Inlägg

Inlägg som Finlandssvensken har skrivit i forumet
Av Finlandssvensken
Skrivet av ksw:

Dröm och glöm, det finns inte ens en förstymmelse till ljudisolering i ett CM Elite 130, hysteriskt svårt att tysta ner och tom en mekanisk hårddisk för oväsen som fan i den.

Hela chassit är perforerat överallt med ventilationshål som släpper igenom ljud och sus från komponenter, strömkretsar etc.

Sen om man tittar på det från andra sidan spektrumet hör jag klart och tydligt min WD Green i mitt Define R4 som är ett chassi gjort för tystnad. Mitt GTX 770 Windforce hörs också klart och tydligt även på lägsta fläkthastighet. Så jag vet inte hur pass mycket denna "ljudisolering" faktiskt påverkar. Sen om det hade varit ännu värre med ett öppnare chassi kan jag inte svara på då jag gick från ett CM Silencio 650 till Define R4. Hör även mitt XFX Pro Series 750W något enormt mycket. Samma med mina väldigt tysta chassifläktar som är klart tystare i öppen luft. Kan inte ha en fläkt i sidopanelen heller, då allting över 500 rpm skapar ett extremt högt tjut då sidopanelen är så tunn och dålig. För att inte nämna svår att få på. Kör med 2/3 moduvents på plats i dag och fortfarande har min dator inte blivit mycket tystare än den var för ett par år sedan med ett GTX 560 Ti och AMDs originalkylare. Så jag vet banne mig inte hur man ska bära sig åt för att få sig en tyst dator. Eller också är som sagt ljuddämpning mer marknadsföring än något annat.

Av Finlandssvensken
Skrivet av Paddanx:

Därför man har AC jue

Den som ändå hade råd med det samt hade möjlighet att ha sådana jetmotorer i sin närhet

Av Finlandssvensken
Skrivet av Hardware guy:

I början av posten fick jag intrycket av att du förstod, men så drog du slutsatsen att annan kylare skulle värma upp rummet ännu mer. Du har missförstått.
Jag vet inte om jag kan hjälpa till att förklara, men jag ska försöka.

Effekten på ett visst grafikkort är konstant. Du har möjligheten att köra fläkten långsamt. Det ger hög temperatur på GPUn, och litet men varmt luftflöde. Om du istället ökar fläkthastigheten får du låg temperatur på GPUn, och ett stort luftflöde som bara är ljummet.

Samlar du in luften som gått genom kylaren under 1 minut kommer du ha en liten ballong med varm luft och en stor ballong med ljummen luft. Netto-energiinnehållet i båda ballongerna kommer dock vara detsamma. Tillför du rumstempererad luft till den lilla ballongen så att volymen blir som den stora kommer båda ballongerna ha samma temperatur.

Ytterligare en liknelse, med vatten för enkelhetens skull.
Du har två spannar med 20 liter 20 gradigt vatten vardera. Från den första spannen tar du 1 liter vatten som sätter på spisplatta. Från den andra spannen tar du 2 liter vatten som du sätter på en likadan spisplatta. Starta spisplattorna. När den första kokar mäter du temperaturen på vattnet i den andra kastrullen. Eftersom det är dubbla volymen har du fått ca halva uppvärmningen, ca 60 grader. +40 från utgångstemperaturen då det kokande vattnet har värmts upp 80 grader. Häll tillbaka vattnet i den spann det tillhör, och rör runt.
Spannarna kommer ha samma temperatur på vattnet.

Jo, jag förstår principen, men som sagt så är fysiken minst sagt rostig i dagsläget. Men dina exempel gör allt solklart. Det betyder alltså att mer eller mindre varje kylare kommer ha samma inverkan på rumstemperaturen, om jag är med på noterna nu eller kanske jag bara inbillar mig.

Då förstår jag. Dock känns det då som att det är viktigare att fokusera på, i detta fall, kretskortet och processorn, vare sig det är frågan om CPU, GPU eller något annat, som blir nerkylt och att de inte blir alltför varma.

