Inlägg

Inlägg som SunQ har skrivit i forumet
Av SunQ

Jag kör också vanliga firmware, inte Merlin i min router. Så har inte så bra koll på vad som behöver ändras i din router

Jag har Programvaruversion: 3.0.0.4.386_49703
Väldigt standard inställningar.

Av SunQ
Skrivet av Swe.Stars:

Det här ska jag testa! Gjorde du en "hård" fabriksåterställning, som beskrivs https://youtu.be/l1chr1-exVM?

Jag stängde av routern och höll in fabriksåterställningsknappen medans jag startade den.
Dvs enligt routerns instruktioner

Av SunQ

Jag har en likadan router sen massa år tillbaka.

Började strula rejält för ett tag sen när jag uppdaterade programvaran.
Hade börjat leta nya routrar bara för att jag inte fick till det oavsett vilken inställning jag gjorde.

Testade därför att göra en fabriksinställning av routern och körde allt standard förutom att jag bytte namn och lösenord givetvis. Då fick jag full fart igen.

När jag är längst ifrån routern i min lägenhet (3a på 90kvm) med ett badrum + förråd ivägen med betongväggar så får jag 150/150 på min 200/200 lina via 5Ghz. Både på mobil och laptop.

Så mitt tips är enkelt, fabriksinställ och testa

Av SunQ
Skrivet av ztenlund:

Finns på webben på man inte nödvändigtvis vill sitta och pilla på en miniskärm hemma...

Självklart, men i 99% av fallen använder man appen "on the go" för att hitta något bra exempel i närheten av vart man är just nu.

Själv använder jag den typ aldrig då jag kör med Teslas supercharger-nätverk de gånger jag åker långt och om jag ska ha någon övernattningsladdning någonstans så kollar jag det i appen när jag är framme.

Men vet att många sitter och planerar sin rutt i chargefinder antingen webben eller i appen och skickar till bilen.

Tänkte mer bara tipsa om "appen"/tjänsten/webappen/websidan Chargefinder...

Av SunQ

Annars är det bra att ladda ner chargefinder-appen och kolla runt där.
Det finns ett filter i den som visar gratisladdare.

Det är inte många kvar men finns fortfarande en del. Den är allmänt bra på att kontrollera laddpunkter på din resa också och då ser du vilken operatör som äger laddstationen och kan förbereda dig med appar.

Av SunQ
Skrivet av TotalF:

Fråga gällande Model 3 laddkabel med stickkontakt.

Jag hamnar eventuellt i en situation där jag måste köpa en bil tidigare än vad jag räknat med. Hade tänkt vänta med att köpa med model 3 LR tills jag flyttat till nytt hus och installerat en laddare i garaget men nu ser det ut som att jag mest troligt "måste" köpa bil till påsk och tills dess har jag inte hunnit flytta.

I nuvarande garaget har jag bara två stickkontakter. Som socionom har jag noll koll på allt som har med kw, faser, spänning osv att göra. Det mesta kontakten driver i dagsläget är mazdans motor/kupévärmare.

Kan jag använda teslans stickkontaktkabel i garaget, om så bara för att förvärma batteriet och kupén? Vi har fortf minusgrader som dippar nedåt minus 20 häromdan.

Jag förstår att just den kabeln inte är optimal att använda men om jag laddar batteriet på en lokal tesla supercharger kanske den ändå kan fylla ett syfte nattetid/på morgonen?

Beroende på skicket på den stickkontakt du har i garaget så ska det inte vara några problem.
I början så hade jag ett vanligt uttag uppe i stugan som jag fick köra med.

Det tar tid, särskilt om det är kallt ute. Kanske till och med knappt laddar.
Men det viktiga där är att du kopplar in direkt när du kommit hem efter en körning och börjar ladda direkt medans batteriet är någorlunda varmt.

Jag använde bara denna stickkontakt på sommaren så då var det inga problem, men från kanske 10% - 70% tog mellan 8-16h att ladda upp. Gjorde inte mig något då när jag väl kommit till stugan så står bilen 2-6 dagar utan att användas

Nu finns det dock en riktig laddare där uppe och i vintras var det inga problem att ladda i full hastighet.

Av SunQ

Det är samma hos oss. Vi kommer skjuta på vår lönerevision också tills att facket sätter sina siffror.
Det är nog ganska vanligt. Så det är tyvärr bara att vänta tills cheferna från toppen säger att det är klart.

