Inlägg

Inlägg som Strumpa har skrivit i forumet
Av Strumpa
Skrivet av Naga:

Får ta och uppdatera as you go

Slänger upp lite bilder sen när allt kommer, får vänta lite på anslutningar då de inte fanns i lager.

Skrivet av Jygge:

Beställde också en sådan nu. Tänkte försöka att bara seriekoppla den med någon slags buzzer så det skjuter när sensorn sluter.

http://i.imgur.com/Gu4crFf.png

Av Strumpa
Skrivet av Jygge:

Ja jag såg nu att...

Ja, har ju tänkt ha en nivåmätare i toppen på reservoaren men är ju bara att skruva ut den och skruva på en anslutning med slang på om man vill tömma, köpte en extra anslutning

Trevligt, har du mätt upp exakt vart allt ska sitta innan eller?

Beställde allt jag tror behövs just nu.

http://i.imgur.com/DxWHi0O.png

Utbudet av slangar va ju sådär på Inet så fick bli en sådan här istället.

Alltså gått upp till 16mm i ytterdiameter. Är ganska säker på att jag kommer behöva en adapter om jag ska ha grejerna där jag tänkt så fick bli en trots allt.

Längtar!

Av Strumpa
Skrivet av Naga:

yes, men varje extra adapter är en potentiell läcka så jag undviker adaptrar så gott jag kan, mycket vanligare med läckor från adaptrar/quick-release-fästen än vad det är från bara compression fittings

Jag förstår, skippar nog adapter då! Tack

Av Strumpa
Skrivet av Nefrums:

Räkna hur måna fittings du behöver en gång till.

Det är bäst/lättast att sätta res precis före/ovanför pumpen. Det underlättar påfyllning av loopen.

Sen blir det enklare och snyggare om man har några 45/90 adaptrar, titta på din ritning och se om det finns ställen där det hade varit enklare om du slapp böja slangen. insuget till pumpen tex, där hade det nog varit bra med en 90 graders adapter.

Ja, märkte att jag tagit två för lite förut xD Men du, adaptrar är väl inte riktigt samma som fittings, utan måste man ha först en fitting och på den en adapter då eller hur funker det? EDIT: Eller ahaaa, man kör först in en adapter sen en fitting i den va?

Skrivet av Jygge:

nivågivaren kan man sätta i reservoaren gänga G 1/4 ha den som varning för för lågt vatten läge den kan tända en lysdiod typ

Jo, men menade mest vilken typ av nivågivare du tänkt dig? Den som är 77mm passar som inte på reservoaren du valt!

Av Strumpa
Skrivet av Jygge:

vad jag vet bör pumpen sitta lågt för att den då har säkert med vatten
har kollat lite runt reservoaren ska mata vatten till pumpen samt man kan fylla i den och av lufta med den
som det verka behöver inte reservoaren sitta högt för att funka
kolla lite på you tube om att bygga vatten kylning

Vad tänker du använda för nivågivare?

Verkar ju som att man kan placera grejerna lite hur man vill. Lite jobbigt för jag har ganska många möjligheter med mitt chassi.

Av Strumpa
Skrivet av Naga:

Om du vill ha en stark så är det ...

Tack för alla bra tips!

Pysslade ihop en liten köplista på coolerkit, dom kanske är dyra men vet inte vilken sida som är bäst!

http://i.imgur.com/vbQUCPu.jpg

Något jag missat?

Reservoaren vill jag ha för att kunna sätta i en sådan här. Vet att det kanske är lite onödigt men är bra att få med mig en säkerhetsaspekt i mitt projekt.

Kan man placera pumpen och reservoaren hur som helst eller? Antar att man vill ha pumpen långt nere men är lite osäker.

Paintade ihop lite hur det skulle kunna gå att placera utrustningen. Finns ju lite olika möjligheter för chassit är ganska stort.

http://i.imgur.com/SOULPxN.jpg

http://i.imgur.com/ru45VDf.jpg

Vad tycks?

Av Strumpa

Köpråd vattenkylning

Halloj!

Behöver lite råd och hoppas jag lägger tråden på rätt ställe
Håller på med ett projekt där jag ska vattenkyla datorn och sedan styra fläktarna efter temperatur med hjälp av en arduino, har en tråd här.

