Inlägg

Inlägg som Strumpa har skrivit i forumet
Av Strumpa
Skrivet av Barra85:

Hade jag byggt något liknande(vilket jag blivit sugen på nu till min breadboard) hade jag velat haft följande funktion/interface:
-1 display med 3-4 rader där jag t.ex kan utläsa fläkt-hastighet(RPM), Önskad temperatur(börvärdet), faktisk temperatur(vatten), temperatur(CPU)
-1 vred där jag ställer in min önskade temperatur(läses/uppdateras på displayen)
Det svåra i det här är att få något att sköta regleringen. Den enkla mindre eleganta lösningen är att använda en arduino/raspberry och programmera den.
Den i mitt tycke svårare men elegantare lösningen är att använda mikroprocessor och programmera denna att sköta regleringen.

Arduino/raspberrys är ju "lättare" att hantera men de tar mycket större plats och kostar betydligt mer.
I ditt fall tror jag dock att det blir bra att köra med en Arduino, du kan ju fortfarande koppla in ett vred och en display!

Skrivet av Barra85:

Hade jag byggt något liknande(vilket jag blivit sugen på nu till min breadboard) hade jag velat haft följande funktion/interface:
-1 display med 3-4 rader där jag t.ex kan utläsa fläkt-hastighet(RPM), Önskad temperatur(börvärdet), faktisk temperatur(vatten), temperatur(CPU)
-1 vred där jag ställer in min önskade temperatur(läses/uppdateras på displayen)
Det svåra i det här är att få något att sköta regleringen. Den enkla mindre eleganta lösningen är att använda en arduino/raspberry och programmera den.
Den i mitt tycke svårare men elegantare lösningen är att använda mikroprocessor och programmera denna att sköta regleringen.

Arduino/raspberrys är ju "lättare" att hantera men de tar mycket större plats och kostar betydligt mer.
I ditt fall tror jag dock att det blir bra att köra med en Arduino, du kan ju fortfarande koppla in ett vred och en display!

Jag vill också gärna ha en slags display så man man se saker som börvärde, ärvärde och styrsignal. Kanske till och med någon slags "graf-ritare".
Vreden för att ställa in värden hade också varit väldigt fint att ha.

Jag har verkligen ingen koll alls på hur man skulle koppla in en mikroprocessor och det ingår inte riktigt i min utbildning.
Har definitivt ingen platsbrist och en arduino kostar ju två hundralappar vilket jag kan tycka det är värt!

Ska iväg och köpa en nu

Av Strumpa
Skrivet av HerrSvensson:

När jag läser att det ska göras som ett examensarbete slår det mig om det inte är för "enkelt". Om du bara tänkt att ta in temperaturvärden och justerat fläkthastigheten efter detta bör du kanske fundera på om det är tillräckligt. Hur pass avancerad hade du tänkt dig att styrningen skulle vara? Har du tänkt att arduinon skall ha ytterligare funktionalitet?

Det kanske stämmer det du säger. Tror inte det skulle bli för enkelt just för examensarbetets skulle men kanske för mig skull. Har ju inte så någon kunskap om Arduino det var därför jag skapa tråden för jag vet ju inte svårighetsgraden.

Man skulle väl kunna använda fler tempgivare och styra varenda fläkt i hela chassit. Sen kan man ju analysera radiatorns kylförmåga beroende på lufttemperatur och luftflöde i chassit.
Hur pass avancerat skulle det kunna vara tror du och vad för mer funktioner skulle arduinon kunna utföra? Vill absolut inte att det ska vara så lätt som möjligt!

Har funderat lite på att använda en tryckmätare i vattensystemet för för att upptäcka läckage, kanske finns det något annat sätt att upptäcka läckage på typ en fuktighetsmätare eller flera, vilka man kan koppla in och om den gör utslag eller trycket sjunker så stoppar pumpen och kanske någon högtalare låter och lampa blinkar ungefär.

Kanske man kan koppla in arduinon med min fläktkontroller för någon slags funktion men nu tänker jag bara högt!

Kom gärna med förslag!