Sen är det givetvis en förhandlingsfråga om det blir retroaktivt från första april eller inte. Men tror att det kommer bli ramaskri om det inte blir retroaktivt

Edit: Vet dock inte vad du menar med märket.. Men bara allmänt om lönerevision ovan

Av SunQ
Skrivet av wootz91:

Om ni skulle gissa, hur högt kommer den rörliga räntan vara i slutet av 2023? Jag försöker göra en budget och se om vi har råd med solceller när vi ska omförhandla vårt lån i september.

Hade någon kunnat gissa på det så hade man nog varit i en annan sits
Den kan vara mellan 2 och 20% skulle jag gissa på

Näe men seriöst så ligger den säkert kvar på ungefär som det ser ut nu +- 1%

Av SunQ

Jag kollade lite på denna kalkylsidan när jag skulle köpa min bil. Jag skulle givetvis köpa en Tesla men den går att använda på andra bilar också. Bara att du fyller i data för det du undrar över.

Många sparade exempel också när man kollar i exempelkalkyler.
Jag tycker att den höll kalkylen ganska bra med vad jag fyllde i för värden. Förutom att räntan på billånet från tesla ökat från 1,95 - nästan 4%

Sen kan du även fylla i om du ska köra något i tjänst eller enbart privat på sidan.

https://www.teslakalkylen.com/dashboard

Av SunQ

Såg detta i en teslagrupp på facebook, väldigt fördelaktigt just nu

https://i.imgur.com/JzCds95.jpg

Spånas om att det är precis som när de erbjöd 0,25% ränta för 2 år sedan att de ville sälja ut bilar innan ett facelift.

Av SunQ
Skrivet av Weestman:

Vilket tur att socialdemokraterna säger att det minsann är ett påhitt från Moderaterna att man inte tjänar mer på att vara hemma sjukskriven än att arbeta. Utan att göra politik av tråden så all heder åt dig, jag hade gärna offrat (om möjligheten fanns) den där extra tusenlappen för 165h "ledighet". Utan att vara insatt i din situation då.

Klart man ska ha goda villkor som sjukskriven också, men visst borde det löna sig att återgå till arbete också? Oavsett blockpolitik. Hoppas du är helt frisk nu eller att du återhämtar dig från din åkomma!

Jag tror ingen som faktiskt är sjuk på riktigt tänker så. Då är det nog skitsamma om man får en tusenlapp mer eller mindre. Man vill bara ut i arbetslivet, göra nytta, träffa folk, få en rutin osv.

De som tänker som du skriver här ovan är det som gör att det överhuvudtaget diskuteras om hur "mycket" man får som sjukskriven.

Men det var inte det vi skulle diskutera

Själv väntar jag fortfarande på att få resultatet av fackliga förhandlingarna för att vi ska få ett humm om vad dels jag själv kommer få i löneökning men även vad jag kan ge andra

Av SunQ

Därför det är bättre att när man som nyexad får förslag från arbetsgivaren. Vi vill ju inte heller underbetala våra medarbetare. Finns tillräckligt med konkurrenter som tar våra anställda om vi betalar för lite.
Men sen är det ju en diskussion och vi föreslår ju något som vi anser är ungefär vad person med likvärdig erfarenheter har.

Sen är det ju en förhandling självklart

Så det nyexade behöver göra är att lära sig förhandla, det och framförallt intervjuteknik är något som borde läras ut i skolorna.

Av SunQ
Skrivet av Implor:

Många ger ju rådet att man ska ta i rejält i anspråken också. Sedan är kanske det realistiska runt fackens rekommenderade ingångslöner för ingenjörer.

Så är det garanterat. Men det som många efterfrågar är medianlöner för en ingenjör inom mitt område som jobbat mellan 5-10 år
Det vill dom ha som startlön.

Av SunQ
Skrivet av GLaDER:

När jag hade motsvarande tjänst för några år sedan tjänade jag ~53 000 SEK. Jag hade dock bara några få års erfarenhet, och det var inte i Stockholm.

Jag vet inte hur marknaden för IT Chefer ser ut idag, men 65 000 - 70 000 SEK är kanske en vettig lägstanivå.

Sen gäller givetvis -- som alltid -- att aldrig lägga första budet själv, utan överlåta till anställande part att komma med ett initialt erbjudande.

När jag har intervjuat och letat folk så har jag märkt att man ofta är väldigt långt ifrån varandra om den man ska anställa är yngre än 30 och de säger sitt löneanspråk.

Många yngre, särskilt sena 90 talister är helt världsfrånvända när de uppskattar vad de tror att de ska tjäna.
Ofta är de helt nyexaminerade, aldrig rört ett jobb tidigare och kommer troligtvis från en välbetald familj som har gett dom allt som de velat ha.