Det som ska vattenkylas är min i7 2600K, alltså socket 1155, och även en GTX 590. Har redan lite grejer hemma och är trött på att vänta nu så tänkte beställa resten så fort som möjligt, men behöver lite köpråd alltså.

Grejer jag redan har är:

Radiatorn kommer sitta i toppen på mitt Haf X chassi.

Till CPUn har jag i princip bestämt mig för EK Supremacy Evo men resten av delarna är en gåta för mig.

Resten av delarna jag läst mig till att jag behöver:

  • Pump

  • Pump topp?

  • Resorvar - Vill gärna ha nivåmätare som skickar till arduinon

  • Resorvar topp?

  • Slangar

  • Kylvätska

  • Nipplar

  • Fittings

  • Adapters

  • T Kors med ventil för tömning?

  • Fästanordningar, buntband, slangklämmor

  • Flödesgivare?

  • Vattentempgivare?

  • Filter?

Har jag missat något på listan som jag behöver? Vattentemp och flödesgivare är jag osäker på om jag behöver/vill ha men tar gärna emot tips om någon har erfarenhet av det.

Behöver lite tips på vilka delar som är bra och passar bra till systemet jag tänkt att bygga. Vill gärna ha en ganska stark pump för att kunna utöka systemet i framtiden. Annat än det har jag inga direkta önskemål, är inte ute efter att det ska se så väldans snyggt ut med färgat vatten osv. utan funktionalliteten är viktigast.

Undrar också vilken storlek på slang jag behöver.

Tackar så hemsk mycket för svar!

Mvh, Henrik

Av Strumpa
Skrivet av Metallic_a:

Japp, misstänker att han väljer den som ser ut som en rymdfarkost, den svart röda.
Känns helt ok att lägga ut pengar nu.
Tack igen:)

Få honom att välja komplett datorn. Den har bättre grafikkort!

Av Strumpa
Skrivet av Barra85:

Här händer det grejjer, kul!
TIP120 ökar strömmen med 1000(klarar 5A som mest), de transistorer du har vet jag inte då jag inte hittade datablad för de.
Om du följt guiden ser du att han kör med en resistor på 1kOhm mellan arduinon, personligen kan jag tycka det är lite lågt, du behöver inte så mycket ström i kretsen, vanligt är att man kör med 2.2kOhm.
Med andra ord så strömmen du skickar in i B(base) styr vilken ström du får mellan E och C.
Har du inte en TIP120 och väldigt gärna vill ha en så bör du kunna bygga en egen med de transistorer,motstånd samt dioder du har i dina kit. TIP120 består av 2 transistorer(NPN), 2 motstånd och 1 diod. Enklast är ju dock att köpa ett gäng, de kostar ju inte så många kronor.

Angående temperatur borde du kunna få till värdet via den vita kabeln då den skickar en digital signal. Hur du får upp det på displayen vet jag inte då jag inte använt mig utav den du har.

Kör en fläkt och mät upp både ström och spänning så vet du vad de "drar" styck. Det de delar på vid flera blir ju då strömmen.

Du måste väl mena spänning istället för ström i ditt inlägg? Strömmen som man får bestäms väl av t.ex. fläkten? kanske har fel!

Ett motstånd ger väl ett spänningsfall? Testade byta till ett annat motstånd i min fläktkrets, så att spänningen som arduinon skickade ut blev mindre, då kom det mycket riktigt mindre spänning till fläkten.
Om jag kör utan motstånd till den transistor som bara gav 6V vid 255 borde alltså kunna köra igenom mera spänning om jag tar bort motståndet helt mellan arduino och base?

Här är de transistorer jag har.

http://i.imgur.com/j7nOj4q.jpg

Högerklicka och välj "Öppna bild på egen flik" för större version

Hur menar du med den vita kabeln? Den måste väl först in i arduinon och sedan kan jag väl använda den temperatur jag får för att styra fläktarna? kan inte programmera men något i stil med: if temperature = >50 fan goes 100% haha

Skrivet av DavidtheDoom:

Låter nästan som att det hade räckt med en ATTiny45 på detta. 2kB kod måste ju räcka för ett simpelt program som detta.
Tror utformningen av PI-regulatorn är det mest avancerade av detta.
Personligen hade jag nog matat ut en PWM signal till en optokopplare som styr en 12V transistor och på så sätt matar DC-fläktar med PWM-signal. Eventuellt hade man kunnat mata in PWM-signalen direkt i en "solid state Relay" och drivit samtliga fläktar på denna.