Av Strumpa
Skrivet av Barra85:

Precis, din lösning och min lösning är exakt samma sak förutom att du löser det med en arduino och jag med enklare komponenter.
Du vill ju styra tempen med hjälp av en arduino, det du kan/kommer göra med den är att läsa av temperaturen på radiator/vatten/vad-som-helst. Köra in det mätvärdet i en programsnutt på din arduino och anpassa fläkthastigheten(då fläkthastigheten styr vattentemp). Detta kommer att fungera, lite bök med det elektriska såklart för att driva fläkten/fläktarna.

Jag anser då att en Arduino är på tok för kraftig/overkill för ett såpass simpelt ändamål. Du ska fästa den inne i chassit(vilket är ganska lätt då den är liten), du ska ha en strömförsörjning till den,möjlighet till skärm?Nätverk?Tangentbord?

Mitt förslag är ju egentligen en fläktkontroller som du säger men att customiza den till något eget. Den gör det den ska och inget mer. Är ju en helt annan teknisk nivå såklart då elkunskaperna kommer på fråga.

Men om du är ute efter att ha kul med en Arduino är det helt klart en bra ide' då du både får känna på mjukvara och hårdvara.

Du skulle ju inte styra skrivbordslampan med en arduino, du skulle ju köpa en strömbrytare till det. Lite det tänket jag är ute efter.

Vad för komponenter tänkte du att jag kan använda mig av istället? Är helt klart öppen för förslag! Vill dock gärna att det ska fungera som en regulator där man väljer ett börvärde och sedan styrs fläktarna och ev. pump automatiskt för att hålla det börvärdet.

Förstår att det kan bli bökigt att koppla in men tänk på att jag gör detta för att lära mig.

Jag trodde det var precis sånna här grejer man kunde använda Arduino till. Är säker på att man kan använda det till andra saker men i liten skala för hemmabruk och bara för att lära mig tror jag detta kan bli bra. Tangentbord, skärm osv är jag osäker på om man ens kan koppla in i kortet, kanske man kan ha en liten panel för att ställa in och kontrollera värden men det är väl inget grafikkort som på en vanlig dator direkt?

Att modifiera en fläktkontroller tror jag skulle bli mycket svårare än detta projektet då jag inte alls är kunnig om el. Men hur skulle man gå tillväga?
En Arduino som är programmerad gör ju också det den ska och inget mer.

Om jag var ute efter att t.ex. tända lampan beroende på tid eller hur ljust det är i rummet så hade jag kunnat tänka mig och använda en arduino med klocka eller ljussensor helt klart!

Av Strumpa
Skrivet av OskarW90:

Pumpen kan vara på konstant hastighet, gör ingen skillnad hur fort du trycker det genom blocket ( iaf inte nämnvärd).
Det du skulle kunna göra att att styra fläktarna efter temp på cpu/Vatten.

Detta känns dock väldigt onödigt, då du redan har den funktionen i moderkort. Känns mer som en uppfinning som är framtvingad för att man måste göra något.

Då var det som jag misstänkte med vattenflödet. Jag vet mycket väl att det finns bättre alternativ men detta vill jag göra som examensarbete och för att jag tycker det är roligt, behöver ingen effektivare kylning egentligen.

Skrivet av Killbom:

Det är både möjligt och "enkelt".

Du har rätt i att du skall använda en arduino. Skulle rekommendera en P eller PI regulator då systemet du skall styra är väldigt långsamt.

Skulle också rekommendera att du mäter temperaturen på en radiator eller dylikt istället för att mäta direkt på vattnet. Både radiatorerna och vattnet kommer ändra temperatur under belastning. Temperaturen kommer kunna sänkas av ökat vattenflöde men framför allt högre fläkthastighet.

Själva arduino programmet kommer bli ungefär 10 - 20 rader, det finns färdiga exempel på nätet så jag tror verkligen inte att du kommer beböa en bok. Den svåra delen kommer vara att bygga vattenkylningen, om du inte kan det redan. Slutligen att koppla sakerna till din arduino.

För att koppla ihop möget kommer du behöva driva fläktar och pump via nätagget då en arduino inte klarar det, vilket innebär att du kommer behöva koppla dem via transistorer vilket kan bli lite klurigt.

Mycket roligt att du tror det är både möjligt och enkelt! Blir till att införskaffa en Arduino i eftermiddag då jag ändå ska handla lite julklappar.

Kanske ska skippa att reglera pumpen då och bara reglera fläktarna beroende på radiotortempen som du pratar om.