Jag blev faktiskt intresserad av r9-serien efter diskussionen här och kollade runt. Kollade t.ex. upp MSIs version av r9 290 och den låg runt 75° C vilket inte är helt galet långt ifrån mitt GTX 770 med två skärmar. Dock misstänker jag att det R9-kortet bara hade en skärm inkopplad. Sen var det Unigine Valley som kördes i videon också medan jag tar mina temperaturer mer från vanligt spelande av relativt krävande spel (läs Battlefield 4). Dock har jag för ca. en vecka sedan införskaffat ännu en skärm och kör alltså på tre i dagsläget. Detta ger mig idle-temperaturer på närmare 50° C i ett Define R4 med 6 chassifläktar + CPU och nätagg. Detta tycker jag låter väldigt högt men sen kör jag de flesta fläktarna på så låga varv som möjligt också vilket, som du sa, kommer leda till en varmare omgivning. Dock kör jag hellre på lägre varvtal för ljudnivåns skull.

Åh, blir bara massa babbel från mig i denna tråd. Och snälla missförstå mig inte, hade R9-serien varit på den prispunkt här i Finland som den är på i Sverige hade jag slagit till på ett i mitt kommande bygge utan tvekan. Då hade jag antagligen siktat in mig på just MSIs variant för de väldigt tysta fläktarna jämfört med många andra. Dock tror jag att jag kommer att gå på ett 970 i slutänden då jag försöker att hålla ljudnivån nere så mycket som möjligt och därför kommer den semi-passiva driften komma mycket väl till pass.

Av Finlandssvensken
Skrivet av OldComputer:

I så fall kan jag säga två saker:

1: Den kylaren kyler väldigt bra eftersom värmen måste ta vägen någonstans enligt fysiklagen och då blir ditt rum varmare.

2: Ditt rum har dålig ventilation och syrebrist då om du får så pass hög temperatur. Då en temperaturökning på 6 °C motsvarar flera spisar i ett vardagsrum med 250 °C i ugnen. Jag får inte ens en halv grad ökning då jag har ugnen och alla plattor på max samtidigt.

Jo jag har definitivt taskig ventilation. Har ingen AC då jag bor i ett väldigt gammalt hus (ca 150+) och det har helt enkelt inte blivit installerat hittills trots att mitt rum endast är ca 15 år gammalt. Har dock golvvärme här inne, vilket gör att det skulle kännas mycket dumt att ha fönstret öppet. Det är lite som att elda åt kråkorna. Kan inte heller ha på någon fläkt då jag ofta sitter på Skype och/eller håller på och spelar in med en känslig mikrofon.

Av Finlandssvensken
Skrivet av aniron:

Om mängden luft som passerar genom kylaren är konstant blir det skillnad om temperaturen är 50° eller 80°.
Om den utvecklade effekten är konstant kommer inte mängden luft vara konstant när uttemperaturen ändras från 50° till 80°.

P = ṁ * Cp * (T_ut - T_in)

Exempel 1:
Grafikkortet utvecklar 100W.
Kylaren är lite halvkass, och tar in 30° luft och släpper ut luft vid 80°. Temperaturen hos GPU måste vara >80°C.

100W = ṁ * Cp * (80° - 30°)

Exempel 2:
Samma grafikkort, men nu är kylaren lite bättre och släpper ut luft vid 50°. Temperaturen hos GPU måste vara >50°C.

100W = ṁ * Cp * (50° - 30°)

Cp är konstant (egentligen temperaturberoende, men det förenklar vi bort).

Därav följer att massflödet av luft i exempel 2 är 250% av massflödet i exempel 1.
Samma effekt tillförs rummet, och det värms upp lika mycket.

Det är helt sant. Jag argumenterar inte mot fysiken. Vad jag argumenterar mot är AMDs referenskylning vilken egentligen är något de kunde hoppa över liksom nVidia gjorde med GTX 970. Jag vet bara att mitt rum enkelt drar upp från 21,5° C till 26-27° C eller mer vid endast lätt spelande med stängd dörr. Detta på ett GTX 770 med en av de bättre kylarna där ute. Så eftersom det du skrivit ovan stämmer (utgår jag från, jag blev knappt godkänd i gymnasiefysiken) så innebär det att referenskylare eller kylare med sämre värmeledningsförmåga och fläktar skulle värma upp mitt rum ännu mer. Eller har jag missförstått saken nu?

Av Finlandssvensken
Skrivet av Söderbäck:

Njaa. Temperaturen på gpun påverkar inte hur varmt rummet blir. Det är effektförbrukningen som avgör hur varmt rummet blir. Och effektförbrukningen är ungefär samma oavsett om man har en top notch kylare som håller gpun toksval eller om man har en direkt undernålug sådan som gör att gpun blir stekhet.
Så glöm temperatursiffrrorna i detta sammanhang. Enkom effektförbrukningen är intressant för din tes om varma sovrum :).

