Inlägg

Inlägg som Finlandssvensken har skrivit i forumet
Av Finlandssvensken

Tyvärr har, som de ovan mig sagt, minnesbuggen hos GTX 970 gjort det kortet på det stora taget meningslöst för maskiner med fler än ett kort, eftersom man med dylika maskiner ofta siktar på högre upplösningar än 1080p.

Av Finlandssvensken

Som ovanstående talare har sagt, ta hundringen du sparar genom att byta till ett EVGA G2 750W och lägg det på ett Define R5

Av Finlandssvensken

Trots att AMD-processorerna har flera kärnor presterar de nämnvärt sämre än Intels grejer. Men de har som sagt fler trådar och visst hjälper det. Sen vet jag inte hur pass intensivt du redigerar i Photoshop heller om du faktiskt behöver fler än 2 trådar för ändamålet? Photoshop funkar fint på skoldatorerna i min skola som kör med 2 trådar och 4GB RAM t.ex. Men det är klart, det är säkert skönt att ha möjlighet att t.ex. ha Chrome igång bakom utan att behöva tänka mer på det. Så skulle jag vart du skulle jag nog också kört på AMD för det här bygget. Kanske något i denna stil?

http://www.inet.se/kundvagn/bild/7708272/2015-02-13

Dock rekommenderar jag att även införskaffa exempelvis en Hyper 212 EVO då stockkylaren från AMD är riktigt sunkig och högljudd Det blir 300 kr mer i så fall.

Av Finlandssvensken
Skrivet av Scontan:

Tack för bra/snabba svar.

Och den där sista listan ser högintressant ut. Helt sjukt att man slänger iväg de 5 dubbla på vissa maskiner )

Jo, håller med. En grej att ha i åtanke är dock att det rör sig om en CPU med endast 2 trådar, vilket i sin tur betyder att vissa (väldigt få idag, för visso) spel inte kommer att funka något vidare vartefter fler av dem kommer börja kräva 4 trådar. Men i dagsläget funkar det allra mesta. Och slänger man upp den processorn till runt 4GHz går den som smort!

Av Finlandssvensken
Skrivet av Thysell:

Tack, bytte till BeQuiet agget, men lagringen vill han inte ändra på. Såg att inet hade slut på i3an nu med, så det får bli 4150 istället :/

Resten verkar ok annars?

Jo det skulle jag påstå. Som sagt, Seagate har inte bästa ryktet just nu efter att folk kollat upp dem mer ingående och så, men han får så klart köra på det om han vill. Men kan vara bra att veta om i alla fall. Finns 3 TB-versioner från Western Digital också ifall han ändrar sig. Men som sagt, vill han ha Seagate så får han köra på det.

Av Finlandssvensken
Skrivet av Thysell:

Hej. Bygger en speldator åt tjejens lillebror. Han har valt chassit och krävt 3TB lagring. Resten är upp till mig och jag måste hålla mig under 9000.

Detta är vad jag har i nuläget:
http://www.inet.se/kundvagn/visa/7705202/build-a-pchttp://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.png
http://www.inet.se/kundvagn/bild/7705202/build-a-pc

Jag har försökt att få in en i5 i budgeten med har tyckt att det varit svårt. Funderar på att ta ett billigare moderkort, men har tänkt att en z97:a kan vara bra att ha för framtida uppgradering till en i5. Jag vet att i3:an inte är överklockningsbar och jag ror inte att han kommer att försöka överklocka en eventuell i5 i framtiden heller. Verkar dock bara kunna spara 200 på ett moderkortsbyte.

Några förslag?

Ett par grejer.

Corsair CX-serie av nätagg har inte världens bästa rykte. Kanske motsatsen är närmare sanningen. Väldigt många olika problem allt från lätt coil whine till exemplar som dött och tagit komponenter med sig. Jag föreslår att istället kika på t.ex. http://www.inet.se/produkt/6909982/fractal-design-integra-m-4... eller kanske http://www.inet.se/produkt/5316015/be-quiet-kraft-500w .

Sen för lagringsdisken publicerade Swec en annons för en tid sedan om att Segates diskar är något ökända för problem med livslängden. Så jag skulle personligen föreslå en 2TB WD Green kanske och lägga återstoden på ett bättre nätaggregat kanske. Då hade du sparat nästan 200 kronor, vilket kunde ge möjlighet till ett http://www.inet.se/produkt/6910019/fractal-design-edison-m-45... exempelvis, vilket är en trevlig grej. Tror inte det systemet kommer upp till någonstans nära 450W heller, så det är lugnt.

