Inlägg

Inlägg som Frispel har skrivit i forumet
Av Frispel
Skrivet av tozz:

Eftersom ett belopp på originalet kan hållas till sansade belopp och dessutom och delas ut korrekt istället för denna grundlösa klumpsummeutdelning som sker idag.
Idag betalar du per gigabyte, så den där skivan betalar du alltså för flera tusen gånger under din livstid, även när du sedan länge slutat att lyssna på den, äger du inga skivor betalar du för ingenting alls, du ger alltså bort pengar.

Och med din modell så betalar du avgift även om du aldrig planerar att privatkopiera. Om man då äger säg ett par hundra skivor så har man betalat mycket mer än du hade gjort för en smartphone. Det finns helt enkelt inget perfekt system, antingen lägger man på avgiften på originalet och man belastar då den som köper direkt från upphovsrättsinnehavaren, eller så lägger man avgiften på tex brännbara skivor och belastar de som troligen kommer att privatkopiera. Sedan kan jag hålla med om att det blir problem med gränsdragningar och belopp med dagen system, men det är en annan sak...

Av Frispel
Skrivet av Tumnus:

När man uppenbarligen använder lagar till vad de ursprungligen inte är skriva för att täcka så är det okunnighet. Det står klart och tydligt att det gäller hårdvara VARS FUNKTION ÄR ATT privatkopiera.. Och senast jag kollade så har varken smartphones eller hårddiskar det som primär funktion. Smartphones primära funktion är att ringa med.. Sedan att de slängt på en massa lullull som kan ev. användas att privatkopiera med är ju helt irrelevant eftersom lagen inte täcker detta scenario. Lagen är i akut behov av modernisering alt. att bli helt borttagen.

Tror man nog utan problem kan diskutera huruvida smartphones primära funktion är att ringa med

Men det har inte riktigt med saken att göra, om man utgår från det jag skrev i några inlägg högre upp om hur jag tolkar resonemanget kring uttrycket "särskilt ägnad för" så tycker jag inte att det är självklart att man ska särskilja tex en mp3-spelare och en smartphone som innehåller exakt samma funktioner. Om du planerar är privatkopiera är båda apparaterna precis lika lämpade för detta.

Och som jag förstått det så är lagen tänkt att vara teknikneutral, dvs den ska täcka scenarion där privatkopiering utförs som inte fanns när den skrevs. Då är det svårt att hävda att den inte är ursprungligen skriven för att täcka dessa. Sedan dyker det såklart upp problem med gränsdragningar, men det är det vi har domstolarna till.

Av Frispel
Skrivet av Rajat:

Ligger det på källmediet så betalar du det bara 1 gång och det är en kostnad som är ok, det handlar inte om att bli drabbad som konsument då ingen kan veta vad ditt syfte är med mediet

Öh, hur menar du nu? Om du i dagsläget köper en cd och inte planerar att privatkopiera så betalar du ingen avgift på mediet. Om man planerar att privatkopiera så har man betalat avgift på mediet man kopierar till, kopierar man till många ställen så betalar man avgift på flera ställen. Men det innebär också att man kommer att betala avgift för tex externa hårddiskar även om man inte kopierar. Den som köper original drabbas inte men många drabbas i ett senare skede då de köper apparater med privatkoperingsavgift även om de inte använder dom till det.

Med ditt sätt så drabbas alla som köper original, även om dom inte planerar att privatkopiera. Varför är det mer rättvist än det omvända? Oavsett hur man gör kommer någon att drabbas.

Av Frispel
Skrivet av backfeed:

Jodå, man kan definitivt säga att tolkningen är felaktig i samtliga dessa sammanhang. Ta gärna fram ett exempel där den inte är det, jag har inte hittat något. Vill minnas att det som exempel hänvisats till att en kofot kan räknas som "särskilt ägnad" för inbrott, vilket självklart är fullständigt felaktigt. En uppenbar verklighetsförvrängning.