Hur menar du, att köpa en ATtiny45 och programmera den med arduinon sen behöver jag inte arduinon mer? Kanske det, hade ju vart bra att kunna ha arduinon till annat sen men kanske är för avancerat.

Hur funkar en optokopplare, kan man skicka en PWM signal till den, så skickar den vidare en annan signal då eller? Varför inte bara styra transistorn direkt som jag gör nu? Funkar ju dock inte så bra så jag kör nu för behöver ju en transistor per fläkt och det är väl inte önskvärt direkt.

Ditt sista alternativ lät attraktivt. Vill ju använda så få komponenter som möjligt för att uppnå det jag vill. Får läsa om solid state relay för kan bara hur ett vanligt relä fungerar.

Skrivet av -=Mr_B=-:

Hela det här bygget har väldigt starka "för att det går" vibbar, det finns färdiga lösningar som gör jobbet för mindre pengar. Men att skapa själv, examensarbete eller ej, är alltid kul. Så jag gör tummen upp.
B!

Ja, du har rätt. Behöver inte bättre kylning till datorn men det passar in på min utbildning då vi läst om värmeväxlare. Pillat lite med PLC och regulatorer i skolan också så jag fick mersmak

Tackar för svar allihopa!

Av Strumpa

Har nu införskaffat lite arduino grejer att laborera med.

Det jag köpte var:

  • Arduino Uno Rev 3

  • 20 st transistorer

  • 200st resistorer

  • 100st keramisk kondensatorer

  • 50st elektrolytisk kondensator

  • hane till hane och hona till hona kopplingskablar

  • rotary encoder

  • 100st dioder

  • breadboard

  • LCD shield med keypad

  • vattentät tempsensor DS18B20

  • lite LED lampor

  • 2 st LM317T spänningsregulatorer

Testat lite de senaste dagarna med lite olika exempel som finns i arduino programmet, LED example och lite exempel för LCD displayen.

http://i.imgur.com/vVnnxmT.jpg

Följde den här guiden för att koppla in min tempsensor och testa lite. http://www.tweaking4all.com/hardware/arduino/arduino-ds18b20-...
Funkade utmärkt, hade vart kul att skriva temperaturen till skärmen men får testa senare.

http://i.imgur.com/XtB04lq.jpg

http://i.imgur.com/IAv34H3.jpg

Sista "projektet" var att koppla in en fläkt för att kunna styra den via PWM. Har ett stort batteri på 12V så det passa ju utmärkt för att testa med. Följde guiden här men testade med en annan transistor(BUF742S) då jag inte hade en sådan de hade i guiden. http://www.instructables.com/id/Use-Arduino-with-TIP120-trans...

http://i.imgur.com/jXEAxOT.jpg

Funkade alldeles utmärkt och transistorn ger ungefär 11.75volt vid 255 på arduinon. Kopplade in en till fläkt på samma punkter där den första fläkten satt och detta fungera ju med fast båda fläktarna verkade ju dela på spänningen så de gick långsammare än vid bara en fläkt.

Tänkte då att jag kanske måste göra en egen transistorkrets för varje fläkt. Testade med detta och jodå, det funka bättre men den andra transistorn(BUF654) jag har släpper bara igenom ungefär 6V vid max på arduinon. Har ingen koll på vad detta beror på

Här är koden för testet med två fläktar:

int Transistor1 = 11; int Transistor2 = 10; void setup() { pinMode(Transistor1, OUTPUT); analogWrite(Transistor1, 255); pinMode(Transistor2, OUTPUT); analogWrite(Transistor2, 255); } void loop() { }

Som ni förstår har jag tusentals frågor, ställer inte alla här med några som någon kanske vill hjälpa mig med! En grej jag definitivt kommit fram till är att ni i tråden som skrev att det var enkelt med arduino och allt i princip fanns att copypasta från nätet vet ju inte vad ni snackar om ^^

Hur ska man veta vad för transistorer man behöver, hittar ingen information om hur mycket ström en transistor levererar men beror det på hur mycket ström som skickas till basen på den?

Skulle lösningen med fläktarna kunna användas till mitt slutgiltliga projekt eller ska jag leta efter en annan lösning?