Hoppas att detta hjälper dig något.

Av Finlandssvensken
Skrivet av Scontan:

Han är i en sådan situation att han egentligen inte har pengar, utan kommer få hjälp. Så the less the better samtidigt så behöver de bli lite hållbarhet.

Och när det bara handlar om egentligen 3 delar att köpa i dagsläget tror jag att jag föredrar nytt, beroende på vad som krävs för pengar för att det ska bli en okey lösning.

Har sett så kallade uppgraderingspaket från 2500 och uppåt, vilket inte är jättemånga kronor. Däremot har jag inte själv koll på vad för prestanda man kan förvänta sig utav dem. Eller om man kan hitta något som spelar i samma liga som det grafikkortet jag har över.

AMD Radeon 7950 Ghost 3GB DDR tror jag det heter, nästan helt säker.

Edit:
https://www.komplett.se/uppgraderingspaket-intel-core-i5-4460...

Här är ett exempel på paket. Är det prisvärt? Räcker det till ovan nämnda spel och kanske något mer de närmaste åren?

Om någon av er har grepp om överklockning, finns ju G3258 Anniversary för en mindre summa. Kombinera det med ett trevligt Z97-kort samt 8GB minne så ska det nog gå vägen. Dock vore det bra att köpa någon trevlig kylare för att överklocka. En 212 Evo bör gå bra så länge man inte försöker dra upp den till alltför höga frekvenser. Ca. 4-4.4 GHz kan gå bra med en 212 EVO, lite beroende på exemplaret. I regel om man kan hålla sig under 1.3V fungerar en "budgetkylare" typ 212 EVO fint. Kör själv en billigare kylare idag och sitter på 4.2 GHz med en 3570k. Se bara till, som sagt, att det rör sig om ett Z97-kort då det är det är det enda egentligen chipsettet för överklockning från Intel just nu (som är någorlunda nytt d.v.s.) Och 8GB av det billigaste minne du hittar. Minne är sak samma egentligen. Kom bara ihåg att om det är dålig ventilation i hans låda kan det vara lönt att gå upp till något med en heatsink för att försäkra sig om att inte minnena överhettas. Det är inte särskilt troligt att de gör det, men som ett tips bara.

Här är vad jag slängde ihop som hastigast:

RAM: https://www.komplett.se/hyperx-fury-ddr3-1600mhz-8gb-red/8128...
Mobo: https://www.komplett.se/asus-z97-p-socket-1150/818283
CPU: https://www.komplett.se/intel-pentium-anniversary-edition-g32...
Kylare: https://www.komplett.se/cooler-master-hyper-212-evo-cpu-kylar...

Blir strax under 2 700 sek tillsammans, men ger dig väldigt mycket bang for the buck. Hoppas detta kan hjälpa er.

Av Finlandssvensken
Skrivet av alfapsycho:

SSD har jag, det går väll bara att stoppa in den jag har nu i den nya datorn?

Jag har inte glömt någon del va?

För 50 kronor mer får du t.ex. ett http://www.inet.se/produkt/6909881/be-quiet-pure-power-l8-600... vilket jag klart rekommenderar framför ett CX-agg. CX-aggen är lite ökända för att ha lite olika problem, dessvärre.

Av Finlandssvensken

Får man fråga varför du går på en gammal sockel idag? Vad jag kan se bör priset gå jämt ut. Ja, bortsett från minnet så klart. Men vill du även hålla dig "modern" en tid framöver, skulle jag satsat på DDR4 om det bara är möjligt.

Av Finlandssvensken
Skrivet av Treant:

MSI/Strix. Både är halvpassiva.

Just det. Hamnar kanske 300 kronor över budgeten med X99 och ett 970, men det ska nog vara lugnt. Tack för dina svar!

Av Finlandssvensken
Skrivet av Treant:

Ja, processor är ju viktigare än GPU i detta fall? 970 är ju fortfarande ett bra kort, maxar alla spel i 1080p.

Jo det är egentligen en av de större frågetecknen jag försöker räta ut just nu: Om det är värt att byta till X99 och byta ut 500 CUDA-kärnor samt ett mindre antal FPS i spel. Som du säger är det ju inte som att ett 970 kommer ha några större problem med dagens spel eller de som är på kommande inom en snar framtid.