Jag misstänker att du antingen är jurist, juridikstuderande eller har en stark koppling till jurister (förälder eller syskon kanske).

Ok, så du tycker att det är en dålig ide att formuleringar tolkas lika oavsett vilken lag den står i? Om man utgår från att lagstiftaren är medveten om hur denna formulering kommer att tolkas så är det precis detta som dom vill uppnå, då kan man inte på rak arm säga att domstolarna tolkar det fel.

Har f.ö. ingen som helst koppling till jurister på något sätt, men jag kan förstå tankekedjan som ligger bakom.

Edit: Andra halvan av sidan 24 behandlar hur just formuleringen "särskilt ägnad" används i annan lagstiftning:

http://t66131p8hc831dovf2vtvsy736.wpengine.netdna-cdn.com/wp-...

Edit 2: Håller med om att om man säger att att en kofot ska vara "särskilt ägnad" för inbrott låter det klart skumt, men i den kontext som man tar upp exemplet så blir det mer något i stil med: om man planerar att göra inbrott så är en kofot ett lämpligt verktyg. Överför man det resonemanget till smartphones så blir då något i stil med att om man planerar att privatkopiera så är en smartphone ett lämpligt verktyg. Så tolkar i alla fall jag deras resonemang.

Av Frispel
Skrivet av hersses:

Man behöver inte ha någon grund för att misstänka något. Däremot om han hade sagt ATT dem förskingrar pengar så har du rätt i sak att det saknas grund, men just nu är ditt påpekande... helt utan grund badam

Jag ser verkligen inte poängen med att attackera karaktären på en person man inte har en aning om hur den är bara för att förstärka sitt eget påstående. Det finns mig veterligen inget som tyder på att copyswedes VD skulle förskingra mer än att folk här inte tycker det senaste domslutet och att man inte tycker om privatkopieringsavgiften. Tycker att det är en dålig grund för att säga att man inte vore förvånad om han förskingrar. Kom med vettigare argument tack!

Skrivet av hersses:

Men vänta lite nu, med ditt tänk så skulle det ju aldrig bli några förändringar i lagboken. Om alla tänkte att "hmm det är nått knas med den här saken meeeeeeeeeeeen jag gillar idén och därför tänker vi behålla denna knasiga lagtexten som är en aning förlegad och inte är applicerbar på dagens samhälle". Om ens jobb är att se över lagtexter samt att man nu tycker att privatkopieringsavgiften är en bra idé(det kanske inte låter så men jag tycker faktiskt det) så borde man ju faktiskt fokusera på att modernisera den. Mitt förslag är att lägga till denna avgift direkt på verket, tex på skivan du köper ist för din hårddisk så går ju oxå rätt mängd till artisten. Samma sak med de svenska filmerna. Och när vi ändå är i krokarna - lägg radiotjänstavgiften på boxarna ist för tv'n. Jag skulle gärna vilja skaffa en tv för att ha en stor skärm att spela på - men vill inte se på tv, tycker inte att jag ska behöva betala radiotjänst i det läget.

Nu kommer du faktiskt rätt nära min poäng här

Om man avfärdar allt med att "fossiler i riksdagen som inte vet ett smack om elektronik och hårdvara" så gör man sig själv en björntjänst. Man utgår då från att de inte kan något alls och därför tycker att lagen är en bra ide när det mycket väl kan vara tvärt om. Dvs att åtminstone en del har koll på teknik OCH på vad denna lagen innebär och det är vi här som inte förstår helheten. Vill man påverka så bör man sätta sig in i frågan och inte bara avfärda saker med att det är "fossiler i riksagen" eller liknande. Kom med lite vettiga argument istället.