Trodde att det skulle krävas mycket mer för att programmera arduinon men vad skönt om det bara blir så lite.

Jo, det kluriga blir väl att bygga ihop systemet. Har ingen erfarenhet alls.

Ska sätta mig ner och kolla ordentligt nu när jag fått det bekräftat att det går att utföra!

Tar gärna emot fler synpunkter, har väldigt mycket funderingar fortfarande!

Skrivet av Barra85:

Möjligt men onödigt ser jag det som. Visst att det är en kul grej men rent praktiskt är det ju inte så användbart, tar väldigt mycket plats för att justera en fläkthastighet samt bökigt med en extra dator för att styra det.
Om du ändå vill bygga något likt detta(då du behöver ett examensarbete) så skulle jag satsa på att bygga en panel för 5.25"-luckan.
Läs på lite om elektronik, ta fram en panel som visar exempelvis Vatten-temp, Fläkt-hastighet, ett litet vred där du kan öka/minska önskad vatten-temp o.s.v.

Både användbart samt lärorikt!

Varför är det inte användbart om jag får fråga? Och vad är det som tar plats, ett arduino kort är ju mycket litet och vattenkylningen kommer väl inte ta mer plats än någon annans vattenkylning? Har dessutom ett gigantiskt chassi så hade nog kunnat köra två loopar där inne

"ta fram en panel som visar exempelvis Vatten-temp, Fläkt-hastighet, ett litet vred där du kan öka/minska önskad vatten-temp o.s.v."
Hur menar du nu? En fläktkontroller? Har redan en men det ämnet är lite längre ifrån min utbildning.

Förstår inte riktigt din tanke, ska jag bygga ett vattenkylsystem och sen koppla till en fläktkontroller jag byggt som har vattentemp och fläkthastighet där jag kan ställa in börvärde på vattentempen? Låter väldigt likt det systemet jag har tänkt att bygga!

Av Strumpa

Vattenkylning reglerad av en Arduino

Hejsan!

Har absolut noll erfarenhet av varken vattenkylning eller arduino men går i tankarna om att bygga ett system för att kyla min processor och eventuellt grafikkort med.
Detta vill jag göra dels för att jag behöver göra ett examensarbete och för att jag tror det skulle bli väldigt roligt och lärorikt att bygga min egna värmeväxlare!

Innan jag börjar med något så vill jag bara veta om detta är genomförbart för mig som inte har någon erfarenhet av programmering. Jag tycker sånt här är roligt men det är inte kul när man inte förstår. Har ingen bekant som är kunnig så måste lära mig själv genom t.ex. böcker och internet. Finns det en möjlighet att genomföra detta på säg 4 månader? Har ganska mycket fritid.

Det ska alltså bli en vattenkylnings "loop" där vattenpumpen och fläktarna på radiotor styrs av ett Arduinokort, dessa styrs då beroende på t.ex. vattnets temperatur eller kanske CPU temperatur. Kan ju ha tempgivare lite överallt, i vattnet om det går men även i chassit.

Kan tänka mig att lägga några tusen på det här, vad jag vet är arduino billigt men vattenkylningsdelar är dyrt.
Delar som skulle behövas:

Arduino(vad behöver man) och kanske en bok om ämnet?
Vattenpump som är reglerbar?
Kanske en vattentank är inte säker om man använder sig av det?
Radiator
Fläktar PWM?
Tempgivare
Slangar
Kopplingar och diverse
CPU block
Eventuellt GPU block

Hade detta funkat i praktiken. Ändras vattnets temperatur nämnvärt beroende på hur varm processorn är, t.ex. om processorn jobbar mycket, blir vattnet varmare än under idle då?
Kyls processorn mer om man skickar vatten med högre hastighet genom blocket?
Hur ska man programmera Arduinon? Har läst att man kan använda den som PID-regulator så det borde ju gå. Kanske man skulle kunna använda sig av RPi istället, har läst att arduino är driftsäkrare dock!

Hur är det sedan med uppgradering? Är det nya kylblock som gäller så fort man byter processor eller grafikkort? Hade ju varit kul att kunna ha kvar ett sånt här system länge.