Jag ser vart du vill komma. Men det är ju ändå skillnad och det kommer ut luft som ligger på 50° C eller närmare 80° C vid utblåsen.

Sen har ju AMD sin agenda om effektförbrukning också. Förutsatt att den hålls kvar, självfallet. Snackades ju om att köra ut vad som går ur en PCI-E-port på 300-serien för nån månad sen.

Men det är svårt att spekulera. Men faktum kvarstår att korten och deras närliggande område kommer att vara varmare hos AMD-användare både för att varmare luft blåses runt i chassit och ut ur det samt en relativt hög strömförbrukning i dagens läge jämfört med konkurrensen även om skillnaden inte är extrem.

Av Finlandssvensken

Är det nytt, så en 5960X, en Samsung 850 Pro av valbar storlek och sen något trevligt X99-moderkort från ASUS kanske? Asus gör bra grejer och har trevligast fläktmjukvara och brukar vara bra för överklockning också. Många PCI-E 3.0-banor är bakåtkompatibla med PCI-E 2.0 så Quadro-korten ska inte vara ett problem.

Av Finlandssvensken

Jaså, nu nalkas det 35 grader varma sovrum ser jag. Sen tycker jag kanske att skandal verkligen inte är det bästa ordvalet. Men någon ursäkt måste man väl ha...

Nu är jag inte för eller emot någon av GPU-tillverkarna, även om man skulle kunna tro det ovan. Visst, har man extrem kylningskapacitet av rummet är det inga problem att slänga in ett 390X i riggen och köra på. Men följer de sitt tidigare koncept där kort med tredjepartskylare ligger strax under 100° C så kommer det bli redigt varmt. Sen betyder det ju också att fläktarna på sådan kylning kommer få snurra på tokiga hastigheter för att kunna blåsa bort all varmluft. Så för mig som förespråkar en tyst burk är AMD inte det rätta alternativet, medan det säkert finns de som är helt nöjda med sina 290X idag, t.ex. Sen om vattenkyler kortet spelar det mer eller mindre ingen större roll vad man kör med. Förstås kommer AMD-korten kräva något mer av kylningen men i alla fall.

Det är alltid trevligt med lanseringar och det kommer bli kul att se om AMD blir de som kniper spelbara frame rates i 4k nu till sommaren på de lite mer krävande titlarna. Mindre krävande titlar går att köra på de flesta burkar i 4k idag, så det är inte så att det inte går att spela på 4k, utan det beror på vilka spel det är man vill spela.

Sen kan jag tycka att det känns så där att inte ha serien ute till släppet av GTA V, som folk säkerligen gärna skulle köra i 4k om möjlighet ges.

Av Finlandssvensken
Skrivet av stimpen:

Köp inte gtx 970 innan minnesproblemet är helt utrett och åtgärdat. För mycket osäkerhet kring det kortet nu.

290 finns för 2700kr ngt på netonnet och är bara något långsammare än 970 och sen finns det 290x som ofta kostar som ett 970 men är snabbare.

Först och främst är det ett problem du aldrig kommer märka av vid normal användning på 1080p och knappast särskilt mycket ännu på 1440p. Högre än så kan bli något värre, men kortet har ändå presterat mycket väl i tester innan någon blåste i visslan.

Jag tycker det hela är enormt överdrivet och AMD har förstås gottat sig åt att något gott fel för nVidia, så nu har ju AMD fått sälja lite också.

Av Finlandssvensken
Skrivet av alibobba:

Kylaren är just nu en Corsair H50, den är väl inte knäpptyst men den fungerar bra.
Ska byta den fläkten jag har till kylaren, sitter en för dålig där just nu.

Jag förstår. Jo, kylaren i sig ska väl vara okej. Jag rekommenderar t.ex. Corsair SP120 Quiet Edition. Kör själv en på min luftkylare och den är extremt tystgående även på 12V jämfört med originalfläkten (Thermalright True Spirit M 120 BW rev.A) så dem rekommenderar jag. Sen är det säkert många som förespråkar Noctuas grejer också, även om jag tycker mig höra konstant motorljud från dem i videor. Men det kan även bero på taskigt filmade videor eftersom folk säger att de inte hör ett knyst från sina i sina burkar. Sen är jag väldigt överkänslig mot ljud också. Jag hör t.ex. min dator väldigt bra som just nu ligger på 25dB enligt en Android-app.