Av Strumpa
Skrivet av Otur:

Mycket av ditt projekt låter som en aquaero, ex Aquaero 5.
Med den fungerar det som så att den kopplas till datorn via USB och man skickar moderkortets data till den genom ex. openhardwaremonitor. Man ställer in en fast utsignal som den använder när det inte finns några mätvärden att tillgå, ex vid uppstart av datorn.

Du kan ju snegla lite på deras projekt aquasuite om du vill ha inspiration, för det är i princip en sådan du kommer bygga fast inte lika avancerad.

Intressant! Är ju precis en sådan jag vill bygga! Den där är nog lite mer avancerad bara precis som du säger. Hade nog varit ganska mycket bekvämare och enklare men eftersom det är ett projekt i skolan så får det nog bli att jag försöker bygga en egen.

Hade dock vart väldigt bra om man kunde få till det som produkten du visa. Mycket information på skärmen men även en bra mjukvara för att enkelt visa upp allting. Synd att jag inte kan programmera

Av Strumpa

Fick hem ett litet paket idag som innehöll:
ett GTX 590 med EK FC 590 vattenblock
EK - CoolStream RAD XTX 360
Tre stycken Enermax UCMA12 fläktar

Tog lite bilder för er som är intresserade!

http://www.pictures.se/bilder/I0Lkt.jpg

http://www.pictures.se/bilder/m6APR.jpg

http://www.pictures.se/bilder/bLCAh.jpg

http://www.pictures.se/bilder/B4Za.jpg

Om lite fundersam över GPU blockets vikt. Mitt grafikkort med fläktkylare hänger ju nästan lite men detta kommer ju bryta PCIe slotten med sin vikt!

Av Strumpa
Skrivet av subonez:

Hej på er.

Tänkte ställa min första fråga här på forumet så ni får inte skratta I Intel 2500k och 2600k påverkar den inbyggda GPUn processorns prestanda? Har en 2500k och kör nu med det inbyggda men vad jag förstått det så använder den en av kanalerna i CPUn vilket i alla fall borde generera värme och ta prestanda?

Som det är nu kör jag stockkylaren och tycker att den går lite väl varmt ca 32 grade Idle.

Ha en fortsatt bra dag och en trevlig helg.

Hej!

Tror faktiskt det kan påverka processorn en liten aning. Men vad jag kunde läsa mig till på google så var de inte märkbart. Tydligen så använder det dock en del RAM-minne.

Varför använder du inte ditt 570?

Tycker själv inte att 32 grader i idle är mycket, speciellt inte med referenskylaren. Kan dock hända att processorn blir några grader varmare när du kör med den som grafikenhet.

Av Strumpa
Skrivet av Ain0k:

Systemkraven för GTA V släppta:
http://wccftech.com/gta-pc-pc-requirements-unveiled/

Ser inte så farligt ut.
Hoppas min 4670k och GTX770it räcker till lite ögongodis

Tänkte först halleluja, men blev misstänksam för de var så himla låga krav så läste jag hela artikeln och såg att de inte var officiella!

Av Strumpa
Skrivet av cheben:

Hur mycket sämre värmeöverföring det blir vet jag inte, men räkna med en viss försämring eftersom du lägger i något emellan. Bästa hade ju varit om du kunde få ut en signal från datorn. Borde gå att lösa, men jag vet inte hur.

Jag tror du har missförstått lite hur jag menar med prestanda. Det jag menar är att om du tittar på CPU och GPU individuellt så kan du justera efter att hålla dem på bra nivå individuellt. Tittar du på vatten så kan du bara hålla vattnet kallt nog för ett worst case scenario.

Du får tänka på en sak om du skall titta på CPU och GPU direkt. Du behöver förutse vad som händer (Googla PID regulator). Tänk dig detta. Ditt CPU block behöver vatten som är max 50 grader varmt, och ditt GPU block kräver max 40 grader. Du belastar CPU och den håller sig sval nog eftersom ditt vatten är 50 grader varmt. Vad händer nu om du lastar GPU fullt helt plötsligt? Jo, du kommer överhetta GPUn med 10 grader. Hur troligt detta scenario är beror på hur du använder datorn. Men ha det i bakhuvudet.