Har väldigt många funderingar kring det här. Vill verkligen göra det men är inget geni och vill inte börja på något jag inte kan avsluta.
Vill väldigt gärna ha synpunkter om vad som helst rörande så är väldigt tacksam för alla synpunkter!

Men först och främst, är detta möjligt?

Mvh
Strumpa

Av Strumpa

Gå in i BIOS och välj tillbaka default settings. Sen får du läsa på om hur du ska gå tillväga för att överklocka. Läs här på forumet och använd google. Om du sätter dig ned en heldag så hinner du både läsa och klocka lite!

Först om främst tycker jag du ska börja med att se över till kylning.
Hur är luftflödet i chassit, vilket chassi är det, hur många fläktar sitter det i det och hur är dessa monterade?

Din processor blir alldeles för varm!
Du har ju redan en bra kylare så måste du kolla över så den är korrekt monterad och att du har lagt på kylpastan på ett bra vis.
Kolla på videon här, kör på t.ex. krysset eller ärtmetoden fast använd kanske inte riktigt så mycket han tar i videon!
Kylaren ska sitta fast ordentligt. Hur blåser fläktarna på kylarn?

Av Strumpa

Riktigt fina priser, bara till att gratulera vinnarna!

Av Strumpa

Köp Arduino eller RaspberryPi, koppla ihop med alla fläktar och börja programmera! Styr vattenpump om du pysslar med sådant också

Av Strumpa

Halloj!

Har suttit och klockat hela dagen och har kommit fram till 4.5ghz med 1.328V på min i7 2600k.
Har inga direkta frågor utan vill någon ta en titt och skänka en åsikt eller två om hur jag gått tillväga och vad jag bör göra härnäst så skulle jag bli evigt tacksam! Är något knasigt får ni gärna säga till alltså

Standard frekvens ligger på 3.8ghz med spänning på 1.248V(tror jag)
Började först med att ändra inställningar i BIOS. Dessa hittade jag i guiden på förstasidan men mycket genom google.

Sedan var det dags att börja öka multipliern.
Körde från början på manuell spänning när jag skulle hitta högsta frekvensen jag kunde ha utan att höja spänningen(Core Voltage).
Var bara att höja multipliern ett steg i taget och köra tester mellan varje steg.
För att testa stabiliteten körde jag Prime95 med dessa inställningar jag hittade här.
Först dessa inställningar i 20-30 minuter - Custom, 8 torture threads, min FFT size 1344, max FFT size 1344, 14500 MB memory, time to run each FFT size 1 minute)
Om det funka bra så öka man båda 1344 talen till 1792.

Vid 4.2ghz fick jag första BSOD när jag körde Prime95. Hade läst att det kunde ge ökad stabilitet om man sänkte CPU PLL spänningen så det försökte jag mig på men det blev ingen större skillnad så la tillbaks den i auto.
Var alltså enligt mina kunskaper tvungen att höja Core Voltage för att få det att gå stabilt.
Först så ändrade jag dock från att köra spänningen manuellt till offset. Vet inte riktigt vad skillnaden är men var tvungen att sätta Vcore Phase Control på Optimized för att kunna lägga över till offset.

Först låg den orörd när windows startade men såg i CPU-Z att Core Voltage var för hög(runt 1.398V) så ändrade offseten till -0.150 för att få Core Voltage nära standard spänningen som jag hade tidigare.
Nu funkade 4.2ghz fint i Prime95 så då var jag redo att höja multipliern ytterligare.

Minskar offseten vilket höjer Core Voltage i takt med att jag höjer multipliern. Först höjer jag multiplern tills Prime95 crashar och därefter höjer jag spänningen tills den inte längre crashar och börjar sedan om.
Vid 4.3ghz ligger jag på -0.130 offset för att få det stabilt vilket resulterar i 1.272V(toppar 1.28V ibland)

4.4ghz behövde -0.110 offset som gav 1.296V(toppar 1.304V)

4.5ghz testade jag lite mer med att ändra CPU PLL spänningen men det gick inte så bra så la tillbaka den i auto ännu en gång. Det som fick det att bli stabilt var offset på -0.080 som gav 1.320V(toppar 1.328-1.336V)
Ville ju få lägre Core Voltage dock så testade med att sänka CPU PLL. Sänkte i olika steg ända ned till 1.5V men det verka inte ha någon betydelse på varken stabilitet eller temperatur.

