Inlägg

Inlägg som MadModder har skrivit i forumet
Av MadModder

Kickstarter: Spider Tank Mark 6

The Greatest Toy KIT in the Universe! Spider Tank Mark 6
Nån som kollat in detta projekt?
Jaimie Mantzel har startat ett projekt för att få till ett kit av sin robot i plast.
Det är inte utan att man blir lite sugen. Så jag skrev upp mig som backer.

Av MadModder

Ja det är ju just det. Datorn skänktes "as is" av en snäll bekant till nämnda kompis, och det följde inte med något alls...
Och någon recovery-partition syntes inte röken av. Och resten var som sagt fubar.

Av MadModder

Installer Windows XP på HP-laptop

Har en laptop framför mig som jag fixar åt en kompis. Hela disken var fullsmockad med virus, så praktiskt taget alla windowsfiler var trasiga, och disken ansågs också vara trasig. Nu är allt borta, och en fullständig formatering var lyckad mha min egen dator.
Nu till problemet. Rätt produktnyckel till Windows XP har jag, men inga skivor. På licenslappen står det "Windows XP Professional, HP"
Jag har haft problem förut att använda andra XP-skivor av diverse licensformer till märkesdatorer. Är det över huvud taget möjligt att fixa till själv, eller måste jag kontakta HP? Tveksamt om de skickar skivor till en så gammal dator...

Av MadModder

Nej inte direkt. Det är en gammal labbdator som oftast utbyter info mha USB-minne.

Av MadModder

Snabbare uppstart och avstängning av Win2k

Har ett par gamla datorer som används ibland, och som inte klarar mycket mer än Win2k.
Nackdelen är att just Win2k är fruktansvärt långsamt vid uppstart och avstängning.

Jag har för mig att jag läst på något forum för flera år sen att det finns något man kan installera som snabbar upp detta. Det var något mer spektakulärt än t.ex bootvis för windows xp. (som förövrigt gjorde varken till eller från när jag testade på XP-tiden)

Någon som har bra tips?

Av MadModder

Hittar inget som ens är i närheten av det.

Snackade med en snubbe på mikrotik.se och han menade att jag definitivt skulle klara mig med en RB750, lätt. Så en sådan är på väg.

Av MadModder

Prova att använda endast routern som switch en gång, och se hur den uppför sig. Jag har också en dir-655.

Av MadModder

Det ska vara samma. Men se upp så det inte är en gammal CAT5 som troligtvis bara har två par korsade.
http://www.eurobattery.it/Prodotti/Tools/TYF-568/EthernetRJ45...

Av MadModder

Om hans kort har auto MDI/X ja. Men det kanske de flesta nya har.

Av MadModder

Kollade genom mina datorer ang. jumbo frames, och det var avslaget / default på 1500. Min WS kan inte ställas in på mer än 7k, men det blev ingen skillnad. På 4k får jag dock 50Mbit mer.

Av MadModder

Ja, det var väl dit jag ville komma. Det borde bli mer, eftersom jag får mellan 250 och 300Mbit med en sunkig CAT5-kabel i vägen.
Vad är det för switch och router, och kopplade du bort routern när du testade sist?

Av MadModder

Har en tid letat efter något lämpligt program att testa hastigheten med. Iperf är ju helt enkelt lysande. "iperf -s" på servern, och "iperf -c x.x.x.x" på klienten.
Bakom min WS, som har några år på nacken, har jag monterat ett hemgjort RJ45-uttag ( 1, 2 ) utan någon slags impedansanpassning för många år sen, och därifrån går en FTP CAT5-kabel spikad längs golvlisterna, med ibland olämpliga vinklar, in i en skrubb där ett 19"-rack sitter. Från panelen en kort kabel upp till Gbit-switchen. och sen tillbaks till panelen, och vidare via UTP CAT6 ner i källaren till servern.
CAT5-kabeln är ca 12 meter, CAT6-kabeln är ca 40 meter.
Jag får en hastighet av lite drygt 250Mbit. Filöverföringar går i runt 22MB/s.
Ska se senare någon gång när jag bytt till CAT6 hela vägen, inkl. CAT6-klassat uttag, hur stor skillnaden blir.
Innan jag hade servern i källaren stod den i köket, och det var mina hembyggda uttag överallt, och endast CAT5. Då fick jag knappt 100Mbit.