Den regulatorn jag har gjort är en enkel termistor som är kopplad till en transistor. När resistansen genom termistorn ändras varvar fläktarna upp eller ner. En vridresistor används för att ställa in när fläktarna skall starta, och hur aggressivt det blir. Extremt enkelt

Googlade lite och tydligen är det ingen bra idé att lägga en sån där probe mellan block och cpu. Det man gör är tydligen att tejpa fast det på sidan av cpu eller på blocket så nära som möjligt. Så var det i alla fall på de sensorer jag kunde hitta nu, någon skrev att han hade en som kunde sitta under processorn vid pinsen fast vet inte riktigt om det stämmer.

Kommer troligtvis köra på någon sådan slags sensor för både cpu och gpu. Kan inte hitta några sätt att skicka temperaturerna till arduinon direkt från moderkortet. Hade nog definitivt inte gått med GPU tempen i alla fall.

Det som jag tror är mitt enda andra alternativ för att få temps är att koppla datorn till arduino och på den vägen skicka tempvärden från något program t.ex. coretemp, realtemp eller något liknande.
Problemet med detta är ju att man måste ha ett program på datorn på i bakgrunden som startar av sig själv och inte märks. Frågan är också vad arduinon ska göra innan operativsystemet har startat vid en uppstart etc.
Känns inte riktigt som man vill vara bunden till datorns mjukvara.

Är inte riktigt mästare på PID regulatorer. Men vad jag vet är att man kan använda arduinon som en.
Scenariot du beskriver måste ju enkelt kunna undvikas genom hur man programmerar arduino? Man måste ju kunna t.ex. välja en maxgräns för t.ex. GPU och om den når den så går fläktarna max. Eller så kanske man kan addera cpu och gpu temp och använda det som ett börvärde eller kanske det finns ett annat sätt.

Din regulator låter mycket simpel. Kanske något sådant man skulle försöka sig på istället!

Av Strumpa
Skrivet av cheben:

För radiatorfläktar har du praktiskt 2 alternativ. Antingen så använder du GPU/CPU temperatur och gasar på om en av dem går för högt. Det kommer troligtvis bli mest "fined tuned" och elegant lösning, men du kan ev behöva läsa på lite om reglerteknik då systemet blir lite mer komplicerat om du vill ha "optimal" prestanda, dvs optimera ljudnivå mot temperatur. Står du ut med att ha någon grads marginal så kan du göra det med enklare modell. Mätning gör du antingen genom att plocka ut signal från datorn (no idea hur, jag kan termodynamik, inte programmering^^) eller med en temperaturprobe under blocket, det finns tunna gjorda för att placeras mellan chip och block.

Jag har byggt, men ej än använt en enkel fläktstyrning som går på vattentemperatur. Inte testad men jag tror stort på att den skall fungera. Den mäter vattentemperaturen och ökar fläkthastigheten med ökad temperatur. Temperaturen på GPU och CPU är _typ_ bunden till vattentemperaturen, hur bra det hänger ihop beror på hur mycket de lastas för tillfället. För att ställa in, testa att maxlasta CPU och GPU, när den ena är så varm du max vågar ha den, sätt den aktuella vattentemperaturen som måltemperatur för vattnet. Lite crude, men är det ett worst case scenario du testar så kommer det hålla temperaturerna låga nog. Sammanfattning:

Mäta CPU+GPU direkt:
+ Bättre prestanda (vad som menas beskrivs ovan)
+ Snyggare lösning
+ Mer tålig mot degraderad prestanda i block/pump
- Mer komplicerat system
- Fler mätpunkter
- Svårare att mäta

Mäta vattentemperatur
+ Enkelt att mäta
+ Enkel reglering
+ En mätpunkt
- Känslig för degraderad blockprestanda
- Kräver experimenterande
- Sämre prestanda

Du lägger upp det mycket bra. Det blir ju en mycket enkelt och väldigt trög reglering att mäta på vattnet kan jag tänka mig. Vill ju gärna ha lite action så kommer nog köra på att mäta CPU+GPU.
Riktigt bra att de finns tempgivare man kan ha under blocket ju! Vet du om en sådan skulle ge någon nämnvärd försämring av värmeöverföringsförmåga?

Hur byggde du din fläktstyrning om man får fråga? Känns som du kan ha många goda råd

Har idag köpt GPU block och en radiator.

Till mitt GTX 590 blev det ett EK FC590. Finns inte att få tag på nya block till mitt grafikkort så blev genom blocket och den trevlige herren som sålde det hade även en EK Coolstream RAD XTX 360 på hyllan som jag då också ska adoptera.