Temperaturer jag får är max 65C grader i Prime95. Sticker iväg betydligt mer när man kör Intel Burn Test dock, men det ska tydligen vara en riktigt värmeframkallare.

Kommer nu under natten köra stresstester.

Här följer bilder på de BIOS inställningar jag avslutar dagen med!

http://www.pictures.se/bilder/rlJ2I.jpg

http://www.pictures.se/bilder/XBwbO.jpg

http://www.pictures.se/bilder/95Mab.jpg

http://www.pictures.se/bilder/hx0Xo.jpg

http://www.pictures.se/bilder/HyYqK.jpg

http://www.pictures.se/bilder/zodJ.jpg

http://www.pictures.se/bilder/jKetS.jpg

http://www.pictures.se/bilder/gDzi7.jpg

http://www.pictures.se/bilder/hvQSr.jpg

http://www.pictures.se/bilder/hYADZ.png

EDIT: Körde Prime95 under natten i 5 timmar utan problem. Dock så testade jag vidare imorse och då fick jag blåskärm när jag körde Blend inställningen. Aida64 och Intel Burn Test funkar utmärkt.
Höjde spänningen ytterliggare ett snäpp genom att sänka offseten till -0.070. Verkar nu funka bra även i Blend. Spänningen ligger på 1.336 när jag kör Prime95.

Får temperaturer kring 60 grader när jag spelar Far Cry 4. Vid hög belastning i Prime95 ligger temperaturen runt 80 grader, är det varm i rummet så ännu högre. Kanske är lite högt. Får kanske börja titta på en annan kylare.

Edit2: Kört Aida64 och Prime95 small ftt under dagen. Lämnade den att tugga prime95 Blend när jag gick hemifrån så nu ska det gå i 13 timmar tills jag kommer hem!

Edit3: Prime95 Blend hade crashat under natten. Kom hem 7 imorse och höjde spänningen ett snäpp. Ligger nu alltså på 4.5ghz mellan 1.320V och 1.352V när jag kör t.ex. Intel Burn Test.
Klarade Prime95 Blend i 5-6 timmar imorse och klarade även IBT och Aida64 galant under lite kortare session.
När jag kör program som IBT så går temperaturen upp emot 80-85 grader i de tyngsta stunderna. I spel som Planetside 2 och Far Cry 4 så går den dock inte över 62c grader. Vid idle ligger temperaturerna kring 30-35.

Frågan är nu om det är värt att gå upp 0.05V för att steget från 4.4 till 4.5ghz?
Vid 4.4ghz är spänningen bara 1.296V - 1.304V

Finns det några sätt att få ner spänningen utan att dra ner multipeln och hur går man isåfall tillväga, får väl sätta mig och googla inatt.

Edit4: Vet inte om jag kanske döda tråden endast genom min närvaro. Verkade ju iallafall lite aktiv innan men nu är den fullständigt öken. Förlåt!
Slutade iallafall med att jag kör 4.4ghz vid 1.3V, är mycket nöjd med resultatet och temperaturen håller sig låg!

Tack för mig antar jag!

Av Strumpa

Svensk Planetside 2 outfit

EDIT: Väldigt svalt intresse så avslutar det här!

Hejsan!

Jag och min vän har spelat Planetside 2 ettag nu men har tyvärr inte lyckats hitta någon svensk outfit för detta underbara spel.
Därför skapade vi vår egen och nu söker vi efter likasinnade svenskar som vill spela med andra svensktalande.

Ingen av oss är vana vid att leda utan vi är mer ute efter ett gott gäng att spela med helt enkelt. Inget allt för seriöst i nuläget.

Vi finns på Miller. Spelar TR.

Här är länk till outfiten Insatskompani 12
Antingen ansöker ni om medlemskap i spelet eller så kan ni skicka ett privat meddelande till mig här på sweclockers så kan ni få min skype eller steam.

Har ni några frågor så besvarar jag dom gärna här

MVH

Av Strumpa
Skrivet av Romoes:

Köp båda Ska du leka med hemautomatisering kan det vara nice att ha RPIn som webserver + stryning av dina arduinos

Finns hur stora communities som helst så allt är väldigt googlingsbart.
Kan nog vara värt att lägga ut en annons här och fråga efter en RPi, lär vara många som har en som ligger och samlar damm

Ja det får nog bli så. Är så sugen på båda nu efter att ha läst om dem!