Skrivet av Rajat:

Exakt därför det bör ligga på källmediet + brännbara skivor, ligger det där så drabbas man inte som konsument, utan man vet att jag har betalat för min rätt att privatkopiera och föra över det till min hårddisk + mobil/mp3-spelare+bränna en kopia åt mina närmaste, som det är nu betalar jag den avgiften flera gånger, ungefär som om du måste betala entré varje gång du går in i din lägenhet som du redan betalar hyra för

Hur drabbas man inte som konsument då? Om du köper musik/film mm och INTE privatkopierar så drabbas du av en en avgift när du köper originalet som du inte drabbas av idag. Precis som att en hel del som köper hårdvara i dag inte använder den för privatkopiering och då drabbas av en avgift. Varför är de då mer rättvist att lägga avgiften på originalet, mer än att det kanske i mindre utsträckning drabbar de flesta i detta forum

Av Frispel
Skrivet av Tumnus:

Jag har inte påstått någonting. Har bara sagt att det inte skulle förvåna mig. Det är en ganska stor skillnad.

I praktiken tycker jag att skillnaden är ytterst marginell, du antydde att det inte vore konstigt om vd:n förskingrade pengar...helt utan någon som helt grund mer än att du inte tycker om copyswede och vad de står för.

Skrivet av Tumnus:

Tyvärr så har vi fossiler i riksdagen som inte vet ett smack om elektronik och hårdvara men ändå anser att det är rätt (för de kunde ju inte haft fel när lagen infördes... Herpa derp) att ta ut denna avgift.

Är det så att så länge lagar och/eller domslut går åt i ditt tycke fel håll så är det någon som är okunnig? Kan det kanske vara så att det finns folk som kan teknik men ändå tycker att privatkopieringsavgift är vettigt med tanke på vika rättigheter det ger?

Av Frispel
Skrivet av Rajat:

Hur skulle det INTE bli rättvist ifall det låg på källmaterialet? De som drabbas är de som får pengarna när de säljer det, via CopySwede är det ingen kontroll på det alls och det blir en kollektiv bestraffning.
Enda stället förutom källmaterialet de ska ligga på är CDr, DVDr och BDr då huvudsyftet för dem är privatkopiering, att de ligger på hårddiskar och USB-minnen osv är bara helt fel då dess huvudsyfte inte är privatkopiering

Nja, de som drabbas är de som köper musiken/filmen mm då det kommer att blie ett prispåslag...precis som det är nu med mobiler osv. Oavsett hur man gör så kommer folk som inte privatkopierar att drabbas, det var det jag försökte förmedla

Skrivet av hoski:

Tanken är att den ska ge viss kompensation för det faktum att man kan kopiera exempelvis sina köpta skivor till kassett och dela med sig till sina nära och kära. Att idag kunna rippa en cd och ha i sin mp3-spelande telefon är en bieffekt av den gammelmodiga avgiftens ursprung.
Källhänvisning kan du komma med själv, jag skiter i vilket.

Ett förslag är att faktiskt kolla upp saker om man ska diskutera denna typ av frågor så tvärsäkert som du gör. Om inte så kan man göra en snabb koll om det är flera som säger emot ens påståenden, det kan faktiskt vara så att man har fel.

I detta fallet så har du uppenbarligen en tydlig bild om vad det gäller...som tyvärr är felaktig.

Du kan börja med att läsa här:

http://www.copyswede.se/privatkopieringsersattning/fragor-och...

Den springande punkten är att upphovsmännen har ensamrätt på att skapa exemplar av ett verk (inte helt konstigt...), när du kopierar tex musik från cd till dator så skapar du ett exemplar. Eftersom privatkopieringsavgiften tillåter undantag från upphovrättslagen så är detta lagligt. Så länge du skapar ett nytt exemplar någonstans på ett medie där det inte existerat tidigare så klassas det som privatkopiering.

Av Frispel
Skrivet av hoski:

Privatkopieringsavgiften är till för att "kompensera" för privatkopiering mellan personer. Inget av det du tog upp är ett exempel på det.