Men jag har också hört det där att vissa switchar drar ner alla portar till den hastighet som den långsammaste anslutningen har, dvs 100Mbit i detta fall.

Av MadModder

Den här tråden: http://www.sweclockers.com/forum/14-internet-uppkoppling-och-...
Dlink DIR-301 var det visst routern hette.

Och nej det har gått mer än 2 veckor, så jag kan inte ångra köpet.

Jag kan handla för runt 1100:- till innan chefen undrar något. Jag har ju sagt att det ska funka för max 3000 spänn, (gjort av med 1895:-) så då får jag väl försöka hålla det... haha!

Men om de små Mikrotik klarar biffen vore det guld, så får du hemskt gärna kolla upp det lite närmare.
Såg lite märkligt ut med nakna kretskort där... Såna vill jag inte ha.

[edit]
Mikrotik RouterOS stöder tydligen VLAN i samtliga modeller, IEEE 802.1Q
RB450 för 100Mbit, och RB450G för 1Gbit.
En RB450 skulle väl då funka antar jag?

Av MadModder

Jaha, det var det ingen som yppade i den tråd där jag frågade vad jag behövde, men men...
Vilken router behöver jag då? Vilka egenskaper måste routern ha för att klara av detta?
Kravet från min sida är då en WAN-port, ett par LAN-portar, samt trådlös access.
Det sistnämnda borde väl gå att lösa genom att ställa om den befintliga routern till accesspunkt och köra in den i nya routern. Om det nu går.

Av MadModder

Minns inte exakt modellnummer, men det är en standard d-link konsumentskit med en wan-port, 4 lanportar och en antenn för wlan.

Så du menar att switchen i sig inte kan göra så folk på olika vlan blir osynliga för varandra, samtidigt som alla vlan ska ha tillgång till internet, som i det här fallet är routern kopplad till port 1?

Av MadModder

Hur VLAN med Cisco SLM224G?

SLM224G har ett webinterface.
Under VLAN finns från början VLAN 1 som är default, och alla portar är kopplade dit med valet untagged. Det går inte att ändra på, allt är gråfärgat.
Jag lade till VLAN 2, 3 och 4 till att börja med.
På port 23 och 24 ska jag ha varsin gube som endast ska ha tillgång till internet. De ska inte kunna se några andra datorer i nätverket över huvud taget, och ingen ska kunna se deras datorer.
Jag lade till port 23 till VLAN 3 som tagged, valde att otaggade paket skulle taggas med PVID 3, och porten ställde jag att endast acceptera taggade paket.
Motsvarande för port 24 och VLAN 4.
Men det gick inte alls. De två datorerna fick ingen kontakt alls med nätet på något sätt. Länk blev det, men inga paket kom fram. Det blev inget IP via DHCP.
Jag ställde om PVID till 1 igen på dem, och kryssade i untagged istället, fortfarande VLAN 3 resp. 4.
Nu blev det fart på det hela, MEN det var inga problem att se alla datorer i nätverket åt båda håll, trots olika VLAN.
Hur 17 ska jag bära mig åt?
Jag har försökt hitta info, men överallt förklaras bara vad VLAN är, och att det är så enkelt att skilja två eller fler arbetsgrupper åt. Jag tycker inte det är särskilt enkelt.
Om jag inte kan ta bort att alla portar är medlemmar av VLAN 1, så kan ju alla fortfarande snacka med varandra...

Innan switchen sitter en router, och den går till port 1.

Av MadModder

Ja jag har en liknande hemma med gästinställning.

