Inlägg

Inlägg som SunQ har skrivit i forumet
Av SunQ

Dessa brukar i gott skick ligga ute mellan 300-1000kr.
Men jag orkar inte riktigt att försöka då det inte finns några bokstäver på tangentbordet. Så ger bort det till någon som verkligen vill ha!

Av SunQ

IBM Model M (1391411, 1991)

Håller på att flyttstäda lite hemma och hittade då mitt gamla IBM Model M som jag haft sen det var nytt.

Då man var "tuff" och kände sig som en hacker när det användes (var väll kring 13 då det användes som mest) så har alla bokstäverna tagits bort från tangentbordet, tyckte det var skoj att se polarna försöka logga in på olika sidor när de lånade min dator. Men i övrigt bör det fungera utan problem.
Var med mig väldigt länge innan jag flyttade ner till Stockholm. Sen dess har den legat i en flyttkartong.

Har tyvärr ingen PS/2 till USB adapter kvar så kan inte testa det.

Har försökt göra rent det så bra det gick utan att ha sprit hemma, men smutsen sitter fast. Tror dock att lite sprit skulle göra underverk.

Layouten är svensk. Anslutningen är PS/2 och sladden är 3 m (längre om man drar ut spiralen).

Hämtas i Bandhagen.

Läs hela annonsen här

Av SunQ
Skrivet av MadMantiz:

Kan inte varit kul att ha köpt 2021 och sålt nu. Skönt du blev av med den, helst efter de höjningarna. Vad blev det istället?

Köpte på ritning så jag fick tillbaka pengarna + mäklaravgiften när jag sålde. Men det var en granne som sålde en likadan lägenhet med 700k i vinst i början av 2022 så beroende på hur man ser det så gjorde jag en dålig affär. Jag är nöjd iallafall.

Kommer flytta in i en hyresrätt ett tag och hålla utkik efter rätt lägenhet inne i Sthlm city.

Av SunQ

Min förening har också blivit tvungna att öka avgifterna som många andra.
Dock flyttade jag in i december 2021 så inte riktigt lika illa.

Men första höjningen var en "blygsam" 27% och sen höjdes 9% till bara någon månad senare.

Nu har jag sålt lägenheten så jag kan tänka på annat Men i samband med att mina lån höjdes och avgiften så blev det ju betydligt större del av lönen som gick till boende.
Gick från ca 8000kr i månaden till 20000 i månaden pga världsläget. Nu har jag förmånen att ha ett välbetalt jobb så gjorde inte mig så mycket. Men man måste verkligen se upp med nya föreningar nu. Även om de kanske kommer att reas ut pga bostadsbyggarna kommer ha svårt att sälja sina lägenheter så finns det risker att köpa nya föreningar som troligtvis har höga lån och behöver ta ut kostnaderna någonstans.

Av SunQ
Skrivet av Pelegrino:

Jag vet ej vad du menar med P2 men försäkringen ligger på 1400 utan rabatt och runt 1100 med rabatt hos LF. Jag är dock medveten om att jag har väldigt mycket billigare försäkring än de flesta.

P2 = Polestar 2

Skulle jag gissa på

Av SunQ

Linus Tech Tips gjorde en skoj-video om det där du kan få ett humm om hur produkterna är.

https://www.youtube.com/watch?v=jCuEBVbmPcA&t=1002s

Av SunQ

Gratis är egentligen fel, men ingår i avgiften och det är inte specificerat hur mycket som är bredbandet.

100/100.

Av SunQ
Skrivet av Pelegrino:

Tack
Nej inte ens i närheten. En ny Model 3 kostar 510 000 för den billigaste modellen. Jag gav 375 000 för min beggade model S.

Jag föredrog den av flera anledningar
1. Den är större
2. Den är mycket roligare (sinnessjuk acceleration, gör 0-100 på 2.8s)
3. Det ingick free supercharging vilket är väl mer än gimmick men trevligt att spara några hundralappar och bara plugga i sladden när man "tankar".
4. Den är otroligt mycket snyggare (+ flickvänsgodkänd)
5. Innandömet är väldigt mycket mer premium.

Det har ju givetvis sina nackdelar i att den är mycket dyrare att reparera när något väl går sönder + att batteriet är inte på sin prime men om man bortser från det (+ ett irriterande högfrekvent ljud som jag ska kolla upp) så är jag otroligt nöjd.

