Inlägg

Inlägg som Nexus82 har skrivit i forumet
Av Nexus82

Annonsen är avslutad

Av Nexus82

Google Stadia Premier Edition + extra handkontroll

Säljer en sparsamt använd Stadia i originalkartong
Innehåll:
Laddare (USB C)
Handkontroll
Chromecast Ultra 4K
+ Extra handkontroll (mintgrön)

Endast avhämtning, skickas ej.
Finns i Upplands Väsby.

Läs hela annonsen här

Av Nexus82
Skrivet av Hejss:

Ska inflika att jag inte provat det själv och jag flyger mest helikopter så jag vet inte alls om den är bra eller ej.

Jag har ägt den sedan den släpptes.
Skulle nog säga att det är den mest kompletta kommersiella jetkärran man kan köpa för MSFS (hittills).
Under huven ligger det en mjukvarusvit som heter Pro-Sim, som är ramverket för många av systemen (HYD, AIR, Instrumentation, etc) samtidigt som de integrerat färdplan ("OFP") med Simbrief, vikt/prestanda/checklistor finns snyggt paketerat i den virtuella ipaden ombord.

Skärmdump från tidigare flygning

https://i.imgur.com/HdhAagf.jpg

Av Nexus82
Skrivet av oqvist:

.....Har lite problem med rodren i Microsoft flight simulator. De är extremt kraftfulla i alla plan jag testar i FS 2020. Har försökt ställa ner och köra logaritmiska axlar för att försöka få ner känsligheten så man kan få någon slags precision med mindre roderutslag men har mer jobb göra här. Vet inte om det är realistiskt men upplevde då inte samma i FS9, FSX eller i andra simulationer med dessa supereffektiva roder

Efter en hel del velande fram och tillbaka har jag nöjt mig med följande skevroder/höjdroder-kurvor för default C172S.(som jag även flyger på riktigt) Detta återger en rätt realistisk känsla - så nära man kan komma genom att sitta på en stol framför en skärm i arbetsrummet . Min simulator-yoke (från Precision Flight Controls) har dock mindre rörelsefrihet både i bank+pitch så helt verklighetstroget kan jag nog aldrig få det med min utrustning

https://i.imgur.com/gGvc2AO.png

Av Nexus82
Skrivet av Asupertramp:

Vill börja flyga VFR på vatsim men har knappt någon erfarenhet av VFR alls.. suttit i A32nx på vatsim i ett år men nu vill jag lära mig nya saker Någon som kan guida mig lite, alternativt YT-länk?

Shared cockpit kanske vore nått?

Nu var det längesen jag flög på VATSIM och då enbart IFR-planer.
Men som VFR-flygare IRL (inte VATSIM i synnerhet) så skiljer ju det en del från IFR-flygare...

Mantrat för oss VFR-piloter är ju att "se och bli sedd". Detta är viktigt att ha i åtanke för ATC i kontrollerat luftrum har inget ansvar för inbördes separation av annan VFR-trafik i sektorn, håll utkik. Så här kan det se ut när två VFR-piloter blir klarerade mot samma väntläge...båda piloterna kvitterade till ATC att vi hade visuell kontakt med varandra:

https://i.imgur.com/en77hn3.png

Vidare bör du vara bekant med det s.k VAC-kortet (referens:ESKN Skavsta VAC), "visual approach chart" som visar var rapporteringspunkter, väntelägena för VFR-trafiken finns och vilket håll man förväntas snurra (vi flyger hö/vä 360 svängar och inga riktiga holding patterns som IFR-kärrorna har). ATC har heller ingen skyldighet att lämna över dig till nästa enhet men de brukar förstås vara vänliga nog att rekommendera VFR-piloten att byta frekvens för vidare klarering.

Airmanship: ha koll på väjningsregler och hur du flyger i kontrollzoner/väntelägen (återigen, läs VAC-kortet). Nu vet jag inte hur stort tryck det är på VATSIM, men god sed är att aldrig angöra okontrollerade fält via lång final. Trafikvarvet är oftast 1000ft AGL och vänstersvängar.