Alla exempel jag tog upp är typexempel på det som definieras som privatkopiering, dvs exemplarframställning. Skapar du ett exemplar i någon form så klassas det som exemplarframställning och är då privatkopiering. Tror du mig inte så tycker jag att du ska och läsa på om denna avgift och komma med källhänvisning till texter som motsäger det jag skriver.

Skrivet av Tumnus:

För det går ju inte att fiffla med? Vem har insikt i vilka summor pengar som egentligen ska inkomma? Och dessutom så tvivlar jag inte en sekund på att VDn också tar ut en ganska saftig lön.

Så du jobbar inte på ekobrottsmyndigheten och grundar ditt påstående på...vadå egentligen? Varför i hela friden skulle just copyswede fuska med årsredovisningen? Har f.ö. för mig att ersättning till vd mm står i årsredovisningen, bara att läsa.

Skrivet av hoski:

Jo

Skrivet av Petterk:

Det är Copyswede som söker nya inkomster inte STIM/NCB/SAMI direkt som fått nya inkomster via strömmad media osv. STIM/NCB/SAMI tar själva avgifter för att använda musik och texter i verk, du som artist får inte själv ge ut dina verk utan att betala till dem t.o.m., men där är det inte fråga om att ersätta för intrång i ensamrätten som privatkopiering är frågan om även om de i sin tur betalar ut privatkopieringsersättningen från Copyswede till artister, låtskrivare och musiker. Det mesta av Copyswedes intäkter kommer inte från privatkopiering, så att de letar nya inkomster är löjligt. De andra systemen kunde inte göra samma sak när singeln och cdn dog.

Måste erkänna att jag inte riktigt förstår vad du menar? Får inte musiker använda sin egen musik/text för STIM/NCB/SAMI? Som f.ö. är ett par av de organisationer som gemensamt äger copyswede...

Av Frispel
Skrivet av selago:

Vem PRIVATkopierar i dagsläget? Detta är bara en BS ursäkt från Copyswede för att kunna tjäna pengar åt sig och sina medlemmar. Möjligtvis täcker det den försvunna inkomsten från PIRATkopiering men det kommer de aldrig att erkänna. Nä de är lika obsoleta som kassettbandsavgiften som de startade med, då det borde vara bara några få promille som i dag använder sig av kassetter.

Många här utgår från att alla befinner sig på samma tekniska nivå, har ett antal äldre kollegor som fortfarande kopierar musik-cd till cd-r, ytterligare ett antal som köper skivor och kopierar över till dator/extern hårddisk för backup. Känner också många som har digitalbox med inbyggd hårddisk och ytterligare ett antal som rippar musikskivor till mp3 och lägger över till mp3-spealre och/eller smartphones. Privatkopiering existerar fortfarande även om många här på forumet verkar tro att det är utdött då de själva inte privatkopierar

Av Frispel
Skrivet av Rajat:

Enda sättet att göra det en rättvis fördelning är att lägga kostnaden på källmaterialet

Rättvist hur och för vem? På detta sättet drabbas alla, även de som inte privatkopierar alls, vilket väl ar huvudsakliga klagomålet i dagsläget?

Skrivet av Petterk:

Vilket STIM/Sami/NCB har gjort i en annan form och således vet vart grejerna används, spelas, och i vilken form av medium det rör, hur mycket som kopieras kan man däremot aldrig veta och det är ju mest undersökningar och uppskattningar. Många av de nya tjänsterna får man inte kopiera ifrån och är "skyddade" så att de hela tiden letar efter nya inkomstkällor för privatkopiering hos Copyswede börjar inte bara bli löjligt det är det också. Upphovsmännen ska bara ha ersättning för intrånget utefter lagen och storleken på intrånget i förlängningen. Intrånget kan bara ske när privatkopiering tillåts så när det också blir mindre vanligt, inte är tillåtet i deras breda kanaler osv så är det ju bara rätt att den ersättningen också minskar. Copyswede får antingen sno upphovsmännens pengar eller säga upp personal pga arbetsbrist om de inte tycker verksamheten går runt. Sen är det givetvis bättre att lägga det på mediumet som får kopieras, så att det mer liknar en punktskatt. Det är inte helt lätt då det i princip bara är CD, ljudböcker på CD, radio och TV som du får spela in från. De två sistnämnda betalar inte slutkunden något för över disk och har ingen fysisk produkt att lägga några avgifter på. Jag förespråkar istället Storbritanniens lösning där de helt enkelt inte betalar någon ersättning men tillåter formatskiftning så slipper vi detta korporativa tassel. Då blir det ingen avgift på CD-skivor, ingen avgift på telefonen eller något annat som går till insamlingsorganisationer. Eftersom inget större intrång i ensamrätten tillåts när man inte får dela med sig av kopiorna.