Härligt med gratis supercharge.
Då är en europaresa väldigt förmånligt eller allmänt långresa.
Hade jag haft en sådan förmån som gratis el och att jag var 15 år yngre hade jag 100% åkt på en lång sådan resa

Av SunQ
Skrivet av Gustenrocks:

Produkt: Apple 2022 iPad Air M1-chippet (Wi-Fi + Cellular, 256 GB) (5:e generationen)
Länk: https://www.amazon.se/dp/B09V46QX37
Kategori: Övrigt
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=6006827
Pris: 9500kr

Taskigt.. Jag klickade på länken, ändrade till wifi-versionen och såg att den också var nedsatt.
Så jag var "tvungen" att köpa en..
7500kr fattigare..

Näe men tack för tipset, jag har försökt komma på en "anledning" att byta ut min sega iPad Air 2 som jag köpte i Japan 2015..

Av SunQ
Skrivet av JoOngle:

När jag läste er diskussion och argumentation blev jag rejält nyfiken, och räknade på mina totala kostnader.

Först lite info:
Mazda MX-30, köpt begagnat till ca: 265.000 med 1K mil på nacken, har redan kört nästan 900 mil sen 3 mån.

Räknestycke:

265.000,- Bil inköp (kontant).
33.600,- El pris 2 kr, 6.720,- per år x 5 år. 280 mil per mån. (Batteriets vårdgaranti kvar)
15.000,- Försäkring i 5 år (3.000,- per år).
1.800,- Vägavgift / skatt i 5 år (360,- per år).
5.600,- Service (1.100,- per år).
15.000,- Vinterdäck (har sommardäck).
3.000,- Tvätt i 5 år, (2 ggr. året 300,- gång).
6.000,- Däckbyte i 5 år (2 ggr. året 500,- gång).
-------------------------------------------------------
345.000,- totalsumma om värdet är 0 på bilen efter 5 år.
-------------------------------------------------------
Summa per mån: 5750 för 280 mil = 5750/280 = 20.54 SEK per mil.

Har jag glömt nåt väsentligt?

Som andra sagt så ser kalkylen rimlig ut. Men försäkringen kommer nog öka rejält efter år 3. Nu vet jag inte hur MX-30 ökar i pris för helförsäkringen. Men där är det stor skillnad på en Tesla. De går från 4-700kr i månaden till 1100kr+ i månaden när man går över till helförsäkring.
Service låter väldigt lågt i ditt räkneexempel också.
Sen har du inget lån och det drar ju självklart ner kostnaderna.

Men ja, har man en ny bil i 550k+ kronors klassen så är det svårt att komma ner till under 25kr/mil.

Jag hoppas att inte marknaden är helt död när det börjar bli dags att sälja bilen. Får man kring 60% av nypriset efter mina 3 år så kommer jag vara otroligt nöjd

Av SunQ

Härlig flashback

Jag har slutat gå till Hårgänget på götgatsbacken I slutet när jag gick dit skulle de ha 900kr för en klippning. Blev lite väl mycket.

För tillfället bor jag lite söder om söder och klipper mig i Bandhagen på Empire Barber Shop. Billigt (230kr för klipp av hår och skägg) och de löser allt och man behöver inte prata alls om man inte vill Finns ofta tid på kort varsel.

Av SunQ
Skrivet av Choffe:

Jajamen, jag är lite halvt Excel-fascist så allt är medtaget. Jag går igenom mina utlägg på alla kort och konto varje månad, och för in det i rätt budgetgrupp, allt bilrelaterat åker över till bil-Excelen. Däck (brasklapp att det är en beräknad kostnad baserad på priser på DäckOnline, då jag inte behövt köpa nya däck än, men budgetposten finns med), vindrutetorkarblad, självrisk för två vindrutebyten, spolarvätska, försäkring, skatt, inget lån då jag köpte den kontant (kanske skulle ha med utebliven ränteintäkt egentligen, det är inte med), parkering är med i de få fall jag parkerar där det kostar (Värmland har fördelar), självklart bensin (0,51 medelförbrukning över snart 5000 mil), besiktningskostnader, vägtullar när jag är i alltför civiliserade orter, you name it. Drivmedel är det billiga med bil, även på fossilfronten, om man åker litet och lätt!

Jag valde bil efter att försöka få låga ägarkostnader, såg till exempel till att däckdimensionen var billig, skatten är 360 kr/år, helförsäkring kostar mig 358 kr/mån. Kalkylen hjälps av att jag kör ungefär 2000 mil per år, och har så långt inte åkt på några reparationer utöver vindrutebyten och vanlig service. Värdeminskning är självklart medtagen. Reseavdrag samt milersättning de gånger jag åker i jobbsammanhang är inte medtagen som plus i kalkylen heller. Men, så är jag också en person som enbart ser bilen som en rumptransport från A till B och främst ett nödvändigt ont givet bostadsort och hobbyutövande. Har en Fabia 2018 om det är av intresse, sista batchen som tillverkades innan de införde bensinpartikelfilter på motorerna. Även det ett övervägt val för att slippa överraskningar.