Generellt bör du välja 4500/6500/8500ft som höjd vid flygningar som innebär västlig färdriktning (track, inte din heading)
3500/5500/7500/9500 vid östlig dito. Anpassat för genomgångshöjd (STD 1013Hpa) blir det således FL55, FL65, FL75 etc...

Transponderkod 7000 vid VFR i okontrollerad luft (i USA 1200)

Filad färdplan är inget krav, går bra med förkortad FPL via radio med närmaste enhet.
Den bör innehålla "luftfartygens beteckning, flygregler, typ av luftfartyg, flygväg, flyghöjd och
antal personer ombord."
tycker Transportstyrelsen. Men har du vanan inne är det inget minus att fila färdplan i förväg om du skall iväg på en längre VFR-flygning.

PS: Hela inlägget har en stor asterisk: det var par år sedan jag gjorde teorin och ovanstående kan innehålla fel, vilket jag isf ödmjukast ber om ursäkt för

Av Nexus82

Vet någon om det finns en avionik-mod som liknar Garmin G3X? Jag flyger en G3X-glascockpit IRL, men tycker det är enkelt att glömma bort den myriad av features som finns vid ens fingertoppar (touch-skärmar). Vore trevligt att friska upp minnet i hemmets lugna vrå framför MSFS

Jag har sett någon Garmin G1000-update i Marketplace. Förvisso har den hel del gemensamt med G3X, men skillnaderna är för stora för att det skall vara till hjälp för mig, åtminstone.

Av Nexus82
Skrivet av Zyriak:

Läser man vad piloter skriver så tycker dom GA planen e riktigt bra i MSFS, däremot finns det saker å förbättra med airliners. Dock är dom helt okej som default plan.

Finns inget som säger att flygmodellen är sämre i MSFS (tvärtom i många aspekter), men finns så klart olika åsikter

Håller absolut med om att GA-kärrorna är mycket bättre än jetkärrorna hittills
Med det sagt:
Jag tycker det är svårt att flyga attitydflygning med C172an. Dvs där nosläget styr farten och effekten styr höjden. Effektpådraget verkar lite för sent så man faller igenom i höjden. Det är tämligen enkelt och effektivt att korrigera sin glidvinkel mot banan med enbart gas IRL, betydligt svårare (och slöare) i MSFS.

En annan intressant grej är att jag lyckas sätta bakpartiet i backen redan vid ca 20 knop under takeoff. Inte riktigt så det fungerar vid start...

Sedan är turboprop-modelleringen ett kapitel för sig. Och MSFS verkar lida av exakt samma brister som föregångaren FSX från 2006(!).

Initialt är du prestandabegränsad av motorernas tillgängliga effekt (N1 / torque). Emellertid ändras begränsande parameter till ITT (temperatur) vid ca 15.000ft. Med andra ord, håller du en viss ITT limit under resten av stigningen skall både effekten och fuel flow minska. Vilket absolut inte händer i MSFS. Effekt ökar konstant under hela stigningen till 25.000ft (testade inte högre) och fuel flow likaså.

Vidare är motståndet från propellerbladen för klent. Håller du 240 knop i planflykt i King Air B350 och sätter gasreglagen på idle och propparna till fine pitch erhåller du i MSFS en ganska sävlig inbromsning. I verkligheten hade du tappat ca 120 knop på lite mer än 15 sekunder, det är verkligen som att fälla ut två ladugårdsdörrar.

Slutligen är multi-engine egenskaperna i t.ex King Air B350 väldigt märklig. Du kan simulera motorbortfall strax efter start och behöver inte vara rädd att rulla runt och hamna på backen trots att farten är lägre än VMCA , sidrodret funkar fortfarande utmärkt, du kan rentav skeva mot med skevrodret enbart och gladeligen fortsätta din färd.