Nu är just privatkopieringsavgiften en mindre del av de pengar som copyswede hanterar, men är det så att intäkterna från privatkopiering minskar så kommer man nog också att behöva mindre personal. Redan i dagsläget så går det åt pengar för administration, är det så att den delen blir förstår så finns det knappast någon anledning att behålla den avdelningen. Ägarna (upphovsmännen via SAMI STIM mm) vill ju såklart att pengar ska gå till de som skapar musik och film, inte till administration.

Av Frispel
Skrivet av DavidtheDoom:

Finns ju inte en chans att Telia accepterar Tingsrättens dom. Självklart kommer det överklagas men frågan är hur långt.

Än så länge vet vi inte hur hela domen ser ut, teoretiskt sett kan de döma att avgiften ska ligga på försvinnande små summor, då skulle jag tro att telia inte kommer att överklaga. Iofs så kommer nog copyswede att överklaga i så fall så vi kan nog räkna med att det hel går så högt som möjligt.

Av Frispel
Skrivet av Rajat:

Hur ska de kunna veta vem som ska ha vad? Finns inget sätt enligt deras metod som garanterar att rätt upphovsman får det den ska ha

Antar att du vet att jag syftade på det tidigare påståendet att ett antal miljoner skulle förskingras och hamna hos VD-n? Och att du satt dig in i hur de i dagsläget fördelar pengarna? Om du har något bättre sätt avgöra vem som ska ha vad så gissar jag att copyswede är klart intresserade av att du hör av dig

Av Frispel
Skrivet av Gratzner:

Oh ja.

Om du någonsin får jobb på ekobrottsmyndigheten så får du lära dig att det händer konstant och hela tiden.

Ska vi tolka det som att du har jobb på ekobrottsmyndigheten? Då föreslår jag att du tittar igenom årsredovisningen och återkommer med de brister som du upptäcker

Om inte annat så skulle jag tro att upphovsrättsinnehavarna (dvs de som äger copyswede via sina intresseorganisationer som STIM SAMI mm) skulle vara intresserade av att veta exakt vad det är som du upptäcker. Skulle tro att det ligger i deras intressen av att pengarna hamnar där dom ska

Av Frispel
Skrivet av Gratzner:

Du menar att det är svårt att visa en falsk årsredovisning?

Ja. Menar du att det är lätt?

Av Frispel
Skrivet av Tumnus:

Allt man vet är det som Copyswede förmedlar och det skulle inte förvåna mig om det försvann ett X antal miljoner varje år ned i fickorna på deras VD.

Tycker du ska läsa copyswedes årsredovisning, sedan återkomma med var det är du anser att copyswedes vd förskingrar dessa pengar och hur det döljs i bokföringen. Sedan är det nog lämpligt med en polisanmälan.

Av Frispel
Skrivet av kaya:

Läser du bara Aftonbladet eller? Har du aldrig hört talas om Södertörns högskola?
När politiker dömer i en domstol så är det en politisk domstol, Hur många % som är politiker är helt oväsentligt, sen verkar du tycka 40% är en låg summa?
Googla lite så ser du att allt inte är som Aftonbladet säger.