EDIT: Vilket 970 tycker du jag bör gå på? Strix eller något annat? Tystnad är väl den största skillnaden, så gott rykte med coil whine och så vore fint.

Av Finlandssvensken

Det är nästan exakt de grejer jag kollat på. Har dock valt ett MSI Guard Pro-moderkort samt ett Super Flower Leadex 750W. Detta för att Leadex är bra mycket billigare än G2, som bygger på samma plattform. Fast hade jag gått upp till G2:s prispunkt skiljer det en ynka € för att få ett helt passivt agg som bör kunna driva runt riggen utan större bekymmer (ett Super Flower Golden Silent 500W 80+ Platinum).

Har även valt Be Quiets Dark Rock Pro 3 för CPU-kylning själv då jag (i videor jag kollat på) upplever den som tystare än Noctuas alternativ. Det är som om Noctua har något udda motorsurr medan detta inte är fallet för Be Quiet. Vet dock inte. Det är ju inte precis som att man behöver köra på 12V 24/7 eller så. Det blir att testa sig fram till en trevlig fläkthastighet och hålla den där, som jag gör nu också. Har dock sett en Dark Rock Pro 3 kyla en 5960X passivt, vilket jag imponerades enormt av då det är ett varmt chipp i jämförelse.

Om jag kör på en 5820k blir jag förmodligen tvungen att gå ner till ett GTX 970. Jag kör med 2st (3st framöver?) 1080p-skärmar så minnesbuggen ska inte påverka mig desto mer heller då de spel jag kör och kommer köra framöver (kommande BF: Hardline samt GTA: V som närmast kommande spel) inte bör kräva mer än 3GB VRAM för tillfället. Sen kommer man ju förmodligen att köpa nytt kort om något år eller sådär som de flesta av oss nog gör.

Av Finlandssvensken

Dator för spelande och videoredigering med budget på 17k

Hejsan, alla!

Förhoppningsvis kommer jag att ha möjlighet att införskaffa en ny dator småningom och därför tänkte jag bolla idéer med andra om vad det är jag bör satsa mest på.

Något som kan vara bra att veta är att jag är bosatt i Finland och budgeten ligger i verkligheten på 1 800€, vilket bör ligga sådär lagom nära 17 000 svenska kronor. Jag vill gärna vara ganska hård med den budgeten eftersom jag har svårt att få tag i pengar och det har varit en lång process att ta sig så här långt.

Jag spelar i dag framförallt Battlefield, Call of Duty och CS:GO och spelar in dessa och redigerar och håller på. Det är inte spelandet som drar upp budgeten. Jag är egentligen inte supermissnöjd med min nuvarande rigg för spelande, utan det handlar om redigering, eller främst renderingen som känns trög.

Så jag är ingen nybörjare på det här området och har tänkt till lite själv och kollat runt. För min budget bör jag kunna få tag i en av två olika kombinationer:
1. i7 4790k + GTX 980
2. i7 5820k + GTX 970

Ett av de absolut största kraven på den här maskinen är tystnad också. Jag förstår mycket väl att det är ett jobbigt krav för budgeten, men känner att det ska gå. När jag kollat runt på egen hand har jag valt Define R5 som chassi och bytit ut fläktarna till Bitfenix Spectre Pro-fläktar. Detta för att de har en väldigt hög CFM och därför även bör ha bättre luftflöde vid låga hastigheter än många av de fläktar som har ett rykte om sig att vara tystgående (läs Noctua, Be Quiet etc.) och därför bör man ju kunna köra dem på t.ex. 7 eller 5 volt enligt behov. Vet dock inte mer om fläktarna än jag sett i videor och undrar helt enkelt om någon annan har andra rekommendationer på det området?

Kommer att försöka få tag i semi-passivt grafikkort ur 900-serien och förmodligen ett passivt nätaggregat från Super Flower. Detta för att jag inte riktigt haft tur med Seasonic-plattformar hittills, så jag tänkte ge Super Flower en chans då det fått väldigt goda omdömen framförallt vad gäller ljudnivån.

Kommer att köra med 16GB RAM för stunden. Får knappast rum med mer i budgeten, dessvärre. Kommer antagligen gå upp till 32GB så fort tillfälle ges för att kunna dedikera mer för renderingen och snabba på den ytterligare.

Kommer att slänga in en 250GB SSD från Crucial (MX100) samt min WD Green från nuvarande maskinen som kommer att passeras vidare inom familjen förutom den hårddisken.