Av Nexus82
Skrivet av edvinnn:

... Dock har jag inte testat flyga Cessna på riktigt så kan inte riktigt jämföra heller

Inte jag heller (har suttit passagerare i 15hr), men C172an har ungefär samma motor som de PA28:orna jag skolar på IRL (Lycoming O-320 160HP) och de flyger i samma farter och förbrukar liknande mängder bränsle. Jag är väl inte helt såld på hur C172 flyger i MSFS...Dock finns det väl några väsentliga skillnader mellan C172 och PA28.

  • C172 är högvingad. Praktiskt när det regnar ute och du vill gå in i cockpit. Opraktiskt då vingen kan skymma sikten när man svänger in på bas/final i trafikvarvet

  • C172 har elektriska vingklaffar

  • PA28 har en bränsletank-väljare som antingen går på höger eller vänster vingtank. Du kan inte som i C172 välja "both", detta medför att man efter ca 30min manuellt behöver switcha tank när man flyger Pipern

  • PA28 har en flygande stabilator, dvs hela stjärtfenan rör sig när du för ratten framåt eller bakåt och där du trimmar en antiservo-tab för att jämna ut spakkrafterna. En Cessna har stabilisator där främre delen är fixerad och bakre delen består av höjdroder med trim-tabs

Dags för en tur i regnet i MSFS!

Av Nexus82
Skrivet av edvinnn:

Om man bortser från grafik, någon som har åsikt om vilken som har verkligast/bäst flygkänsla mellan x plane 11 och flight simulator?

Jadu, om detta tviste de lärda in absurdum.

Egentligen kan man väl dela in lägren i vad exakt man vill simulera. Är det instrumentprocedurer i tunga jetkärror och knapptryckande man söker bör man kanske välja Lockheed Martins Prepar3d och skaffa ett payware addon i klass med Flightsimlabs A320 eller PMDG 737/747. De besitter extrema systemdjup och härmar de riktiga kärrornas autopiloter och navigeringssystem oerhört bra (plus en himla massa mer)

Vill man flyga enklare, mindre flygplan som C172 kan bör man definitivt kolla in Xplane 11. Default-cessnan är faktiskt inte fy skam (bättre än den man får i MSFS). Själv använder jag ett addon från A2A simulations "C172 trainer" för Prepar3d, men jag trivs utmärkt i default cessnan i XP11. Det finns givetvis tredjeparts addons för Xplane också om man vill flyga mer avancerade varianter än default.

Men out of the box är Xplane långt före MSFS när det gäller hur planen reagerar på de roderutslag du gör. Tyvärr verkar det som att MSFS släpptes för tidigt och många av planen i spelet flyger rentav riktigt undermåligt.
Hoppas du blev något klokare.

Av Nexus82
Skrivet av johbj37:

Trim är till för att du inte ska behöva sitta och hålla emot i spaken när du har maskinen i den attityd du själv vill, t ex så är det jobbigt att sitta och hålla spaken bakåt när du stiger så då trimmar du ut maskinen så den behåller den nos-upp attityd du vill ha och du slipper bygga muskler i armen och hålla emot att nosen går ned
Man trimmar för olika farter och olika attitder (noslägen).
I mitt fall så droppar nosen ned alldeles för mkt när jag tar in klaffen och det är inte realistiskt.
Ett visst dropp är helt normalt, men inte att gå från typ +15 grader stigvinkel till -15 grader dykvinkel......

Du har helt rätt där och ngt vi påpekade under alphan. Generellt är exempelvis C172 (om vi fokuserar på den typen) väldigt nervös kring tippaxeln (pitch) i spelet. Vi pratar om världens mest vanliga skolflygplan som är extremt snällt mot den fumlige studentpiloten, medan det i spelet känns lite som ett stridsplan som är väldigt ängsligt, dock gäller detta inte rollaxeln av någon underlig anledning.

Jag är ingen aeronautisk expert på något vis, men jag skolar just nu PPL i en annan vanlig typ (PA28) och dessvärre är det inte mycket av tekniken IRL som går att återanvändas i ngt av SEP i MSFS tycker jag.
Sidrodret får jag ingen känsla i alls i Cessnan. De krafter som orsakar gir åt vänster vid start/stig (Vridmomentet, slipstream samt p-factor) finns där, men känns väldigt artificiella.