Tusen tack för feedback cheben!

Av Strumpa

Vill först och främst ursäkta att jag inte skrivit på ettag. Jul och sånt ni vet, men nu är jag tillbaka

Skrivet av Hieronymus Bosch:

"Räcker" vet nog bara du själv, än så länge. Den begränsande egenskapen blir nog antalet analoga ingångar -- 16 för Mega 2560, 12 för Due.

Jag skulle tro det räcker med en vanlig Duo. Kommer ha radiatorfläktar som ska styras, max 4 tror jag det är på radiatorer, chassifläktar kommer jag styra om det finns möjlighet till det men finns det ingen plats så skippar jag det. Vet inte riktigt hur det funkar med fläktarna. Måste man koppla in signalen som visar RPM till arduinon för att den ska kunna styra dem? Isåfall tar väl fläktarna upp 2 platser styck annars bara 1 om jag förstått det korrekt.

Sen är det ju givare som kommer behöva plats. De behöver väl bara en plats på arduinon och kommer väl vara max 3-4 stycken.

Plats för eventuell display med knappar hade också vart trevligt.

Är ju helt ny på sånt här som sagt så har inte någon koll vad som krävs riktigt som du kanske märker!

Skrivet av Hieronymus Bosch:

Oavsett hur produktifierad den färdiga lösningen ska bli så hade jag börjat med en [URL="http://www.kjell.com/sortiment/el/elektronik/elektroniklab/kopplingsplatta-lodfri-840-forbindelsepunkter-p36252knäckemackastor breadboard[/URL"] och minst två uppsättningar sladdar (hane-hane).
Tradera är ofta ett billigt sätt att fixa Arduino-relaterade saker

Ja, en sådan platta har jag kollat på så får bli en sådan då. Kablarna tar jag också.

Skrivet av Hieronymus Bosch:

Hmm, ganska bra ingredienser, men för lite av det mesta.

Okej, vad behöver jag mer utav för att kunna koppla in grejerna då?

Skrivet av Hieronymus Bosch:

För att bygga en funktionell prototyp på breadboard blir det nog väldigt lite lödning; bara sladdar till sensorerna (och även dessa borde gå att fixa utan lödning).

Avvaktar med lödpenna då.

Skrivet av cheben:

Nu har tråden gått ett tag, men jag kan svara på en av dina frågor högst upp.

Din CPU temp bestäms av 3 saker, vattentemperaturen, effekten samt vattenflödet. Jag skulle inte ge mig på att reglera flödet, det finns liten poäng med det, och kopplas GPU in så finns det risk att du lastar ena, men inte andra och därmed överhettar en av dem, låt det gå på fullt tryck hela tiden. Vattnet blir varmare ju mer effekt processorn utvecklar, men detta har en ganska stor tröghet, som beror av hur mycket vatten det finns i loopen. Det svarar med ca 0.024 grader/s om du har 1 l vatten, 100W effekt och ingen värmeförlust till omgivningen. Vid exakt samma värmelast kommer processorn bli varmare i denna takt med.

Angående att hålla koll på läckage etc, så tror jag inte på en tryck/fuktmätare. En tryckmätare kommer endast att reagera på en väldigt stor läcka (läs slang går av) och en fuktmätare kommer behöva sitta i direkt anslutning till komponenten som läcker. Däremot kanske en nivågivare skulle vara intressant, den kommer reagera på ett "catastrophic failure" men även på en långsam läcka över tid. Den kommer dessutom hålla koll på hur snabbt vatten avdunstar. För detta behövs såklart en tank i loopen och en nivågivare av något slag.

En annan ide kanske skulle vara att sätta tryckmätare i mitten av loopen eller en flödesmätare i slutet som håller koll på om block etc börjar bli smutsiga av valfri anledning?

Tack för svar! Jo, vad jag har förstått, som någon annan och du också nämnt så är det stor tröghet vilket gör att vattentemperaturen ändras för långsamt för att använda som "reglerfaktor" eller vad man ska kalla det.
Men vilken faktor ska man då använda?
Kan man inte koppla både CPU och GPU temp till arduinon på något vis. På så sätt skulle man kunna varva upp både pump och radiatorfläktar beroende på det. Då skulle man t.ex. kunna reglera pumpen på både CPU och GPU så om bara en av dem blev varma så ökade pumpen. Vet inte hur en sådan reglering skulle se ut och är osäker på om det ens skulle fungera.