Lägg av med personangreppen, vill du diskutera sakfrågan så gör jag gärna det, vad jag läser eller inte läser har inget med saken att göra.

Bara för att de politiskt tillsatta innebär inte att de är politiker, inget krav att de ska vara medlemmar i något parti. Och om det nu är kommunister som dömer så antar jag att du har koll på vilket parti som nämndemännen denna gång tillhör? Eller är vi återigen inne på avdelningen att allt som inte passar in i din världsbild beror på att det kommunister överallt? Skulle f.ö. rekommendera dig att utöva lite kritiskt tänkande, bara för att något dyker upp på google behöver inte det betyda att det varken är sant eller relevant, så vad är det du tycker jag ska googla efter?

Av Frispel
Skrivet av olirc:

"Södertörns" tingsrätt är antagligen lika vänstermanifisterad som Södertörns "högskola" så i en högre instans lär denna dom förkastas eftersom en mobiltelefon är huvudsakligen avsedd för kommunikation och inget annat.

Men vänstern måste ju skapa pengar ur ingenting för att finansiera sin drömstat eller .......

Ok, så detta är vänstern som finansierar sin drömstat? På vilket sätt finansierar detta vänstern? Förklara gärna för oss som inte ser denna uppenbara koppling...

Skrivet av kaya:

Ja antingen så trollar du eller så försvarar du politiska domstolar, varför annars alla dumma frågor till mig? Vanliga människor som dömer är en sak men det är inte det som vi har i Sverige.
Gott att se att jag har fått dig att googla lite grann iaf så du vet vad nämndemän är för nått nu. Men det är så långt ifrån det Amerikanska systemet som man kan komma, det är politiskt tillsatta personer som sitter där för att se till att se till att regimens politik genomförs och inget annat, precis som i Kina, Nordkorea och DDR. Så det är dom länderna som du ska jämföra med och inte USA.

Så sant, Södertörn måste vara alla kommunisters dröm, hur kan ett ställe bli så sjukt? trodde först det bara var högskolan som var trasig med det är tydligen hela samhället. En gammal Sovjetisk sleepervillage kanske som precis har vaknat?

Så, eftersom domstolen kom fram till ett beslut som du tycker är felaktigt så innebär det dels att den är politiskt styrd då 2 av 5 personer inte är jurister och tillsätts av de politiska partierna (vilket självklart innebär att de tvärt emot lagen för partipolitik i domstolarna) dels att hela den stadsdelen är kommunistisk och helt sjukt. Intressant tankekedja där...sedan kan du skippa nedlåtande kommentarer om att jag behöver googla för att veta vad nämndemän är tack.

Förresten, eftersom skiljedomen mellan copyswede och UMA-företagen gick på copyswedes linje och de som dömde var justitieråd så antar jag att hela högsta domstolen är kommunistisk också? Borde vara den logiska slutsatsen av det resonemanget.

Av Frispel
Skrivet av Zotamedu:

Högsta förvaltningsdomstolen underkände ju precis en liknande formulering med en ungefär lika liberal tolkning av lagen angående TV-avgiften.

En skiljedom är fortfarande inte ens med på skalan över rättsliga instanser. Den här domen från en tingsrätt är mer värd och då står tingsrättens domar inte högt i kurs när det gäller stora principiellt viktiga fall. Det brukar ju bara vara ett obligatoriskt steg på vägen mot en dom som faktiskt är relevant.

UMA-domen är intressant då det framgår att nämnden konstaterar att det i bland annat förarbetet framgår att man inte ska avgiftsbelägga utrustning bara för att den kan användas till privatkopiering.

Jag hoppas att vi får se fallet i högsta domstolen. Helst skulle jag vilja se ett fall där alla deras nyare tolkningar tas upp så vi får en tydlig gränsdragning.