Får väl se om man kan få upp en annons.
Tackar er för hjälpen!

Mvh

Av Strumpa
Skrivet av Phiphler:

Hur mycket kraft behöver du? Arduino är gjorda för robotik, hemautomering, fjärrstyrning etc. Raspberry Pi är lite mer generell i sina funktioner.

Tror båda plattformarna har bra dokumentation om det du behöver dem för. Har aldrig behövt lära mig mer än kommandolinjen för att hantera mina Raspberrys, fast jag använder inte deras GPIO-pinnar.

Har läst lite mera. Ska ju använda manicken till automationsexperiment å vad jag förstår så går det att göra med RPi fast den har nog inte lika många I/O som Arduino. Sen så är det kanske krångligare med RPi.

Har en gammal PSP display som hade vart kul att koppla in i en RPi dock

Får kanske bli att jag köper båda.

Men, ska man köpa något slags startpaket? De finns på kjell för typ 800 då får man allt man behöver för att komma igång det är väl ett rimligt pris?

Av Strumpa

Hur stor SSD har du idag? Räcker de inte att ha operativsystem plus eventuella spel du spelar mycket på den?

Vad jag vet så tjänar du bara laddtid med en SSD så det är inte värt det enligt mig. Gör inget att polarna kommer in några sekunder före i BF4.

Av Strumpa

Tänkte komma igång med RPi eller Arduino!

Hejsan!

Går i tankar om att köpa antingen ett Raspberry Pi kort, ett Arduino eller båda. Har inga idéer på vad jag skall använda det till direkt utan det är mest för att lära mig själv om något jag tycker verkar intressant.

Har läst lite om styr och regler i skolan och tycker det är väldigt roligt att pilla med. Ser att man kan använda dessa små kretskort som en PLC vilket hade varit kul att kunna göra!

För och främst undrar jag vilken jag ska välja. Många verkar tycka att Arduino är enklare att komma igång med tydligen medans RPi har kanske fler funktioner? Jag har ingen aning!
Vilken tycker ni passar mig bäst?
Och ska man satsa på något slags starter-kit eller vad för delar rekommenderar ni att köpa till?

Sen undrar jag hur man kommer igång. Måste man vara en mästare på Linux för att kunna programmera RPi eller kan jag köpa en bok eller googla mig fram?
Har inga programmeringskunskaper sedan innan så kan inte heller C som vad jag förstår är de språket man programmerar ett Arduino kort i.

Så, har ni några tips skulle jag bli väldigt glad!

Mvh, Strumpa

Av Strumpa

Spara lite till och köp ett GTX 970, GTA V kommer ju inte föräns om några månader ändå!

Av Strumpa
Skrivet av Mythzs:

Festa naken är uteslutet, redan gjort 2 ggr!

Festa med kläder! Gratulerar förresten!

Av Strumpa

PsyX, då tar det sekundära grafikkortet över all fysik i alla spel eller bara i spel som stödjer PhysX eller hur funkar det?

Av Strumpa
Skrivet av XxeonX:

Låter kul.

Jag heter Linus Kristiansen irl och är 15 år (16 i november).

Spelar minecraft lite då och då så är servern rolig kommer jag troligtvis stanna

Nick: silverfish981101

Har whitelistat dig Du kommer tycka servern är rolig om du gillar helt vanliga vanilla survival!

Välkommen!

Av Strumpa

Envioushost, för ca 70 spänn i månaden så får du en server som klarar 5 pers och lite till

Av Strumpa

Måste hålla med Ipzen! Att skaffa Bukkit kommer troligtvis att lösa ditt problem!
Körde server på min dator innan, innan jag gick över till bukkit så fick jag redan vid 5-6 användare lagg om man ansträngde servern(flög mot ogenererad mark). Fast då spelade jag också på samma dator. Proccessorn låg då också upp emot 25-30%. Efter bukkit så höll den sig vid typ 2% hela tiden vad man än gjorde!

Sedan gick jag över till att hyra, får en server med 1gb ram(tillräckligt!) för 70 spänn i månaden, hutlöst billigt! (envioushost)