Sitter själv och tittar på en rigg men det är så svårt att hitta grejer som faktiskt är tysta utan att priset springer iväg väldigt fort.

Men som sagt, en SP120 Quiet Edition eller två på din radiator hade gjort underverk. Med det statiska trycket ska du inte behöva köra dem på särskilt höga varvtal heller.

Av Finlandssvensken

Hade det varit jag hade jag kört på ett 970 från MSI eller Asus (Strix-versionen) då de har semipassiv kylning och därför är de (åtminstone i teorin som exkluderar spoltjut) helt knäpptysta vid låg belastning. Ett 970 ska slakta det mesta på 1080p idag på höga inställningar. Det funkar också definitivt för 1440p. Högre än det hade jag knappast gått med ett 970 då vi har den ledsamma minnesgrejen med den serien av kort.

Men som sagt, ett av de ovannämnda typerna av grafikkort bör sitta relativt fint. Hur kyler du processorn? En 212 Evo kostar ca. 300 spänn och funkar fint för de flesta processorer t.o.m. med överklockning. Annars kan man så klart ta nästa steg till sluten vattenkylning och klocka något högre med bättre temperaturer. Men en 212 EVO är klart rekommenderad för en tyst burk över sluten vattenkylning då de ofta har så pass små radiatorer att fläktarna måste ha ganska bra fart på för att kunna avleda värmen ordentligt. Hade man gått custom vattenkylning hade man såklart kunna köra 2-3 radiatorer med fläktar på 400-500 rpm och haft en knäpptyst dator.

Av Finlandssvensken
Skrivet av Pavillion:

Vore det mer prisvärt att köpa ett till 780 för SLI eller ett nyare grafikkort? Har aldrig byggt ihop något med SLI förrut heller

Och har du något tips på 16gb ram?

Visst har SLI sina buggar ibland, men ärligt talat finns det inget kort som slår ditt 780 tillräckligt hårt på fingrarna för att det ska löna sig. Det skulle också sno hela din budget.

Men såg att någon annan rekommenderat ett moderkort och kylare. Har plockat ihop ett litet paket åt dig här och siktat på 6k.

http://www.inet.se/kundvagn/bild/7769341/2015-03-04

Kan tyvärr inte hitta något Z77-moderkort. Kan inte mycket om butikerna i Sverige då jag själv är från Finland, men det finns på t.ex. Liontech o.s.v. men vet som sagt inte hur dom är. Men där har du god kylning och så la jag till två tystare fläktar för att göra det hela lite behagligare. Något du givetvis kan skippa om du skulle vilja det. Corsair Link ger en ju möjligheten att sätta fläktarna på något lägre varvtal också.

Av Finlandssvensken

Finns inte mycket att uppgradera. Både grafikkortet och processorn står sig fint än idag. Sen om du t.ex. redigerar videor eller så hade jag kanske rekommenderat 8GB RAM till. Eller t.o.m. om du vill streama. Det är fint med 8GB för spelande och för streaming o.s.v. En annan idé är ju att vattenkyla processorn och överklocka den en hel del vilket 2600k är utmärkt för. Om du nu inte vill köra SLI och slänga in ett till 780, det vill säga.

Av Finlandssvensken

Här har jag satt ihop ett litet paket. För 1000 kronor till får du ett rejält 290 med DCII-kylare vilket inte alls varit dumt. Något att ha i åtanke.

https://www.netonnet.se/Customer/SharedList/60902

Av Finlandssvensken
Skrivet av johnnymilltown:

Cool, då satsar jag nog på dom:)

Med tanke på att jag kommer köra 12-14 USB-enheter, 4-6 HDDs/SSDs, 3-5 fläktar, och även ett Thunderbolt ljudkort (UAD Apollo 16). Hur många watt bör nätagget vara på?

Jag har ett 750W liggandes, men det kanske inte räcker?

Ditt 750W ska klara allt det utmärkt. Sen är frågan vad det är för nätagg egentligen och i vilket skick det är. Vad jag kan se bör ett system som det du kikar på dra runt 350-360W vid max belastning, vilket betyder inte mycket alls. De passiva nätaggen med lite mindre watt-antal är inte hemskt dyra om du skulle vilja uppgradera dig och samtidigt spinna vidare på idén om en tyst dator. Så tyst det nu går med en större mängd mekaniska hårddiskar, i alla fall. Men om du kör med upphängning av diskarna i stället för i de vanliga vaggorna ska det gå riktigt fint att göra det relativt tyst. Men sen kräver ju det också en del extra arbete som jag själv nog inte skulle utsätta mig för. Det beror även på om vi snackar WD Black eller WD Green eller vad det är frågan om. T.ex. en WD Green är ändå ganska tyst av sig medan en WD Black ger en aning mer prestanda men också för väldigt mycket större peng och på en mycket högre ljudnivå.