Men jag har fått godkänt för inköp upp till 3k, och eftersom vi redan har 15 portar upptagna idag, tänkte jag att en sån här skulle väl fungera?
Komplett.se - Cisco SB SLM224G, 24-Port Smart Managed
Vi kan ändå inte köra gigabit i huset pga de befintliga ledningarna från rummen fram till patchpanelen.

Managed, layer 2. Synpunkter?

Sen om det blir fler än en hyresgäst och någon efterfrågar wlan så går det ju alltid att inhandla typ en dir655 först då.

Av MadModder

Att ställa en dator där är för mycket jobb. Racket står dessutom i ett ganska litet utrymme, en sk. elnisch bakom två dörrar i väggen. Tillgången till frisk luft är följdaktligen minimal.
Den aktuella routern är relativt nyinköpt. Sen är det ett jäkla råttbo av sladdar mellan alla switchar, då portarna inte räcker till. En 24-portars vore ju inte helt fel...

Men hur skapar jag två skilda nätverk med en router? DIR-301 lämnar mycket att önska på inställningsfronten.

Av MadModder

Förhindra en person från LAN, men inte internet.

På firman jag jobbar på, har vi på kontoret ett litet nätverk med en Dlink DIR-301 som bas, och sen några enkla standardswitchar från Dlink efter den. Nu ska ett rum hyras ut till en utomstående, och personen ska ha tillgång till internet, men vi vill inte att han ska se övriga datorer på nätverket över huvud taget. MAC-filtrering stänger av obehöriga helt och hållet så det går ju inte.
Måste vi köpa in en lite dyrare managed switch för att fixa det här?

Vi har ingen direkt policy på det här, och de av oss som jobbar på kontoret har olika datorer. En del kör via kabel, och en del via trådlöst. De som jobbar ute på fält kommer in ibland med sina datorer och kopplar upp sig. Dessa datorer används även hemma. Det är knappast någon annan som vet något om datorer på den nivå jag önskar. Senast idag var det "Internet funkar inte! Kom och hjälp!"
Så det känns inte hanterbart att börja rota i allas datorer och ställa in alla säkerhetsinställningar mm. Kan väl tillägga att jag är själv ute på fält, så jag är hemskt sällan på kontoret under arbetstid. Det finns helt enkelt ingen anställd för enbart "IT". Det har fallit på min lott då, och jag får fixa akuta problem på nån timmes övertid när jag kommer hem från dagens gärningar. Därför vill jag helst ha en hårdvarulösning i nätverksracket.

Av MadModder

Fläktproblem - Acer Aspire 3610

Har en väns Acer Aspire 3610 här. Den blir överhettad och går därför otroligt segt efter en stund då den klockar ner sig själv. Stänger dock aldrig av sig.
Ljudet hackar som fasen. Har haft isär datorn helt och hållet och gjort rent. Det satt en gigantisk dammtuss inuti fläkten, mot flänsarna på heatpipen. Saken är den att fläkten aldrig startar. Men fläkten är det inget fel på. Skruvade loss den och den startar fint på 5V, och låter inte illa heller.
Har läst lite om att det kan vara chipset-drivrutinerna som spökar.
Tyvärr vägrar min vän ge mig lösenordet till sitt konto, och via gästkontot kan jag inte göra ett skvatt. Och så har jag tyvärr sagt att jag inte kan fixa med nån mjukvara via gästkontot, så lyckas jag hacka mig in ändå blir det inte så kul sen.
Får väl se när jag svänger förbi där med datorn senare...

Sen tycker jag det är lite lustigt att det står Product name: Travelmate 2410 i BIOS...
För datorn ser ut som en aspire 3610, och det står det på märket limmat på skärmen också.

Någon som har några andra tips att ge?

[edit]
BIOSet är rätt. Det ska visst stå så.
Sen skruvade jag isär alltihop igen och tog lös moderkortet och synade fläktkontakten noggrannare. På vinst och förlust lödde jag om den, och nu går fläkten. Haha!