Dock lär tredjepart släppa finfina kärror inom snar framtid, och tillsammans med den absurt fina grafiken så kan det bli julafton varje dag för oss simulatornördar. Det var inte min intention att skriva ett gnäll-inlägg, jag är väldigt exalterad över MSFS och ser ljust på framtiden

Av Nexus82
Skrivet av flightsim18:

Märker du skillnad?

Njae, mest att spelet laddar in mer i minnet när man valt att starta en flight (kör Rivatuner overlay)

Av Nexus82

jotack... köpte nya, snabbare RAM-stickor idag (2x16).
min gamla setup på 16GB blev snabbt uppkäkad...

Av Nexus82

CPU: 9900k
MHz: 4900
VCore: 1.31
Maxtemp: 94c i Prime95 (v26.6, Small FFTs), runt 60c i gaming (varierar en hel del)
Moderkort: MSI MPG Gaming Pro Carbon Z390
Kylare: Bequiet! Dark Rock Pro 4
Övrigt: LLC5

Gick från en i7 6700k till 9900k. Spontan kommentar är: varmt, varmt, varmt! Har tidigare läst om användarna av CPU:er som kom efter Skylake-generationen att processorerna blir så s*tans varma. Nu får man uppleva det själv.
Men är väl viss skillnad i värmeutveckling i min gamla i7 med HT off och en i9 med 8 kärnor+ HT kan jag tänka mig.
//En som fortfarande lär sig

Av Nexus82

Flygsimulatorn Prepar3d.
Boeing 717 på väg mot Arlanda

http://i.cubeupload.com/i0aYST.png

Av Nexus82

Kul med Flygsimulator-snack
Har flugit sedan Microsoft Flight Simulator 2000 och avverkat sedan dess
FS 2002, Fs 2004, FSX och nu Prepar3d v2/v3 Men det har blivit mycket X-plane 11 på sistone. Fantastiskt fina miljöer man bjuds på ibland!

Och så en bild från XPL11
MD-80 för landning. Rotatesim MD-80, som väl är en av mina favoriter just nu.

http://i.cubeupload.com/lbhZMd.png

Av Nexus82

https://static2.ethoswatches.com/media/catalog/product/cache/1/i...

Tag Heuer Aquaracer. Inte mitt exemplar som syns ovan dock.
(modellbeteckning är f.ö.: cap2112.ba0833)
Köpt 2013, går som en, ähum klocka.

Av Nexus82

Nissan Murano 2012, SUV.
Större (och lite mer påkostad) variant av den populära Qashqai och med ett utseende som är lite..."annorlunda".
Perfekt långfärdskryssare dock. Tyst, bekväm - men begränsad körglädje.

http://i.cubeupload.com/3jYs5z.jpg

http://i.cubeupload.com/mkqfoZ.jpg

http://i.cubeupload.com/kmaIA7.jpg

Av Nexus82

Nytt grafikkort för någon vecka sedan. Aorus GTX 1080ti.
Väldigt nöjd med prestandan.

http://i.cubeupload.com/4QOXzN.jpg

Av Nexus82

Crap, missade mitt 15-årsjubileum.
Skriver dock inte så mycket längre, men minns med glädje tillbaka då jag skrev en massa (oftast skräp) i spelforumet samt i ÖÄ.
När jag registrerade mig 2002 gick jag i gymnasiet och läste alla Da-bear "memes" som dök upp i tråden där han skulle träffa en tjej.

Idag är jag 35 år, har sambo, en liten dotter och hund. Time flies

Shout out till: @nidas, @dasich, @hipshot (plus flera vars nick jag glömt bort, sorry buds)

Av Nexus82

@pollyman:

Det skall finnas ett separat program som följer med detta addon. Där man kan modifiera värden för throttle axis (bl.a om den skall vara inversed). Leta efter Aerosoft Airbus configurator, bör ligga i "...Lockheed Martin\aerosoft\Airbus A320"
Värt ett försök, vet att en hel del har haft problem med det här i Aerosofts buss.