Självklart så inte skiljedomsförfarandet en rättsinstans, men eftersom det var justitieråd som dömde så är det inte helt otroligt att utslaget där ger en fingervisning om hur rättsinstanser kan tänkas resonera krig formuleringen.

Om jag förstod det rätt så underkände förvaltningsdomstolen det hela pga av att en dator inte kan ta emot de som de ansåg vara en utsändning, dvs tv över webben ansågs inte vara en utsändning i den bemärkelse som lagen syftar till. En mobiltelefon är precis lika kapabel till privatkopiering som en mp3-spelare som i princip enbart fungerar om man privatkopierar (exemplarframställning). Tror att man inte ska utgå från att nederlaget för radiotjänst automatiskt kommer att innebära ett nederlag för copyswede då det för mig verkar vara ganska olika formuleringar som det handlar om.

Av Frispel
Skrivet av Zotamedu:

Fast nu finns det en högre instans som har tolkat en liknande formulering på ett annat sätt vilket gör det relevant att försöka få den omprövad. Skiljedom är ju dessutom långt ifrån en domstol. Det är ju ett par jurister som sitter och kommer fram till något. Skiljedomar brukar för övrigt få rätt mycket kritik för de är rätt opålitliga och har tvivelaktig rättssäkerhet. Det är ett sätt för stora företag att göra upp utan att blanda in en domstol. Det är praktiskt då det inte alls finns samma krav på öppenhet och mycket av det som sägs är hemligt. De ska inte förväxlas med en riktig rättsinstans då de rent juridiskt har ungefär samma status som företagens egna juristers uttalande. Så Copyswede har jurister som hävdar att en SSD och en telefon är särskilt ägnad för privatkopiering medans återförsäljarnas jurister hävdade motsatsen. Så det tredje gänget jurister höll med Copysweden när de satt bakom stängda dörrar och diskuterade.

Hoppas fallet går hela vägen upp till högsta domstol så det kan avgöras på riktigt.

Vilken högre instans har tolkat en liknande formulering på ett annat sätt?

Som jag sade så var det justitieråd (domare i högsta domstolen) som dömde i skiljedomsförfarandet mellan copyswede och teknikföretagens organisation så utfallet där kan nog ses som en fingervisning om hur även högre instanser kan tänkas döma.

Skrivet av Petterk:

Det är en civilrättslig fråga, inte fråga om något brott utan behandlas som en tvist. De har inte begärt ut några listor. Telia har inte rapporterat till dem. De gissar och domstolen går med på det. Pengafrågan är dock inte fastställd.

De har helt enkelt ställt kravet på alla iPhones Telia har importerat sedan 2009.

Är detta något du vet eller spekulerar du bara? Har mycket svårt att tro att telia skulle acceptera att betala in avgifter för telefoner som inte bör beläggas med avgift enligt hu lagen ser ut nu.

Skrivet av fragande:

Fast någonstans måste ju gränsen dras, annars kan det ju teoretiskt gå i stort sett hur långt som helst. Allt som går att lagra data på borde ju i teorin gå att använda för privatkopiering, det är bara mer eller mindre komplicerat. Du kan använda papper och penna, skriva ner binärkoden för en MP3:a (exemplarframställning), skicka via brev till en kompis som sedan knappar in det på sin dator och får tillgång till MP3:an. Innebär det att papper och pennor är särskilt ägnade för privatkopiering? Ska papper och pennor beläggas med kopieringsavgift? Jag förstår inte hur "särskilt ägnad för" kan bli "i teorin möjlig att använda till". Vad är lagar värda om formuleringen kan töjas hur mycket som helst? Jag ser inte hur A plötsligt kan betyda B utan att man skriver om lagen. Det verkar inte rättssäkert för fem öre i mina ögon. "Nämen vi tolkade ju A som B tidigare, det måste vi göra nu också ..."

Om det är så enkelt som att klicka några gånger med musen så kan man nog anse att något är lämpat för exemplarframställning, behöver du lägga ner ett antal dagar för att kopiera en låt så kan man nog utgå från att det sättet inte är lämpat för exemplarframställning. Man behöver inte krångla till det så mycket.