Skippar nog pumpen ändå. Vi får se!

Men vilken temperatur ska man styra radiatorfläktarna på om man nu ska fokusera på dem. Om det inte går att koppla CPU och GPU temp från moderkortet så måste jag ju ha någon slags tempgivare. Vilken ska man ha och vart ska man placera den. Någon sa på radiatorn. Men då är det ju ändå vattnet man reglerar utifrån.

Är så osäker på vad man behöver för delar.

Har börjat kolla på lite vattenkylningsdelar hur som helst.
Här hittade jag massvis med CPU block. Har inte hunnit läsa om vilka som är bra är men någon som vet om det är en bra sida?

Har även hittat lite olika block till mitt GTX 590. Är väl inte det nyaste grafikkortet och är väl inte riktigt värt att vattenkyla men kan ju överklocka det lite senare kanske. Är faktiskt sugen på ett nytt nu inför GTA V men har tyvärr inte råd så det får bli detta.
EK hör man ju mycket om så kanske får bli ett sånt här.
EDIT: Efter att ha letat ytterligare så märker jag att det kanske inte går att få tag på ett nytt block som passar. Fanns inge på ebay just nu heller. får väl hålla utkik annars så är de ju bara att skippa grafikkortet eller så får vi se om jag kan skrapa ihop pengar till ett nytt.

Aquatuning hade många roligare saker för övervakning om ni kollar på deras sida. De hade dessutom pumpkontroller.
Även nivåmätare som man på något vis kan sätta i sin reservoar för att varna vid läckor.

Vi får se men jag snart beställa dessa grejer om ingen misstycker:

Arduino Uno Rev3
LCD Shield
Kopplingsplatta

Sen ska jag läsa upp mig på vad jag ska beställa för vattenkylningsdelar.

Av Strumpa
Skrivet av xXxlGurrAlxXx:

Ger bort en BF3 nyckel, god jul

Battlefield 3 Origin Key
82QQ-MU2L-AE9R-HGFV-G2UC

Tagen av någon! Tack hur som helst

Av Strumpa
Skrivet av DavidtheDoom:

Wow, such wall of text!

Kidding, bra jobbat, personligen måste jag upp till 1.365V för 4.5GHz. Så länge temps är okej så är det ingen fara.. Ser bra ut. Personligen hade jag sagt att det är ok att köra 1.31V för 4.5GHz således

Lätt hänt att man missar denna tråden i flödet över "mina trådar" när man har 7000+ inlägg. Blir många trådar som studsar upp och ner.

Tackar för svar
Kanske får skruva upp lite till då, har kört på 4.4ghz sen jag klockade nu å de har funkat utmärkt! Vill inte ha högre temps dock men håller på med ett vattenkylningsprojekt.

God jul!

Av Strumpa
Skrivet av HerrSvensson:

Kan ju då rekommendera att köpa till t.ex en LCD shield med lite knappar på: http://www.kjell.com/sortiment/el/elektronik/mikrokontroller/...

Eller om du vill rita grafer kanske en OLED display fungerar om budgeten tillåter: http://www.kjell.com/sortiment/el/elektronik/optokomponenter/...

Till dig skulle jag nog rekommendera den förstnämnda. Lätt att koppla in och en del knappar för att t.ex skifta vad som ska visas på displayen.

Det finns en insjö av I/O-komponenter gjorda för Arduino som är lätta att koppla in och komma igång med.

Den första skärmen får nog räcka till att börja med i alla fall!

Behöver lite hjälp med vad jag behöver mera. Finns ju massa olika typer av kretskort och grejer.
Räcker det med den vanliga modellen Arduino Uno Rev3 eller ska man kanske köpa någon annan modell till exempel den här Arduino Meda 2560 Rev3?

Finns ju en hel massa temperatursensorer och fukt/vattensensorer så det är ju mycket bra. Men kablar och liknande grejer har jag ingen koll på vad med behöver och sånt där breadboard, vad behöver man? Här finns ju t.ex. ett startkit, något att ha?
Kommer jag behöva löda mycket, i så fall blir det nog att införskaffa en lödpenna då den gamla är väl stor!