Hört allt från 45-55' för en junior position inom ingenjörsyrket som startlön. Då tappar jag helt intresset för personen och önskar dom lycka till

Därför tycker jag själv det är bättre att vi som anställande part går ut med ett första erbjudande, åtminstone till nyexade personer.

Men annan sak om det är någon som har några års erfarenhet, då håller jag delvis med din tes om att inte lägga första budet själv

Av SunQ

Spännande att läsa vad ni kommer fram till efter samtalet på måndag

Jag gissar att du redan gjort detta men det jag skulle börjat med i ditt fall är ju att ta fram orderbekräftelsen på hela ordern du gjorde från första början och lägga in det i en excel eller en wordfil.

Sen kategorisera de olika produkterna i de olika leveranserna du fått, du nämnde att du fått 4 leveranser.

Sen kontrollera de 4 belopp du betalat till Klarna då jag gissar att du via ditt bankbesked har 4 betalningar till Klarna.

Då ser du verkligen på svart och vitt att leverans 1 kostade XXXX kronor och du har betalat YYYY kronor osv.

Sen ser du totalsumman vad det kostade och vad rabatter varit osv.

Av SunQ

Jag har ringt runt lite nu, det som de flesta erbjuder på rörligt nu vid 60% belåning och om man flyttar tjänstepension verkar vara typ 3,3 - 3,4% ränta.

Riktigt tråkigt att inte längre ligga kvar på gamla som jag hade på 0,99% Men kommer nog bli obundet framöver då jag är osäker på hur länge jag kommer bo kvar osv.

Av SunQ
Skrivet av Lombra:

Vi är ett mindre företag och har en extern IT-snubbe som vi hyr in ibland, som förespråkar HP:s Zbooks men jag tycker de är alldeles för dyra (toppmodellerna) för det man får. Så mitt företag gick med på att jag fick välja dator själv

Inte hört något om att det skulle vara något problem med skatteverket då syftet med datorn är enbart för arbete. Men som du säger, värt att kolla upp

Kul! Hoppas det hjälper, för det finns inget värre än att vänta pga datorn är för långsam för att hantera filerna man jobbar i.

Vi kör också HPs Zbook och det är som du säger, den presterar kanske inte riktigt mot för vad man betalar.
Den värsta vi kan beställa är denna, helt klart bra prestanda för en laptop. Men går nog inte att jämföra med de som du plockar ihop nu.

CPU i7-11850H
Ramminne 32GB
Hårddisk 1024GB
Grafikkort Nvidia RTX A3000

Av SunQ
Skrivet av Lombra:

Köper in egen dator till jobbet och jobbar mestadels hemifrån 4 av 5 dagar hemma (tänker att jag tar med mig bärbara när jag ska till kontoret och har stationära hemma. Jo, jobbet betalar för datorn

Har ni ingen policy för IT-utrustning?
Hos oss tillåts inga externa inköp utan det som finns att köpa är det som är via IT.

Sen om ni beställer konsumentprylar såsom 4080/4090 så kan det vara ganska grinigt från skatteverket då det just är en konsumentpryl som inte är gjorda för just detta ändamål.

Bara bra att kolla upp innan du går och beställer massa dyra prylar och det blir bråk senare Men låter som att du jobbar på ett lite mindre företag och de kanske tillåter detta.

Av SunQ
Skrivet av David_87:

Den routern kom väl 2013 så inte riktigt 20 år.

aah, trött när man skrev det Tror jag läste 2003...
Men ok, 10 år, det är väll ungefär 20 år i router-år...

Skrivet av crash:

Kom inte den routern runt 2013? oavsett så är det ju en lång tid som du har haft igång den och den fungerar fortfarande

Hehe, precis. Som jag skrev ovan så var jag nog lite trött när jag skrev det där..

Av SunQ

Kör med en ASUS RT-AC68U och den kör med standard firmware. Haft den (samma router) i snart 20 år. Galet.
Men den rullar fortfarande på stabilt och har kanske 2-3 dagar nedtid under denna period.

Bra spenderade 1500-2000kr eller vad den kan ha kostat då.

När jag flyttade för 1 år sedan så uppgraderade jag firmware till senaste versionen och då började den strula. Men efter en nollställning så fungerade det bra igen. Förhoppningsvis håller den stabilt i 20 år till

Edit: Jag är tydligen totalt körd när det kommer till hjärnkapacitet Men 10 år är typ 20 år.. Tiden går fort när man har roligt..