Har ni några konkreta tips eller rekommendationer att komma med? Det handlar om en komplett dator utan OS för 17 000 svenska, som sagt.

Tacksam för alla insikter! Det är fritt fram att länka på svenska sidor, jag klarar av att söka på internet så mycket för att hitta det här i landet hehe.

Av Finlandssvensken
Skrivet av Cooling23:

Joda det går.

Jag hade köpt detta. Grafikkort kan man enkelt uppgradera senare.

En B85-bräda med en 4690k? Klingar falskt i mina öron iaf. Jag röstar på RAM och grafikkort själv. Det är där man får den största boosten i 99% av spelen.

Av Finlandssvensken
Skrivet av Cooling23:

Oj du har rätt!

Skickades från m.sweclockers.com

Jag ändrade om inlägget i alla fall för att nämna mild överklockning också, eftersom det var lite otydligt.

Av Finlandssvensken
Skrivet av Cooling23:

Jag använder hyper 212 Evo med överklockat CPU utan problem. Ligger på 50 c i load.

Skickades från m.sweclockers.com

Om du ser längre ner, ser du att jag nämner högre och lägre överklockningar. Jag kör en taskig Thermalright True Spirit 120 på en överklockad 3570K, så jag är mycket medveten om vad billigare kylare är kapabla till.

Av Finlandssvensken
Skrivet av Golztv:

Skaffade H80i . Funkar perfa atm..
Du kan inte förklara hur man klockar? DÅ jag är helt borta inom voltage etc o hur mycket man ska göra o ge..

Det är svårt att säga då varje processsor är olika. Somliga kan gå upp till 5GHz utan större problem medan andra inte kommer över 4,2.

När det kommer till spänning/voltage ska du se till at hålla dig under 1,3 för dagligt bruk. Haswell, i likhet med Ivy Bridge, tar skada vid 1,4 och man brukar dra tillbaka till <1,3 för säkerhet.

Man måste nästan testa sig fram försiktigt.

Dock är de enda paramterarna du ska röra CPU voltage/vcore samt Clock Speed/Core Speed eller vad den nu heter i ditt BIOS. Du ska inte leka med t.ex. basklocken (BCLK) eller nåt sånt. Minnena brukar jag lämna också. Man kan slå på XMP, men det är allt.

Av Finlandssvensken

Japp, ser riktigt trevligt ut skulle jag säga! Vill man kan naturligtvis köra på typ en Hyper 212 EVO eller så för att få ner ljudnivån en hel del, men det är något du kan köpa till i efterhand om du tycker den väsnas också.

Av Finlandssvensken
Skrivet av interfeci:

tack!

Få se om jag ska kanske behåller h97 kortet iaf, kanske ska köpa en annan processor istället?

Angående grafikkortet då! räcker det inte att kliva ner på GT serien då? Har aldrig varit så förtjust i AMD

Mjo du skulle kunna kliva ner till säg en i5 4460 eller så. Det är fortfarande Haswell, men går inte att överklocka. Men den passar fint med det moderkortet!

Jag skulle inte rekommendera ett GT-kort. De är mer lämpade för simpel media, typ filmer och så där. Det är GTX-serierna som är anpassade för spelande. GTX 750 Ti är på inga sätt ett dåligt kort, försöker bara tänka om man skulle kunna klämma ut lite mer ur budgeten. Men eventuellt kan du få pressat in ett GTX 960 om du byter processor? Det hade varit en rejäl boost för spelandet!

Av Finlandssvensken
Skrivet av interfeci:

har inga planer på att överklocka men jag ska koll på ett h97 kort, är ju iaf en K processor.
Varför tycker du att jag ska köra på ATX?

Tycker du jag ska köpa ett styck 8gb ram minne eller ska jag köpa 2 st 4gb? Vilket är bäst?

Det är Z97 du ska ha ifall att du nu skulle få för dig att överklocka framöver

De billigaste z97-moderkorten är ATX, det är bara därför jag nämner det. Finns givetvis både mATX och mITX av dem också.

Jag hade personligen kört 2x4GB kanske. Du har redan en dator för spelande som kan komma att behöva mer RAM någon gång framöver, medan en streaming PC inte bör behöva mer än 8GB. Visst vore det säkert bra att ha, men känns onödigt ändå. Kör på det som är billigast, säger jag! Så länge det är 1600 MHz