Däremot skulle jag gärna ha en elbil, och ska se om jag kan motivera förmånsbil via jobbet inför nästa års löneförhandling!

Snyggt! Som jag skrev i min post tidigare så är du nog en av få med en relativt ny bil som ligger på så låga kostnader. Men som du säger så Värmland hjälper nog en del... För egen del så är parkering, vägtullar, försäkring stora poster.. Bara parkeringen 1300kr i månaden och försäkring 1000kr ish sen kring 1000kr i vägtullar också.

Så det går fort att bli dyrt här i Stockholm.
Svårt att ekonomiskt motivera en bil. Men bekvämligheten gör att det kommer bli svårt att göra sig av med bilen..

Av SunQ
Skrivet av Choffe:

Har du hittat 2000 mil/år för 2995 kr/mån så är det väl inte dumt, men det brukar väl snarare vara 1000 mil/år för det priset? Och kommer verkligen utflykter och aktiviteter upp i 2000 mil/år?

För korta turer är ju elbil förträffligt, och inte jättesnällt mot förbränningsmotorer. Men det kloka är att göra en Excel, och försöka få med alla kostnader - skatt, drivmedel, värdeminskning (eller leasingavgift). Leasingavgiften blir i sig 36k per år, vilket delat på 1000 mil per år bara det blir 36 kr/milen. Den kalkylen blir dock bättre med fler mil, även med ökning av månadskostnaden. :)Sen tillkommer el på det.

Min lilla bensinbil som jag köpte när den var tre år gammal och nu haft i två år ligger med dagens bensinpriser och alla kostnader inkl värdeminskning på ca. 25 kr/milen inklusive allt. Så frågan är vad ni värderar med bilägandet, och försök beräkna om ni verkligen kör så mycket som 2000 mil per år. Hyrbil från närmsta mack kan ju vara ett alternativ som snabbt blir ekonomiskt vettigt, om det är enstaka dagar som utflykterna sker på!

25kr milen låter billigt inklusive allt

Särskilt med tanke på att bensinen ligger på mellan 20-22kr nu.
Har du med Slitage (däck och övriga förbrukningar), försäkring, skatt, lån, parkering, service, bensin och värdeminskning?

Oavsett bil så tror jag att det är svårt att komma ner till 25kr milen.
Gör du det så är du nog lyckligt lottad

Jag laddar min elbil för 1kr kwh och jag tror inte jag kommer fram till 25kr milen

Av SunQ

Som många andra har jag nyligen varit på Oppenheimer.

Mycket delade meningar om den men jag älskade den.
Kommer troligtvis gå en gång till på bio för att mer hänga med i allt som hände.
Väldigt mycket information på kort tid stundtals i filmen.

Skulle nog ge den 9/10 på första visningen. Men vi får se om den håller för en andra visning. Ska bara hitta en tid när jag kan se den igen.

Offtopic så är det jäkligt nice att gå in i denna tråden. Har haft lite svårt att veta vad jag vill kolla på nu senaste tiden.. Har blivit mycket film nu denna sommar pga det otroliga väder vi haft i Sverige
Har nu 5-6 filmer uppradade att kolla på igen. Tack!

Av SunQ
Skrivet av JoOngle:

Jag vill bara slå ett slag for den mest missuppfattade low-range EV som någonsin har gjords Mazda MX-30 som jag har.

- den går aldrig sönder, (ingen av dom som har producerats har haft några alvarliga fel än så länge).
- Lyx som i en 100$K bil.
- Ser ut som en vanlig bil och inte en elbil.

Jag är än så länge super nöjd med den.

Kul att höra! Bra med lite andra tips i tråden än de standard.

Men nyfiken jag är så undrar jag ju vad som är lyxigt i den? Har åkt en del med polarens bensinvariant av den och kollade på bilder nu på nätet på elversionen och tycker den ser ganska basic ut.
Håller dock med om att den inte känns lika plastig inuti som de ID3/4 som jag åkt med tidigare.

Sen är ju din sista punkt en smaksak. Mycket nackdelar med att du delar samma plattform som en bil som behöver kardanaxel och annat. Men det är bra att det finns "instegsbilar" som inte avskräcker en som är intresserad av att byta till en elbil men vill inte att den ska se ut "som ett rymdskepp inuti"

Men polarens bensinversion av bilen är riktigt trevlig att åka i. Så jag förstår att du är nöjd!

