigare med SSD jämfört med vanliga hårddiskar.

Var är bevisen för motsatsen? Jag har än så länge inte hört om någon som tappat data pga buggen i firmware, det är först i samband med uppdateringen som dessa två fått problem...efter en process där samsung flera gången rekommenderar att man tar backup på känslig data.

"Kan"? Såklart det är relaterat till uppdateringen och prestandaåterställningen...vill man spekulera så är att det därför de varnar flera gånger för att man kan förlora data. Däremot finns det inget som tyder på att det är permanent skada av nandcellerna mer än att de får läsfel, vilket kan bero på en uppsjö olika orsaker. En inte annan inte alltför vild spekulation är att strömlägena ändrades så mycket när cellerna återställs att det inte går att avgöra vad det ska vara för läge, dvs vilken bit det ska vara vilket i så fall bör korrigeras så fort cellen skrivs om igen. Personligen drar jag inga slutsatser förrän det bekräftats om dessa läsfel är permanenta eller om det räcker med formatering/secure erase. Om det är ett påtagligt problem så kommer diverse forum att översköljas av rapporter om detta.

Sedan, fel på fel? Vad är det för fel mer än detta som TLC råkat ut för? Och varför belastar du TLC för samsungs miss i firmware? Denna typ av miss blir såklart mer påtagligt med TLC, men det skulle mycket väl kunna hända även med MLC med skillnaden att det tar lägre tid innan prestandan degradera så långt.

Av Frispel
Skrivet av Behöverhjälp:

Får detta meddelande medan procenten stannar på 15% http://gyazo.com/e01147cec7db1f925fd9a0104f8b3ce4 tar det verkligen så lång tid eller är det nåt som jag missar? Kollade med samsung magician och jag har senaste firmware.

Drivrutinerna för den kontroller du har är inte kompatibla med uppdateringen. Vad har du för moderkort och vilket windows använder du? Är det en modern version av windows så bör microsofts egna drivrutiner fungera.

Av Frispel
Skrivet av Ozzed:

Som sagt var.. Har man inget att komma med så får det bli personangrepp istället.

Jag hatar inte samsung, eller deras tekniker. 830, 840 Pro och 850 är klockrena SSD's och det är svårt att hitta trådar om folk som har problem med dem.

EVO däremot är ju annat. Vad det verkar så är TLC såpass ömtåligt att blocken går sönder för vissa vid firmware-uppgradering. Tycker du fortfarande att det är stabila och bra SSD's?

Två personer här har fått läsfel efter en firmareuppgradering där de varnar för att de inte kan garantera att all data klarar sig och rekommenderar backup flera gånger innan man kan uppdatera? Knappast underlag nog att konstatera att blocken är känsliga, mer en bekräftelse på att man faktiskt bör göra backup om man har känslig data. Kan mycket väg gå att lösa antingen med checkdisk, formatering eller i värsta fall men en secure erase. Men vi vet inte förrän de drabbade försökt dessa steg.

Av Frispel
Skrivet av skog1s:

Visst är 840 med sina TLC en väldigt prisvärd SSD.

Men jag håller med Ozzed till 100%

Vi är väldigt många som har skrivit i forumet/Lagring i över ett års tid har medlemmar & moderatorer skrivit att om man kan lägga ett par hundra mer på MLC, så gör det.

Fast i forumet/Köpråd så har det varit ganska exakt det motsatta rådet.

Jag är inte alls förvånad, att det blev så här med TLS!

Jag med många visste det redan innan det hände.

Och denna fixen, den är enbart tillfällig tror jag, det är en fix som kommer följa med disken till återvinningsstationen.

Intressant, om informationen som kommit från samsung stämmer så visste du alltså att de i denna modell skulle missa med kalibreringen av skiftande strömnivåer i celler som inte skrivits till på ett tag? Dvs samma fenomen som all flashlagring lider av men som blir mer påtagligt med TLC då det är fler strömnivåer att särskilja mellan? Du måste ha en mycket duktig kristallkula som du tittar i.

Du får ursäkta, men detta inlägg passar in i avdelningen där man letar efter fakta för att styrka sin egen hypotes istället för att titta på den neutralt. Det enda skillnaden mellan TLC eller MLC i detta fall bör vara att prestandan faller snabbare då det är mindre toleranser med fler strömlägen, det skulle mycket väl kunna hända både SLC och MLC om tillverkarna missar i firmware.

Av Frispel
Skrivet av pompa_kumla:

Hur får du backup vid strömavbrott ?

Jag har en 730 med som det sitter kondensatorer i också men testa drar strömmen nu bara för å se om jag hade kvar det jag håll på med i windows men den startade som vanligt?

Strömbackup så data inte blir korrupt vid strömavbrott då disken är mitt i skrivning av data.

Av Frispel
Skrivet av Deevil:

http://ladda-upp.se/files/2014/b121514.png

Jag har samma problem med samma hårddisk kunde kunde göra ett speed test innan och nu kan jag inte, dock har jag endast 0.5% skadade block... kan det vara mjukvarufel (att de har gjort delarna oåtkomstbara)? eller har patchen helt enkelt pajjat hårddisken?

Skrivet av Sjodda:

Ingen annan verkar ju ha råkat ut för samma som jag skrev i #147

Error scan blev inte så rolig

http://forumbilder.se/DEB3B/16-oktober-2014-00-00.png

Iaf så mailade jag Samsung sverige och dom hänvisade att jag skulle ringa något internationellt nummer, är det lönt eller ska man köra ett RMA ärende direkt, eller finns det något annat jag kan testa?

Om ni har tid/lust/ork så skulle jag testa med en secure erase. Man tappar all data men alla celler nollställs vilket brukar kunna rätta till en del fel. Kan alltid vara värt ett försök.