Skrivet av fragande:

Är inte privatkopieringsavgiften enbart till för att ersätta upphovsrättsinnehavare för det inkomstbortfall som ska ske när någon delar med sig av sitt ägda exemplar av ett verk till en tredje person? (Hur förlegat denna än är, idag måste detta inkomstbortfall vara högst försumbart minst sagt) Det var väl därför som det var extra uppseendeväckande att Copyswede fick rätt att ta ut avgiften på interna hårddiskar. Ska något vara ägnat för avgiftsbelagd privatkopiering (om man nu tolkar ägnat som att "en apparat går att använda på det sättet") så måste det väl åtminstone rimligtvis vara ett medium som är portabelt.

Som sagt, avgiften ger ersättning för undantag i upphovsrättsinnehavarens ensamrätt till exemplarframställning. Så fort du flyttar/kopierar musik från ett ställe till ett annat så har du skapat nya exemplar, oavsett hur mobila dessa är.

Skrivet av fragande:

Om jag kopierar en inköpt MP3:a från en intern hårddisk till en annan i min dator så är det alltså en exemplarframställning? Beslutet att tillåta kopieringsavgift på interna hårddiskar måste ju betyda att domstolen ansett att dessa går att använda för privatkopiering som genererar inkomstbortfall för upphovsrättsinnehavare. Delvis att folk plockar ur sina interna hårddiskar och lånar ut till en vän, så att denne kan kopiera MP3:an, alternativt konkar med sig hela datorn. Att "framställa ett exemplar" som i praktiken enbart kan användas för eget bruk kan ju inte generera något inkomstbortfall? Låt säga att jag har perfekt fotografiskt minne. Jag ser ett foto, lagrar det i mitt minne men kan ej återskapa det så att en tredje person kan ta del av det. Ska min hjärna då vara belagd med kopieringsavgift eftersom jag gjort en exemplarframställning?

Även nya exemplar för eget bruk är skapande av ny exemplar. Om du inte haft rätt att göra detta så hade du varit tvungen att köpa ett nytt ex. Foton täcks mig veterligen inte av priatkopieringsavgift.

Skrivet av kaya:

Problemet är att det är en politisk domstol. Politiska domstolar har dom i Kina och Nordkorea, dom hade det även i DDR och Sovjet.
Finns det nått västland som kallar sig demokratisk och använder sig av politiska domstolar förutom Sverige?

Kan du vara så vänlig och förklara varför du tycker det är så bra att politiker och inte jurister ska döma?

Har jag sagt att jag tycker att det är bra med politiker i domstolarna? Antar att du f.ö. tänker på nämndemännen? Tanken med det är väl att det ska vara vanliga människor med och döma, inte bara jurister. Lite grann som amerikanska systemet med jury av vanliga människor. Om det är bra eller dåligt låter jag vara osagt.

Av Frispel
Skrivet av DaBone:

Nu ifrågasätter inte jag deras juridiska kompentens, även om jag ibland undrar över den också i vissa fall... utan deras tekniska kompetens på det aktuella området som det ska dömas om.

Då vi fått se flera domar som man bara skakar huvudet åt, så är det lätt att bli lite ifrågasättande.. Men vissa tycker visst att bara för att de har en juridikexamen, så kan de allt och vet allt...

Fast domarna ska bara ta hänsyn till vad som står i lagtexten och de bevis som läggs fram av parterna. Man ska inte behöva vara speciellt insatt i tekniken, man får utgå från att telias jurister förklarat tekniken på ett pedagogiskt sätt. Så länge man inte själv är insatt i hur lagar är skrivna och tolkas är det svårt att säga att någon dömer fel även om man tycker att domslut är uppåt väggarna fel då det nog snarare beror på hur lagen är formulerad. Tex som i detta fallet