Av SunQ
Skrivet av Cenorida:

Däremot om man bryter mot kollektivavtalet borde det vara avtalsbrott. Något som i sin tur är olagligt.

Dock finns det ju en anledning till att man lägger 0 eller under det avtalade beloppet.
Därför man behöver göra en handlingsplan, prata med den anställda, prata med facket, ha bevis på vad personen har gjort för fel eller vilka mål den inte uppfyllt osv.

Så de tär inte så att chefer bara för skojs skull lägger 0 i löneökning på en person.
Jag tror att av de handlingsplaner jag lagt upp har det krävts kanske 40-100h av min egna tid för att ta fram underlag, ha möten med alla man behöver ha möte med, uppföljning av personen i fråga.

Summa summarum, den som får 0 utför avtalsbrott innan chefen gör det.

Jag skulle gärna ge tusentals kronor i löneökning till alla mina anställda (som uppfyller och överträffar sina mål, år efter år). Men det är tyvärr inte så det fungerar

Men ska sluta följa offtopics..

Blev ingen löneökning för mig i år då jag fick en ökning i höstas. Så får tyvärr vänta till nästa år. Men jag är glad ändå då jag har ett roligt jobb och en fantastisk arbetsplats med underbara anställda och kollegor!

Av SunQ
Skrivet av Swedishchef_90:

Man kan aldrig få 0% oavsett individuell eller enhetslön. Så länge ett kollektivavtal finns förstås.

Varje avtalsrörelse ger ett märke oftast runt 2% i år det dubbla sen brukar minimum vara 40-60% av det vilket man inte får underskrida.

För SEF, mitt förbund, gav 4.1% pott med minimum 2% garanti höjning.

Jag har tyvärr behövt ge 0% tidigare. Men precis som nämnts tidigare så var det pga inga uppfyllda mål och att det var en pågående handlingsplan som ej helt uppfyllts.

Det ska mycket till, men det går.

Det fanns kollektivavtal hos den arbetsgivaren och det är lite blandade fackförbund representerade på arbetsplatsen.

Av SunQ
Skrivet av underwatch:

Jo men de spelar ingen roll, morsan fick 4.5% och en skaplig löneökning (hon arbetar inom vården, ej ssk) även med i kommunal. De har sagt alla ska följa märket som ligger väl på 4-4.5%

Jag fick enbart 1% vilket motsvarar 500kr i löneökning och jag kommer byta tjänst och kanske även arbetsgivare. Stannar kvar pga friheten men det finns varken utveckling, spännande arbete eller bra kollegor.

Ska och ska..
Det är ett märke, dvs en riktlinje.

Lön är ofta prestationsbaserad och individuell. Du kan få 0 i ökning om man inte skött sig.
Sen kan du även få 10% om du presterat otroligt bra.
Men om du skött dig och du uppfyllt det du sagt att du ska uppfylla så kan 1% kännas lågt, förstår dig.

Men det är absolut ingen garanti att man får det som sätts som märke.

Av SunQ
Skrivet av megaman01:

Mitt Elli går ut nästa månad och 3,15kr på Ionity är ett minne blott..
Finns det något vettigt idag som blir billigast för nån som åker på långresa 6-8ggr per år och vill ladda så billigt som möjligt på Ionity?

Behöver du verkligen ett abonnemang för så pass få resor?

Kollar man runt på snittpriserna nu är det inte så farligt.
Man ligger på mellan 3-5kr /kwh på Tesla Superchargers och det är inte så mycket dyrare på andra ställen.

Säg att du klassar en långresa som 50mil och din bil drar i snitt 2kwh/mil så är det 100kwh = 500kr per resa.
Inte många kronor man sparar in.

Jag gör ungefär lika många långresor och sen kör ca 2000mil per år i kortare resor där jag laddar hemma.
å i totalkostnaden så gör inte dessa långresor många hundralappar i sparande och abonnemang kostar ofta 80-200kr/månad för att få någon krona billigare.

Men om man snabbladdar flera gånger i veckan pga långa arbetsresor förstår jag att man vill spara in

Sen förstår jag ju att man gärna försöker spara några kronor, men nyfiken om du ser en vinning av att ha ett abonnemang som kostar hundralappar varje månad med så pass få långresor.

Av SunQ
Skrivet av SuperDuperKillen:

Förstörde begagnatmarknaden? Snarare rättade till den.

Om man äger en bil och vill sälja så förstörde dom den. Men om man även vill köpa en begagnad bil så rättade dom till den
Jag är av den första kategorin som kommer sälja inom någon månad och inte köpa någon bil efter det.

Men för alla som är ute efter att köpa bil är det bra mycket vettigare priser nu