Av Finlandssvensken
Skrivet av Peglegstomp:

jag vill ju ha ddr4 setup men har is i magen och väntar på prissänkning.
Och snart kommer ju dx12 så väntar på det med och grafikkorten som stödjer det

kanske är dumt att uppgradera nåt idag då nytt är precis runt hörnet hehe.

Jo om du känner att du klarar av att vänta till i sommar/höst tror jag att läget kommer vara stabilare då när Skylake kommer och DDR4 kommer förmodligen närma sig dagens DDR3-priser vilka också kommer att sjunka (gissar jag i alla fall) eftersom butiker kommer påbörja utförsäljningen av DDR3. Detta hände också med DDR2 då DDR3 kom.

Och jo, jag hade fel om 7970:t där. Men det ska vara samma chip i 280X och 7970, så de bör kunna samarbeta. Finns säkert videor eller artiklar om saken där det diskuteras närmare.

Men som sagt, om det känns möjligt, så hade i alla fall jag väntat till sommaren eller hösten för att få tillgång till Skylake och billigare DDR4. Sen vet man aldrig, AMD kan mycket väl hinna släppa sin 300-serie innan dess också. Måste erkänna att jag inte är helt insatt i tidslinjen för GPU-släpp när det kommer till vilken tid på året det är vanligast. En del misstänker jag att de kommer att försöka kränga dem till sommarlovet eller också kommer de försöka knipa julförsäljningen med släpp i Q4.

Av Finlandssvensken
Skrivet av Peglegstomp:

Hej.
jag sitter i dagsläget på följande.

Intel® Core i5-2500K Processor
Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3, Socket-1155
Corsair XMS3 DDR3 1600MHz 16GB CL9
Corsair H60 Hydro Series CPU Kylare
Amd readon 7970 ghz edition 3gb
120gb ssd
3tb mekanisk disk

Är det lönt att uppgradera?
DDR4 setup känns inte lönt då det är för dyrt just nu enligt mig.
När jag jämnför grafikkort på tex http://www.hwcompare.com/category/gpu/ så verkar mitt kort stå sig rätt bra än.

Vill gärna uppgradera nåt men är det så många % man verkligen ökar så det är värt pengarna?
mvh

Ditt grafikkort motsvarar et 290X om jag inte är helt fel ute nu så helt klart fullgott ännu. Personligen hade jag köpt ett 290X för CF och ett agg som kan leverera strömmen som krävs. Annars ser jag inget som inte är fullgott idag.

Av Finlandssvensken

Jag anser personligen att det är värt det att bygga själv om det är en möjlighet. Byt dock gärna SSD:n. V300 är mycket möjligt den disk som har sämst omdöme av dem alla mer eller mindre. MX100/BX100 från Crucial är mycket goda budgetalternativ. Hade gärna rekommenderat även Samsung 840 Evo, men tyvärr verkar den också lida av mycket problem. Om du kan hitta en billig Kingston HyperX Fury är nog den ditt bästa val.

Det är knappast nödvändigt med 650W för den riggen, så om du hittar t.ex. G550 från Cooler Master, kör gärna på det och lägg mellanskillnaden på din SSD-budget. Du får också bättre grafik genom att bygga själv. Åtminstone om man utgår från vad du listat ovan. Hoppas detta hjälper dig något i alla fall.

Av Finlandssvensken
Skrivet av makn:

Detta ser likadant ut och har fått mycket goda omdömen. Bland annat av techpowerup.com som gav det 9.7/10

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2651045

AsRock är okej, men vill man ha god kontroll över fläktar och ljudnivå rekommenderar åtminstone jag Asus över alla andra. AsRocks fläktkontroll är rent ut sagt löjlig. Pratar av erfarenhet då jag just nu sitter fast med en AsRock-bräda själv.

Av Finlandssvensken

Känns som att ett GTX 660 Ti ska kunna hantera de spelen. Då vore kanske processorn en idé. Kör på en i7 4790k samt något trevligt moderkort. Det ger dig också goda möjligheter ifall du vill streama eller så Sen om du får ett par tusen över någon gång framöver kan du plocka upp ett grafikkort då.